» »

Tudi Google bo ukinil novice v Kanadi

Tudi Google bo ukinil novice v Kanadi

Slo-Tech - Po sprejetju novega zakona v Kanadi, ki predvideva plačevanje medijskim hišam, ker spletne platforme delijo in uporabljajo njihove vsebine, tudi Google napoveduje blokado deljenja novic. To je že napovedala Meta, sedaj pa bo sledil še drugi velikan.

Podobno rešitev so uvedli tudi v Avstraliji, kjer je prav tako sledilo napenjanje mišic in začasno blokiranje objavljanja povezav do novic na platformah, dokler ni bil sklenjen dogovor. Sedaj, ko je enak zakon sprejela Kanada, veljati pa naj bi začel prihodnje leto, enako grozita tudi Meta in Google. Slednji podobno kot Meta vztraja, da je zakon (C-18) v praksi neizvedljiv. Moti jih, da bi morali plačevati zgolj za objavo povezav do novic na spletnih straneh medijskih hiš, kar štejejo kot davek na povezave (link tax). Google meni, da je to nesprejemljivo, zato bodo umaknili vse povezave do kanadskih novic na storitvah Google Search, News in Discover.

Google vztraja, da želijo pomagati izboljšati zakon, zato so pripravljeni sodelovati s predlogi za njegove spremembe. Trdijo, da so med zakonodajnim postopkom poskušali predlagati nujne popravke, a so bili preslišani. To verjetno res drži, a Google je podjetje, ki ima več kot dovolj denarja, da bi dostojno podprl medijske hiše, ki ustvarjajo vsebine. Od teh namreč Google posredno služi, saj pri prikazovanju povezav izpiše tudi kratke povzetke (snippets) s spletne strani.

A podobne ideje ima čedalje več držav. V Avstraliji so se tehnološki velikani naposled sporazumeli z založniki o nadomestilih. Podobno zakonodajo sprejemajo tudi v ZDA, zlasti v Kaliforniji.

9 komentarjev

Gregor P ::

Sam absolutno nimam prav nobenih težav s tem, da se omeji vse te velikane, ki na polno zlorabljajo in služijo na račun naših osebnih in tudi tujih podatkov (za katere nočejo pravično plačevati).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

MrStein ::

"Google napoveduje blokado deljenja novic"

Čakaj malo, bodo blokirali mail, v katerem sorodniku pošiljam link na neko novico, ali
zgolj oni (Google) ne bodo pošiljali takih linkov (a le takih, kjer avtor tega ne dovoli) ?

Kje je link na novico?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Vanich ::

Podpiram. Ne vem, zakaj bi kdo sploh hotel objavljati novice iz take fašistične države, kot je to Kanada.

feryz ::

"a Google je podjetje, ki ima več kot dovolj denarja, da bi dostojno podprl medijske hiše,"

No, ker ima gugl glih dovolj denarja, bi lahko dostojno podprl tudi mene. Samo kuštravcu moram prišepniti, naj napiše zako v tej smeri in ga da v uradni list.
Zakaj ne bi, če se da? Nikogar ne boli.

Lonsarg ::

Brez dovoljenja ŽE SEDAJ google ne sme linkov in povzetkov objavit, vse kar mora lastnik spletne strani narediti je da to zapiše v robot.txt in google in podobni bodo upošteval.

Skratka že brez novega zakona medijske hiše lahko rečejo Googlu, da hočejo toliko in toliko ali pa bodo spremenili robot.txt da ne dovoljujejo skeniranja. Zakaj se torej sploh mora vmešati država, zakaj pač medijske hiše tega ne naredijo same in lepo same stopijo v pogajanju z Googlom že sedaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

marez ::

Za take novice zahodnih medijev mi je čisto vseeno. Kopiranje novic za pranje možganov je dovolj tudi na drugih medijih.

Vanich ::

Honk-Honk = Heil Hilter. Kanada je primer, kako retardiran lahko postaneš pod konstantno nacistično woke far-left cancel ideologijo, in to dokazuje vedno znova iz dana v dan. Tale naci afera je samo zadnji primer. Čas je, da se Quebec odcepi.

c3p0 ::

Je nazigate sploh bil omenjen v katerih MSM novicah? 10. stran ne šteje. Vemo kako bi bilo, če affected politik ne bi bil woketard.

Vanich ::

Če bi bili to vsaj samo MSM, ki jih itak nihče več ne gleda. Si videl, kako hitro so zaklenili to temo o Kanadi? Že drugič? Z cancel nacisti razgovor ni možen. Kar jih bo v bližnji prihodnosti zelo teplo po glavi, verjetno tudi dobesedno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kanada v plamenih, na Facebooku pa onemogočeno deljenje novic o tem

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
314102 (2036) Zimonem
»

Na Facebooku in Instagramu v Kanadi ne bo več novic

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
52088 (1328) stara mama
»

Avstralski medijski zakon pod streho, Facebook in Google bosta plačevala časnikom

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
86761 (3179) zmaugy
»

Google dosegel nov poden: Blokada searcha v Australiji, ce mu ne ugodijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
506096 (4572) ziggy89
»

Google Avstraliji zažugal z umikom

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
179517 (7437) gruntfürmich

Več podobnih tem