» »

Google bo pokazal, ali so rezultati iskanja 'pozabljeni'

Google bo pokazal, ali so rezultati iskanja 'pozabljeni'

vir: Google
Guardian - Google se še naprej pripravlja na uvedbo pravice do pozabe, ki jo je minuli mesec zahtevalo Evropsko sodišče. Kot smo že poročali, bo lahko vsakdo izpolnil spletni obrazec, na katerem se bo moral identificirati in navesti natančne naslove strani, ki jih želij izbrisati iz iskalnih zadetkov, če te vsebujejo neprijetne informacije o njem.

Google je samo prvi dan prejel več kot 12.000 zahtevkov, do danes pa se jih je nabralo več kot 40.000. Vse obravnavajo ročno, ker je treba presojati, ali gre za relevantno informacijo, ki ne bo pozabljena (recimo obsodba), ali ne. Nasprotniki sicer terjajo, da bi to pravico odločanja imela nevtralna institucija, najraje kar kakšno sodišče, a za zdaj ostaja v Googlovih rokah.

Glavno neznanka pa je bila, ali bodo drugi uporabniki pri iskanju imeli informacijo, da so rezultati olepšani, torej da je nekaj strani izpuščenih. Google počne tako pri obravnavi DMCA-zahtevkov, kot brišejo povezave do strani z avtorsko zaščiteno vsebino. Tudi v primeru pravice do pozabe bo odgovor da, piše Guardian. Google naj bi informacijo o količini odstranjenih povezav vključil tudi v svoje polletno poročilo o transparentnosti, ki že sedaj vsebuje informacije o številu raznovrstnih zahtevkov za umik.

Ne pozabimo, da umik zaradi pravice do pozabe velja le znotraj EU. Izven Stare celine bo Google še vedno prikazoval vse zadetke. Če boste torej poizvedovali za nekom in bo Google rezultate pospremil z napisom, da so jih nekaj pobrisali, se utegne zgoditi, da vas bo še bolj zanimalo, kaj manjka. In to ne bo težko ugotoviti, saj se bo treba le povezati na neevropski Google.

1 komentar

stb ::

Brilijantna poteza!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google odpravlja luknjo v evropski pravici do pozabe

Oddelek: Novice / Zasebnost
126472 (5420) Markoff
»

Yahoo in Bing začela upoštevati pravico do pozabe

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
54774 (3996) cegu
»

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8331516 (28461) AndrejO
»

Pravica do pozabe pri Googlu v praksi

Oddelek: Novice / Zasebnost
118942 (7221) zmaugy
»

Kot kaže, pravice do pozabe ne bo, Google lahko mirno spi

Oddelek: Novice / Zasebnost
257940 (6189) digitalcek

Več podobnih tem