» »

Nobelova nagrada za kemijo 2012

Nobelova nagrada za kemijo 2012

Nobelove nagrade - Švedska kraljeva akademija znanost je danes razglasila prejemnika naslednje Nobelove nagrade za leto 2012, in sicer za kemijo. Skoraj milijon evrov težko priznanje si bosta razdelila ameriška zdravnika in raziskovalca Robert J. Lefkowitz in Brian K. Kobilka "za raziskave z G-proteini sklopljenih receptorjev (GPCR)". S tem izrazom označujemo receptorje na površini celic, ki jim omogočajo zaznavanje dražljajev iz okolja in reagiranje nanje (če vas kemijsko ozadje ne zanima, preskočite na zadnji odstavek).

G-proteini so posebna skupina proteinov, ki sodelujejo pri prenašanju signalov in delujejo kot molekularna stikala. Celico namreč omejuje fosfolipidni dvosloj, ki mu nekemiki pravijo celična membrana. Ta odlično izolira celico od zunanjega okolja, skozi fosfolipidni dvosloj pa lahko z difuzijo prehajajo samo dovolj majhne ne preveč polarne molekule. Za transport drugih snovi skrbijo aktivni sistemi raznih črpalk. Zato celica potrebuje sistem, ki ji bo omogočal zaznavanje dogajanja v okolju. Zunanje okolje celice je lahko zunanjost organizma, kot na primer oko zaznava svetlobo, ali pa notranjost organizma, kot morajo celice v jetrih razumeti dogajanje v sosednjih celicah.

Tu na prizorišče vstopijo z G-proteini skopljeni receptorji, ki se zaradi svoje strukture imenujejo tudi 7-transmembranski proteini (v vijačnici aminokislin imajo sedem hidrofobnih segmentov, ki prav tolikokrat prečkajo celično membrano in so s tem vanjo usidrani). Teh receptorjev cela vrsta, saj zanje kodira približno tisoč genov, a vsi delujejo po enakem principu.

Lefkowitz je s svojim podoktorskim raziskovalcem Kobilko v 80. letih predstavil mehanizem, ki je danes splošno veljaven model za delovanje GPCR. Model se imenuje ternarni kompleks, saj se morajo vezati agonist izven celice (npr. nek hormon, ki do celice prinese neko sporočilo), GPCR na membrani in G-protein v notranjosti celice. Kot kemiki vemo, je naključen nastanek ternarnega kompleksa sila malo verjeten, zato je ta mehanizem še posebej pretkan. Ko se agonist veže na GPCR, mu s tem poveča afiniteto za vezavo G-proteina v notranjosti celice, in obratno; vezava G-proteina poveča afiniteto za vezavo agonista.

Bistvo je, da se signalna molekula ne prenese v celico, ampak sproži le konformacijsko spremembo G-proteina, ki se je bil vezal na GPCR (ime G-protein izvira iz dejstva, da se nanj v aktivni obliki veže gvanozin trifosfat, GTP, ali v neaktivni obliki gvanozin difosfat, GDP).

To povzroči kaskadno reakcijo. G-protein namreč po vezavi v GPCR spremeni konformacijo, tako da hitro razpade na podenoto alfa in združeni podenoti beta in gama. G-protein potem oddisociira z GPCR, ta pa ostane v aktivni obliki dovolj časa, da veže nov G-kompleks, ki spet razpade na podenote. S tem se signal kaskadno ojača, za nadaljnjo ojačitev in modulacijo signala v celici pa poskrbijo podenote, ki imajo različne funkcije. Podenota alfa na primer stimulira adenilat ciklazo, ki sintetizira ciklični adenozin monofosfat (cAMP), ki naprej nosi signal po celici. Prevajanje signala se ustavi, saj ima alfa podenota G-proteina GTPazno aktivnost. Ko se dovolj GTP hidrolizira do GDP, se tudi G-protein spremeni v neaktivno obliko (podenote se nazaj združijo) in stikalo je izključeno.

Odkritje je bilo izjemno pomembno, saj so GPCR danes tarča skoraj polovice vseh zdravilnih učinkovin. Odkritje Lefkowitza in Kobilke je postalo del kanonske biokemije, saj sta razrešila osnovni problem, kako celice zaznavajo dogajanje v okolju in kako naj reagirajo. Že precej časa se je namreč vedelo, da se to dogaja prek hormonov (npr. adrenalina), a nihče ni vedel, kako adrenalin, ki v celico nikoli ne vstopi, povzroči spremembe. Jasno je bilo, da morajo celice imeti na površju neke detektorje in stikala, nagrajenca pa sta to raziskala.

2 komentarja

johanblond ::

Zanimivo, glede na to, da bi vse skupaj bolj sodilo na področje medicine kot kemije.

antonija ::

Ce smo exaktni je tole cista biokemija.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skuta namesto proteinov

Oddelek: Šport
279060 (8116) Looooooka
»

Kaj pomeni ustvariti umetno celico?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3115912 (14425) Seto
»

iGEM (International Genetically Engineered Machine competition) - slovenska skupina (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6124375 (24375) jype
»

Naši raziskovalci uspešni na področju sintezne biologije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
443981 (3981) MarkoDolinar
»

Iskanje novih zdravil s simulacijami in evolucijo

Oddelek: Znanost in tehnologija
363580 (2882) dukenukem

Več podobnih tem