» »

Francija prva udarila po Googlu z avtorskimi nadomestili

Francija prva udarila po Googlu z avtorskimi nadomestili

vir: Seobility

Slo-Tech - Potem, ko je Svet evropske unije lani potrdil direktivo o avtorskih pravicah, jo je nato že poleti kot prva država članica v zakonodaji uveljavila Francija, zakon je sicer začel veljati oktobra. Včeraj pa jo je začela udejanjati tudi v praksi, njihov Urad za varstvo konkurence je namreč Googlu zaukazal, da naj prične pogajanja s posameznimi založniki, ki jim bo moral po novem plačevati nadomestila za vsebine. Tudi za kratke povzetke novic (snippets), ki se prikazujejo v Googlovih novicah oz. pri iskalnih zadetkih.

Kot je znano, sta v letih pred sprejetjem direktive tako plačevanje že poskušali vpeljati Nemčija in Španija, a brez uspeha. Google je tedaj v Španiji preprosto ugasnil svoje novice, v Nemčiji pa založnike s pozicije moči prisilil v nadaljnjo brezplačno uporabo njihovih novic. Da se tudi tokrat ne bo predal brez boja, kaže že njihovo lansko pojasnilo, da Google ne prodaja iskalnih poizvedb, pač pa oglase. Zato tudi ne nameravajo plačevati založnikom, kadar uporabnik klikne na njihovo povezavo. Google je obenem v Franciji že lani prenehal prikazovati povzetke novic, pač pa sta vidna zgolj naslov novice in pripadajoča URL povezava. Velika večina francoskih založnikov pa mu je, tako kot pred leti v Nemčiji, preprosto dovolila brezplačno uporabo svojih vsebin. Slednje je francoski varuh konkurence že označil kot nepošteno prakso oz. kot zlorabo dominantnega tržnega položaja. Po njegovem mnenju je Google založnikom vsilil nepoštene pogoje, nekatere tudi diskriminiral, in kar je najpomembneje, pri tem je poskušal obiti zakonodajo.

Zato je varuh Googlu zdaj naložil, da v treh mesecih in v dobri veri izpogaja pogoje s francoskimi založniki. V tem času mora objavljati tudi povzetke vsebine novic skladno z željami založnikov, novi pogoji objavljanja vsebin pa bodo veljali tudi za nazaj, vse do lanskega oktobra, ko je v Franciji začela veljati nova avtorska zakonodaja. Google mora francoskemu varuhu v tem obdobju tudi pošiljati mesečna poročila o tem, kako napreduje implementacija odločbe.

Predstavniki Googla so se za zdaj odzvali na kratko in sicer, da se že vse od implementacije direktive v Franciji pogajajo z založniki glede podpore in naložb v novičarske vire. Odločbo varuha bodo spoštovali, jo bodo pa dodobra proučili, medtem pa nadaljevali pogajanja.

Mimogrede, spor med Googlom in francoskimi založniki ima že dolgo brado. Preden je področje krovno uredila Evropska unija, sta obe strani leta 2013 sklenili sporazum, ki je Googlu posredno, prek vlaganja v poseben sklad, naložil plačevanje uporabljenih vsebin.

3 komentarji

JaVonTech ::

Kakšno medvedjo uslugo dela francoski varuh konkurence svojim ljudem.

Ales ::

Kakšno?

bratwurzt ::

Ales je izjavil:

Kakšno?

Retorično, kot samo vprašanje :)

Edit: v Španiji so naročili raziskavo - https://www.techdirt.com/articles/20150...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bratwurzt ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlu grozijo sankcije vsaj šestih evropskih varuhov zasebnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
188126 (6590) nekikr
»

Google se je poravnal s francoskimi založniki

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
54391 (3412) Barbarian
»

Kako dobiti denar od Googla in Facebooka: Francija bi obdavčila zbirke osebnih podatk

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3310705 (8930) VaeVictis
»

Francija, Nemčija razmišljata o novi avtorski pravici na izvlečke novic (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
8418273 (15868) Lonsarg
»

Google si popravlja ugled v Evropi

Oddelek: Novice / NWO
237883 (6675) Manu

Več podobnih tem