» »

Slovenska državna uprava gre na odprto kodo

««
17 / 20
»»

Cold1 ::

@Matthai
Čista zmaga:

If Google is proven wrong, pretty much that entire software stack -- and also many popular third-party closed-source components such as the Angry Birds game and the Adobe Flash Player -- would actually have to be published under the GPL. In some cases, such as Dalvik, that would be hard to do for technical and licensing reasons, but in any case, a fully GPL'd Android would completely run counter to Google's Android strategy. Everyone would be free to use, modify and redistribute all of the affected software.


Če se tole potrdi je Android za komercialne programerje mrtva platforma, po vsej verjetnosti bodo preprosto umaknili vse aplikacije, kode pa ne bomo videli.

Kot platformi bosta ostala bosta zgolj iOS in WinPhone, Android pa bo reduciran na nivo "neumnih sistemov".
Boš potem še zadovoljen? Jaz ne bi bil.


@Icematxyz:
Razvoj programske opreme pod GPL je hiter, večina (cca 75% po par let starih podatkih), ki dela na njemu je pa plačana. Kako točno tu GPL spodkopava možnost programerjev, da bi zaslužili s svojim delom, veš samo ti.

In Stallman, ki je na slabše plačilo opozarjal. ;)

Kar se tiče hitrosti pa zgolj nekaj vprašanj:
- Je jedro že popravljeno? (Ja, ja, stabilne vmesnike imam v mislih, uganili ste.)
- Je X-strežnik že nadomeščen z nečim kar dela?
- Že imamo kakšen kakovosten GUI?

Nič od tega? Je Linux torej še vedno na ravni Oken 3.1? Izjemna hitrost, prav res.

-------------------------------

Zagovarjaš torej enotne vmesnike, da uporabnikov ne bi zmedel, spremembo barve vmesnika, bi pa uporabnik še naj prenesel! Takoj za tem pa praviš, da izboljšave/spremembe vmesnika so pa nujne/dobre.

Zagovarjam zgolj tiste spremembe, ki so upravičene; kar nekaj stvari v Visti je bilo povsem neupravičenih in zgrešenih; se je poznalo na trgu.
Poleg tega pa zagovarjam ohranitev klasičnih vmesnikov za potrebe združljivosti z "konzervativnimi uporabniki".


Mene samo zanima, kako je povprečni uporabnik znal klikniti na "zavihek zgoraj" v Chrome, če je prej v FF in IE in Opera zavihek bil spodaj.

Sicer najbrž ne boš verjel, ampak poznam primere ljudi, ki jih je prehod na brskalnike, ki omogočajo več zavihkov zgolj in samo zmotil (IE ima tako še vedno nastavitev "Omogoči brskanje z zavihki").

Kar se tiče nians pri izdelavi UIjev pa se mi zdi ta podcenjevalni odnos precej zgrešen, IMO je "Linux" zanj plačal s tako nizko zaželjenostjo.


Se pravi nazadnje spremenjen uporabniški vmesnik, da smo si na jasnem. Zadnji torej iz "bazarja"...

Pravilno naj bi se reklo "iz katedrale", Linux ima domnevno "Bazar", Okna pa "Katedralo"; jah sej jaz se tudi ne znajdem preveč v Novoreku™, kaj češ.


...praviš da je najboljši in da uporabniku sprememba naj ne bi predstavljala težav. Da tako pravi trg.

No o stanju na trgu se lahko prepričaš sam, moje mnenje je nepomembno.


Če prav razumem Win98 bi raje uporabljal kot Ubuntu. Mene to ne moti.

Tudi mene ne motijo tisti, ki raje uporabljajo UNIX kot Okna, zgolj vsiljevanje lastnih izbir (ter zanikanje trga) je moteče.

Drugače pa se s tisto primerjavo sam ne strinjam popolnoma, zgolj navedel sem jo. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cold1 ()

jype ::

Cold1> Kar se tiče hitrosti pa zgolj nekaj vprašanj:

Ti kar vprašaj, sinko.

Cold1> - Je jedro že popravljeno? (Ja, ja, stabilne vmesnike imam v mislih, uganili ste.)

Ne, ker so stabilni vmesniki ovira, ne pa prednost pri razvoju. Če želi kdo dobre gonilnike za strojno opremo, ki jo proizvaja, naj razvoj opravlja znotraj jedra, kjer se ob spremembi vmesnikov ti avtomatično popravijo po celotnem drevesu jedra.

Cold1> - Že imamo kakšen kakovosten GUI?

Ja, KDE, ki je boljši od Windows vmesnika že od različice 2.0 naprej (nekje proti koncu devetdesetih, ko so programerji obupali nad Microsoftovimi obljubami o uporabnem vmesniku in so raje naredili svojega, hitrejšega, močnejšega, boljšega v vseh pogledih - in njihova motivacija bi težko bila močnejša, ker je šlo za njihovo lastno mentalno zdravje!).

Cold1> To je, žal, problem ne pa prednost, javnost potrebuje enotne vmesnike ne pa bazar tisočerih.

Kaj javnost potrebuje ve samo tisti gruzijski brkač in samo on lahko o tem odloča!

Cold1> mnogi menijo da ravno FOSS ni dovolj visoke kakovosti za JU.

Ja, saj mnogi tudi menijo, da so stekla na starih stavbah na spodnjem koncu debelejša zato, ker je steklo "tekoče" in podobne neumnosti.

Cold1> Seveda, toda ko si pogoje postavil, ta program ni več prost.

Seveda je prost. Če ne postaviš pogojev, ga vsako teslo lahko zaklene, če pa v pogojih piše, da _mora_ ostati prost, sicer se ga ne sme distribuirati, pa zaklepanje ni več dovoljeno in program tudi ostane prost.

Cold1> torej gremo lahko mirno dalje, še onim nepoznavalcem, ki bi radi nekaj menjali povej, da so Okna že tako ali tako FOSS pa je stvar zaključena.

Videti je, da se bolj slabo spoznaš na reči, o katerih debatiramo. No, mene prav nič ne moti, če JU uporablja Windows, dokler za to obstaja tehten razlog (ker za to jaz plačam) in dokler Microsoft ne počne protizakonitih reči z namenom izsiliti (moj) denar od države, potem pa še (moj) denar od mene.

Cold1> Tudi MSova koda je, pa?

Ne, ni. Bodisi še nisi prebral nobene licence (kar je zdaj že več kot očitno), lahko bi bil pa tudi intelektualno zavrt.

Cold1> Odvisno od tega, kakšne buče so jim prodajali FOSSisti, čisto možno je, da neka firma nasede bluzenju o prostosti.

Čisto možno je, da neka firma ne bere licenc. Naj kar temeljito gor plača.

Cold1> Kakšne selekcije? Saj je ne prodajajo, briga jih!

Uporabljajo jo. Meni se zdi to, da moja temeljna infrastruktura, s katero služim vsakdanji kruh, deluje kar najbolje, zelo dobra motivacija za stalno izboljševanje odprte kode, ki jo uporabljam. Pri zaprtokodnih rešitvah sem na suhem, dokler konkurenca ne prisili mojega ponudnika, da mi ponudi nekaj boljšega kot skrpucalo, za katero sem moral celo plačati, ker druge izbire nisem imel.

Cold1> Trg in borba na njem prinese selekcijo, dokler se Linux in OOo ne bosta prodajala v trgovinah, o njej ni moč govoriti.

Oboje se prodaja v trgovinah. Škatlo z Linuxom in OpenOffice ti lahko še jaz prodam, stane 500 evrov.

Cold1> Aja, saj res, Linux je v trgovinah že propadel... se pa človek vpraša, zakaj neki ga še niso pokopali.

Saj res - v merkatorju blagajne (razen tistih tik-tak, ki se pogosto obešajo... ... ... EVROV in jih poganja amaterski polizdelek ki ga poznamo pod imenom Windows XP) tečejo na Linuxu.

Cold1> To domnevo potrjuje trg, predvidoma naj bi bila zadnja verzija tudi najboljša kar se tiče GUIja, s tem se očigledno strinja tudi trg.

Trg torej potrjuje, da je folcvagn hrošč najboljši avto na svetu? Mogoče je res, ampak jaz imam kljub temu rajši kaj cenejšega, zanesljivejšega in varnejšega.

Cold1> Svoboda uporabnikov je v dostopnosti kakovostne programske opreme, le ta pa je funkcija plačila programerjev,

Svoboda uporabnikov je v izbiri programske opreme in stalni tekmi med ponudniki, kakovost programske opreme je pa popolnoma neodvisna od plačila programerjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Bistri007 ::

Lest CodePlex perplex

Many in our community are suspicious of the CodePlex Foundation. With its board of directors dominated by Microsoft employees and ex-employees, plus apologist Miguel de Icaza, there is plenty of reason to be wary of the organization. But that doesn't prove its actions will be bad.

Someday we will be able to judge the organization by its actions (including its public relations). Today we can only try to anticipate what it will do, based on its statements and Microsoft's statements.

The first thing we see is that the organization ducks the issue of users' freedom; it uses the term "open source" and does not speak of "free software". These two terms stand for different philosophies which are based on different values: free software's values are freedom and social solidarity [СССР], whereas open source cites only practical convenience values such as powerful, reliable software. See http://www.gnu.org/philosophy/open-sour... for more explanation.

Evidently Microsoft would rather confront the practical competition of open source than the free software movement's ethical criticism. (Halo!!! Kaj je MSFT Slavoj Žižek, al kaj...) Its long standing practice of criticizing only "open source" does double duty: attacking one opponent while distracting attention from the other.

CodePlex follows the same practice. Its stated goal is to convince "commercial software companies" to contribute more to "open source". Since nearly all open source programs are also free software, these programs will probably be free, but the "open source" philosophy doesn't teach developers to defend their freedom. If they don't understand the importance of this freedom, developers may succumb to Microsoft's ploys encouraging them to use weaker licenses that are vulnerable to "embrace and extend" or patent co-optation, and to make free software dependent on proprietary platforms.

This foundation is not the first Microsoft project to bear the name "CodePlex". There is also codeplex.com, a project hosting site, whose list of allowed licenses excludes GNU GPL version 3. Perhaps this reflects the fact that GPL version 3 is designed to protect a program's free software status from being subverted by Microsoft's patents through deals like the Novell-Microsoft pact. We don't know that the CodePlex Foundation will try to discourage GPL version 3, but it would fit Microsoft's pattern.

The term "commercial software companies" embodies a peculiar confusion. Every business is by definition commercial [5+ letni izgubarji???], so all software developed by a business—whether free or proprietary—is automatically commercial software. But there is a widespread public confusion between "commercial software" and "proprietary software". (See http://www.gnu.org/philosophy/words-to-...

This confusion is a serious problem because it falsely claims free software business to be impossible (koliko softverašev pa služi s FOSS? Ne mi omenjati IBM in reklamno tablo Google). Many software companies already contribute to free software, and these commercial contributions are quite useful. Perhaps Microsoft would like people to assume these facts are impossible (boogeyman MSFT bi si lahko pulil lase, pa ne bi mogel nič, če bi kakšna GNU firma imela marketcap $10bn+ in izplačevala mastne dividende. MSFT je tu irelevanten, da GNUjevcem biznis ne gre).

Based on these facts, we can see that CodePlex will encourage developers not to think about freedom (cf., "free software's values are freedom and social solidarity [СССР], whereas open source cites only practical convenience values such as powerful, reliable software"). It will subtly spread the idea that free software business is impossible without the support of a proprietary software company like Microsoft. However, it may convince some proprietary software companies to release additional free software. Will that be a contribution to computer users' freedom?

It will be, if the software thus contributed works well on free platforms, in free environments. But that is just the opposite of what Microsoft has said it seeks to achieve.

Sam Ramji, now president of CodePlex, said a few months ago that Microsoft (then his employer) wanted to promote development of free applications that encourage use of Microsoft Windows [svetovna zarota! Sveta pomagavka, MSFT hoče, da folk uporablja Win!11!!] (http://www.internetnews.com/dev-news/ar.... Perhaps the aim of CodePlex is to suborn free software application developers into making Windows their main platform. Many of the projects hosted now on codeplex.com are add-ons for proprietary software. These programs are caught in a trap similar to the former Java Trap (see http://www.gnu.org/philosophy/java-trap...

That would be harmful if it succeeds, because a program that doesn't run (or doesn't run well) in the Free World does not contribute to our freedom. A non-free program takes away its users' freedom. To avoid being harmed in that way, we need to reject proprietary system platforms as well as proprietary applications. CodePlex free add-ons to a proprietary base increase society's dependence on that base — the opposite of what we need.

Will free software application developers resist this attempt to undermine our progress towards freedom? (heh, jim ni všeč opensource konkurenca s strani Microsofta. FSF, monopolisti grdi!). Here is where their values become crucial. Developers that adhere to the "open source" philosophy, which does not value freedom, may not care whether their software's users run it on a free operating system or a proprietary one. But developers who demand freedom, for themselves and for others, can recognize the trap and keep out of it. To remain free, we must make freedom our goal.

If the CodePlex Foundation wishes to be a real contributor to the free software community, it must not aim at free add-ons to non-free packages. It needs to encourage development of portable software capable of running on free platforms based on GNU/Linux and other free operating systems. If it tries to seduce us into going in the opposite direction, we must make sure to refuse.

However good or bad the CodePlex Foundation's actions, we must not accept them as an excuse for Microsoft's acts of aggression against our community. From its recent attempt to sell patents to proxy trolls who could then do dirty work against GNU/Linux to its longstanding promotion of Digital Restrictions Management, Microsoft continues to act to harm us. We would be fools indeed to let anything distract us from that.

http://www.fsf.org/blogs/rms/microsoft-codeplex-foundation

Kdo je avtor tega? Čeprav bi bila .com(munist) bolj primerna domena...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Icematxyz ::

Ah, že vidim. The new fair player. Good luck.


Serious business da in tudi sam jim želim srečo. Torej želim si čim prej uporabljati njihove proizvode.

kitaj ::

MrStein je izjavil:

Ales je izjavil:


Desktop ni edina žverca z OS-om, še zdaleč ne.

Je pa edina, kjer povprečen človek izbira med OS-i.
In izbere Windows. V 90% primerov.

Tudi Siol je za ponudnika interneta pred leti "izbralo" 90% uporabnikov.
Potem pa je na trg posegla grda država in mu uničila biznis, pa najboljši je bil takrat v Sloveniji.

denial ::

Pravilno naj bi se reklo "iz katedrale", Linux ima domnevno "Bazar", Okna pa "Katedralo"; jah sej jaz se tudi ne znajdem preveč v Novoreku™, kaj češ.

Ne kompliciraj... Katedrala in Baščaršija? :D
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: denial ()

jype ::

Bistri007> Kdo je avtor tega? Čeprav bi bila .com(munist) bolj primerna domena...

Nekdo ki ve, kaj govori. Saj se ni treba strinjat z njim, je pa vse, kar je napisal, (z njegovega stališča) resnično.

Bistri007 ::

Saj Gadafi je tudi nekdo ki ve, kaj govori. Saj se ni treba strinjat z njim, je pa vse, kar je rekel, (z njegovega stališča) resnično.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

jype ::

Bistri007> Saj Gadafi je tudi nekdo ki ve, kaj govori. Saj se ni treba strinjat z njim, je pa vse, kar je rekel, (z njegovega stališča) resnično.

Ampak Gadafi dela s prisilo - tole je pa samo ideološka propaganda. Če misliš, da je ne bi smelo biti, potem se ne bova strinjala.

Poldi112 ::

>Poglej si postavke v GNU GPL, od vsakogar, ki ima RHEL, ga lahko legalno pridobim, tudi če mi ga Red Hat ne želi dati.

Ne, ti ne moreš po mili volji širiti RHEL-a, ker GPL ni edina stvar, ki jo moraš spoštovati. Zakaj misliš, da CentOS rabi mesece, da med drugim popuca vse trademarke ven iz kode?

>Ker ne želim dajati linkov na abotno sranje od strani, ki ga je na splet posral Sveti iGNUcijus, pa tudi če dam link še vedno ne boš želel slišati.

Če hočeš debatirati o njegovih izjavah daj link. Če ne pa stfu. Ker iz napisanega na tvojih linkih se ne da ničesar sklepati (oz. zgolj prepričani lahko to uporabi za potrditev).

>Če pa je kakšen odnos strogo tehnično protizakonit, je pa vzajemno zaželjen potem pa ne skupnost, ne organi oblasti (...) ne bodo izvedeli nič in tudi posledic ne bo.

Nisi odgovoril na vprašanje. Kako veš, da točno o tem ne piše model na blogu? Kaj pa če dejanje dejansko pride v javnost? Kaj pa če se punca razjezi, ko vidi fanta z drugo, in ga gre besna prijaviti iz maščevanja? Kaj pa...

>Tisti tako enostavni primer [...kot je RedHat-ov...] seveda lahko razložiš (kar tu, na forumu); z vsemi podrobnostmi, ter čim bolj poljudno razlago, za delo se ti jaz in prepričan sem mnogi drugi že vnaprej iskreno zahvaljujemo.

Ne vem kaj je za razlagati? Plačujejo programerje, prodajajo support, os in update, ter imajo zadovoljne uporabnike. Ti praviš, da ne morejo preživeti, oni ki kažejo nasprotno. Pač, če nočeš videti pač ne boš videl.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

denial ::

OK, priznam. Stallman is fscking *genious*

It's OK to use the abbreviation "PC" to refer to a certain kind of computer hardware, but please don't use it with the implication that the computer is running Microsoft Windows. If you install GNU/Linux on the same computer, it is still a PC.

The term "WC" has been suggested for a computer running Windows.

I am proud WC user :D
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: denial ()

noraguta ::

denial je izjavil:

OK, priznam. Stallman is fscking *genious*

It's OK to use the abbreviation "PC" to refer to a certain kind of computer hardware, but please don't use it with the implication that the computer is running Microsoft Windows. If you install GNU/Linux on the same computer, it is still a PC.

The term "WC" has been suggested for a computer running Windows.

I am proud WC user :D

a fossovci so pa mejhn zaprti?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Cold1 ::

@Jype
Ti kar vprašaj, sinko.

;) ;) ;)

Ne, ker so stabilni vmesniki ovira, ne pa prednost pri razvoju.

Kaj pa če ne želi deliti sourca?
Bom ponovil ;) ;) ;)

Kaj javnost potrebuje ve samo tisti gruzijski brkač in samo on lahko o tem odloča!

A Stallman je iz Gruzije, kot Stalin, pa saj ne moreš verjet.
Torej nimata zgolj podobne (da ne rečem iste) ideologije, celo rojaka sta?!


Ja, saj mnogi tudi menijo, da so stekla na starih stavbah na spodnjem koncu debelejša zato, ker je steklo "tekoče" in podobne neumnosti.

Jah nekateri so res čudni, si že šlišal za one, ki mislijo da OSi ne potrebujejo stabilnih vmesnikov, ne moreš verjet, ti povem.


Če ne postaviš pogojev, ga vsako teslo lahko zaklene, če pa v pogojih piše, da _mora_ ostati prost, sicer se ga ne sme distribuirati, pa zaklepanje ni več dovoljeno in program tudi ostane prost.

Vsako teslo lahko zaklene zgolj svojo verzijo, če je le ta enaka originalu potem se ne spremeni nič, saj je original še vedno prost in na voljo.

Kdor pa popravi in izboljša kodo pa naj ima možnost poleg kode spremeniti tudi licenco.


Videti je, da se bolj slabo spoznaš na reči, o katerih debatiramo...

Videti je, da se bolj slabo spoznaš na reči, o katerih debatiramo. Namig: o splošno namenskih OSih, ne pa o strojni programski opremi. A da si to že ves čas vedel? Nas potem zgolj hecaš??? ;)


No, mene prav nič ne moti, če JU uporablja Windows, dokler za to obstaja tehten razlog (ker za to jaz plačam) in dokler Microsoft ne počne protizakonitih reči z namenom izsiliti (moj) denar od države, potem pa še (moj) denar od mene.

Ah ja, pa vzemi vendarle tablete zoper ABMerstvo, boš bolje spal, ko te ne bo skrbelo kaj vse ti lahko naredi MS.

Če pa že hočeš biti odgovoren državljan, naj te skrbi za tiste projekte kjer nas odirajo za absurdne vsote, katerih odplačevanje nas kaj lahko resno ogrozi.


Ne, ni.

V okviru interesov JU, je!
(Za domače navdušence, ki vpogleda ne dobijo pa razumljivo ni, samo to je njihov hobi-problem.)


Uporabljajo jo. Meni se zdi to, da moja temeljna infrastruktura, s katero služim vsakdanji kruh, deluje kar najbolje, zelo dobra motivacija za stalno izboljševanje odprte kode, ki jo uporabljam.

Pa ja, GNU/hekerji kot skupina uporabnikov ki je merodajna, vsi ostali pa so nepomembni...
(Tvoje osebno mnenje, ki je zate sicer zelo pomembno, je dejansko irelevantno za širšo družbo; sorry.)


Škatlo z Linuxom in OpenOffice ti lahko še jaz prodam, stane 500 evrov.

Kontaktiraj Aliena3000, morda ti omogoči kako poslovno priložnost pri Big Bangu.



Trg torej potrjuje, da je Microsoft Windows najboljši OS na svetu? Mogoče je res, ampak jaz imam kljub temu rajši Linux.

Uf, tale novica nas je povsem presenetila, res, Linux imaš raje, si prepričan?
[There, fixed that for you. BTW]


Svoboda uporabnikov je v izbiri programske opreme in stalni tekmi med ponudniki...

True, te tekme pa ni, če ponudniki nimajo motivacije za tekmovanje, beri zaslužka.
Guess what, prisilno razkrivanje kode bo le tega gladko uničilo (pa čeprav ne nujno pri vsakem modelu poslovanja).


...kakovost programske opreme je pa popolnoma neodvisna od plačila programerjev.

Aja? A potem se lahko programerjem poljubno zniža plače? Oziroma je višanje le teh brez smisla?
Jype, si tole upaš razlagati v firmi?

Icematxyz ::

Zagovarjam zgolj tiste spremembe, ki so upravičene; kar nekaj stvari v Visti je bilo povsem neupravičenih in zgrešenih; se je poznalo na trgu.


Windows 7 je pa potem naredil kaj?
-spremenil GUI, da ni bil enak GUI v Vista
-se vrnil na GUI od XP s tremi nijansami barv?

Ali so pač "spremenili" GUI, kot pač ocenjujejo, da je prav?

Poleg tega pa zagovarjam ohranitev klasičnih vmesnikov za potrebe združljivosti z "konzervativnimi uporabniki".


In to zagotavlja Microsoft? Kje pa? V Windows XP, Windows Vista, Windows 7, MO 2003, MO 2007...?

Sicer najbrž ne boš verjel, ampak poznam primere ljudi, ki jih je prehod na brskalnike, ki omogočajo več zavihkov zgolj in samo zmotil (IE ima tako še vedno nastavitev "Omogoči brskanje z zavihki").


Z samo zamenjavo spletnega brskalnika v "relativno kratkem" času nima težave "relativno mnogo" uporabnikov računalnika. Na wikipedia se tudi najdejo grafi, ki to zlahka potrdijo. Kako so pa ti, ki jih omenjaš "preživeli" spremembo XP -> Vista -> W7 oziroma MO 2003 -> 2007...

Kar se tiče nians pri izdelavi UIjev pa se mi zdi ta podcenjevalni odnos precej zgrešen, IMO je "Linux" zanj plačal s tako nizko zaželjenostjo.


Vrnimo se nazaj na začetek te razprave. Katera preobleka oziroma katara različica Windows nudi tisti tapravi GUI, ker pač Windows GUI je referenca. Se pravi ne gre se za nikakršno podcenjevanje do oblikovanja GUI. Windows bi naj bil na tem področju referenca in edini pravi, ki šteje. Torej vsaka nova in zadnja različica, če prav razumem najmanj zmede uporabnika? Namreč prav "zmedo", bi naj prinesla izbira. Če je to res zakaj Microsoft potem GUI ne pusti pri miru in razvija druga področja v OS? Ali pa morda to sploh ne drži in je novost/izbira dodana vrednost, ki prepriča ali pač ne?

Se pravi če je Windows 7, kot praviš uspešen, potem to pomeni tudi da je (glede GUI) drugačen, od nečesa drugega. Torej uporabnik ima v bistvu izbiro na podlagi katere se odloča. Čudno, da ga to ne zmede. Izbira namreč.

Glede na trenutno stanje na trgu pa se strinjam, da je neoptimalno glede na realno stanje. Ampak bo že ...

jype ::

Cold1> Aja? A potem se lahko programerjem poljubno zniža plače? Oziroma je višanje le teh brez smisla?
Cold1> Jype, si tole upaš razlagati v firmi?

V firmah kjer delam to že vedo. Vedo, da moraš programerje plačevati toliko, da jim ni treba razmišljati o denarju in se lahko posvetijo programiranju.

Cold1 ::

@Poldi112
Če hočeš debatirati o njegovih izjavah daj link. Če ne pa stfu. Ker iz napisanega na tvojih linkih se ne da ničesar sklepati

Na tistem linku je besedilo povsem verno prekopirano s iGNUcijusove strani, kar vsajaj se, če ti kaj ne paše.


Ti praviš, da ne morejo preživeti, oni ki kažejo nasprotno.

Jaz nič ne pravim, razen tega, da jih spodkopava firma katere letni profit je na nivoju njihove celotne (borzno napihnjene) tržne vrednosti.
Ugibaj kako se bo končalo; ali bodo zamenjali posel, ali jih bo Oracle pustil pri miru po lastni izbiri, ali pa je konec z njimi.


@Denial
Hja kompliciranje z raznim Novorekom™ je pri FOSSu neizbežno, kaj češ. :)

@Jype
Torej ima plačilo programerjev še kako pomemben vpliv na kakovost programske opreme?
Enkrat tako/drugič drugače, mood swing?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cold1 ()

jype ::

Cold1> Torej ima plačilo programerjev še kako pomemben vpliv na kakovost programske opreme?

Ne, nima ga. Dobri programerji vedno pišejo dobro kodo, slabi pa vedno slabo, stanejo pa oboji isto.

denial> I am proud WC user :D

Se pravi dejansko _klikaš_ po vmesniku, ko delaš disassembly? Ko se želiš sshjat na oddaljeno mašino _klikneš_ na program, _klikneš_ na ime strežnika?

Poldi112 ::

>Kdor pa popravi in izboljša kodo pa naj ima možnost poleg kode spremeniti tudi licenco.

Zakaj? Ker si ti tako rekel? Več svobode imaš kot pri MS licenci, pa ti gre vseeno samo GPL v nos, ker ti ne dovolj dovolj in zagovarjaš MS, ker ti omogoča še neprimerno manj. A ni to rahlo čudno?

>Jaz nič ne pravim, razen tega, da jih spodkopava firma katere letni profit je na nivoju njihove celotne (borzno napihnjene) tržne vrednosti.
Ugibaj kako se bo končalo; ali bodo zamenjali posel, ali jih bo Oracle pustil pri miru po lastni izbiri, ali pa je konec z njimi.

To kar praviš je pač butasto. Kje vidiš da jih oracle spodkopava, če več kot 4 leta ko jih "spodkopava" RedHat še vedno raste tako na področju prometa kot na področju dobička? In če že hočeš - to se bo končalo tako da bo Oracle rekel screw it, RedHat bo pa veselo delal naprej.Tu imaš dejansko prav, Oracle jih bo pustil po lastni izbiri, ker bo enostavno videl, da jim nič ne more.

To da je njihova borzna vrednost prenapihnjena pa verjetno veš, ker si borzni poznavalec?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Cold1 ::

Ne, nima ga. Dobri programerji vedno pišejo dobro kodo, slabi pa vedno slabo, stanejo pa oboji isto.

A dej, dej, torej praviš, da so enako dobro plačani? Ne glede na rezultate, torej če se sicer "dober" programer ne potrudi in da od sebe slab rezultat ne bo nobenih posledic? Se torej sploh ne splača "dobro" delati, če si zaposlen kot programer?



@Icematxyz
Windows 7 je pa potem naredil kaj?

Poglej si sam, kaj bi rad, da ti narišem? Pavle Thurrott ima celo stran namenjeno okenskemu navijaštvu, tam najdeš opise vsega možnega, skupaj s slikami.


In to zagotavlja Microsoft?

Ali pa njihov ekosistem, kaj te pa tako skrbi če uporabljaš Linux in OOo?


Z samo zamenjavo spletnega brskalnika v "relativno kratkem" času nima težave "relativno mnogo" uporabnikov računalnika.

"relativno kratkem" in "relativno mnogo" sta tvoji besedni zvezi, jaz jih v zvezi z zavihki nisem uporabil, prikazal sem ti zgolj neko obrobno zanimivost, se mi zdi, da vidiš argumente, ki jih ni.


Vrnimo se nazaj na začetek te razprave. Katera preobleka oziroma katara različica Windows nudi tisti tapravi GUI, ker pač Windows GUI je referenca.

Se ti zdim merodajna avtoriteta za ocenjevanje GUIjev? Nisem; so pa MSovi (pa tudi Applovi) vmesniki zmagali na tržišču.
KDE in GNOME pa sta ostala ob strani, kljub temu, da bi ju bilo možno ponuditi vsem.


Čudno, da ga to ne zmede. Izbira namreč.

Kar nekaj uporabnikov dejansko ima težave, zato pa ostajajo na XPjih; tu se ponuja možnost za Linux, ki pa je tako ali tako ne bo izkoristil, kot je ni še nikoli.


Glede na trenutno stanje na trgu pa se strinjam, da je neoptimalno glede na realno stanje. Ampak bo že ...

Trenutno stanje na trgu je realno stanje (v katerem koli trenutku).

MrStein ::

Icematxyz je izjavil:

"Full hitro se Ubuntu razvija", prosim, ne trolanje. Hvala.


Lahko morda dobim povezavo do "bug list"/"wishlist" še za kakšno drugo platformo?

Kaj imajo bug liste drugih platform z Ubuntu?
Razen, da so priročen izgovor za izmikanje vprašanjem?

PS: Jaz sem vsaj buge prijavil. Kaj si ti naredil?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Cold1 ::

----------------------

@Poldi112
...pa ti gre vseeno samo GPL v nos...

V nos mi gre ekstremizem, kaj a bo treba tisočkrat ponovit?


Tu imaš dejansko prav, Oracle jih bo pustil po lastni izbiri, ker bo enostavno videl, da jim nič ne more.

Konec koncev je možno, da se zgodi tudi to.


To da je njihova borzna vrednost prenapihnjena pa verjetno veš, ker si borzni poznavalec?

Hi, hi, tako je! Kako si vedel?

Poldi112 ::

Kakšen ekstremizem? Da ti omogočajo več kot MS, a še vedno ne toliko, kot bi si ti želel? V smislu vse je super, nič je super, nekaj vmes je ekstremizem?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

Cold1 je izjavil:



@Poldi112
Izdelek NI zastonj. Ne moreš ga downloadati brez accounta pri RedHat-u, prak tako ne dobiš popravkov. Po kateri logiki je izdelek zastonj, če moraš plačati za to da ga lahko downloadaš?

Poglej si postavke v GNU GPL, od vsakogar, ki ima RHEL, ga lahko legalno pridobim, tudi če mi ga Red Hat ne želi dati.


1.) Od vsakega, ki ima Renault Clio, ga lahko legalno pridobim.
2.) Renault ne more prodajati avtomobilov in bo do petka propadel.

1.) <--- dejstvo
2.) <--- blodnja


Glede druge blodnje, o pedofiliji:
Tam (če bi dejansko prebral, in tudi razumel pisano) se je šlo za znižanje starosti za legalno splonost iz 16 let na manj.
Trenutno folk (otroci?) veselo seksa pri 15 in manj. A jih gremo v zapor zapret?


Daj ne bodi podoben Linux fanatikom...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

jype je izjavil:


Ti kar vprašaj, sinko.
opa, sledovi ad hominem-a. Le kaj sledi?

Cold1> To je, žal, problem ne pa prednost, javnost potrebuje enotne vmesnike ne pa bazar tisočerih.

Kaj javnost potrebuje ve samo tisti gruzijski brkač in samo on lahko o tem odloča!
Opa, vidi ta biser!

Javnost z denarnico čist jasno pove kaki vmesnik potrebuje:
- 90% Windows
- 9% MacOS
- 1% Linux

Ampak vrnimo se k mnenjem, dejstva tako bolijo....

kitaj je izjavil:

MrStein je izjavil:

Ales je izjavil:


Desktop ni edina žverca z OS-om, še zdaleč ne.

Je pa edina, kjer povprečen človek izbira med OS-i.
In izbere Windows. V 90% primerov.

Tudi Siol je za ponudnika interneta pred leti "izbralo" 90% uporabnikov.
Potem pa je na trg posegla grda država in mu uničila biznis, pa najboljši je bil takrat v Sloveniji.

Kaj hočeš rečt?
Da Ubuntu v resnici ni na voljo?
Ali da naj država poseže vmes in naredi Ubuntu za obvezno opremo PC-jev?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

Icematxyz je izjavil:


Poleg tega pa zagovarjam ohranitev klasičnih vmesnikov za potrebe združljivosti z "konzervativnimi uporabniki".


In to zagotavlja Microsoft? Kje pa? V Windows XP, Windows Vista, Windows 7, MO 2003, MO 2007...?

Ja. (večkrat "Ja")
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ales ::

MrStein je izjavil:

Javnost z denarnico čist jasno pove kaki vmesnik potrebuje:
- 90% Windows
- 9% MacOS
- 1% Linux
Ti kr sanjaj... ;)

Hehe, a se meni samo zdi, ali tale tema postaja vse daljša in daljša in daljša... in še daljša....

Looooooka ::

jype je izjavil:

Komot jih ubijejo, samo da jih danes to stane 2 milijona dolarjev na dan samo za EU, pa skoraj še enkrat toliko za ZDA (ker je to pač protizakonito in morajo plačati kazen).

No torej jih ne morejo.Delnicarji takih akcij nekak ne bojo podpirali.Se prav je za smrt "konkurence" danes kriv v vecini izdelek.
Ce ravno ne krsis ne vem kaksnih patentov bos izdelek ze prodal.hvala bogu za internet stacune :)

poweroff ::

Cold1 je izjavil:

V nos mi gre ekstremizem, kaj a bo treba tisočkrat ponovit?

Pol pa ne vem zakaj ga zganjaš...

MrStein je izjavil:


Javnost z denarnico čist jasno pove kaki vmesnik potrebuje:
- 90% Windows
- 9% MacOS
- 1% Linux

Ampak vrnimo se k mnenjem, dejstva tako bolijo....

Tudi preprosta inštalacija Windows 7 zelo boli. Nekatere. :))
sudo poweroff

jype ::

MrStein> Javnost z denarnico čist jasno pove kaki vmesnik potrebuje:
MrStein> - 90% Windows
MrStein> - 9% MacOS
MrStein> - 1% Linux

Praviš torej, da je javnost v prejšnjem desetletju z denarnico povedala, da je SiOL najboljši ponudnik širokopasovnega dostopa?

Premisli še enkrat, no.

denial ::

@jype
Se pravi dejansko _klikaš_ po vmesniku, ko delaš disassembly? Ko se želiš sshjat na oddaljeno mašino _klikneš_ na program, _klikneš_ na ime strežnika?

gdb/objdump/ssh inside GNOME Terminal. Če pa ti furaš Linux v runlevel 3, pol pa svaka čast. V tem primeru se definitivno prištevaš med "ta prave" Linux userje.
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

jype ::

denial> gdb/objdump/ssh inside GNOME Terminal. Če pa ti furaš Linux v runlevel 3, pol pa svaka čast. V tem primeru se definitivno prištevaš med "ta prave" Linux userje.

Aha, sem se že ustrašu, da česa osnovnega pri Windows vmesniku ne razumem.

Ja, tako delam tudi jaz - KDE mi zelo pomaga pri organizaciji dela, večina "službe in zabave" pa se še vedno odvija v ukazni vrstici v programu Konsole (ki je tabe pridobil že leta 1998!).

pecorin ::

jype je izjavil:

MrStein> Javnost z denarnico čist jasno pove kaki vmesnik potrebuje:
MrStein> - 90% Windows
MrStein> - 9% MacOS
MrStein> - 1% Linux

Praviš torej, da je javnost v prejšnjem desetletju z denarnico povedala, da je SiOL najboljši ponudnik širokopasovnega dostopa?

Premisli še enkrat, no.


pa se poleg tega ta "javnost" os na racunalniku izbira tako, kot izbira znamko bagerja, ki jim pride skopat temelje za hiso. najmanjsega pojma nimajo kaj je najboljse. kar pripeljejo, pac pripeljejo.

kitaj ::

MrStein je izjavil:


kitaj je izjavil:

MrStein je izjavil:

Ales je izjavil:


Desktop ni edina žverca z OS-om, še zdaleč ne.

Je pa edina, kjer povprečen človek izbira med OS-i.
In izbere Windows. V 90% primerov.

Tudi Siol je za ponudnika interneta pred leti "izbralo" 90% uporabnikov.
Potem pa je na trg posegla grda država in mu uničila biznis, pa najboljši je bil takrat v Sloveniji.

Kaj hočeš rečt?
Da Ubuntu v resnici ni na voljo?
Ali da naj država poseže vmes in naredi Ubuntu za obvezno opremo PC-jev?

Ne, hočem, da država poseže vmes in "kable" tudi v primeru programske opreme odpre za vse.
Govorimo o tem, da 90% tržišča osebnih računalnikov obvladuje ena firma. Govorimo o državnih sistemih, ki so odvisni od uporabe izdelka te ene firme. Zakaj torej tudi v tem primeru ne govorimo o monopolu in zakaj nočemo narediti nič, da bi se tega monopola znebili?

Icematxyz ::

Ali pa njihov ekosistem, kaj te pa tako skrbi če uporabljaš Linux in OOo?


Pogosto praviš (in ne le ti), da Linux & Co. ne zagotavlja "enotnega vmesnika", kaj bi že to naj bilo in da izbira, ki jo ima uporabnik na voljo uporabnika le zmede. Te trditve se pojavlajo pogosto kot argument v prid "edini pravi" izbiri in "edini referenci" na tem področju.

KDE in GNOME pa sta ostala ob strani, kljub temu, da bi ju bilo možno ponuditi vsem.


Če je "v interesu" (zahteva) ponudniku neke programske opreme ali operacijskega sistema "enoten vmesnik" v vsaki novi različici in to brez možnosti izbire alternative, kako potem veš, da ne bi uporabniki v praksi posegali tudi po KDE ali GNOME namiznem okolju v Windows? Prav tako kot mnogo uporabnikov ne uporablja privzetega spletnega brskalnika ali video predvajalnika.

Se pravi ne pravim, da mora Microsoft ali Apple iti v to smer, pravim samo da njun uporabnik na tem področju nima neke izbire.

Zdaj bo se takoj reklo, saj tako je prav, "enoten vmesnik" v vsaki novi različici... in to je najboljše za uporabnika!

Pa je res? Če bi imeli Windows uporabniki enako, kot uporabniki GNU/Linux & Co, na voljo nekaj kvalitetnih namiznih okolij ali bi res vedno in vsi uporabljali "privzeto" možnost? Ali pa bi se izkazalo, da je ta argument "enotni vmesnik" bolj na trhlih temeljih in bolj posledica ne-zmožnosti izbire?

Kaj imajo bug liste drugih platform z Ubuntu?


Rad bi primerjal hitrost razvoja/odziva. Za to sem vprašal.

PS: Jaz sem vsaj buge prijavil. Kaj si ti naredil?


A je pomebno in zakaj? Se pa strinjam, da je to dobra lastnost uporabnika, da prijavi bug.

Ja. (večkrat "Ja")


Se pravi praviš da Microsoft zagotavlja enotnost vmesnikov? Nasploh ali samo v vsaki novi različici OS ali pisarniškega paketa? Spremeba vmesnika v vsaki novi različici pa uporabnika ne postavi pred izbiro?

V čem se to razlikuje od "enotnosti vmesnikov" v vsakokratni novi različici Ubuntu?

Bistri007 ::

Icematxyz je izjavil:

V čem se to razlikuje od "enotnosti vmesnikov" v vsakokratni novi različici Ubuntu?

Razlika je v tem, da Microsoft in Apple za svoje UI (vmesnike) izvedeta več usability testing študij, s tisoči uporabnikov. Brezplačniki jih pač ne, potem se pa čudijo, zakaj realni uporabniki zavračajo vso to brezplačno ponudbo. Je bilo že enkrat omenjeno v tej temi: KDE&GNOME imata vmesnik bolj podoben Windows kot ga ima OS X. Ampak ker ni spoliran in uporabnostno pretestiran je pač tako, kakor pa je.

Razlaga, za kakšne tipe programske opreme je FOSS primeren:

Bistri007 je izjavil:

Operacijski sistemi, middleware, programski jeziki in orodja za razvijalce so uspešni FOSS projekti. Končni izdelki, kot je OpenOffice/KDE* so FAIL. Zakaj? Zato, ker imajo podjetja/programerji, ki uporabljajo LAMP kot osnovo za razvoj svojih plačljivih produktov, s katerimi služijo, motivacijo, da popravljajo buge v L/A/M/P, ne glede na tip licence. Študije uporabniškega obnašanja pri uporabi vmesnikov stanejo, in če s tem ne služiš, ampak moraš razdajati naprej, nimaš nobene motivacijo za razvoj le-teh. Poleg tega, edini, ki znajo uporabiti odprto kodo (src), so programerji - in ti imajo raje config in script pristop k konfiguraciji sistema. Firefox je samo delno končni izdelek, predvsem pa je razvojno orodje za spletne razvijalce - tu je tudi najbolj močen. Zato je tudi FF UI napisan v JS...

* s KDE ne mislim terminala, iskanja datotek in plain text urejevalnika s podporo za barvanje programske kode.

Mogoče malo ironično, ampak LAMP se uporablja največkrat za serviranje spletnih storitev zaprtokodnih aplikacij. Cold, ne skrbi, ima Сталинман v rokavu GNU Affero General Public License, version 3 - Affero General Public License @ Wikipedia

vir: Wikipedia
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Icematxyz ::

Razlika je v tem, da Microsoft in Apple za svoje UI (vmesnike) izvedeta več usability testing študij, s tisoči uporabnikov. Brezplačniki jih pač ne, potem se pa čudijo, zakaj realni uporabniki zavračajo vso to brezplačno ponudbo.


Ali pa se v GNU/Linux & Co. te "študije" opravljajo na milijone uporabnikih? A misliš da ni "feedbacka"? "Razlaga", ki jo ponujaš pa je dejstvo ali tvoje osebno mnenje?

noraguta ::

Icematxyz je izjavil:

Razlika je v tem, da Microsoft in Apple za svoje UI (vmesnike) izvedeta več usability testing študij, s tisoči uporabnikov. Brezplačniki jih pač ne, potem se pa čudijo, zakaj realni uporabniki zavračajo vso to brezplačno ponudbo.


Ali pa se v GNU/Linux & Co. te "študije" opravljajo na milijone uporabnikih? A misliš da ni "feedbacka"? "Razlaga", ki jo ponujaš pa je dejstvo ali tvoje osebno mnenje?

ja je feedback zato pa vsi nazaj nameščajo vindowse pa office. feedbacka od developerjev pač ni. od uporabnikov je.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

jype ::

noraguta> ja je feedback zato pa vsi nazaj nameščajo vindowse pa office. feedbacka od developerjev pač ni. od uporabnikov je.

Vsi nazaj nameščajo vindowse pa office zato, ker so prej uporabljali te programe, zdaj so pa do konca vesolja obsojeni na uporabo izključno teh programov, ker podatki, ki so jih s temi orodji ustvarili, dejansko niso v njihovi posesti. Microsoft jih ima zaklenjene in dostop do njih njhovim ustvarjalcem omogoča samo proti plačilu vsote, katere višina je odvisna izključno od tega, koliko so lastniki Microsofta požrešni.

noraguta ::

jype je izjavil:

noraguta> ja je feedback zato pa vsi nazaj nameščajo vindowse pa office. feedbacka od developerjev pač ni. od uporabnikov je.

Vsi nazaj nameščajo vindowse pa office zato, ker so prej uporabljali te programe, zdaj so pa do konca vesolja obsojeni na uporabo izključno teh programov, ker podatki, ki so jih s temi orodji ustvarili, dejansko niso v njihovi posesti. Microsoft jih ima zaklenjene in dostop do njih njhovim ustvarjalcem omogoča samo proti plačilu vsote, katere višina je odvisna izključno od tega, koliko so lastniki Microsofta požrešni.


ja dal so priložnost linuxu paoo pa se nista obnesla. kva nej rečem , patetiki
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

poweroff ::

No, jaz predlagam, da se debato dvigne na malo višji nivo. Namreč. Nebuloze o tem, da je nek produkt boljši zgolj zato, ker ima večji tržni delež so zgolj - nebuloze.

Kot je bilo rečeno, obstaja cel kup primerov, ki dokazujejo, da to absolutno ni res. SiOL je recimo imel pred leti najvišji tržni delež, pa nihče pri zdravi pameti ne bo trdil, da je bil tudi najboljši ISP v Sloveniji. In kljub temu, da so bili cenejši uporabniki ljudje niso menjali operaterjev - ker so bili na Siol priklenjene iz takšnih ali drugačnih razlogov. Ali zaradi nevednosti, ali zato, ker so imeli na Siolu mail, pa je bilo pradrago menjati e-naslov, itd.

Pa takih primerov je še mnogo. Recimo SRC pa Astec. V velikem obsegu poslujeta z državo, pa je dokaj verjetno, da bi kakšno drugo podjetje storitve opravljalo bolje in ceneje. Ampak jih država ne zamenja. Malo zato, ker "kar je bilo dobro 100 let, naj bo pa še za naslednjih 200". Malo pa zato, ker jih ne more, ker je postala preveč odvisna od njih. Da ne omenjam raznih Genisov, itd.


Nebuloze o tem, da če so dali kupci priložnost drugemu izdelku, pa nato prešli nazaj na prvega in da je ZATO drugi izdelek slabši - so pa tudi zgolj nebuloze. Problem je dostikrat v okolju, ki te prisili uporabljati slabšo rešitev. Recimo v državni upravi (ko govorimo ravno o državi, ane) so domači "mojstri" (= dvorni ponudniki IT storitev) razvili "računovodski" program MFERAC, ki je padostope zgolj preko MSIE. Policija je imela (morda ima še) anonimno e-prijavo kaznivih dejanj, ki pa deluje le preko ActiveX vtičnika. ARRS sprejema samo DOC obrazce. Lotus Notes je verjetno najboljši poštni odjemalec, SRC-ov SPIS pa verjetno vrhunec dokumentnega sistema?

Zdaj... če vsi uporabljajo slabe rešitve, pa hoče nekdo boljše, jih ne bo mogel, ker bo nekompatibilen z vsemi ostalimi. Žal.

Kot je rekel Mavrik v eni drugi temi:
Je pa res da je inercija in neprepiravljenost na spremembe (na boljše) hud problem pri večini uporabnikov.
sudo poweroff

Mavrik ::


Nebuloze o tem, da če so dali kupci priložnost drugemu izdelku, pa nato prešli nazaj na prvega in da je ZATO drugi izdelek slabši - so pa tudi zgolj nebuloze. Problem je dostikrat v okolju, ki te prisili uporabljati slabšo rešitev.


Seveda je to, kar si ti zdaj napisal tudi nebuloza - objektivno dokazati namreč še moraš da so rešitve, o katerih pišeš v sledečih stavkih dejansko slabše. Drugače namreč so to identične nebuloze.
The truth is rarely pure and never simple.

poweroff ::

Če bi kdaj uporabljal Lotus Notes več kot 5 minut bi takoj videl, da je zadeva dosti slabša kot nek sodoben mail client.
sudo poweroff

Malajlo ::

poweroff je izjavil:

Če bi kdaj uporabljal Lotus Notes več kot 5 minut bi takoj videl, da je zadeva dosti slabša kot nek sodoben mail client.

Se strinjam, če govoriš o LN kot mail klientu. Ampak če so gor obešene alikacije (že 15 let), pa ni nekega odprtega klienta.

Mavrik ::

poweroff je izjavil:

Če bi kdaj uporabljal Lotus Notes več kot 5 minut bi takoj videl, da je zadeva dosti slabša kot nek sodoben mail client.


Če bi kdaj uporabljal Office 2010 bi takoj videl da je zadeva dosti boljša od OpenOffica.
(Tudi jaz lahko uporabljam take "argumente", ki so popolnoma subjektvni in brez podpor. Še vedno ne povejo nič relevantnega, še posebej ne za projekte v javni upravi.)
The truth is rarely pure and never simple.

Ales ::

Pa saj take subjektivne argumente se v tej temi podaja že od samega začetka. Samo dokler se jih opravičuje s "tržnim deležem na desktopu" in podobnimi kvazi argumenti so ok, zdaj pa naenkrat več niso?

Ne govorim čisto konkretno o tebi, da ne bo pomote. Bolj na splošno o nivoju razprave tukaj.

Še tako daleč smo, da par zagovornikov te in one strani ne ve o kakih programskih licencah je govora, niso nikoli uporabljali nasprotnega programskega okolja (vsaj več kot 5 klikov) in niso pripravljeni razmišljati o čem drugem, kot o osebnih preferencah. Pa vseeno razpravljajo.

Mimogrede, vmesnik MS Office 2010 je meni super. Še tako trdovratnega uporabnika napeljuje k uporabi stilov in ne k označevanju delov teksta in arbitrarnega menjanja fontov (itd.). Zame je to čista zmaga. In za vsakega, ki kasneje dobi tak dokument in vsaj približno ve, kaj dela. Ampak za JU bi se mi zdel boljši LibreOffice, iz drugih razlogov. Pol ljudi tukaj ni sposobno narediti tega miselnega preskoka. :P

poweroff ::

Mavrik je izjavil:

Če bi kdaj uporabljal Office 2010 bi takoj videl da je zadeva dosti boljša od OpenOffica.

Uporabljam... in kolnem zraven. Na srečo imam še OOo inštaliran zraven...

Kar se tiče aplikacij v LN - to je tipičen primer vendor lockina. Dvorni dobavitelj pa vesel!
sudo poweroff

videc ::

poweroff je izjavil:

Kar se tiče aplikacij v LN - to je tipičen primer vendor lockina. Dvorni dobavitelj pa vesel!

Najprej bi bilo potrebno takšne aplikacije iz LN-ja spraviti na neodvisno platformo, namesto da "dvorni dobavitelj" na tak način "cuza" denar davkoplačevalcev. Ampak v to se ne bo šlo nikoli. Žal.

Mavrik ::

Pa saj take subjektivne argumente se v tej temi podaja že od samega začetka. Samo dokler se jih opravičuje s "tržnim deležem na desktopu" in podobnimi kvazi argumenti so ok, zdaj pa naenkrat več niso?


To je še vedno več kot pa "men se zdi bolj uporaben", obenem pa se da tako trditev tudi ustrezno podpret. In komaj sedaj, po 17 straneh teme je Matthai uspel napisat zakaj je tak argument neveljaven.

Uporabljam... in kolnem zraven. Na srečo imam še OOo inštaliran zraven...


Lepo da si v popolnosti zgrešil poanto mojega sporočila.
The truth is rarely pure and never simple.

Ales ::

Mavrik je izjavil:

Pa saj take subjektivne argumente se v tej temi podaja že od samega začetka. Samo dokler se jih opravičuje s "tržnim deležem na desktopu" in podobnimi kvazi argumenti so ok, zdaj pa naenkrat več niso?
To je še vedno več kot pa "men se zdi bolj uporaben", obenem pa se da tako trditev tudi ustrezno podpret. In komaj sedaj, po 17 straneh teme je Matthai uspel napisat zakaj je tak argument neveljaven.

Napisal sem jaz že zdavnaj nekaj takega... Mogoče tudi še kdo drug, ne vem več. Po tistih ultra dolgih postih sem pozabil, verjetno mi je pustilo posledice. 8-O :D

videc ::

Ma načeloma je res tako, kar se migracije tiče, ampak glede na to, kakšen mastodont je to in kdo bi to delal, je vprašanje, če se splača. Sigurno bi bila končna rešitev cenejša kot je trenutna, ko je vse na IBM-ovi platformi. Pa magari, če bi se celoten sistem prestavil na odprtokodno platformo. Težava je v tem, da nekateri v tej debati ne vidijo, da se ne gre samo za desktop ampak za celotno filozofijo in platforme in tukaj je MS (ki ga dosti pljuvajo) bolj kot ne minimalni igralec v JU.
In LN in Domino me nista impresionirala. Zaenkrat. Žal.
««
17 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenska državna uprava gre na odprto kodo (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Novice / NWO
980199266 (177225) BlueRunner
»

Odmevi in odzivi na študijo prehoda državne uprave na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
21476836 (70847) eidos2000
»

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabav

Oddelek: Novice / NWO
3911264 (9801) poweroff
»

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
20018049 (14943) hruske
»

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
38828441 (20137) Matevžk

Več podobnih tem