» »

Ameriško vrhovno sodišče bo obravnavalo dostop do podatkov v tujini

Ameriško vrhovno sodišče bo obravnavalo dostop do podatkov v tujini

Slo-Tech - Ameriško vrhovno sodišče, ki v obravnavo sprejme le kakšen odstotek predloženih primerov, sicer pa potrdi sodbo prizivnega sodišča, je sporočilo, da bo obravnavalo izjemno pomemben primer s področja zasebnosti. Gre za spor med Microsoftom in ameriško vlado, v katerem slednja želi doseči dostop do podatkov, ki jih ima Microsoft fizično shranjene v tujini.

Gre za odmeven primer, ki se je začel decembra 2013, ko je Microsoft prejel sodno odredbo, da mora v skladu z zakonom Stored Communications Act tožilstvu posredovati podatke o imetniku nekega elektronskega predala v MSN.com, kar vključuje tudi vsebino sporočil. Microsoft je izročil, kar je imel na ameriških strežnikih, medtem ko vsebine ni, ker je shranjena na strežnikih na Irskem. Tožilstvo je vložilo tožbo in prvostopenjsko sodišče je ugotovilo, da je Microsoft kršil odredbo. V Redmondu so se pritožili in prizivno sodišče je na drugi stopnji pritrdilo Microsoftu.

Po pričakovanjih se je pravosodno ministrstvo pritožilo na vrhovno sodišče, ki je danes sporočilo, da bo primer vzelo v obravnavo. Odločitev pričakujemo najpozneje do konca junija. Da bo vrhovno sodišče odločalo, se je pričakovalo že prej, saj je trenutna praksa v ZDA neenotna. Medtem ko v drugem okrožju velja omenjena sodba, pa v ostalih okrožjih sodišča odločajo drugače in podjetja izročajo podatke. Odločitev vrhovnega sodišča bo dala dokončni odgovor.

Če bo to odločilo, da je imel zakonodajalec pred tremi desetletji ob sprejetju zakona v mislih njegovo veljavnost tudi izven ZDA, kadar se nanaša na ameriške subjekte, bodo podjetja obvezana izročati vse, kar imajo. Rešilo jih bo lahko le šifriranje, saj v primeru šifriranja od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end) do podatkov tehnično ni mogoče, a je to bolj uporabno za hipno sporočanje kakor za elektronsko pošto. Če pa bo sodišče pritrdilo Microsoftu, bodo morali ameriški pravosodni organi za dostop do podatkov delati ovinek prek organov pregona tujih držav.



8 komentarjev

ales85 ::

Resi jih lahko tudi prepoved izrocanja podatkov, ker tega ne dovoli drzava, kjer so podatki.

V nasprotnem primeru pac konkretno globo.

Ali kako nameravajo to vsiliti?

Brane22 ::

Hmm, malo prej je bila novica te vrste o angležih.

Ki je nenadoma izginila. Cenzura ?
On a journey of life I chose a psycho path...

Markoff ::

Odločitev sodišča zna pomembno vplivati na prihodke in dobiček ameriških IT/dotcom korporacij. Kokice in Cockto, prosim. Coca-coli namreč ne zaupam več. :)
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

PaX_MaN ::

9-0 v prid države bo.

njyngs ::

PaX_MaN je izjavil:

9-0 v prid države bo.

Vir? Kristalna kugla?

PaX_MaN ::

njyngs je izjavil:

PaX_MaN je izjavil:

9-0 v prid države bo.

Vir? Kristalna kugla?

MS & Google sta prepričala samo eno sodno okrožje, država vsa ostala.
Rezultat je/bo očiten.

Glugy ::

To bo še čudno. Kaj če Rusija in EU sprejmeta isti ukrep? Tud če je v tujini se da se njima izroča. Pa če je to v nasprotju z ukrepom ZDA ki pravi da se iz ZDA ne sme direktno zahtevat podatke. Pa če ta protiukrep sprejme potem tud EU ? Kaj pa pol ? Pa sej to ne moreš tko...poseganje čezmejnega prava brez mednarodnega prava je to totalna zmešnjava. Ker lahko pravo EU nasprotuje delovanju prava ZDA in obratno.
Tole sodišče bo odločilo je ima ZDA kot svetoven policaj večje pravice do tistega kar sploh ni na njihovem ozemlju kot vse ostale države. In če se bo tako odločilo potem imamo opravka z resno grožnjo suverenosti vseh ostalih na svetu.

PaX_MaN ::

Glugy je izjavil:

To bo še čudno. Kaj če Rusija in EU sprejmeta isti ukrep? Tud če je v tujini se da se njima izroča.

Tehnično mamo mi to že požegnano.
Če se spomniš NPM in bruke z "joj, rezultat totega pravnega svetovanja je na mojem zasebnem mejlu". No, sodišče je reklo da ni problema če, zato da se izvrši pravnomočna odločba o dostopu do IJZ, delodajalec naloži delavcu da mu ta sam dostavi "toto pravno svetovanje".
(Malo po spominu, ampak mislm da je kr tko no.)
Čist možno da je bil toti zasebno mail guglmejl.
Tle mislm da bo Trumpova povedala približno isto: ker podjetje razpolaga s podatki, ni pomembno od kod je dostavljeno (=če je treba da admini sshjajo na cloud@amsterdam pa od tam stanka dump, se pač bo)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrhovno sodišče ZDA bo razsojalo, ali so API-ji zaščiteni

Oddelek: Novice / Tožbe
93838 (3096) jype
»

Google v ZDA začel izročati tudi podatke s strežnikov v tujini

Oddelek: Novice / Zasebnost
94884 (3790) konspirator
»

Prizivno sodišče potrdilo odločitev, da ameriška sodišča ne morejo do podatkov v tuji

Oddelek: Novice / Zasebnost
64306 (3521) Saul Goodman
»

Ameriško pravosodno ministrstvo še vedno želi dostop do podatkov v tujini

Oddelek: Novice / Tožbe
63937 (2826) Blisk
»

Prizivno sodišče spremenilo lastno odločitev, Samsung Applu spet dolguje 120 milijono

Oddelek: Novice / Tožbe
105996 (4931) Markoff

Več podobnih tem