» »

Ameriško vrhovno sodišče bo obravnavalo primer Apple proti Samsungu

Ameriško vrhovno sodišče bo obravnavalo primer Apple proti Samsungu

vir: BBC
Slo-Tech - Znameniti in razvpiti primer Apple proti Samsungu bo dobil še en podaljšek, saj se je vrhovno sodišče odločilo, da ga bo sprejelo v obravnavo. Presenetljivo odločitev je sodišče sprejelo že v petek, objavilo pa jo je danes. Sama odločitev sicer še ne postavlja nobenega podjetja v prednost, je pa zagotovo bolj povšeči Samsungu. Če bi bilo sodišče zahtevek zavrglo, bi bila odločitev prizivnega sodišča pravnomočna, Samsung pa bi moral Applu plačati še 180 milijonov in v severni Kaliforniji bi se začelo sojenje še za drugi del kršitev (trade dress, glej spodaj).

Če povzamemo, gre za spor zaradi domnevne kršitve modelov, ki jih je Apple registriral in pokrivajo oblikovanje nekaterih mobilnih naprav (iPhone). Zgodba ima že dolgo brado in se je začela z Applovo tožbo leta 2012, ki se je na prvi stopnji končala z razsodbo, da mora Samsung plačati dobro milijardo dolarjev odškodnine. Podjetji sta se pritožili, zato je odškodnina najprej upadla na 929 milijonov dolarjev, kasneje pa na 548 milijonov dolarjev, kar je Samsung tudi plačal. Odškodnina je nižja tudi zato, ker sodišče še ni odločilo o kršitvi zaščite videza, postavitve, razstavitve in predstavitve izdelka (trade dress), kar je v prvi pritožbi izpadlo, zato je za prihodnji mesec razpisana nova obravnava glede zatrjevane kršitve.

Samsung je že decembra napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, ker želi izterjati nazaj. Apple pa je vložil še zahtevek za plačilo dodatnih 180 milijonov zaradi nadaljevanja kršitev.

Ameriško vrhovno sodišče v obravnavo sprejme le okoli odstotek vseh zadev, ki jih naslovijo nanj, v ostalih primerih pa obvelja sodba sodišča nižje stopnje. O sporih glede patentov in modelov ni odločalo že 122 let, zato je odločitev o sprejetju primera zgodovinska. Poleg same razsodbe, ali Samsung krši model, bo pomembna tudi odločitev, kako se izračuna pravična odškodnina - od komponente ali celotnega izdelka.

Opozorimo, da omenjeni primer nima nič skupnega z drugim sporom Appla in Samsunga glede funkcije slide-to-unlock, ki ga je Apple po pritožbi izgubil.

4 komentarji

3p ::

Truga ::

3p: Oni so to lahko ze skos naredili - V najslabsem primeru lahko odprejo cip in z elektronskim mikroskopom preberejo password.

Samo to unici telefon, je zamudno delo, in se bolj zamudno je potem resevanje podatkov iz telefona. Predvsem pa take fore ne pridejo poceni. Zato hocejo jasno poceni nacin za odklepat telefone.

Zvezdica27 ::

kako pa lahko z elektronskim mikroskopom geslo prebereš? v spominskem čipu?

vir?

b

Truga ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple in Samsung po sedmih letih: konec je

Oddelek: Novice / Tožbe
54522 (3614) pero50
»

Sodišče: Samsung mora Applu plačati 539 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
84503 (2775) Ghost7
»

Primer Samsung proti Applu iz leta 2011 še četrtič

Oddelek: Novice / Tožbe
114860 (4123) Osprey
»

Samsung gre proti Applu na vrhovno sodišče

Oddelek: Novice / Tožbe
94184 (3257) nekikr
»

Samsung bo Applu plačal odškodnino, bitke pa še ni konec

Oddelek: Novice / Tožbe
85077 (4169) nekikr

Več podobnih tem