» »

Microsoft na Buildu 2015 zlasti o Windows 10

Microsoft na Buildu 2015 zlasti o Windows 10

Microsoft - Na letošnji konferenci Build 2015 je bilo bolj ali manj vse v znamenju prihajajočega Windows 10, medtem ko so ostali izdelki in storitve igrali obrobno vlogo.

Kot se spodobi, so sicer začeli s temi ostalimi novostmi. Odprta platforma .NET Core prihaja na Linux in Mac OS X (za zdaj kot predogledna verzija), za uporabnike Windows pa je že na voljo .NET Core RC. To bo olajšalo pisanje aplikacij za uporabo oblaka za različne platforme. Tudi Visual Studio Code prihaja na Linux in Mace. Na koncu prvega dela so predstavili še nove storitve in medplatformne knjižice Office Graph API za Office 2016 - opomniki iz Outlooka se bodo prikazali tudi na napravi z iOS in podobno.

Glavni del pa je bil namenjen Windows 10. Na Windows 10 bo mogoče poganjati tudi aplikacije za Android in iOS, s čimer bodo gotovo olajšali delo razvijalcev in poskrbeli za bogat nabor aplikacij za Windows 10. Aplikacije, napisane v Javi, C++ ali Objective C, bo Visual Studio zmogel prevesti tako, da bodo delovali na Windows 10.

Tehnologija Continuum bo omogočila nadaljevanje dela s programom, ne glede na trenutno napravo. Na telefon lahko priključimo tipkovnico in zaslon, pa se bo obnašal kot namizni računalnik, čemur se bodo prilagodile tudi aplikacije. Če bomo tipkovnico in zaslon odstranili, pa bo brez prekinitve nadaljeval delo kot telefon. Aplikacije se bodo vizualno ustrezno predrugačile, da bodo uporabne tudi na mobilni napravi.

Novi brskalnik Spartan je dobil uradno ime, in sicer Edge. Pride v končni verziji, imel pa bo vgrajeno glasovno pomočnico Cortano. Trenutna verzija Windows 10 ima zaporedno številko verzije (build) 10074 z imenom Insider Preview in še nima vseh novosti, ki jih obljubljajo. Mimogrede so drugi dan konferenci pokazali Windows 10, ki teče na Arduinu in Raspberry Pi 2. Microsoft torej želi Windows 10 pripeljati na vse povezljive naprave (IoT).

Na koncu so pokazali še stran How-old, ki jo je Microsoft razvil zato, ker jo je mogel in da je pokazal, kaj je danes že mogoče storiti. Na spletni strani algoritem analizira sliko človeka in izračuna, koliko je star. Projekt HoloLens, ki so ga pokazali januarja, uspešno napreduje. To pot so demonstrirali, kako ga je mogoče uporabiti v izobraževalne namene.

62 komentarjev

«
1
2

Nummy ::

Presenečen...

Vesel, da bo sedaj .NET dostopen na vseh platformah. Lepa poteza MS-ja, po doooooolgem cajtu.

Poganjali bodo Objective-C? Ja pa kdo še danes piše v tem, če imaš novo veliko boljšo in svetlobna leta bolj napredno tehnologijo Swift. Praktično eden izmed najboljših jezikov trenutno za pisanje mobilnih applikacij, pa tudi takih uporabniških za namizne sisteme. Moraš bit pa res pošten sadomazohist, da greš še pisat v Objective-C...

Drgač je pa pisec pozabil še dodati, da so v zadnji build dodali tudi Aero nazaj, tako da je upanje, da bo imela končna verzija windblowsev 10 en bolj normalen vmesnik kot osmica.

Malajlo ::

Aero nazaj ... A avtombil tudi kupuješ po barvi?
Tole z arduionti, pa Continuum, to je po moje večji korak naprej kot karkoli drugega v zadnjih letih. Vprašanje je, če bo zadeva zaživela v pravi smeri. Pametne telefone z resnim OS smo imeli tudi pred iphoneom, ampak je izgleda pristop pomemben bolj kot vsebina.
MS, kr tko naprej :D

MrNighthawk ::

Meni so se dopadle univerzalne aplikacije in priklop windows telefona preko hdmi na drug zaslon.

boolsheat ::

Continuum je res zakon.

Cervantes ::

Tole zna pa res biti revolucija.

Ganon ::

boolsheat ::

Nummy ::

Malajlo je izjavil:

Aero nazaj ... A avtombil tudi kupuješ po barvi?
Tole z arduionti, pa Continuum, to je po moje večji korak naprej kot karkoli drugega v zadnjih letih. Vprašanje je, če bo zadeva zaživela v pravi smeri. Pametne telefone z resnim OS smo imeli tudi pred iphoneom, ampak je izgleda pristop pomemben bolj kot vsebina.
MS, kr tko naprej :D


Ja ga. Sicer mi je načeloma vseeno glede barve, ampak roza, rumenega ali črnega avta pa res nebi imel. Prve dve barvi sta mi grozni na avtu, črn je pa vroč poleti, da je kot v peklu notri. Ne hvala.
Mi je pa še bolj pomembno kako notranjost ima avto, torej kak je "vmesnik", števci, volan,... Tanove honde in renaultov nikakor ne morem vozit, ker mi gre na jetra digitaln števc, ki je totalno neodzivn in pokaže spremembo hitrosti šele po parih sekundah, pa še to ne natančno ampak po intevalih po par km/h. Honda ima pa tak notr, kot da bi se v kak NLP usedu, ne pa v avto. Grdo ko smrt...

Ja izgled in vmesnik sta zelo pomembna, saj s tem si praktično non-stop v stiku. Glup vmesnik = neuporabna/glupa stvar.

Kar se tiče telefonov: včasih je imel Microsoft Windows Mobile, ki je bil "špica" za takrat, napredek pred vsemi nokijami in ostalimi telefoni. Tist telefon sem imel skoraj 8 let v uporabi, še danes ga imam doma in dela BP. Samo počasen je ko pes, ampak še vedno hitrejši kot android. Potem je pa prišel iOS in je pač pokosil vse kar je na trgu in trenutno mu noben niti do gležnjev ne seže. Poleg tega, pa je razvoj za iOS sedaj pravi užitek s prihodom Swifta in novega xCode-a. Po temu bi se morali ostali zgledovati. Tudi MS.

metalc ::

Mimogrede so drugi dan konferenci pokazali Windows 10, ki teče na Arduinu in Raspberry Pi 2.


Na Arduinu?? Kolikor vem, imajo vsi Arduini zgolj nekaj kilobytov pomnilnika in procesorje s taktom nekaj megahertzov. Na takšno zadevo ne spraviš niti embedded OSov (QNX, Windows CE, nekateri Linuxi...), gor tečejo samo kakšne bare metal zadevice in eventuelno še kaj zgrajeno okoli raznih namenskih RTOS-ov (ki niti niso pravi OSi ampak bolj (multi)ththreading knjižnice...).

Torej, za kaj konkretno se tukaj gre?

boolsheat ::

Qushaak ::

Nummy je izjavil:

Poganjali bodo Objective-C? Ja pa kdo še danes piše v tem, če imaš novo veliko boljšo in svetlobna leta bolj napredno tehnologijo Swift. Praktično eden izmed najboljših jezikov trenutno za pisanje mobilnih applikacij, pa tudi takih uporabniških za namizne sisteme. Moraš bit pa res pošten sadomazohist, da greš še pisat v Objective-C...

Takrat, ko se je MS odločil, da bodo šli tako pot še Swift ni bil najavljen sploh, ker to ne gre kar čez noč. Saj tudi celotnega .NET-a še niso "open-sourceali" ampak samo Core, pa to delajo že precej dlje časa. Sem pa 100%, da bodo to dokaj kmalu ponudili.

Drugače vse te MS-jeve novotarije jemljem kot eno večjih evolucij v zadnjih obdobjih. Hololens, "poenoteni" Universal Apps v "navezi" z Windows 10 (tudi IoT,...), Continuum ter developer orodja in okolja (VS Code, CS Community, Xamarin, precej bolj modularen .NET in še open-source po vrhu) ter navsezadnje tudi Edge je nekaj, kar je huda klofuta Google-u in Apple-u, ki zadnje leta samo malo spreminjata barve in ne pokažeta nič novega. IBM pa tudi občutim kot bolj životarjenje.
Pri poslovni analitiki pa tudi veliko vlagajo v PowerBI.
Precej od tega bo brezplačno, nekatere stvari pa bodo še drage (Xamarin sigurno) nekaj časa.

...:TOMI:... ::

Meni se zdi, da dokler oni ne bodo imeli 100 % podpore IPv6 pri izdelkih in storitvah, potem lahko kar pozabijo pa IoT.

To, da imajo nekje samo IPv4 je kar malo sramotno za tako veliko firmo. Sicer pa tudi druge firme niso nič kaj boljše, tako da obtoževati samo MS je krivično.

https://technet.microsoft.com/en-us/net...

Pri IoT bo toliko različnih naprav, ki bodo koristile veliko različnih storitev, zato je to nujno.
Tomi

Lonsarg ::

Swift je nov jezik, če se gre iz nule pisat iOS only zadeve potem je to prava izbira ja, vse obstoječe iOS aplikacije pa bodisi že uporabljajo crossplatform kodo, bodisi Objective C. Tak da za portat obstoječe iOS aplikacije na Windows 10 je to kar je zaenkrat Microsoft ponudil vse kar se rabi.

Če si pa pameten pa itak za iz nule pisat uporabiš obstoječa crossplatform orodja in te na novo presstavljene zadeve ne ganejo.

@Quschak, Xamarin je drag, ker je to ločena profitna firma. Če bi bla zadeva od Microsofta bi bila najbrž vključena zastonj v licenco Visual Studia, torej zastonj v Community verziji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Qushaak ::

Lonsarg je izjavil:

Quschak, Xamarin je drag, ker je to ločena profitna firma. Če bi bla zadeva od Microsofta bi bila najbrž vključena zastonj v licenco Visual Studia, torej zastonj v Community verziji.

Ja, res je. Jasno je da so dragi, ker so res naredili ogromno, da se poenoti mobilne platforme.
Po drugi strnai pa kot sem že omenil - MS zelo tesno sodeluje z njimi. Imam občutek, da bo sodelovanje šlo še bolj globoko. Ko bodo izpilili še pomanjkljivosti in bo MS akko "odkupil" to zadevo bo lahko precej cenejša. To bo najbrž v kaki srednjeročni prihodnosti.

vostok_1 ::

Hmm, dokaj monumentalno dogajanje.


PS. Sicer pa NSA approves. Slednje teme se res nihče ne dotika. Razen apple je neki trzal z enkripcijo iPhone-a.

kogledom ::

V zadnjem letu je MS naredil velikansko spremembo v miselnosti (po mojem mnenju na bolje).

Za razliko od Appla se Microsoft vse bolj odpira. In praktično vsi blogi pozdravljajo to odpiranje. Pri MS ni več nujno, da je vse in-house razvito, važno je da deluje in da je čimprej na voljo na čimveč platformah. Za VS Code so vzeli "tujo" platformo, tesno sodelujejo z ekipami iz ven MS (TrueScript/AngularJS), odprtokodni .NET (Linux/Mac OS -> Mono je zastajal v funkcijah tudi po več let, zdaj bo to praktično instantno), iz nule pišejo EF 7, Azure je vedno bolj uporaben tudi za ne-MS navdušence.

V zadnjem letu smo dobili tudi dve odlični orodji, ki sta _free_: VS Community in VS Code. Finančni model za Win 10 je že znan? Špekiliralo se je o free in low cost licencah, kako je pa s tem zdaj?

prenasalec ::

Meni je pa hecno, da je vsem všeč Windows 10, Windows 8 pa praktično nikomur ni bil. Meni se zdita precej enaka, s to razliko, da ima Windows 10 dejansko nekaj težav s kompatibilnostjo programov, česar Windows 8 vsaj pri meni nikoli ni imel.
Aja, pa tale How-old pri meni vedno napiše 11 let preveč :P

Zgodovina sprememb…

Nummy ::

kogledom je izjavil:

V zadnjem letu je MS naredil velikansko spremembo v miselnosti (po mojem mnenju na bolje).

Za razliko od Appla se Microsoft vse bolj odpira. In praktično vsi blogi pozdravljajo to odpiranje. Pri MS ni več nujno, da je vse in-house razvito, važno je da deluje in da je čimprej na voljo na čimveč platformah. Za VS Code so vzeli "tujo" platformo, tesno sodelujejo z ekipami iz ven MS (TrueScript/AngularJS), odprtokodni .NET (Linux/Mac OS -> Mono je zastajal v funkcijah tudi po več let, zdaj bo to praktično instantno), iz nule pišejo EF 7, Azure je vedno bolj uporaben tudi za ne-MS navdušence.

V zadnjem letu smo dobili tudi dve odlični orodji, ki sta _free_: VS Community in VS Code. Finančni model za Win 10 je že znan? Špekiliralo se je o free in low cost licencah, kako je pa s tem zdaj?

Apple se z razlogom ne odpira preveč, ker ko preveč "mešetarjev" mešetari po kodi rata celo sranje. Been there, done that. Linux scena je jasen dokaz za to.
Marsikatera stvar MORA BITI razvita s strani profesionalcev, ne pa enih "garažnih" programerjev, ki mislijo da so boga za jajca prijeli, ker znajo pisat kodo, o samem obnašanju programov, uporabniški izkušnji, dizajnu in marsičem drugem pa pojma nimajo.

NI DOVOLJ, da znaš samo programirat, moraš znat DOBRO programirat, da je program na koncu poleg tega da dela, tudi uporabniku prijazen, da ne zgleda kot eno skrapucalo od enega petletnika in da sledi vsem modernim standardom razvoja.

CoolBits ::

kogledom je izjavil:


Za razliko od Appla se Microsoft vse bolj odpira. In praktično vsi blogi pozdravljajo to odpiranje.


Ko bo MS začel objavljat source kodo bomo začeli govorit o odpiranju.

http://www.opensource.apple.com/source/

Izi ::

Če bo res Aero notri potem bom morda res prešel na Windows 10, drugače pa ni šans. Vse je belo in svetlo sivo, tako da komaj ločiš kje se konča eno okno in začne drugo.
Kako hudiča nekaterim računalniškim oblikovalcem še vedno ni jasno, da mora biti osnovni design v računalništvu, se pravi na monitorjih, ravno obraten kot v tiskanih knjigah.
Medtem, ko je za knjige najbolj uporabno belo ozadje in črn tekst je za ekrane najbolj uporabno črno ozadje in bel tekst.
Že od Windows 8 naprej je vse hudo premalo kontrastno. Črne barve skoraj ne uporabljajo, prevladuje bela in svetlo siva. Sence, ki so nujne da se različne plasti razločno ločijo med seboj pa so celo umaknili.

Vem, da so med ročnimi nastavitvami tudi kontrastne teme, ampak brez senc in občutka treh dimenzij je vse skupaj neuporabno in grdo. Skratka, dokler ne dodajo nazaj Aero bo tudi Windows 10 samo še en telefonski operacijski sistem, ne glede kaj se skriva pod pokrovom.

Da ljudje vedo kaj hočejo se je lepo pokazalo pri nekaterih zunanjih programih, ko so izdelovalci spremenili vmesnik za novo verzijo svojega programa iz Windows 7 na Windowes 10 in so jezni uporabniki začeli bojkotirati novo verzijo in napisali po več desettisoč jeznih pisem, da hočejo stari vmesnik nazaj, ker se zaradi premajhnega kontrasta in odsotnosti 3D učinkov ne mislijo utrujati z novo verzijo.

Če v Windows 10 ne bo Aera notri originalno vgrajenega, lahko kar takoj napovem Microsoftu še en finančni polom, četudi ga bodo dajali zastonj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

blackbfm ::

Medtem, ko je za knjige najbolj uporabno belo ozadje in črn tekst je za ekrane najbolj uporabno črno ozadje in bel tekst.


bel tekst na črnem ozadju je bolj prijazno brat v temi, črn tekst na belem pa na svetlobi

filip007 ::

M$ Edge je hitrejši kot Chrome, ni veliko razlike, bo pa še Chrome verjetno nadoknadil.
http://www.winbeta.org/news/microsoft-e...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

boolsheat ::

CoolBits je izjavil:

kogledom je izjavil:


Za razliko od Appla se Microsoft vse bolj odpira. In praktično vsi blogi pozdravljajo to odpiranje.


Ko bo MS začel objavljat source kodo bomo začeli govorit o odpiranju.

http://www.opensource.apple.com/source/


https://github.com/Microsoft

Izi ::

Sem malo pobrskal in Aero Glass so dodali v zadnjem buildu 10074, ki je prišel 3 dni nazaj. V buildu 10061 ga še ni bilo.

Microsoftov komentar ob dodanih Aero Glass efektih.
"We’ve also heard loud and clear that many Windows Insiders want to see Aero Glass from Windows 7 make a comeback," says Microsoft’s Gabe Aul.
"We’ve been working out how to satisfy this request, and are trying some things out with this build to see how you like them."
Microsoft is planning to enable normal transparency on 50 percent of Windows 10 testers and a blur effect like frosted glass on the other 50 percent.
"If Windows Insiders really like the blur effect, we will add it to more areas and even consider making it the default instead of standard transparency."

Skratka Aero efekte zaenkrat še preizkušajo, da vidijo koliko transparentnosti in ostalih efektov si uporabniki želijo.
Zaenkrat so transperentnost nastavili na 50% ...

k4vz0024 ::

Ha, sem vam rekel, da bo Aero prišel nazaj. Sicer sem ga pričakoval v Win 17, ampak prej ko bo nazaj, je še upanje, da bodo Win spet lepi.8-)

Lindir ::

Izi je izjavil:

Če bo res Aero notri potem bom morda res prešel na Windows 10, drugače pa ni šans. Vse je belo in svetlo sivo, tako da komaj ločiš kje se konča eno okno in začne drugo.
Kako hudiča nekaterim računalniškim oblikovalcem še vedno ni jasno, da mora biti osnovni design v računalništvu, se pravi na monitorjih, ravno obraten kot v tiskanih knjigah.
Medtem, ko je za knjige najbolj uporabno belo ozadje in črn tekst je za ekrane najbolj uporabno črno ozadje in bel tekst.
Že od Windows 8 naprej je vse hudo premalo kontrastno. Črne barve skoraj ne uporabljajo, prevladuje bela in svetlo siva. Sence, ki so nujne da se različne plasti razločno ločijo med seboj pa so celo umaknili.

Vem, da so med ročnimi nastavitvami tudi kontrastne teme, ampak brez senc in občutka treh dimenzij je vse skupaj neuporabno in grdo. Skratka, dokler ne dodajo nazaj Aero bo tudi Windows 10 samo še en telefonski operacijski sistem, ne glede kaj se skriva pod pokrovom.

Da ljudje vedo kaj hočejo se je lepo pokazalo pri nekaterih zunanjih programih, ko so izdelovalci spremenili vmesnik za novo verzijo svojega programa iz Windows 7 na Windowes 10 in so jezni uporabniki začeli bojkotirati novo verzijo in napisali po več desettisoč jeznih pisem, da hočejo stari vmesnik nazaj, ker se zaradi premajhnega kontrasta in odsotnosti 3D učinkov ne mislijo utrujati z novo verzijo.

Če v Windows 10 ne bo Aera notri originalno vgrajenega, lahko kar takoj napovem Microsoftu še en finančni polom, četudi ga bodo dajali zastonj.


Ja UI je enostavno grd.

k4vz0024 ::

Še look like wIn 7 možnost, pa smo zmagali...:)

Qushaak ::

Nummy je izjavil:

Apple se z razlogom ne odpira preveč, ker ko preveč "mešetarjev" mešetari po kodi rata celo sranje. Been there, done that. Linux scena je jasen dokaz za to.
Marsikatera stvar MORA BITI razvita s strani profesionalcev, ne pa enih "garažnih" programerjev, ki mislijo da so boga za jajca prijeli, ker znajo pisat kodo, o samem obnašanju programov, uporabniški izkušnji, dizajnu in marsičem drugem pa pojma nimajo.

NI DOVOLJ, da znaš samo programirat, moraš znat DOBRO programirat, da je program na koncu poleg tega da dela, tudi uporabniku prijazen, da ne zgleda kot eno skrapucalo od enega petletnika in da sledi vsem modernim standardom razvoja.

Se povsem strinjam. Sam pa bi rekel, da mora biti ekipa (podjetje) stabilna kar se tiče delavcev, ker če je fluktuacija ogromna se to ponavadi precej pozna na produktu - četudi so vsi profesionalni programerji. Naslednja stvar so pa roki. Lahko kodo pišejo še taki profesionalci, če se zabiti manager-ji zmenijo za 3x prekratek rok, potem bo ven prišel zmazek.
Tko, da vse je relativno in je več možnoh vzrokov zakaj je neka stvar slaba. Je pa res, da mora tudi nivo znanja programerja bit na nivoju. To se pa itak skozi leta izkuišenj dela na projektih skozi dopolnjuje.

Je pa tako, programer res lahko hitro dobi šiht. Eni smo pa mal bl izbirčni, ker nam ni treba ravno vsega takoj več vzet. In jasno, pol zakon narave naredi, da v "managersko urejenih" podjetjih prihajajo notri bolj motivirani ljudje z več znanja.

Malajlo ::

Dejte win98 zahtevat nazaj Ne! 95 s Plus! packom. Zakon...
Edge (spartan) izgleda do konca prečiščen. Se ga ne da bolj poenostaviti. In to človek rabi pri delu. Fokus na delovni površini, ne pa načičkane robove in knofe. Razen če uporabljaš OS za gledat. Potem pa predlagam galerije. Začenši z Narodno, pa naprej na Moderno in tako dalje.

Lindir ::

Malajlo je izjavil:

Dejte win98 zahtevat nazaj Ne! 95 s Plus! packom. Zakon...
Edge (spartan) izgleda do konca prečiščen. Se ga ne da bolj poenostaviti. In to človek rabi pri delu. Fokus na delovni površini, ne pa načičkane robove in knofe. Razen če uporabljaš OS za gledat. Potem pa predlagam galerije. Začenši z Narodno, pa naprej na Moderno in tako dalje.


To lahko zate velja če si robot, za marsikoga drugega pa ne. In če že govrimo o delu ljudje so dosti bolj učinkoviti če delajo v lepem urejenem okolju ki jim odgovarja.

crystal ::

mene je pa typescript predstavitev zelo fascinirala. Ni cudno da je angular 2.0 spisan v typescript. TypeScript mi da nekak isti filing kot mi ga da scala.

Nummy ::

Lindir je izjavil:

Malajlo je izjavil:

Dejte win98 zahtevat nazaj Ne! 95 s Plus! packom. Zakon...
Edge (spartan) izgleda do konca prečiščen. Se ga ne da bolj poenostaviti. In to človek rabi pri delu. Fokus na delovni površini, ne pa načičkane robove in knofe. Razen če uporabljaš OS za gledat. Potem pa predlagam galerije. Začenši z Narodno, pa naprej na Moderno in tako dalje.


To lahko zate velja če si robot, za marsikoga drugega pa ne. In če že govrimo o delu ljudje so dosti bolj učinkoviti če delajo v lepem urejenem okolju ki jim odgovarja.

Ne samo to, ampak tukaj spada tudi berljivost fontov! Trenutno so windowsi svetlobna leta zadaj za OS X, kjer se je Apple dejansko res potrudil in naredil fonte zelo lepe in berljive, tudi na 1080p monitorjih. Na windblowsih pa sam zmazek, potem greš pa kao štimat tiste fonte, pa samo še večji zmazek dobiš ven. Upam da MS naredi še kaj na tem področju, ker tale njihov font technology je čist mimo.

MrNighthawk ::

Nummy je izjavil:

Ne samo to, ampak tukaj spada tudi berljivost fontov! Trenutno so windowsi svetlobna leta zadaj za OS X, kjer se je Apple dejansko res potrudil in naredil fonte zelo lepe in berljive, tudi na 1080p monitorjih. Na windblowsih pa sam zmazek, potem greš pa kao štimat tiste fonte, pa samo še večji zmazek dobiš ven. Upam da MS naredi še kaj na tem področju, ker tale njihov font technology je čist mimo.



Se popolnoma strinjam...Windowsi nasploh imajo samo zmazke na ekranu. Še do danes ne vem kako izgleda tale Ultra QHD tattoo... moram na OS X prešaltat.

noraguta ::

Nummy je izjavil:

Malajlo je izjavil:

Aero nazaj ... A avtombil tudi kupuješ po barvi?
Tole z arduionti, pa Continuum, to je po moje večji korak naprej kot karkoli drugega v zadnjih letih. Vprašanje je, če bo zadeva zaživela v pravi smeri. Pametne telefone z resnim OS smo imeli tudi pred iphoneom, ampak je izgleda pristop pomemben bolj kot vsebina.
MS, kr tko naprej :D


Ja ga. Sicer mi je načeloma vseeno glede barve, ampak roza, rumenega ali črnega avta pa res nebi imel. Prve dve barvi sta mi grozni na avtu, črn je pa vroč poleti, da je kot v peklu notri. Ne hvala.
Mi je pa še bolj pomembno kako notranjost ima avto, torej kak je "vmesnik", števci, volan,... Tanove honde in renaultov nikakor ne morem vozit, ker mi gre na jetra digitaln števc, ki je totalno neodzivn in pokaže spremembo hitrosti šele po parih sekundah, pa še to ne natančno ampak po intevalih po par km/h. Honda ima pa tak notr, kot da bi se v kak NLP usedu, ne pa v avto. Grdo ko smrt...

Ja izgled in vmesnik sta zelo pomembna, saj s tem si praktično non-stop v stiku. Glup vmesnik = neuporabna/glupa stvar.

Kar se tiče telefonov: včasih je imel Microsoft Windows Mobile, ki je bil "špica" za takrat, napredek pred vsemi nokijami in ostalimi telefoni. Tist telefon sem imel skoraj 8 let v uporabi, še danes ga imam doma in dela BP. Samo počasen je ko pes, ampak še vedno hitrejši kot android. Potem je pa prišel iOS in je pač pokosil vse kar je na trgu in trenutno mu noben niti do gležnjev ne seže. Poleg tega, pa je razvoj za iOS sedaj pravi užitek s prihodom Swifta in novega xCode-a. Po temu bi se morali ostali zgledovati. Tudi MS.

jao bože nehiže stem Swiftom, jeznik ni niti napreden. kje šele revolucionaren. pa ga prodajaš kot suho zlato. WP je pa napram iosu povsem spodoben os.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

blackbfm ::

Tist telefon sem imel skoraj 8 let v uporabi, še danes ga imam doma in dela BP. Samo počasen je ko pes, ampak še vedno hitrejši kot android.


ja, če imaš neke 5+ let stare naprave verjamem da je vse počasno..probaj enkrat vzet v roke kaj novejšega

noraguta ::

blackbfm je izjavil:

Tist telefon sem imel skoraj 8 let v uporabi, še danes ga imam doma in dela BP. Samo počasen je ko pes, ampak še vedno hitrejši kot android.


ja, če imaš neke 5+ let stare naprave verjamem da je vse počasno..probaj enkrat vzet v roke kaj novejšega

ja na androidu teče normalno flash, ios je pa prepočasen da bi ga prebavil. imajo pa zavoljo tega veliko iphone aplikacij...
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

CoolBits ::

Flash ti ubije baterijo zraven tega pa je poln lukenj... zato ga ni na ios, kar je super.

noraguta ::

Nevem kako men zdrži telefon cel dan. Samo restrikcijo pa kar sam izvajaj. Al pa s pomočjo dominantnega phone guruja. Nekateri pa nočemo diktata kaj je kosher in kaj ne.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Nummy ::

noraguta je izjavil:

Nummy je izjavil:

Malajlo je izjavil:

Aero nazaj ... A avtombil tudi kupuješ po barvi?
Tole z arduionti, pa Continuum, to je po moje večji korak naprej kot karkoli drugega v zadnjih letih. Vprašanje je, če bo zadeva zaživela v pravi smeri. Pametne telefone z resnim OS smo imeli tudi pred iphoneom, ampak je izgleda pristop pomemben bolj kot vsebina.
MS, kr tko naprej :D


Ja ga. Sicer mi je načeloma vseeno glede barve, ampak roza, rumenega ali črnega avta pa res nebi imel. Prve dve barvi sta mi grozni na avtu, črn je pa vroč poleti, da je kot v peklu notri. Ne hvala.
Mi je pa še bolj pomembno kako notranjost ima avto, torej kak je "vmesnik", števci, volan,... Tanove honde in renaultov nikakor ne morem vozit, ker mi gre na jetra digitaln števc, ki je totalno neodzivn in pokaže spremembo hitrosti šele po parih sekundah, pa še to ne natančno ampak po intevalih po par km/h. Honda ima pa tak notr, kot da bi se v kak NLP usedu, ne pa v avto. Grdo ko smrt...

Ja izgled in vmesnik sta zelo pomembna, saj s tem si praktično non-stop v stiku. Glup vmesnik = neuporabna/glupa stvar.

Kar se tiče telefonov: včasih je imel Microsoft Windows Mobile, ki je bil "špica" za takrat, napredek pred vsemi nokijami in ostalimi telefoni. Tist telefon sem imel skoraj 8 let v uporabi, še danes ga imam doma in dela BP. Samo počasen je ko pes, ampak še vedno hitrejši kot android. Potem je pa prišel iOS in je pač pokosil vse kar je na trgu in trenutno mu noben niti do gležnjev ne seže. Poleg tega, pa je razvoj za iOS sedaj pravi užitek s prihodom Swifta in novega xCode-a. Po temu bi se morali ostali zgledovati. Tudi MS.

jao bože nehiže stem Swiftom, jeznik ni niti napreden. kje šele revolucionaren. pa ga prodajaš kot suho zlato. WP je pa napram iosu povsem spodoben os.

Reče tisti, ki ga še od blizu videl ni... oz po možnosti ne zna niti programirati... pa najbolj glasen na forumu... :))

CoolBits ::

noraguta je izjavil:

Nevem kako men zdrži telefon cel dan.

Meni zdrži 2 dni bp. :P

Lonsarg ::

Nummy je izjavil:


Reče tisti, ki ga še od blizu videl ni... oz po možnosti ne zna niti programirati... pa najbolj glasen na forumu... :))

Najbolj hecno je to, ker ga ne ti ne on nista videla od blizu, vsaj sodeč pa izjavah, ki jih dajeta, eden v en ekstrem drugi v drugega.

Realnost pa je taka, da je Objective C pač bil toliko zadaj za konkurenco, da je zdaj Swift napravm temu res revolucionaren, ni pa revolucionaren v celotni sferi jezikov, pač prišel je na nivoj visokonivojskih jezikov kot sta Java in C#. Vsak developer, ki zna objektivno razmišljat(je sprobal vse, oziroma sledi širši sceni ne samo specifični) pa ti bo povedal, da kombinacija Visual Studia in C# pač še vedno ponuja največje udobje za developerja, paudarek na kombinacija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Nummy ::

Lonsarg je izjavil:

Nummy je izjavil:


Reče tisti, ki ga še od blizu videl ni... oz po možnosti ne zna niti programirati... pa najbolj glasen na forumu... :))

Najbolj hecno je to, ker ga ne ti ne on nista videla od blizu, vsaj sodeč pa izjavah, ki jih dajeta, eden v en ekstrem drugi v drugega.

Realnost pa je taka, da je Objective C pač bil toliko zadaj za konkurenco, da je zdaj Swift napravm temu res revolucionaren, ni pa revolucionaren v celotni sferi jezikov, pač prišel je na nivoj visokonivojskih jezikov kot sta Java in C#. Vsak developer, ki zna objektivno razmišljat(je sprobal vse, oziroma sledi širši sceni ne samo specifični) pa ti bo povedal, da kombinacija Visual Studia in C# pač še vedno ponuja največje udobje za developerja, paudarek na kombinacija.

Swift je veliko dobil iz Javascript-a, ki je trenutno najbolj "in" jezik za izdelavo uporabniških aplikacij, tako mobilnih, kot spletnih.
Pri Swift-u pa so šli še korak dlje, bojda se tudi po testih prevedena koda veliko hitreje izvaja kot Objective-C, kar ga uvršča počasi že v sam vrh. Poleg tega pa odpravlja vse večje pomanjkljivosti Javascript-a in prinese notri novo vrsto sintakse, ki je včasih res blažen žegen, ko vidiš da lahko nekaj narediš zelo elegantno, medtem ko se v drugih jeziki pretegneš da dosežeš enako ali podobno stvar. C# ni slab, je tudi meni všeč, samo to kar je Apple naredil sedaj je pa totalno hudo. Prej sem se izogibal xCode-a kakor sem se ga lahko, sedaj mi je eden izmed najboljši IDE-jev (takoj za intellij IDEA-o). Poleg tega pa so se tudi potrudili pri razvoju za mobilne naprave, uvoziš vektorsko grafiko in potem IDE sam prilagodi grafiko za vse naprave, na koncu samo constraint-e namečeš notri in voila dela na vseh napravah tako kot mora. Na androidu se pa lohka zajebavaš mesce in mesce da boš spravu stvar da bo zgledala povsod enako in potem se najde en XY kitajski proizvajalc, ki vrže ven kako čudno resolucijo (razmerje) in se ti spet vse podre in idi popravljat. Tu sta Apple in Microsoft precej na boljšem. Napišeš 1x, dela povsod, tudi v prihodnosti.

Lonsarg ::

Problemi Androida, ki jih naštevaš so sicer problemi Android APIja in ne problemi Android development orodij, ja APIje imata Microsoft in Apple definitivno bolj pošlihtane, bolj univerzalne, res ena vrstice koda naredi enako na vsaki napravi. To je pač ahilova tetiva razvoja softwerja pod več kot eno streho, ki jo ima Android.

Swift je nič drugega kot Apple, ki pri development končno doseže konkurenco. Xamarin developer, ki dela iOS aplikacije v C# bo rekel, meh imam to že par let. Apple je praktično moral Swift razviti, ker zadnje dve leti je bil daleč najboljše orodje za razvoj iOS aplikacij Xamarin.iOS C#, tako v kvaliteti in hitrosti same aplikacije kot pri udobju razvoja. Jaz menim, da je trenutno sicer še vedno boljši, ne zaradi česa konceptualnega, ampak Swift pač nikoli ne bo imel take gore že napisane kode, ki jo lahko uporabiš, kot jo ima C#, vsaj ne še kako desetletje. Za male aplikacije to ni problem, resne aplikacije(ala Photoshop) pa tako bazo že napisane kode praktično rabijo.

Poleg tega Swift koda zaenkrat ni portabilna kot Objective C za Windows 10 aplikacijo, tak da bo zaradi te Microsoftove poteze Swift doživel manjšo adopcijo, kot bi jo sicer. Bo pa zaradi te Microsoftove poteze trpel ne samo Swift, pač pa tudi marsikateri Microsoftovi jeziki, najbrž še bolj. Tak da ja, zanimivo se je to Microsoft odločil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

mimo ::

Če jaz pravilno razumem ta Continuum, ti imaš v bistvu skoraj isti Windows 10 na telefonu, računalniku, tablici.Ob uporabi Continuuma pa se lahko povešež na display in imaš namizni računalink? Se pravi da sploh nerabiš kupovat namiznega računalnika v tem primeru (vsaj za osnovne potrebe ne), ker če kupiš npr Lumio se priklopiš na večji zaslon in že imaš računalnik.
Če je moje razmišljanje pravilno kupiš Lumio in imaš obenem že računalnik smo še wireless tipkovnico in miško rabiš , potem ni nobene potrebe (za povprečnega uporabnika) da si kupuje še namizni računalnik. ampak a ni to malenkost butasto s strani microsofta, že tako nimajo veliko prometa in dvomim da si bodo s tem zvišali karkoli, še posebej ker bo windows 10 free upadte.
Tehnologija je res super ,ampak nevem kakšno marketiško logiko ima microsoft...

noraguta ::

Nummy je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Nummy je izjavil:


Reče tisti, ki ga še od blizu videl ni... oz po možnosti ne zna niti programirati... pa najbolj glasen na forumu... :))

Najbolj hecno je to, ker ga ne ti ne on nista videla od blizu, vsaj sodeč pa izjavah, ki jih dajeta, eden v en ekstrem drugi v drugega.

Realnost pa je taka, da je Objective C pač bil toliko zadaj za konkurenco, da je zdaj Swift napravm temu res revolucionaren, ni pa revolucionaren v celotni sferi jezikov, pač prišel je na nivoj visokonivojskih jezikov kot sta Java in C#. Vsak developer, ki zna objektivno razmišljat(je sprobal vse, oziroma sledi širši sceni ne samo specifični) pa ti bo povedal, da kombinacija Visual Studia in C# pač še vedno ponuja največje udobje za developerja, paudarek na kombinacija.

Swift je veliko dobil iz Javascript-a, ki je trenutno najbolj "in" jezik za izdelavo uporabniških aplikacij, tako mobilnih, kot spletnih.
Pri Swift-u pa so šli še korak dlje, bojda se tudi po testih prevedena koda veliko hitreje izvaja kot Objective-C, kar ga uvršča počasi že v sam vrh. Poleg tega pa odpravlja vse večje pomanjkljivosti Javascript-a in prinese notri novo vrsto sintakse, ki je včasih res blažen žegen, ko vidiš da lahko nekaj narediš zelo elegantno, medtem ko se v drugih jeziki pretegneš da dosežeš enako ali podobno stvar. C# ni slab, je tudi meni všeč, samo to kar je Apple naredil sedaj je pa totalno hudo. Prej sem se izogibal xCode-a kakor sem se ga lahko, sedaj mi je eden izmed najboljši IDE-jev (takoj za intellij IDEA-o). Poleg tega pa so se tudi potrudili pri razvoju za mobilne naprave, uvoziš vektorsko grafiko in potem IDE sam prilagodi grafiko za vse naprave, na koncu samo constraint-e namečeš notri in voila dela na vseh napravah tako kot mora. Na androidu se pa lohka zajebavaš mesce in mesce da boš spravu stvar da bo zgledala povsod enako in potem se najde en XY kitajski proizvajalc, ki vrže ven kako čudno resolucijo (razmerje) in se ti spet vse podre in idi popravljat. Tu sta Apple in Microsoft precej na boljšem. Napišeš 1x, dela povsod, tudi v prihodnosti.

Swift ni dobil od javascripta NIČ. ama nič(eden je statično tipiziran drugi dinamično). je feature wise ripoff scale nad objective-c runtimeom oz kolikor se je dal da so ohranili isti runtime. scala je na JVM že pet let bolj ali manj kopija namerla kateri laufa nad CLRjem. stem da so pri niso Swiftu dali javnosti v uporabo metaprogramiranja vsaj tako izgleda.
In ja pred več kot desetimi leti sem z makrom v nemerlu implementiral generike kot sintaktični konstrukt. še preden je imel clr podporo za optimizacijo leteh. sam sistem makrov v nemerlu se pa v osnovi zgleduje pri Scheme-u kar se tiče higene je pa bolj ali manj samonikel kar se tiče sintaktičnih razžiritev. zdej pa čokolešnik pojest. najbrž sem itak prej nehal programirat preden si ti sploh začel.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

noraguta ::

Lonsarg je izjavil:

Nummy je izjavil:


Reče tisti, ki ga še od blizu videl ni... oz po možnosti ne zna niti programirati... pa najbolj glasen na forumu... :))

Najbolj hecno je to, ker ga ne ti ne on nista videla od blizu, vsaj sodeč pa izjavah, ki jih dajeta, eden v en ekstrem drugi v drugega.

Realnost pa je taka, da je Objective C pač bil toliko zadaj za konkurenco, da je zdaj Swift napravm temu res revolucionaren, ni pa revolucionaren v celotni sferi jezikov, pač prišel je na nivoj visokonivojskih jezikov kot sta Java in C#. Vsak developer, ki zna objektivno razmišljat(je sprobal vse, oziroma sledi širši sceni ne samo specifični) pa ti bo povedal, da kombinacija Visual Studia in C# pač še vedno ponuja največje udobje za developerja, paudarek na kombinacija.

c#+ Vs je zadleč prevelik bloat. upajmo da VSCode malo popuca vso zgodovino katero VS nosi s seboj. Ampak živeli pa videli svoje cajte je imel MS že vizijo razviti novi Emacs(razširljivo programersko platformo) pa je vse skupaj padlo v vodo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

NLight ::

mimo je izjavil:

Če jaz pravilno razumem ta Continuum, ti imaš v bistvu skoraj isti Windows 10 na telefonu, računalniku, tablici.Ob uporabi Continuuma pa se lahko povešež na display in imaš namizni računalink? Se pravi da sploh nerabiš kupovat namiznega računalnika v tem primeru (vsaj za osnovne potrebe ne), ker če kupiš npr Lumio se priklopiš na večji zaslon in že imaš računalnik.
Če je moje razmišljanje pravilno kupiš Lumio in imaš obenem že računalnik smo še wireless tipkovnico in miško rabiš , potem ni nobene potrebe (za povprečnega uporabnika) da si kupuje še namizni računalnik. ampak a ni to malenkost butasto s strani microsofta, že tako nimajo veliko prometa in dvomim da si bodo s tem zvišali karkoli, še posebej ker bo windows 10 free upadte.
Tehnologija je res super, ampak nevem kakšno marketiško logiko ima microsoft...


Microsoft se premika bolj v cloud - Office 365, Azure... Kakšno strategijo imajo lahko samo ugibamo. Nekak se mi zdi da hočejo z zastonj windowsi in povezanostjo različnih platform nazaj pridobit tiste ki so zamenjali OS... Sicer jim gre kar dobro, meni je ta cross platform ideja super, nastavitve za vse windows naprave v cloudu - neprecenljivo... Samo še windowsi za televizijo manjkajo, pa so komplet...

noraguta ::

NLight je izjavil:

mimo je izjavil:

Če jaz pravilno razumem ta Continuum, ti imaš v bistvu skoraj isti Windows 10 na telefonu, računalniku, tablici.Ob uporabi Continuuma pa se lahko povešež na display in imaš namizni računalink? Se pravi da sploh nerabiš kupovat namiznega računalnika v tem primeru (vsaj za osnovne potrebe ne), ker če kupiš npr Lumio se priklopiš na večji zaslon in že imaš računalnik.
Če je moje razmišljanje pravilno kupiš Lumio in imaš obenem že računalnik smo še wireless tipkovnico in miško rabiš , potem ni nobene potrebe (za povprečnega uporabnika) da si kupuje še namizni računalnik. ampak a ni to malenkost butasto s strani microsofta, že tako nimajo veliko prometa in dvomim da si bodo s tem zvišali karkoli, še posebej ker bo windows 10 free upadte.
Tehnologija je res super, ampak nevem kakšno marketiško logiko ima microsoft...


Microsoft se premika bolj v cloud - Office 365, Azure... Kakšno strategijo imajo lahko samo ugibamo. Nekak se mi zdi da hočejo z zastonj windowsi in povezanostjo različnih platform nazaj pridobit tiste ki so zamenjali OS... Sicer jim gre kar dobro, meni je ta cross platform ideja super, nastavitve za vse windows naprave v cloudu - neprecenljivo... Samo še windowsi za televizijo manjkajo, pa so komplet...

kar pa komot poturijo u Xbox, pa maš media hub pa personal data hub v eni napravi. sem pričakval to že 5 let nazaj pa jim kar ne sfolga.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

joebanana ::

Nummy je izjavil:

kogledom je izjavil:

V zadnjem letu je MS naredil velikansko spremembo v miselnosti (po mojem mnenju na bolje).

Za razliko od Appla se Microsoft vse bolj odpira. In praktično vsi blogi pozdravljajo to odpiranje. Pri MS ni več nujno, da je vse in-house razvito, važno je da deluje in da je čimprej na voljo na čimveč platformah. Za VS Code so vzeli "tujo" platformo, tesno sodelujejo z ekipami iz ven MS (TrueScript/AngularJS), odprtokodni .NET (Linux/Mac OS -> Mono je zastajal v funkcijah tudi po več let, zdaj bo to praktično instantno), iz nule pišejo EF 7, Azure je vedno bolj uporaben tudi za ne-MS navdušence.

V zadnjem letu smo dobili tudi dve odlični orodji, ki sta _free_: VS Community in VS Code. Finančni model za Win 10 je že znan? Špekiliralo se je o free in low cost licencah, kako je pa s tem zdaj?

Apple se z razlogom ne odpira preveč, ker ko preveč "mešetarjev" mešetari po kodi rata celo sranje. Been there, done that. Linux scena je jasen dokaz za to.
Marsikatera stvar MORA BITI razvita s strani profesionalcev, ne pa enih "garažnih" programerjev, ki mislijo da so boga za jajca prijeli, ker znajo pisat kodo, o samem obnašanju programov, uporabniški izkušnji, dizajnu in marsičem drugem pa pojma nimajo.

NI DOVOLJ, da znaš samo programirat, moraš znat DOBRO programirat, da je program na koncu poleg tega da dela, tudi uporabniku prijazen, da ne zgleda kot eno skrapucalo od enega petletnika in da sledi vsem modernim standardom razvoja.


Linux kernel pišejo večinoma profesionalci(https://slo-tech.com/novice/t636620), in ko se to merga v master branch ni nobenih deadlinov, tako kot pri tipičnih profesionalnih lastniških produktih. CR brancha pa delajo, you guessed it, spet profesionalci. Eden izmed glavnih razlogov uspeha linuxa je ravno to, znanje iz ogromno različnih podjetij in ni deadlinov, ki potopijo tudi dobre in-house projekte. Če koda ne bi bila dobra ne bi bil to najbolj razširjen OS na svetu.

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Windows za ARM dobil emulator x86? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7317339 (13997) hojnikb
»

Connect: Microsoft k Fundaciji Linux, Google k .NET-u

Oddelek: Novice / Ostale najave
227604 (5506) Lonsarg
»

Prihaja Visual Studio za Mac

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
85685 (4444) vostok_1
»

Microsoft na Buildu 2015 zlasti o Windows 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6229286 (23034) Lonsarg
»

Mono Develop .net

Oddelek: Programiranje
102172 (1743) Lonsarg

Več podobnih tem