» »

Yahoo in Bing začela upoštevati pravico do pozabe

Yahoo in Bing začela upoštevati pravico do pozabe

The Wall Street Journal - Naposled sta tudi Microsoft z Bingom in Yahoo začela izvajati sodbo evropskega sodišča o pravici do pozabe, ki je maja močno razburkala internet in Evropejcem daje pravico, da od iskalnikov zahtevajo umik povezav do člankov, ki vsebujejo neprimerne osebne podatke. Google se je kot največji iskalnik v Evropi odzval prvi, a seveda morata isto storiti tudi Yahoo in Bing. Čeprav je slednji obrazec za izbris povezave objavil že junija, je šele sedaj izbrisal prve povezave.

Google je o svojem postopku povedal največ, predvsem kot obliko neprikritega pritiska na Evropsko komisijo, naj vendarle dodela merila za izbris, ki so za zdaj arbitrarno prepuščena kar vsakemu iskalniku posebej. Google je oblikoval poseben odbor, ki preučuje zahteve za pozabo in odloča o upravičenosti; takšnih je približno tretjina. Google nasploh zasipajo z zahtevki, ki se jih je nabralo že več kot 600.000. Hkrati je Google dobil tudi informacijo, da brisanje povezav le na evropskih verzijah Googla ni dovolj - pravica do pozabe se za Evropejce razteza po celem svetu.

Yahoo in Microsoft še nista razkrila, kako se odločata o postopku izbrisa. Iz Yahooja so sporočili, da natančno ocenijo vsako zahtevo v razmerju pravice do zasebnosti in pravice do obveščenosti. Podobno so odgovorili tudi v Microsoftu, kjer so dodali, da postopek še vedno izpopolnjujejo.

Da je Microsoft šele v zadnjih dneh začel obravnavati prve zahtevke, je sporočilo francosko podjetje Reputation VIP, ki v imenu strank posreduje zahteve za izbris vsem iskalnikom (in še drugače skrbi za ugled strank na internetu). Sporočili so, da so od julija poslali 699 zahtev na Microsoft in da so sedaj dobili prvih 79 zavrnitev. Microsoft je v teh primerih ugotovil, da je vsebina na družabnih omrežjih, zato je prosilce napotil tja, kjer lahko tudi zahtevajo izbris. Še vedno pa ostajajo problem merila za izbris, ki jih mora postaviti vsak iskalnik sam, in se še niso poenotila.

5 komentarjev

Glugy ::

" francosko podjetje Reputation VIP, ki v imenu strank posreduje zahteve za izbris vsem iskalnikom"

super imamo že podjetja ki so specializirana za zahtevke cenzuriranja moralno spornih stvari ki jih delajo VIP-jevci. pa kam gre to vseskp? jz hočm nepristranski iskalnik kjer se nč ne briše!

sisemen ::

Bodi najprej sam nepristranski in zacni razmisljati o tem, da spleta pač ne sestavljajo samo VIPovci ampak tudi čisto navadni ljudje. In potem ti bo potegnilo, da obstaja zelo veliko ljudi, ki pač nočejo, da je njihovo življenje katalogizirano za naslajanje ljudskih množic. Naj te samo spomnim na nekega ravnatelja.

Jupito ::

Ampak resno. Monetizacija vsega in svašta postaja že rahlo utrujajoča... ljudem lahko daš polno vrečo malih belih muc in enega črnega kurca vmes, pa uspejo konsistentno glih tistega kurca ven potegnit in drkat...
Zdaj rabimo še trop advokatov, ki se bodo komercialno ukvarjali s preprečevanjem odstranjevanja podatkov. Novi trgi, nove poslovne priložnosti. In problem se bo "rešil" sam od sebe, kot zapoveda naša rešiteljica, Sveta mati tržne ekonomije. >:D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

tikitoki ::

Vbistvu je stvar dvorezna, mislim, da skorumpirani politi in mnoge druge vrste golazni nimajo nobene pravice do pozabe, to že tko vse preveč uspešno pod preprogo pometajo. Sem pa prepričan, da je tudi veliko utemeljenih zahtev po izbrisu določenih podatkov, ker se popolnoma nikogar drugega ne tičejo.

cegu ::

Cenzura v žaklu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8331516 (28461) AndrejO
»

Tudi Bing začel pozabljati

Oddelek: Novice / Zasebnost
74259 (3662) feryz
»

Pravica do pozabe pri Googlu v praksi

Oddelek: Novice / Zasebnost
118943 (7222) zmaugy
»

ECJ: iskalniki so nevarna stvar

Oddelek: Novice / Zasebnost
2710951 (8867) Poldi112
»

Kot kaže, pravice do pozabe ne bo, Google lahko mirno spi

Oddelek: Novice / Zasebnost
257940 (6189) digitalcek

Več podobnih tem