»

Yahoo in Bing začela upoštevati pravico do pozabe

The Wall Street Journal - Naposled sta tudi Microsoft z Bingom in Yahoo začela izvajati sodbo evropskega sodišča o pravici do pozabe, ki je maja močno razburkala internet in Evropejcem daje pravico, da od iskalnikov zahtevajo umik povezav do člankov, ki vsebujejo neprimerne osebne podatke. Google se je kot največji iskalnik v Evropi odzval prvi, a seveda morata isto storiti tudi Yahoo in Bing. Čeprav je slednji obrazec za izbris povezave objavil že junija, je šele sedaj izbrisal prve povezave.

Google je o svojem postopku povedal največ, predvsem kot obliko neprikritega pritiska na Evropsko komisijo, naj vendarle dodela merila za izbris, ki so za zdaj arbitrarno prepuščena kar vsakemu iskalniku posebej. Google je oblikoval poseben odbor, ki preučuje zahteve za pozabo in odloča o upravičenosti; takšnih je...

5 komentarjev

Google pozabil članek, odziv pričakovan

Slo-Tech - Pa smo dočakali prvi primer časopisnega članka, ki ga je Google v skladu s sodbo evropskega sodišča umaknil na zahtevo osebe, ki se v njem pojavi v negativni podobi. Posledice so predvidljive: poteza je dvignila precej prahu, članek pa si je ogledalo bistveno več ljudi, kot bi si ga sicer.

Gre za BBC-jev blog iz leta 2007, v katerem novinar Robert Peston razpravlja o investicijski banki Merrill Lynch in njenem takratnem predsedniku Stanu O'Nealu. Takrat je bila finančna kriza najakutnejša, zato je članek precej neprizanesljiv.

Če boste članek znotraj EU iskali po Googlovih iskalnikih danes, ga ne boste našli - Google je dobil zahtevek za izbris iz seznama zadetkov in mu ugodil. (Na Yahooju in Bingu ga za zdaj še normalno najdete.) Peston se v kolumni za BBC...

8 komentarjev

Pravica do pozabe: Bing malo zamuja, Yahoo še molčeč

Slo-Tech - Po sodbi evropskega sodišča minuli mesec, da morajo spletni iskalniki na območju EU omogočiti izbris povezav do strani, ki predstavljajo netočne, nerelevantne in pretirano osebne podatke, je Google omogočil izbris. Toliko se je govorilo zgolj o Googlu, da bi lahko hitro pomislili, da se sodba tiče le njega. Tudi Bing mora tako kot vsi ostali iskalniki izpolniti enake pogoje, a jim to ne gre tako hitro, Yahoo pa molči.

Kot so zapisali na svoji strani, še vedno pripravljajo postopek, ki bo državljanom EU omogočal zahtevati izbris rezultatov iskanja. Dodajajo, da je še vedno veliko odprtih vprašanj, zlasti glede implementacije in pristojnoti za odločanje o upravičenosti izbrisa (za zdaj Google to počne kar sam), zato bo uvedba novosti trajala še nekaj časa.

Kaj pa Yahoo? Za zdaj od njih...

2 komentarja

Pravica do pozabe pri Googlu v praksi

vir: Google
Google - Pred dvema tednoma je Evropsko sodišče odločilo, da spletni iskalniki s svojim sistematičnim iskanjem in predstavljanjem rezultatov zbirajo podatke, zaradi česar so zavezani spoštovati evropsko zakonodajo o zaščiti zbirk osebnih podatkov. Z drugimi besedami: uzakonili so pravico do pozabe. Po pričakovanjih se je na Google usul plaz zahtevkov, največ iz Nemčije. Google je zato danes predstavil spletni obrazec, s katerim lahko zahtevamo izbris osebnih podatkov iz rezultatov iskanja.

Google izkušnje na tem področju že ima, saj lahko lastniki avtorskih pravic s celega sveta zahtevajo izbris povezav do strani, ki kršijo intelektualno lastnino. Obrazec za izbris osebnih podatkov je zelo podoben.

Uporabnik mora posredovati skeniran posnetek osebnega dokumenta, veljaven elektronski naslov, ime osebe, ki je prizadeta zaradi...

11 komentarjev

V Franciji morajo spletni iskalniki in ISP-ji odstraniti povezave do 16 domen

Slo-Tech - Francosko sodišče je v primeru, ki se vleče že od leta 2011, razsodilo, da morajo trije največji spletni iskalniki na svetu in francoski ponudniki dostopa do interneta odstraniti, blokirati ali kako drugače preprečiti dostop do 16 domen, prek katerih se strežejo avtorsko zaščitene vsebine.

Nič nenavadnega ni, da Google, Yahoo in Microsoftov Bing dobivajo zahtevke po odstranitvi določenih iskalnih zadetkov, ki kršijo avtorske pravice. Tako imenovani zahtevki po DMCA (Digital Millennium Copyright Act) namreč iskalnikom omogočajo, da niso odgovorni za kršitve, dokler jih redno izpolnjujejo. Precej bolj radikalen pa je novi francoski...

31 komentarjev

NSA plačevala podjetjem za stroške zaradi poizvedb Prism

Guardian - Guardian kljub težavam, ki so jih imeli z britanskimi oblastmi zaradi razkritij o aferi Prism, nadaljuje objavljanje podatkov, ki jim jih je posredoval Edward Snowden (in jih niso uničili). V sodbi iz oktobra 2011, ki so jo ZDA javnosti razkrile šele ta teden, sodišče namreč ugotavlja, da je prisluškovanje, ki ga NSA nekritično izvaja nad vso komunikacijo, nezakonito. Ločiti bi namreč morali komunikacijo znotraj države in komunikacijo izven države, brez odredb pa smejo prestrezati le slednjo.

Sodba se ni nanašala specifično na programsko opremo iz projekta Prism, a je vseeno...

3 komentarji

Bing prehitel Yahoo, Google daleč spredaj

Slashdot - Po podatkih StatCounterja je Microsoftov iskalnik Bing prvikrat prehitel Yahoo in se zavihtel na drugo mesto po priljubljenosti. Na prvem mestu še vedno z za zdaj neulovljivo prednostjo vodi Google, ki ima 89,94-odstotni tržni delež. Bing ima na drugem mestu 4,37 odstotka uporabnikov, Yahoo pa 3,93 odstotka.

To so podatki za celotni svet, medtem ko je situacija v Sloveniji drugačna. Pri nas takisto vodi Google, ki ima z 93,05 odstotka uporabnikov še nekoliko trdnejši primat, medtem ko je na drugem mestu s 5,32 odstotka Najdi.si. Bing je na tretjem mestu z 1,1 odstotka, Yahoo pa ima miniaturni 0,34-odstotni tržni delež.

Nekatere druge analitične firme so že pred meseci izmerile, da je Bing prehitel Yahoo, saj uporabljajo nekoliko...

18 komentarjev

Bing bo hranil IP-je pol leta

CNet - Microsoft je napovedal, bo skrajšal obdobje, v katerem se IP-naslovi hranijo v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami na njihovem spletnem iskalniku Bing. Prej je ta meja znašala 18 mesecev, za njeno skrajšanja pa so se odločili zaradi zahtev Evropske unije.

Bing takoj po iskanju IP-naslove loči od podatkov o uporabniških računih (deidentifikacija), tako da v bazi ostanejo povezani le IP-ji in iskalni termini. Po pol leta bo razdružil še to dvoje, popolnoma pa izbrišejo podatke po 18 mesecih. Novo prakso bodo udejanjili čez 12 do 18 mesecev.

Tekmec Google IP-naslove anonimizira po devetih mesecih, izbriše pa jih prav tako po poldrugem letu. To je, tako pravijo, nujno za zaščito iskalnih rezultatov in varovanje...

0 komentarjev