» »

Avstralija z avtorskimi nadomestili nad Google in Facebook

Avstralija z avtorskimi nadomestili nad Google in Facebook

vir: Pixabay

Slo-Tech - Kot je pojasnil avstralski finančni minister Josh Frydenberg, podjetji Alphabet in Facebook doslej nista želeli prostovoljno ugoditi pritožbam tamkajšnjih medijev po pravičnejši razdelitvi oglaševalskega denarja, zato je slikovito napovedal, da bo vlada to rešila z zakonodajo: "Jasno nam je, da gre za velik izziv, saj imamo opravka z velikimi podjetji, a po drugi strani gre za nadvse pomembne zadeve, zato smo se pripravljeni spustiti v ta boj."

Avstralski kolač spletnega oglaševanja je na leto vreden 5,3 milijarde evrov, v zadnjih petnajstih letih pa je zrasel za osemkrat. Lansko poročilo ACCC še kaže, da Google in Facebook pospravita približno tretjino denarja, namenjenega za spletno oglaševanje v Avstraliji, zaradi česar so se oblasti odločile, da je potrebno na tem področju vzpostaviti nova pravila. Obe strani so tedaj pozvali k pogajanjem in iskanju sporazumne rešitve, kar pa doslej ni rodilo rezultatov.

Nalogo pripraviti ustrezne predpise je zdaj dobil avstralski varuh konkurenčnosti oz. Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), ki mora do julija izdelati predlog bodočih razmerij med digitalnimi platformami in založniki. Ta naj bi vsebovala tako izmenjavo podatkov, razvrščanje in prikazovanje spletnih vsebin, pa ključ za delitev prihodkov, ki jih vsebine generirajo, prav tako pa tudi mehanizme za reševanje sporov in pripadajoče kazni za nespoštovanje pravil.

Predstavniki Facebooka in Googla so nad namero izrazili razočaranje, saj bi po njihovem mnenju rezultate dala že dosedanja prizadevanja. Oboji pa so se zavezali, da bodo še naprej sodelovali z oblastmi v Canberri pri iskanju prave rešitve.

Avstralija je tako ena prvih držav, ki bo uvedla taka nadomestila, podobno pa načrtuje tudi Francija, ki je pred dobrim tednom dni Googlu naložila tozadevna pogajanja z založniki.

4 komentarji

twom ::

Če moram jaz plačati nadomestilo, ko kupim USB ključek ali prazen CD, zakaj nebi nadomestila rabili plačevati tudi drugi, npr. google in facebook?

tikitoki ::

Super, več držav, k jih brcne v rit, prej se bo kaj premaknilo.

McClane ::

Edino pravilno, na eni strani imaš časopise ki bijejo borbe z izgubami naročnikom in raznoraznimi paywalli, na drugi pa Googla in podobne ki enostavno vse posrebajo in zberejo ter "brezplačno" talajo naokoli.
\"You want us to build WHAT??\" - Ancient Chinese Wall Engineer

xmetallic ::

McClane je izjavil:

Edino pravilno, na eni strani imaš časopise ki bijejo borbe z izgubami naročnikom in raznoraznimi paywalli, na drugi pa Googla in podobne ki enostavno vse posrebajo in zberejo ter "brezplačno" talajo naokoli.

Ti mediji dosežejo ciljno publiko prav zaradi Googla. Veš kaj se bo zgodilo s temi mediji, če jih Google preneha prikazovat na svojih storitvah? Medijske hiše v Nemčiji so to občutile na lastni koži. Nekateri so propadli, drugi so se vdali in priklonili Googlu, ker je bil upad prihodkov prevelik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Digitalno oglaševanje obeta rekordne prihodke

Oddelek: Novice / Rezultati
308311 (5942) MrStein
»

Google bo pred uporabniki Chroma skrival moteče oglase

Oddelek: Novice / Brskalniki
164782 (3402) jlpktnst
»

Yahoojev novi lastnik bo najbrž Verizon

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
118066 (7222) Bistri007
»

Apple iPad 3 podpira 4G le v Severni Ameriki, v Avstraliji že vložena tožba

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3010833 (8219) Matev
»

Francija bi obdavčila spletno oglaševanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
244372 (3358) ALT

Več podobnih tem