» »

Primer Apple proti Samsungu se petih letih vrača na izhodišče

Primer Apple proti Samsungu se petih letih vrača na izhodišče

vir: BBC
Slo-Tech - Prizivno sodišče je v sporu Apple proti Samsungu odločilo, da se primer vrne v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču v San Joseju, kjer se je primer začel. To bo najprej odločilo, ali bo o višini odškodnine odločalo v polnem ponovljenem sodnem postopku ali kako drugače.

Primer je znamenit, ker je obsegal tako rekordno odškodnino zaradi kršitve patentov in modela izdelka kot tudi odločanje na vrhovnem sodišču. Prvostopenjsko sodišče je leta 2012 najprej Samsung spoznalo za krivega naklepnega kopiranja, zato mu je naložilo plačilo kazenske odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev. Toda znesek se je še mnogokrat spremenil. Najprej je upadel 929 milijonov dolarjev, kasneje pa je Samsung plačal znižan znesek 548 milijonov dolarjev. Iz tega zneska je izpadlo domnevno kopiranje videza, postavitve, razstavitve in predstavitve izdelka (trade dress), o višini odškodnine katerega se sodišča še niso izrekla.

Samsung se je namreč pritožil na vrhovno sodišče, ki se je odločilo, da bo primer sprejelo v obravnavo. V rekordnem času smo že decembra dobili tudi prelomno odločitev sodišča, ki je prvikrat po 122 letih obravnavalo kak podoben primer. Pritrdilo je Samsungovi interpretaciji, da se odškodnina obračuna zgolj od konkretne komponente v izdelku, ki krši model, in ne od celotnega izdelka, kot je sklepalo prizivno sodišče. Vsebinsko se vrhovno sodišče ni opredeljevalo, temveč je primer vrnilo prizivnemu sodišču (druga stopnja).

To je sedaj salomonsko odločilo, da gre primer nazaj na prvo stopnjo. Sodišče v San Joseju bo bodisi v celoti izvedlo nov postopek, za kar se zavzema za Samsung, ali potrdilo prejšnjo sodbo, kar bi želel Apple, ki bi se mu v tem primeru obetalo 399 milijonov dolarjev odškodnine. V vsakem primeru pa primeru še ni videti konca, pa čeprav se telefoni, ki so predmet tožbe, sploh ne prodajajo več. Sodni mlini meljejo počasi povsod po svetu.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrhovno sodišče ZDA bo razsojalo, ali so API-ji zaščiteni

Oddelek: Novice / Tožbe
93838 (3096) jype
»

Apple in Samsung po sedmih letih: konec je

Oddelek: Novice / Tožbe
54523 (3615) pero50
»

Sodišče: Samsung mora Applu plačati 539 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
84503 (2775) Ghost7
»

Prvi spor Apple proti Samsungu končan z Applovo zmago

Oddelek: Novice / Tožbe
114993 (3800) mauriciofabi
»

Prizivno sodišče spremenilo lastno odločitev, Samsung Applu spet dolguje 120 milijono

Oddelek: Novice / Tožbe
105996 (4931) Markoff

Več podobnih tem