» »

General Motors predstavil avtonomno vozilo za urbani potniški prevoz Origin

General Motors predstavil avtonomno vozilo za urbani potniški prevoz Origin

vir: CNET
CNET - Pri izpostavi General Motorsa za avtonomno vožnjo, družbi Cruise, so predstavili električno vozilo Origin, ki je brez volana in bo namenjeno taksi storitvam. Toda odsotnost šoferskih elementov pomeni, da je pred avtom še dolgo obdobje razvoja in zbiranja regulacijskih dovoljenj.

Medtem ko se avtomobilska podjetja zvečine trudijo samovozne zmogljivosti v vozila uvajati postopno in organsko napredovati s stopnje pomoči vozniku do povsem samostojne vožnje, so pri General Motorsu poznani po tem, da želijo že v štartu naskakovati peto stopnjo avtomatizacije - se pravi točko, ko vozilo ne potrebuje več volana in drugih voznikovih pripomočkov ter se lahko giblje kjerkoli. S tem namenom teče razvoj v njihovi firmi Cruise Automation, ki so jo kupili pred štirimi leti. V San Franciscu je od leta 2017 mogoče videti njihove testne Chevrolete Bolt, obložene z grozdi senzorjev, pokazali pa so tudi že brezvolansko različico tega avtomobila.

Zdaj je očitno napočil čas za oblikovanje uporabnih rešitev na tej osnovi, kajti na predstavitvi v San Franciscu so pokazali vozilo Cruise Origin. To ni avto, ki ga bomo našli v prosti prodaji, temveč bo namenjen izključno taksi službam, oziroma souporabi. To pomeni, da se GM spušča v neposredno tekmo z Uberjem in Lyftom. Škatlasto oblikovan avto večino prostora namenja potniški kabini, kamor se lahko namesti od štiri do šest oseb, odvisno od sedežev in udobja. Pogonski sklop je električen, toda o zmogljivostih še ni bilo govora. Oblikovalci poudarjajo, da je vozilo zasnovano modularno, posebej v svojem senzorskem sklopu, ki bo vseboval lidarje, radarje in kamere.

Zaradi odstotnosti volana je jasno, da Origina na cestah še lep čas ne bo v službi in tudi v firmi priznavajo, da še niso niti blizu zadostitvi kriterijem pete stopnje avtonomije. Bržkone Origin tudi ob lansiranju ne bo izpolnjeval vseh pogojev, ker se bodo zadovoljili že z zanesljivostjo na ulicah mest, ne po vsej deželi. Zato so tudi ostale številčne napovedi precej splošne; šef Cruisa Dan Ammann pravi, da bi lahko Origina napravili za polovico cene današnjega električnega osebnega avtomobila, da ciljajo na življenjsko dobo v rangu poldrugega milijona prevoženih kilometrov ter da bi povprečna družina (v sicer pregrešno dragem San Franciscu), če bi se odrekla lastnemu avtomobilu, z souporabo takšnih vozil letno prihranila pet tisoč dolarjev. Predvsem pa bi tudi foter, ne le sin, lahko zjutraj med prevozom v službo igral Fortnite.

8 komentarjev

dexterboy ::

Glede na to, koliko je imel GM vpoklicov vozil v zadnjih 20 letih, bi rad videl glavne vodje in direktorje, da se prvi zapeljejo s tem vozilom... in se ne ustavijo na železniškem prehodu :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

WizzardOfOZ ::

V bistvu zelo napačno razmišljaš. Vpoklic je dobra stvar in ne slaba. To pomeni, da priznavajo napako in da ti bodo del zamenjali zastonj, da ti ne bo crknil. Jaz bi bolj dvomil v tiste, ki vpoklicov nimajo ali pa jih imajo izredno malo. Ker napake vsakdo dela in napaka se lahko pokaže šele čez čas. Dobra firma bo napako priznala, slaba pa skrila. Subaru je meni po dvanajstih letih poslal vpoklic za stikala pri airbagih. Da v tem času lahko oksidirajo in ne delujejo pravilno ob nesreči in so jih na 12 let starem tudi vsa zamenjali. Na novem sem dobil par dni po tem ko sem postal lastnik vpoklic zaradi stikala na zavornem pedalu.

Kar se pa tiče vozila brez volana, pa mislim, da je "ALL IN" edini pravilen pristop in da tista postopna uvajanja niso pravilna rešitev. Ker pri teh postopnih se še vedno preveč naslanjajo na človeka in so tudi kontrole tako prirejene. V tem konceptu pa ne morejo biti, ker človeka v enačbi ni.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Avto bo še vedno hotel vsak imeti svojega, če le ne bodo ti robotski avti predragi. Tudi če bo javni prevoz cenejši, bo še vedno manj udoben kot lasten avto. Ko se boš enkrat tako vozil v službo skupaj z nekom, ki se že dva tedna ni umil, ali z nekom, ki bo med vožnjo jedel sendvič s smrdljivim sirom, ali bo v avtu dojenček, ki bo pol časa jokal, ali pijanec, tik pred tem, da te pobruha ... te bo minilo vse veselje in boš z veseljem zapravil tistih 5 jurjev več na leto (če jih boš imel).

Poleg tega bo lasten avto vedno na voljo, nanj ne bo treba čakati niti minute, v njem boš lahko puščal svoje stvari, v njem boš lahko seksal...

Robotski avti bodo še toliko bolj uporabni, ker se ti ne bo treba ukvarjati s parkiranjem. Odložil te bo tam, kjer boš hotel, potem se bo pa sam odpeljal do najbižjega parkirišča.

Poleg tega je računica (5 jurjev prihranka) rahlo smešna. Kaj pa če bo (tvoj) avto, medtem ko ga ne boš potreboval, vozil druge, in bo zate služil denar? Potem boš prihranil (oziroma zaslužil) še več. Musk razlaga od 20-30 jurjih zaslužka na leto.

Lasten avto bo imel lahko tudi posteljo, da boš lahko med vožnjo na delo ali z njega, v miru zadremal. Potem tudi recimo 2 uri vožnje na delo ne bo problem (kar bo imeli pomembne posledice na ceno nepremičnin).

Vizija robotskega avta bo IMHO bolj taka:





Osebne robotske avte utegne na začetku ovirati samo(hipotetičen) predpis, da mora biti robotski avto ves čas daljinsko nadzorovan iz centrale, da lahko nekdo prevzame nadzor nad njim, če se robotu kaj zatakne.

wajdujc ::

Končno proizvod, ki bo dovolil še več voženj v prazno (in magari z nabijanjem prevoznih stroškov)!
Je to sploh nekaj, ki v normalno urbaniziranih državah je potrebno (razen da eliminira tistih par taksistov na 10000 prebivalcev)? V nenormalno urbaniziranih državah pa je avto tak statusni simbol, da ga moraš sam furat če si prav dec, da bo to le za penzioniste in manj sposobne voznike.

WizzardOfOZ ::

Seveda je. Jaz si bom še bano montiral, da se bom umival med potjo. :))
Pa velik televizor notri, da bodo še ostali lahko porniče gledal skupaj z mano. :))

Zgodovina sprememb…

stara mama ::

Ciroza jeter bo zelo v porastu, ko nikomur ne bo treba več vozit domov.

Ghost7 ::

stara mama je izjavil:

Ciroza jeter bo zelo v porastu, ko nikomur ne bo treba več vozit domov.


Sepravi število smrti na cesti oziroma zaradi ceste bo podobno, le zaradi drugačnih razlogov? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ghost7 ()

stara mama ::

Ghost7 je izjavil:


Sepravi število smrti na cesti oziroma zaradi ceste bo podobno, le zaradi drugačnih razlogov? :D

Človeška neumnost pač ni omejena.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Multinacionalke v Kaliforniji namenjajo milijarde za reševanje krize dostopnosti nepr (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5516280 (13820) hammock
»

Uberjev samovozeč avtomobil peško videl, a ignoriral (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12947261 (35088) BigWhale
»

Ford investira milijardo v umetno inteligenco za avtomobile

Oddelek: Novice / Ostale najave
154848 (3811) LeQuack
»

Zahodna obala Amerike - 21 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6312837 (9893) piskotk
»

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24721537 (16694) Daedalus

Več podobnih tem