» »

V Avstraliji se boj Googla in Facebooka s spletnimi mediji glede nadomestil nadaljuje

V Avstraliji se boj Googla in Facebooka s spletnimi mediji glede nadomestil nadaljuje

vir: Pixabay

Bloomberg - Boj med Avstralijo na eni strani ter Facebookom in Googlom na drugi strani glede plačila za deljenje povezav do novic se zaostruje. Minuli mesec je postalo jasno, da bo Avstralija najverjetneje postala prva država, ki bo Googlu in Facebooku zaračunala za dejstvo, da na svojih omrežjih nudita povezave do novinarskih vsebin. To daje platformam dodano vrednost, za katero ne plačujejo, meni avstralski zakonodajalec. Zakon, ki še ni sprejet, a najverjetneje bo, uvaja tudi funkcijo neodvisnega arbitra, ki bi v primeru nestrinjanja sam določil, koliko je pravično nadomestilo. Razumljivo Google in Facebook nista navdušena.

Zato je Facebook ta teden v besedni vojni izstrelil naslednjo salvo. Če bo zakonski predlog sprejet, bo podjetje na družbenih omrežjih Facebook in Instagram avstralskim uporabnikom onemogočilo deljenje povezav do novic v medijih. Campbell Brown, ki je v podjetju podpredsednik za partnerstvo z globalnimi mediji, pravi, da odločitev sprejemajo neradi, a da alternative nimajo. Kako točno bodo blokado izvedli, še ni določeno. Avstralski finančni minister Josh Frydenberg je dejal, da izsiljevanju ne nameravajo popustiti. Direktor agencije za varstvo konkurence Rod Sims pa je dejal, da je Facebookova grožnja nepremišljena, saj da nova zakonodaja skrbi za poštenost in transparentnost.

Če bi Facebook res preprečil deljenje novic na svoji platformi, je veliko vprašanje, kdo bi več izgubil. To je namreč pomemben del uporabniške izkušnje, ki skrbi za veliko uporabnikov Facebooka. Res pa je tudi, da s tem Facebook založnikom in novinarskim hišam prinese precej prometa. Brown trdi, da na Facebook v Avstraliji to velikega vpliva ne bi imelo, ker predstavljajo novice le manjši del vsebin, ki jih uporabniki na platformi spremljajo. Facebook trdi, da je v prvih petih mesecih leta 2020 avstralskim spletnim medijem dostavil 2,3 milijarde klikov.

Tudi Google ni navdušen nad novostjo. Dejali so, da jih bo zakon prisilil v nudenje bistveno slabše storitve iskanja in da bo to pod vprašaj postavilo brezplačne storitve, ki jih trenutno uporabljajo Avstralci. Po pričakovanjih News Corp Australasia meni diametralno nasprotno. Izvršni predsednik Michael Miller je dejal, da so časi zastonjkarstva minili. Podobnega mnenja so tudi v nekaterih drugih državah. Google mora v Franciji plačevati za izvlečkov iz člankov, podobno ureditev pa pripravljajo tudi v Nemčiji in Braziliji.

V Avstraliji se s spletnim oglaševanjem letno obrne 5,3 milijarde evrov, od česar na Facebook in Google odpade tretjina.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ušli osebni podatki 267 milijonov uporabnikov Facebooka

Oddelek: Novice / Zasebnost
356600 (4492) vostok_1
»

Evropska komisija začela preiskavo Googla in Facebooka zaradi GDPR

Oddelek: Novice / Tožbe
73879 (3140) zuzelka
»

Lažne vesti oblikujejo javno mnenje in vplivajo na volitve (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17949311 (36486) gus5
»

Nemčija bo hudo kaznovala sovražni govor (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
13031236 (27957) Mavrik
»

Sergey Brin, Google: Največja nevarnost za internet cenzura, Apple in Facebook

Oddelek: Novice / Zasebnost
248705 (6676) Iatromantis

Več podobnih tem