»

Cruise prekinil preizkuse vozil brez voznika

Slo-Tech - Dva tedna po bizarni nesreči, v kateri je avtonomni taksi brez voznika podse ukleščil pešca, je podjetje Cruise sporočilo, da ukinjajo vožnjo svojih avtonomnih vozil brez voznika povsod po ZDA. Nazadnje so dovoljenje v San Franciscu dobili avgusta letos, nato pa jim je kalifornijsko prometno ministrstvo ta teden dovoljenje preklicalo. Prav tako zoper Cruise poteka preiskava, ki jo vodi Nacionalna uprava varnost na avtocestah (NHTSA), ali so s svojimi ravnanji ogrožali pešce in druge potnike. Zato ni presenetljivo, da se je Cruise odločil za prekinitev vseh preizkusov brez voznika. Še vedno pa ostajajo aktivna njihova vozila, v katerih sedi varnostni voznik.

Ob tem so poudarili, da prekinitev preizkusov ni povezana s kakršnimikoli novimi incidenti ali nesrečami. Zatrjujejo, da gre za preventivni ukrep, s katerim si želijo vzeti nekaj časa za pregled postopkov, sistemov, orodij in razmislek, kako bolje delovati. Odločitev je močno vplivala na General Motors, ki so od Cruisa veliko...

0 komentarjev

Waymo in Cruise dobila dovoljenje za taksije brez voznika v San Franciscu

Slo-Tech - Lokalne oblasti v San Franciscu so po tesnem glasovanju izdale dovoljenje, da Waymo in Cruise v San Franciscu upravljata taksije brez voznika, ki bodo komercialno vozili po mestu v vseh urah dneva. Trenutno ima Waymo v San Franciscu 200 avtonomnih taksijev, v katerih pa je moral biti ves čas človeški voznik kot rezerva. Cruise je sicer upravljal zares avtonomne taksije, a na zelo omejenem območju mesta in le med 22. in 6. uro. Sedaj teh omejitev ne bo več.

CPUC (California Public Utilities Commission) je s 3 proti 1 potrdila, da se podjetjema izda dovoljenje za vožnjo avtonomnih taksijev brez časovnih omejitev. Največji pomisleki so se nanašali na varnost, zato tudi odločitev ni bila soglasna. V Waymu so seveda nad njo vseeno navdušeni. Dodajajo, da je na čakalnem seznamu več kot 100.000 ljudi, ki želijo uporabljati novo storitev, zato pričakujejo veliko povpraševanje. Zato jo bodo odpirali postopoma.

Proti avtonomnim taksijem najbolj protestirajo taksisti ter vozniki za Uber in...

20 komentarjev

V San Franciscu prvi taksiji brez voznika

Slo-Tech - V San Franciscu bodo začeli prvi komercialni taksiji, ki ne bodo imeli voznikov. California Public Utilities Commission je podjetju Cruise podelila licenco za opravljanje taksiprevozov potnikov brez voznika. Cruise, ki je v lasti podjetja General Motors, bo imel 30 električnih vozil, ki bodo v manj prometnih delih San Francisa med 22. in 6. uro prevažala potnike. Te omejitve za zdaj veljajo zato, da bi zmanjšali možnosti poškodb in nesreč, ki bi se lahko zgodile zaradi uporabe nove tehnologije. Če bo šlo vse po načrtih, se bo storitev širila.

Drugi pionir področja je Waymo, ki v delih San Francisca prav tako vozi ljudi v avtonomnih vozilih, a ima v vozilih voznika, ki lahko prevzame nadzor nad vozilom v primeru težav. Tega Cruise ne bo imel. Waymo je avtonomne taksije uvedel oktobra 2020, a jih doslej ni uspel razširiti na celotno mesto. Najbolj obremenjeni deli mesta še vedno predstavljajo nerešljivo uganko za avtonomne taksije.

Izvršni direktor Cruisa Gil West je dejal, da...

62 komentarjev

Uber in Lyft povzročata več onesnaževanja in zastojev, kot jih odpravljata

Slo-Tech - Zamisel je preprosta, cilj pa plemenit. Uber, Lyft in podobne storitve naj bi meščanom (in rednim migrantom) omogočili, da poti ne opravljajo s svojimi avtomobili, ki v mestih predstavljajo gnečo na cestah in parkiriščih. S tem bi zmanjšali zastoje in znižali izpuste onesnažil. Resnica pa je drugačna, kažejo raziskave. Ker vozniki križarijo po cestah, čakajoč potnike, Uber, Lyft in druščina celo povečujejo onesnaženost zraka. Ta prispevek je večji kakor zmanjšanje emisij zaradi uporabe v povprečju novejših, varčnejših in okolju prijaznejših avtomobilov.

V najnovejši analizi voženj v Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, New Yorku, San Franciscu, Seattlu in Washingtonu ugotavljajo, da je okoljsko še vedno precej prijaznejše iti peš ali z javnim prevozom. V ZDA se trenutno z Uberjem ali Lyftom opravljajo večinoma vožnje za enega potnika, le 15 odstotkov jih ima več potnikov. To predstavlja problem, ker povzročijo takšne vožnje z enim gostom v povprečju 50 odstotkov višje izpuste...

37 komentarjev

General Motors predstavil avtonomno vozilo za urbani potniški prevoz Origin

vir: CNET
CNET - Pri izpostavi General Motorsa za avtonomno vožnjo, družbi Cruise, so predstavili električno vozilo Origin, ki je brez volana in bo namenjeno taksi storitvam. Toda odsotnost šoferskih elementov pomeni, da je pred avtom še dolgo obdobje razvoja in zbiranja regulacijskih dovoljenj.

Medtem ko se avtomobilska podjetja zvečine trudijo samovozne zmogljivosti v vozila uvajati postopno in organsko napredovati s stopnje pomoči vozniku do povsem samostojne vožnje, so pri General Motorsu poznani po tem, da želijo že v štartu naskakovati peto stopnjo avtomatizacije - se pravi točko, ko vozilo ne potrebuje več volana in drugih voznikovih pripomočkov ter se lahko giblje kjerkoli. S tem namenom teče razvoj v njihovi firmi Cruise Automation, ki so jo kupili pred štirimi leti. V San Franciscu je od leta 2017 mogoče videti njihove testne Chevrolete Bolt, obložene z grozdi senzorjev, pokazali pa so tudi že brezvolansko različico tega avtomobila.

Zdaj je očitno napočil čas za oblikovanje uporabnih...

8 komentarjev

Google namenja milijardo dolarjev za krizo dostopnosti stanovanj

Slo-Tech - Eno izmed najdražjih mest na svetu za prebivanje je San Francisco, ki je v ZDA le za Silicijevo dolino. Da bi pomagal rešiti problem, ki so ga ustvarili tehnološki velikani, se je Google zavezal v prihodnjem desetletju nameniti vsaj milijardo dolarjev za sofinanciranje gradnje stanovanj. S tem denarjem želijo zagotoviti vsaj 15.000 novih stanovanj, je dejal Googlov izvršni direktor Sundar Pichai.

Uspeh tehnoloških velikanov in dobro stoječih malih start-upov v Silicijevi dolini je namreč poskrbel za astronomske cene nepremičnin v okolici San Francisca. Ker ta podjetja zaposlujejo zelo dobro plačane strokovnjake, ki se selijo v mesta, ti najamejo ali pokupijo dostopna stanovanja. Gradnja novih ne more slediti povpraševanju, zato se cene tako dvigajo, da si jih zaposleni v drugih sektorjih ne morejo več privoščiti. Lani...

37 komentarjev

Uber opustil razvoj samovozečih tovornjakov

vir: Wikipedia
BBC - Kot so sporočili iz podjetja, se bodo poslej posvetili zgolj svojemu programu samovozečih osebnih vozil. Kot so pojasnili odločitev, bodo namesto, da bi vzdrževali dve skupini, ki vzporedno delata na različnih platformah vozil, raje vse skupaj poenotili. Zaposlenim, ki jih potrebujejo, bodo ponudili premestitev iz San Francisca v Pittsburgh - tam je namreč sedež razvoja samovozečih avtomobilov - v nasprotnem primeru pa se lahko nadejajo odpravnine.

S tovornim prometom so se pri Uberju pravzaprav začeli ukvarjati pred dvema letoma, ko so si za 680 milijonov dolarjev pripojili podjetje Otto. Ustanovitelj Otta je bil Anthony Levandowski, inženir, ki je dotlej pri Googlu...

11 komentarjev

Kaj naj policija stori z napačno parkiranim samovozečim vozilom

Ars Technica - V San Franciscu poteka vroča debata o regulaciji testnih voženj samovozečih vozil, ki bodo letos v tisočih napadli ameriške ceste. Na eni strani debate so podjetja oziroma proizvajalci teh vozil, ki seveda želijo zmanjšati regulacijo.

Gre za denar

Uber se tako bori za pravico, da lahko strankam zaračunava tudi testne vožnje. Predlog regulacije namreč zahteva, da so vse testne vožnje brezplačne.

Elona Muska pa najbolj moti prepoved prodaje navadnih vozil, ki so bila prej samovozeča. Vsa Teslina vozila imajo namreč potrebne strojne komponente za samostojno krmiljenje po cestah. In Tesla bo prve teste delal seveda s svojimi vozili, katerim pa bo dodal potrebno programsko rešitev. Po odstranitvi le-te bo vozilo spet...

37 komentarjev

Ford investira milijardo v umetno inteligenco za avtomobile

Z leve: Peter Rander, Mark Fields, Bryan Salesky, Raj Nair

Slo-Tech - Ford je včeraj sporočil, da vlaga milijardo dolarje v mlado podjetje Argo AI, ki sta ga minuli mesec ustanovila Peter Rander, ki je bil inženir v Uberju, in Bryan Salesky, ki je v Googlu delal kot vodja razvoja strojne opreme za samovozeče avtomobile. Ford bo z milijardnim vložkom postal lastnik Argo AI, ki bo postal Fordova samostojna podružnica. Argo AI ima sedež in glavnino razvoja v meki za avtonomna vozila v Pittsburghu, del pa bo tudi v San Franciscu in na jugu Michigana.

S tem vložkom se želi Ford prebiti med vodilna podjetja na področju razvoja samovozečih avtomobilov, kjer vlada huda konkurenca z velikimi igralci, kot so General Motors, Uber, Google in drugi. Tudi Ford je bil na tem področju v preteklosti že...

15 komentarjev

General Motors spodbuja prijavo hroščev

Ars Technica - Avtomobili s svojo elektroniko postajajo čedalje pametnejši, pa četudi sploh še niso samovozeči. Zato je dobrodošla odločitev General Motorsa, da kot prvi klasični proizvajalec avtomobilov (Tesla ga je že prehitel) razpiše program za prijavo hroščev in ranljivosti, ki jih raziskovalci in hekerji odkrijejo v njihovih vozilih.

Tu ne gre za nedolžne luknje, kar sta poleti pokazala raziskovalca, ki sta uspela prevzeti popoln nadzor nad Jeepom Cherokeejem. To je bil le najbolj znan napad na ranljivost v vozilu, sicer pa imajo večje ali manjše luknje praktično vsi avtomobili. Doslej je bil odziv proizvajalcev napadalen, saj so grozili s tožbami, zato se večina raziskovalcev niti ni odločala za razkritje kakršnikoli najdenih ranljivosti.

Zato je razveseljujoča odločitev...

2 komentarja