» »

NSA plačevala podjetjem za stroške zaradi poizvedb Prism

NSA plačevala podjetjem za stroške zaradi poizvedb Prism

Guardian - Guardian kljub težavam, ki so jih imeli z britanskimi oblastmi zaradi razkritij o aferi Prism, nadaljuje objavljanje podatkov, ki jim jih je posredoval Edward Snowden (in jih niso uničili). V sodbi iz oktobra 2011, ki so jo ZDA javnosti razkrile šele ta teden, sodišče namreč ugotavlja, da je prisluškovanje, ki ga NSA nekritično izvaja nad vso komunikacijo, nezakonito. Ločiti bi namreč morali komunikacijo znotraj države in komunikacijo izven države, brez odredb pa smejo prestrezati le slednjo.

Sodba se ni nanašala specifično na programsko opremo iz projekta Prism, a je vseeno vplivala nanj. NSA je morala namreč prilagoditi svoje operacije in vsako leto pridobiti odobritev sodišča FISA, da je ostaja v zakonitem okviru. Roki so se podaljševali sproti, kar je povzročalo stroške podjetjem, ki so bila zavezana NSA izročati podatke, saj so morala sproti prilagajati svoje programe in pridobiti certifikate za njihovo skladnost. Zato je NSA v okviru programa Special Source Operations (SSO) podjetjem izplačala več milijonov dolarjev za stroške, ki so jih ta utrpela z nenehnim prilagajanjem in certificiranjem.

Odzivi podjetij so skopi. Yahoo je, denimo, dejal, da je zvezna vlada dolžna povrniti stroške, ki jih ima podjetje z izvrševanjem zakonitih zahtevkov. In zato so takšno povrnitev zahtevali. Google ni komentiral teh navedb, ampak so povedali, da še vedno čakajo na odobritev, da objavijo več podatkov o zahtevkih FISA. Microsoft je suho odvrnil, da z NSA sodelujejo, ker morajo in ne ker bi bili za to plačani. Več bi razkrili, dodajajo, če bi jim to zakonodaja dovoljevala.

3 komentarji

Hayabusa ::

Boycott em all (google, yahoo, ms, apple, fb, twitter) !

mihec87 ::

Ma to so vsi navadne riti...Sedaj ko je prišlo vse skup ven se spomnejo oo mi smo tut mogli sodelovat ali pa mi tut moremo sodelovat bomo kr zaprli(ker pa ze prej niso ane)- prej pa zgleda meli hudo obliko skleroze

ScumbagSteve ::

Kje je pa tisto "Ne bomo vaših podatkov dajali tretjim osebam", kar je v vseh agrimentih? Aja, ne izpolnjujejo tega ker jim ne plačujemo rente.
Scumbag Štefko

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mož, ki je razkril največje prisluškovanje na svetu: Edward Snowden (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
11842871 (33055) Hayabusa
»

Po Prismu je tu Muscular

Oddelek: Novice / Zasebnost
278146 (5246) gumby
»

Avstrijci pred sodiščem EU prosijo, naj jih reši retencijske direktive

Oddelek: Novice / NWO
2613115 (10460) AndrejO
»

Afera Prism: podjetja naposled priznavajo posredovanje informacij

Oddelek: Novice / NWO
3916378 (13661) Hayabusa
»

Microsoft bi rad povedal resnico o sodelovanju v Prizmi

Oddelek: Novice / NWO
258976 (6993) trizob

Več podobnih tem