» »

Pravica do pozabe: Bing malo zamuja, Yahoo še molčeč

Pravica do pozabe: Bing malo zamuja, Yahoo še molčeč

Slo-Tech - Po sodbi evropskega sodišča minuli mesec, da morajo spletni iskalniki na območju EU omogočiti izbris povezav do strani, ki predstavljajo netočne, nerelevantne in pretirano osebne podatke, je Google omogočil izbris. Toliko se je govorilo zgolj o Googlu, da bi lahko hitro pomislili, da se sodba tiče le njega. Tudi Bing mora tako kot vsi ostali iskalniki izpolniti enake pogoje, a jim to ne gre tako hitro, Yahoo pa molči.

Kot so zapisali na svoji strani, še vedno pripravljajo postopek, ki bo državljanom EU omogočal zahtevati izbris rezultatov iskanja. Dodajajo, da je še vedno veliko odprtih vprašanj, zlasti glede implementacije in pristojnoti za odločanje o upravičenosti izbrisa (za zdaj Google to počne kar sam), zato bo uvedba novosti trajala še nekaj časa.

Kaj pa Yahoo? Za zdaj od njih še ni glasu, razen medle obljube, da bodo razsodbo spoštovali in pripravili svoj postopek za umik zadetkov.

Kot že večkrat povedano: izven EU bodi vsi zadetki normalno vidni. Vsi nad cenzuro v EU niso navdušeni. Wikipedijin Jimmy Wales je sodbo označil kot neumno in poudaril zlasti velik vpliv na družabna omrežja, recimo Facebook. Wikipedija naj bi bila minimalno prizadeta, dodaja. Tudi pri Forbesu so nekateri mnenja, da nove funkcije ni dobro uporabljati. Pomisleki so zlasti nedorečenost, kdo je arbiter upravičenosti umika - vseh spornih primerov ne bo mogoče odložiti na sodišča - ter možnost, kar je Google že napovedal, da izpišejo, da so rezultati olepšani. Videli bomo, kako bosta Yahoo in Bing reševala ta problem.

2 komentarja

ahac ::

Kaj pa najdi.si? :P
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

-lol- ::

Se ga bom lotil. Me prav zanima.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: -lol- ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Yahoo in Bing začela upoštevati pravico do pozabe

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
54774 (3996) cegu
»

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8331516 (28461) AndrejO
»

Tudi Bing začel pozabljati

Oddelek: Novice / Zasebnost
74258 (3661) feryz
»

Google pozabil članek, odziv pričakovan

Oddelek: Novice / Zasebnost
86075 (4651) Tear_DR0P
»

ECJ: iskalniki so nevarna stvar

Oddelek: Novice / Zasebnost
2710951 (8867) Poldi112

Več podobnih tem