» »

Avstralija bo Google in Facebook prisilila v plačilo za novice

Avstralija bo Google in Facebook prisilila v plačilo za novice

Slo-Tech - Avstralija bo prva država, ki bo giganta Google in Facebook prisilila v plačilo nadomestila za uporabo vsebin avstralskih medijev, kadar se bodo njihove vsebine pojavile na družbenih omrežjih. Avstralska komisija za konkurenco in zaščito potrošnikov (ACCC) je pojasnila podrobnosti ureditve. Razlog za zakonsko prisilo bo izrazita asimetrija v moči med gigantoma in lokalnimi novinarskimi hišami, zaradi česar pogajanja, ki so tekla že od začetka leta, niso dala rezultatov. Zato bo razmere uredila država.

Po predlogu novih pravil se bodo lokalni mediji s Facebookom in Googlom pogajali bodisi individualno ali kolektivno, kar bo lahko trajalo največ tri mesece. Če v tem času ne bodo našli skupnega jezika, bo neodvisni arbiter v 45 delovnih dneh določil, katera izmed zadnjih ponudb je sprejemljivejša in jo potrdil. ACCC pojasnjuje, da obstaja velika asimetrija v moči, saj mediji ne morejo izbirati, ali naj se njihove vsebine delijo na družbenih omrežjih, slednja pa od tega veliko zaslužijo. Iskali so rešitev, ki bo ukinila dolga in neproduktivna pogajanja, hkrati pa ne bi zmanjšala vidnosti avstralskih novic. Zakonodaja, ki bo začela veljati še letos, uvaja tudi visoke globe: 81.000 evrov za manjše kršitve in do šestih milijonov evrov ali 10 odstotkov prometa v Avstraliji za hujše kršitve. Javna razprava o zakonodaji se zaključi 28. avgusta.

Situacija je kompleksna. Google upravičeno trdi, da s svojim Google News, ki prikazuje zelo kratke izvlečke (snippets) novic, medijem nosi milijone obiskovalcev. To je res in nemški Axel Springer je na primer ugotovil, da jim je promet občutno padel, ko je Google nehal objavljati njihove zgodbe v Google News. Po drugi strani pa Google s temi storitvami privablja obiskovalce tudi k sebi, kar se odraža v oglaševalskih dolarjih. Še bolj to velja za Facebook, ki bi brez možnosti uporabnikov, da delijo relevantne vsebine, hitro postal sam sebi namen. Kakšna je torej pravična ureditev, je vprašanje za milijon dolarjev.

Google seveda lahko preprosto ugasne Google News, kot je to storil že v Španiji. Toda ACCC trdi, da je zakonodaja obsežna in bo vključevala tudi druge platforme, denimo Google Search, zato se Google ne bo mogel izogniti plačilu. Mimogrede, Google se tega zaveda in je pripravljen plačati, vprašanje pa je, koliko in pod kakšnimi pogoji. Tu so pogajanja zastala. Google Avstralija je v izjavi za javnost izrazil razočaranje nad prihajajočo zakonodajo in izpostavil potencialne negativne posledica za digitalizacijo Avstralije.

4 komentarji

wajdujc ::

Oh, končno, bodo novice zapustile Facebook, ostale pa bodo le teorije zarote in neumnosti

Zmajc ::

wajdujc je izjavil:

Oh, končno, bodo novice zapustile Facebook, ostale pa bodo le teorije zarote in neumnosti


Zaradi par miljonov bušmanov? ja pa itak da bojo ;((

Bojo teh par avstralskih medijev pač dali na ignor in šli dalje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

Glugy ::

Na vsak način hočejo prisilit Google da subvencionira lokalne medije. V resnici bi Google moral davek puščat v državi kjer deluje ; država bi pa potem morala del tega denarja razdelit medijem. tkole da mora direktno Google subvencionirat je dost čudno.

FastWIND ::

wajdujc je izjavil:

Oh, končno, bodo novice zapustile Facebook, ostale pa bodo le teorije zarote in neumnosti

Niso vse teorije zarote, teorije zarote.

KAr bi lahko pred dobrega pol leta imenovali teorij zarote - Melbourne lock down, kjer so ljudje zaprti v stolpnice itd... je ta teorija zarote postala še kako resnična. In še mnogo takšnih je vključno z najnovejšim dr. medicinbe Mr. Microsoftom. Neverjetno hitra preobrazba iz softweraša v zdravnika in glavnega svetovnega epidemiologa. Spet teorija zarote?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trump napovedal vojno družbenim omrežjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7015860 (11508) xmetallic
»

Wikipedija v opozorilo pred novo direktivo zatemnila italijansko verzijo

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
157276 (5646) gus5
»

Nemčija bo hudo kaznovala sovražni govor (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
13031236 (27957) Mavrik
»

Google News zaradi obdavčitve zapušča Španijo

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
309917 (6561) Jackass
»

Španija uzakonila davek na Google News

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
229115 (6709) Jackass

Več podobnih tem