» »

Slovenska državna uprava gre na odprto kodo

««
19 / 20
»»

kitaj ::

Mavrik je izjavil:

Torej ti kritiziraš JU ker so izbrali cenejšo, preprostejšo in boljšo rešitev. Čestitam, ste pokazali svojo pravi obraz - očitno je vaša motivacija narediti čimveč škode in zapraviti čimveč denarja.

Javna uprava mora uporabljati rešitve, ki državljanov ne omejujejo oz. od njih ne zahtevajo uporabe točno določenih produktov. Če je ta rešitev dražja, potem je pač dražja. Podjetje se lahko odloči, da del populacije odreže od svojih storitev. To je njihova poslovna odločitev. Javna uprava pa te pravice nima in tega ne (bi) sme(la) storiti.
Se opravičujem, ker je moja kritika letela bolj proti tebi, ampak jezi me, da se kot argument proti prehodu na odprto kodo uporablja dejstvo, da je trenutni sistem vezan na točno določenega proizvajalca in se strošek nujne izboljšave obstoječega sistema prišteva med stroške migracije. Kot se oba strinjava, bi morala biti ta interoperabilnost že zdavnaj vpeljana v sistem.
Če stane pač stane oz. kot nekateri tako radi rečejo: "There is no free lunch"

dela ::

Na voljo ga ima 95% uporabnikov, pozabljaš da je vsakršen kontakt z JU po vsej verjetnosti neprostovoljen, jamranje o načinu kontakta, ki da ne omogoča dovolj "svobode", niti pod razno ni na mestu.


Diktaturo ima (in je imelo) na voljo v veliko državah 100% državljanov, pozabljaš, da je bila izbira diktatorja po vsej verjetnosti neprostovoljna, jamranje o načinu vladanja, ki da ljudem ne omogoča dovolj "svobode", niti pod razno ni (bilo) na mestu.

V kakšnih bivših komunističnih režimih ti s takšno logiko verjetno ne bi manjkalo prav nič, visok delež ene politične stranke je itak lahko samo posledica kvalitete.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

BlueRunner ::

jype je izjavil:

BlueRunner> Standard kako ta proces izpeljati, kolikor vem, ne obstaja.

To, da je celotna seja podpisana z odjemalčevim zasebnim ključem, mnogim za elektronsko poslovanje povsem zadostuje.

Zadostuje za kaj točno? Za zagotovitev, da komuniciraš z določeno osebo že. Ne pa tudi za zagotovitev, da je dokument bil ustrezno potrjen s strani te osebe. Kaj točno na dokumentu, ki je nastal kot rezultat te seje, dokazuje dve stvari:
- da je dokument podpisala točno ta oseba; in
- da je bil dokument podpisan točno ob tem času.

Brez tega nimaš verodostojnosti dokumenta. To, da jaz vem s kom se pogovarjam in to, da potem jaz dam besedo, da si se ti z vsebino dokumenta strinjal in tem, da je bilo to strinjanje izraženo točno v določenem trenutku, pač (še) ne gre skupaj. Lahko to sicer storiš, vendar pa, če bo prišlo do spora glede verodostojnosti dokumenta, boš moral breme dokazovanja verodostojnosti v celoti prevzeti sam. To je pa kar ohoho problem.

Lahko pa me podučiš kje v TLS se skriva ta skriti ključ, ki mi omogoči zgornji dve stvari, na način, da jih zakon priznava in je breme dokazovanja na strani tistega, ki izpodbija verodostojnost podpisa. Brez tega je ta zgodba samo "game over".

Za elektronsko poslovanje pa zadosutuje predvsem okoliščina, da gre za finančno transakcijo, ker kupec ne bo prejel storitve ali izdelka, dokler ne bo poravnal kupnine. Tam, kjer kupnina ni poravnana vnaprej ali v trenutku prevzema, je potreben podpis dokumenta. Podpis dokumenta pa je možen "v živo" ali pa z uporabo digitalnih podpisov, za katere so znova potrebni vtičniki.

Podjetje pa konec koncev prav malo briga, če si se pri sovjih podatkih zlagal, dokler so terjatve poravnane. Če so poravnane vnaprej pa je tveganje na strani podjetja praktično nično in ni potrebno nikakršno podpisovanje pogodb ali drugih verodostojnih listin.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Seveda je, odziv nanj pa je v okviru Na Voljo Imaš Kodo, Popravi Si Sam™ in, seveda, Dela Zame™, temu primerno je stanje v Linuxlandu takšno, kot da feedbacka ne bi bilo.


Prosim ne trosi neumnosti.

MrStein ::

Kar se desktopa tiče, je to žal boljkone stanje stvari.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

dela ::

Piši Microsoftu, da želiš, da ti W7 prikazuje popravke brez reseta (ali naj popravijo karkoli drugega, kar te moti), in poročaj, če bodo rekli kaj bistveno drugačnega.

MrStein ::

Aha torej se strinjaš.

"Vse se popravlja sproti skoraj samo od sebe" skupina torej nimajo stika z realnostjo, kot trdim ves čas? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

dela ::

Seveda, saj se nič ne popravlja samo od sebe - ne na W in ne na L.

MrStein ::

Samo zakaj si potem napisal kar si?

Trditev je, da je feedback bolj scanje v veter.
In zdaj se s tem že strinjaš, če te prav razumem.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

dela ::

Da ne bi ostalo pri tem, kar je bilo zapisano v originalni izjavi (ne tvoji), na kateri temeljijo zadnji posti - namigovanje, da je to neka specifika "linuxlanda".

Cold1 ::

@Hruske
Hruske:
Kdo ve da so na voljo brezplačne preizkusne različice?


Cold1:
Google ve, pa Bing tudi.



Tvoj odgovor je tipa "works for me", kar si že sam prej izločil kot ne-argument.


Sem že razložil, pa bom ponovno:

A nisi ti tisti, ki vseskozi trdi, da kaj " Dela Zame™ " ni argument?


Argument večine, ki je merodajen, je "Okna Delajo Za Nas", argument obskurne male skupnosti, ki jo vodijo fanatiki pa je "Linux Dela Zame™", le ta pač ni merodajen, ne zgolj zaradi fanatizma, ampak predvsem zaradi popolne obskurnosti; so pa fanatiki izjemno glasni, kar ustvarja vtis velikosti, še posebej na spletu.


V tem primeru sicer trdite, da Iskanje Po Spletu Ne Deluje Za Vas™, kar je nezaslišano absurdna neumnost.


Če si pravna oseba boš malo težko ignoriral licenco.

Pravne osebe z lahkoto plačajo ceno licence, njim uporaba zgolj Okenskega IEja ne predstavlja nikakršne težave.


Cold1:
Saj za to se gre, mar ne? Za ABMerstvo, vas pač živcira Microsoft.
V razmislek: mene pa morda živcira JU, pa se ne morem izogniti opravkom pri njih. Naj začnem lasten kult, in pozivam vse na boj zoper monopolistično JU, ki da nam krati naše pravice?


Hruske:
Ja.

Lepo, da priznaš. Zdaj pa povej, se ti zdi, da večina podpira takovrstno brezumje? Se ti zdi, da je histeričen odnos v korist FOSSu?


Ampak ne razumem zakaj se trudi dajanje denarja otežiti.

Oteževanje bi predstavljala zgolj kakršnakoli ne-podpora standardom (ja Okenskim standardom).

Hruske:
Čestitke. Pravkar si 75+% uporabnikov Slo-Techa oklical za ekstremiste.


Cold1:
Niti ne, Slo Tech ni več tako zelo nepoznan, večina uporabnikov je po vsej verjetnosti Oknašev.


Hruske
Ja, oknašev. Ne pa tudi IEašev.

S to razliko, da nas IE ne moti, četudi ga (pogosto) ne uporabljamo, zgolj ekstremisti doživljajo histerične napade.


In ravno zato, ker je kontakt pogosto "neprostovoljen" oz. obveznost, je pomembno, da je kontakt neboleč.

Se strinjam, iz tega pogoja pa sledi uporaba IEja, ki je na standardnem OSu že naložen in predstavlja najlažjo in najpreprostejšo možnost (za običajne uporabnike, ki so v veliki večini).

Gre za to, da če se država ne trudi in ne spoštuje moje izbire brskalnika...

Tvoja "izbira brskalnika" je povsem nepomembna, ideja da bi moral kdorkoli spoštovati to "izbiro" pa kaže, da si popolnoma pomešal pomembne in trivialne probleme.
Namig: programska oprema je v veliki večini primerov povsem trivialna, tudi v primeru brskalnikov.


Poleg tega je v interesu države, da uporablja odprte standarde, ker z njimi lahko naredi več z manj problemi.

Trditev, ki je ni nihče nikoli podkrepil z kakimi dokazi.


Imamo Microsoftov monopol. Ta monopol se vzdržuje z neustreznimi javnimi naročili, plačanimi uslugami in z mrežnim efektom, kakršnega soustvarja točno taka tehnična izvedba javne storitve.

Ne. MS je zmagal na domačem namizju, od tod se je njihov primat prenesel še na poslovne in državne sisteme, MS podpiramo navadni uporabiki, ne pa država.

Največ za zmanjšanje MSovega "monopola" naredi Apple, histerija fanatikov pa ga kvečjemu krepi.


@Jype
Kakšnem nasilju pa?


Se ti je pomračil um(?); zgolj en post višje pišeš:
V bistvu je čas, da državna uprava sprejme ukrepe, s katerimi bo preprečila, da lahko uporabniki Windows sploh kakorkoli opravljajo svoje obveznosti do države...

Tole je poziv h diskriminaciji velike večine uporabnikov. Več kot očitno se gre za sovražni govor.

...da bo Cold1 spoznal, v čem je sploh problem trenutnega stanja, ker intelektualne kapacitete za analizo stanja očitno nima.

Tole pa je ad hominem, pa tudi napad na dostojanstvo, ki dostikrat služi kot opravičilo za kasnejše, bolj konkretno, nasilje; pa čeprav si v primeru spletne komunikacije dokaj omejen v obsegu, je takovrstno razmišljanje še kako zaskrbljujoče.


Ker če pozivam nasilje, potem je umetno izključevanje kompatibilnosti, ki se ga gre Microsoft in ki ga državna uprava trenutno podpira, tudi treba označiti za nasilje.

Katero "umetno izključevanje kompatibilnosti" pa zaznavaš?
Naštej nam primere le tega, ter obrazloži zakaj meniš, da je prisotno "izključevanje kompatibilnosti", zakaj je "umetno" (po vsej verjetnosti si mislil "nepotrebno") in še, zakaj naj bi se šlo za "nasilje".

Pa da smo si na jasnem; v podobne neumnosti sem v starih časih verjel tudi sam, pa mi je sčasoma postalo jasno, da se gre predvsem za histerijo ABMerskih ekstremistov.


Če smatraš izvajanje nasilja za primerno ureditev, potem se nimamo več o čem pogovarjati.

A veš, da se strinjam, in ti lepo povem: dokler bodo FOSSisti zagovarjali ekstremistična stališča, ter se zatekali h psihološkemu nasilju se z njimi resnično ne da voditi dialoga o čemerkoli.

Njihova prisotnost v debatah o avtorskih pravicah ter o prihodnjih modelih dostopanja do informacij pa je zgolj in samo škodljiva.

dela ::

Tvoja "izbira brskalnika" je povsem nepomembna, ideja da bi moral kdorkoli spoštovati to "izbiro" pa kaže, da si popolnoma pomešal pomembne in trivialne probleme.
Namig: programska oprema je v veliki večini primerov povsem trivialna, tudi v primeru brskalnikov.


Tudi, če je enaka izbiri 50 % uporabnikov in več? (v Sloveniji je). Zakaj je pa tvoja "izbira" OS naenkrat pomembna? Kje je meja med "pomembno" in "nepomembno" izbiro? Pri 75 %? In kdaj programska oprema po tvoje neha biti trivialna? Ko bi to lahko škodilo MS, se mi zdi.

kitaj ::

Cold1 je izjavil:

Imamo Microsoftov monopol. Ta monopol se vzdržuje z neustreznimi javnimi naročili, plačanimi uslugami in z mrežnim efektom, kakršnega soustvarja točno taka tehnična izvedba javne storitve.

Ne. MS je zmagal na domačem namizju, od tod se je njihov primat prenesel še na poslovne in državne sisteme, MS podpiramo navadni uporabiki, ne pa država.

Torej se ti zdi povsem normalno, da Evropska komisija Microsoft oglobi s skoraj milijardo evrov zaradi oviranja svobodne konkurence na področju spletnih brskalnikov, medtem ko članice te iste unije svoje državljane pri svobodni izbiri ovira in jih sili v uporabo izdelka oglobljenega podjetja?
Kdo tu podpira Microsoft, uporabnik ali država?

Cold1 ::

@FaLcOn3y3
Tudi, če je enaka izbiri 50 % uporabnikov in več? (v Sloveniji je).

V 95% (če ne kar 99.9%) uporabljajo Okna in imajo na razpolago IE, torej je argumentu dosegljivosti zadoščeno, nadaljne ukvarjanje z nekimi dodatnimi programi (pa četudi se gre za brskalnike) za Okna bi bilo nepotrebno.

Zakaj je pa tvoja "izbira" OS naenkrat pomembna? Kje je meja med "pomembno" in "nepomembno" izbiro?

Sploh ni slabo vprašanje, IMO se gre za vpliv ki ga bo imela p.o. na življenja ljudi.
Programska oprema medicinskih naprav je tako recimo izjemno pomembna ali pa morda p.o. jedrskih reaktorjev ipd., namizni operacijski sistemi pa so relativno nepomembni, zgolj fiksacija ABMerjev na karkoli kar vsebuje besedo Microsoft poganja te debate.


@Kitaj
Torej se ti zdi povsem normalno, da Evropska komisija Microsoft oglobi s skoraj milijardo evrov zaradi oviranja svobodne konkurence na področju spletnih brskalnikov...

To je pač vtikanje politikov v gospodarstvo, ne zdi se mi normalno, še manj koristno, še posebej pa dandanašnji ko IE nima več 90%+ tržnega deleža.

...medtem ko članice te iste unije svoje državljane pri svobodni izbiri ovira in jih sili v uporabo izdelka oglobljenega podjetja?

Ravno obratno je, državljani silimo državo v združljivost z Microsoftovimi tehnologijami, ko izbiramo, oziroma uporabljamo njihove proizvode.

dela ::

V 95% (če ne kar 99.9%) uporabljajo Okna in imajo na razpolago IE, torej je argumentu dosegljivosti zadoščeno, nadaljne ukvarjanje z nekimi dodatnimi programi (pa četudi se gre za brskalnike) za Okna bi bilo nepotrebno.


Od kod špekulacija o 99,9? Delež OS X + linux je 0,1% po tvoje?

100 % ljudi ima na voljo firefox, ker teče na vseh platformah, torej je tu argumentu dosegljivosti še bolj zadoščeno. Sploh odkar mora MS v Evropi imeti vgrajen izbirnik brskalnika, če želi prodajati windows, ga lahko vsi namestijo z nekaj kliki (že prej je bilo dovolj enostavno). Nekaj klikov vsem 95 odstotkom windows uporabnikov (pa skoraj pol izmed teh FF že zdaj uporablja) sešteto ne vzame toliko časa in denarja kot nakup in namestitev novega OS 5 odstotkom OS X in linux uporabnikov.

In preden boš trdil, da FF ni dosegljiv in ne omogoča enostavne namestitve popolnoma vsem uporabnikom, te bom citiral, da ne boš napisal kakšne nezaslišano absurdne neumnosti:

V tem primeru sicer trdite, da Iskanje Po Spletu Ne Deluje Za Vas™, kar je nezaslišano absurdna neumnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

hruske ::

Cold1 je izjavil:

@Hruske
Hruske:
Kdo ve da so na voljo brezplačne preizkusne različice?


Cold1:
Google ve, pa Bing tudi.



Tvoj odgovor je tipa "works for me", kar si že sam prej izločil kot ne-argument.


Sem že razložil, pa bom ponovno:

A nisi ti tisti, ki vseskozi trdi, da kaj " Dela Zame™ " ni argument?


Argument večine, ki je merodajen, je "Okna Delajo Za Nas", argument obskurne male skupnosti, ki jo vodijo fanatiki pa je "Linux Dela Zame™", le ta pač ni merodajen, ne zgolj zaradi fanatizma, ampak predvsem zaradi popolne obskurnosti; so pa fanatiki izjemno glasni, kar ustvarja vtis velikosti, še posebej na spletu.


V tem primeru sicer trdite, da Iskanje Po Spletu Ne Deluje Za Vas™, kar je nezaslišano absurdna neumnost.


1. Jah, "free windows" in "zastonj windows" ne najde nič.
2. Argument večine ni nikakršen argument, sploh pa ne merodajen. Večina morda meni, da bog obstaja, pa to še vedno ne pomeni, da tudi obstaja.

Cold1 je izjavil:


Če si pravna oseba boš malo težko ignoriral licenco.

Pravne osebe z lahkoto plačajo ceno licence, njim uporaba zgolj Okenskega IEja ne predstavlja nikakršne težave.


Ja, cena licence ni problem. Ne, uporaba zgolj IE je lahko težava - Microsoftov brskalnik precej zaostaja za drugimi.

Cold1 je izjavil:


Cold1:
Saj za to se gre, mar ne? Za ABMerstvo, vas pač živcira Microsoft.
V razmislek: mene pa morda živcira JU, pa se ne morem izogniti opravkom pri njih. Naj začnem lasten kult, in pozivam vse na boj zoper monopolistično JU, ki da nam krati naše pravice?


Hruske:
Ja.

Lepo, da priznaš. Zdaj pa povej, se ti zdi, da večina podpira takovrstno brezumje? Se ti zdi, da je histeričen odnos v korist FOSSu?


1. Če bi malo pomislil, bi se zavedal, da v primerjavi z ureditvijo pred nekaj sto leti danes pravzaprav JU ni monopolistična. Najprej se deli na tri stebre oblasti, zakonodajno, izvršno in sodno, potem pa še na lokalno in državno. Četudi je za izvrševanje določenega postopka pristojna samo ena ustanova, imaš kar nekaj možnosti pritožb.
2. Kakšno brezumje? Kakšen histeričen odnos? Zakaj predvidevaš, da je vsakršno združevanje v manjšo skupino z idejo enakopravnosti zgolj "kult", kakor si to poimenoval. In zakaj bi morala taka skupina delovati histerično? Ne bodi nerazumen.

Cold1 je izjavil:


Ampak ne razumem zakaj se trudi dajanje denarja otežiti.

Oteževanje bi predstavljala zgolj kakršnakoli ne-podpora standardom (ja Okenskim standardom).


Industrijski standard, ki deluje le na produktih ene znamke, že po definiciji ni industrijski standard. "Okenski standard" pa je povsem podvržen temu kako se Microsoft odloči. Kot se je zgodilo s Silverlightom.

Cold1 je izjavil:


Hruske:
Čestitke. Pravkar si 75+% uporabnikov Slo-Techa oklical za ekstremiste.


Cold1:
Niti ne, Slo Tech ni več tako zelo nepoznan, večina uporabnikov je po vsej verjetnosti Oknašev.


Hruske
Ja, oknašev. Ne pa tudi IEašev.

S to razliko, da nas IE ne moti, četudi ga (pogosto) ne uporabljamo, zgolj ekstremisti doživljajo histerične napade.


Mene IE ne moti. Dokler mi ga ne vsiljuje monopolistični tiran.

Cold1 je izjavil:


In ravno zato, ker je kontakt pogosto "neprostovoljen" oz. obveznost, je pomembno, da je kontakt neboleč.

Se strinjam, iz tega pogoja pa sledi uporaba IEja, ki je na standardnem OSu že naložen in predstavlja najlažjo in najpreprostejšo možnost (za običajne uporabnike, ki so v veliki večini).


Standardnem OSu? Ne šali se, ena implementacija še ne naredi standarda!

Cold1 je izjavil:


Gre za to, da če se država ne trudi in ne spoštuje moje izbire brskalnika...

Tvoja "izbira brskalnika" je povsem nepomembna, ideja da bi moral kdorkoli spoštovati to "izbiro" pa kaže, da si popolnoma pomešal pomembne in trivialne probleme.
Namig: programska oprema je v veliki večini primerov povsem trivialna, tudi v primeru brskalnikov.


Neresnice. Programska oprema je ena kompleksnejših zadev, zaradi nedeterminističnosti, netransparentnosti, in nedokazljivosti logično pravilnega delovanja. Če imaš ti en vijak, se bo na podlagi meritev izdelan podoben vijak obnašal podobno, tudi v mejnih vrednostih. Za programsko opremo tega ne moreš trditi.

In ja, svobodna izbira tehničnih pripomočkov je pomembna. To je tako, kot bi jaz tebi govoril, da smeš kupit samo Iskrine DVB škatlice.

Cold1 je izjavil:


Poleg tega je v interesu države, da uporablja odprte standarde, ker z njimi lahko naredi več z manj problemi.

Trditev, ki je ni nihče nikoli podkrepil z kakimi dokazi.


Standardisation

Iz slovenske wikipedije:
Industrijski standardi so pocenili izdelavo in izdelke. Predvsem pa so pocenili popravila izdelkov. Bistvena razlika je med tem, ali je za popravilo potrebno kupiti posebni del (na primer vijak) določenega proizvajalca ali pa ustreza standardni del. Ekonomisti zatrjujejo, da so dvignili tudi splošni družbeni standard.


Cold1 je izjavil:


Imamo Microsoftov monopol. Ta monopol se vzdržuje z neustreznimi javnimi naročili, plačanimi uslugami in z mrežnim efektom, kakršnega soustvarja točno taka tehnična izvedba javne storitve.

Ne. MS je zmagal na domačem namizju, od tod se je njihov primat prenesel še na poslovne in državne sisteme, MS podpiramo navadni uporabiki, ne pa država.


Lepo da ga podpirate. Nehajte ga vsiljevat.
Rad imam tole državico. <3

hruske ::

Cold1 je izjavil:


Zakaj je pa tvoja "izbira" OS naenkrat pomembna? Kje je meja med "pomembno" in "nepomembno" izbiro?

Sploh ni slabo vprašanje, IMO se gre za vpliv ki ga bo imela p.o. na življenja ljudi.
Programska oprema medicinskih naprav je tako recimo izjemno pomembna ali pa morda p.o. jedrskih reaktorjev ipd., namizni operacijski sistemi pa so relativno nepomembni, zgolj fiksacija ABMerjev na karkoli kar vsebuje besedo Microsoft poganja te debate.


Ne moreš kar tako vnaprej določiti pomembnost tako obsežnega in kompleksnega sistema kot je omrežje operacijskih sistemov.

10 milijonov namiznih OSov, ki sodelujejo v botnetu, kar naenkrat ni več nepomembnost. 500 milijonov nameščenih Windows in MS Office sistemov, ki uporabljajo lasten nikjer dokumentiran format zapisa, postane kar naenkrat pomemben faktor, če želiš nastopiti s konkurenčnim pisarniškim produktom. Ti pa to kar zanemariš.

Cold1 je izjavil:


@Kitaj
Torej se ti zdi povsem normalno, da Evropska komisija Microsoft oglobi s skoraj milijardo evrov zaradi oviranja svobodne konkurence na področju spletnih brskalnikov...

To je pač vtikanje politikov v gospodarstvo, ne zdi se mi normalno, še manj koristno, še posebej pa dandanašnji ko IE nima več 90%+ tržnega deleža.

...medtem ko članice te iste unije svoje državljane pri svobodni izbiri ovira in jih sili v uporabo izdelka oglobljenega podjetja?

Ravno obratno je, državljani silimo državo v združljivost z Microsoftovimi tehnologijami, ko izbiramo, oziroma uporabljamo njihove proizvode.


Popravek - ne silite države v združljivost, ampak v digitalno sužnjelastništvo.
Rad imam tole državico. <3

Pyr0Beast ::


Popravek - ne silite države v združljivost, ampak v digitalno sužnjelastništvo.

A lahko strosiš še večjo neumnost ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hruske ::

Pyr0Beast je izjavil:


Popravek - ne silite države v združljivost, ampak v digitalno sužnjelastništvo.

A lahko strosiš še večjo neumnost ?


Ni neumnost. Pomisli. Če več kot 90% ljudi in organizacij uporablja produkt enega podjetja, so povsem v (ne)milosti tega proizvajalca. Če se ta proizvajalec odloči, da določene stvari ne bo več podpiral, so ohromljeni dokler ne vzpostavijo sistema s produktom drugega proizvajalca.
Rad imam tole državico. <3

Pyr0Beast ::

Sem pomislil. Še vedno ne vidim nobene težave, če se produkti držijo specifikacij.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Cold1 ::

@FaLcOn3y3
100 % ljudi ima na voljo firefox, ker teče na vseh platformah, torej je tu argumentu dosegljivosti še bolj zadoščeno.

Ne ni, pač ni prednameščen.


...ga lahko vsi namestijo z nekaj kliki (že prej je bilo dovolj enostavno)...

Nočejo, tisti pa, ki večinoma uporabljajo FF, z lahkoto poženejo IE.


Nekaj klikov vsem 95 odstotkom windows uporabnikov (pa skoraj pol izmed teh FF že zdaj uporablja) sešteto ne vzame toliko časa in denarja kot nakup in namestitev novega OS 5 odstotkom OS X in linux uporabnikov.

Je čisto vseeno, kdor se odloči za obskurno rešitev si je sam nakopal težave, ki pridejo z njo.
Vsi ostali preprosto poženejo IE, in to, je to.


@Hruske
2. Argument večine ni nikakršen argument, sploh pa ne merodajen.

Vprašaj Kima, če je v Severni Koreji še kaj prostora, kaj veš morda pa te vzamejo.


Ja, cena licence ni problem. Ne, uporaba zgolj IE je lahko težava - Microsoftov brskalnik precej zaostaja za drugimi.

No, pa se strinjamo, da ni finančnih težav.
Pa recimo da bi bil IE res slabši (pa čeprav se mi zdi da je boljši od kakega FF), za tistih nekaj obiskov JU bo že dovolj dober.


...danes pravzaprav JU ni monopolistična.

Seveda je, na katero drugo JU v naši državi pa se lahko obrneš, zgolj ena je veš.
(Ne, vlada se ne ukvarja z raznimi birokratskimi minimalizmi s katerimi se obračaš na JU, tudi parlament ne, še sodstvo se vmeša le v primeru sporov...)


Zakaj predvidevaš, da je vsakršno združevanje v manjšo skupino z idejo enakopravnosti zgolj "kult"

Saj ni vsako, zgolj GNU/kult je, in ja FOSSisti se hitro začnejo izživljati nad drugimi v histeričnih izpadih enoumnega groupthinka.


In zakaj bi morala taka skupina delovati histerično?

Ne bi smela, pa dopovej to FOSSistom, če moreš.


Industrijski standard, ki deluje le na produktih ene znamke, že po definiciji ni industrijski standard.

Seveda je, če skorajda vsi uporabljajo ravno te proizvode.


Kot se je zgodilo s Silverlightom.

In kaj se je tako groznega zgodilo z njim?


Mene IE ne moti. Dokler mi ga ne vsiljuje monopolistični tiran.

Ta tiran je množica uporabnikov Oken, BTW; kar začni vpiti na njih, po možnosti prični doma z očetom in mamo (ali pa ženo), poročaj o rezultatih, če ti bodo starši še dovolili uporabljati računalnik.


Standardnem OSu?

Ja, Okna so de facto standard; to moti zgolj ABMerje veš, pa ne da si med njimi?


In ja, svobodna izbira tehničnih pripomočkov je pomembna.

Odvisno od primera, če bi se malo razgledal okoli bi ugotovil, da je večina stvari, ki jih imamo na razpolago omejenih z raznimi državnimi pa tudi zasebnimi ukrepi, pa se iz tega ne dela histerije.


Lepo da podpirate [Microsoft]. Nehajte ga vsiljevat.

Ja kaj pa je, te kaj moti? Obrni se na top listo nadFOSSisto, ki v več kot desetletju ni uspela dobaviti ničesar, kar bi se lahko kosalo z Microsoftovimi in Applovimi proizvodi.

Posledica so taki standardi kot jih pač imamo; če te motijo, se loti dela.
Lahko pa se še naprej razburjaš, ampak to te zgolj utruja in jezi...

Vsi ostali pa bomo še naprej v ljubem miru uporabljali Okna, in po potrebi tudi IE.


Neresnice. Programska oprema je ena kompleksnejših zadev, zaradi nedeterminističnosti, netransparentnosti, in nedokazljivosti logično pravilnega delovanja.

Zdeh, govoril sem o trivialnosti brskalnikov kot proizvodov na trgu, po mojem so tako pomembni kot urejevalci golega besedila, torej, prav nič.


10 milijonov namiznih OSov, ki sodelujejo v botnetu...

Linux bi bil v primeru večje razširjenosti še slabši; pa kaj.
Mimogrede, ko MS predlaga kako rešitev, ABMerji takoj planejo po njih in kričijo kot, da bo konec sveta.


...500 milijonov nameščenih Windows in MS Office sistemov...

Aja Okna, da so izjemno pomemben faktor pri delovanju današnje družbe, res?

Se mi zdi, da so faktor zgolj na trgu programske opreme.

To pripisovanje velikanskega pomena MSu je zgolj in samo posledica alergije ABMerjev, ki v vsem vidijo MS.


...če želiš nastopiti s konkurenčnim pisarniškim produktom.

Potem moraš pač imeti boljši proizvod, če ga nimaš (in OOo je pač slaba šala) potem si pač sam kriv za neuspeh.


Popravek - ne silite države v združljivost, ampak v digitalno sužnjelastništvo.

Vsi smo odvisni od industrije, hakeljc je v tem, da je tudi industrija odvisna od nas, ko boš to dojel, ti bo postalo jasno da nismo nikakršni sužnji, še hlapci ne, zgolj kupci.


Če se ta proizvajalec odloči, da določene stvari ne bo več podpiral, so ohromljeni dokler ne vzpostavijo sistema s produktom drugega proizvajalca.

Niti pod razno ti ni jasno, kaj.
Imamo dostop do izvorne kode MSovih proizvodov, ki jih lahko, če bi bila potreba, tudi podržavimo, ter sami prevzamemo vzdrževanje.

Bi pa bile okoliščine, kjer bi nastala taka potreba izjemno neugodne za MS, tako v civilno pravnem, kot v kazensko pravnem smislu (tudi v ZDA).

hruske ::

Pyr0Beast je izjavil:

Sem pomislil. Še vedno ne vidim nobene težave, če se produkti držijo specifikacij.


1. Standardov, ne specifikacij.

2. Še malo pomisli. Fiktiven, a možen primer: rabiš vodovodarja, da ti zamenja pipo.

Če imaš standarde: pride vodovodar, odšramfa staro, pokvarjeno, prišramfa novo, odpre, dela. Pokasira 60€. Opravljeno.

Če nimaš standardov: ker nimaš standardnih 3/4 colskih cevi, pride prvi dan na ogled in izmeri cev. Aha, ker imaš še stare cevi, ki jih nikjer ne delajo več, jih mora naročiti posebej zate. Čez dva dni te pokliče, da še nima kosa. Ti ta čas posodo umivaš v kopalnici, ker je korito v kuhinji suho. V petek te pokliče, da je dobil kos, ampak da pred torkom ne more priti. V torek pride in želi stvar namestit, ampak je naročil kos z napačnim navojem. Ponovi postopek od naročila naprej. [...] Po desetih dneh mu uspe, a ker je moral ta kos posebej naročit je cena 200€. Pa dobro, ker je zajebal naročilo ti da 20% popusta, se pravi 160€. Narobe naročen kos pa lahko vrže stran (ali pa v kot delavnice, kjer ga morda nikoli več ne najde).

No, zaradi pranja posode v kopalnici ti začne odtok nekam slabo požirat...
Rad imam tole državico. <3

Pyr0Beast ::


1. Standardov, ne specifikacij.

Specifikacija je da se da brati z navzkrižnimi orodji.


Če imaš standarde: pride vodovodar, odšramfa staro, pokvarjeno, prišramfa novo, odpre, dela. Pokasira 60EUR. Opravljeno.


Če je ključ od pipe čuden pa vodovodar vzame francoza.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dela ::

Cold1 je izjavil:

V tem primeru sicer trdite, da Iskanje Po Spletu Ne Deluje Za Vas™, kar je nezaslišano absurdna neumnost.


Cold1 je izjavil:

@FaLcOn3y3
100 % ljudi ima na voljo firefox, ker teče na vseh platformah, torej je tu argumentu dosegljivosti še bolj zadoščeno.

Ne ni, pač ni prednameščen.


MS Office tud ni, tu te pa niti najmanj ne moti, da si ga je za komunikacijo z državo treba namestit, kajne? Pišeš nezaslišano absurdne neumnosti, kot si to sam poimenoval.

Cold1 je izjavil:


...ga lahko vsi namestijo z nekaj kliki (že prej je bilo dovolj enostavno)...

Nočejo, tisti pa, ki večinoma uporabljajo FF, z lahkoto poženejo IE.


Nočejo, zato tudi večinoma uporabljajo FF. Bi ga tisti, ki ga ne, tudi z lahkoto pognali.

Cold1 je izjavil:


Nekaj klikov vsem 95 odstotkom windows uporabnikov (pa skoraj pol izmed teh FF že zdaj uporablja) sešteto ne vzame toliko časa in denarja kot nakup in namestitev novega OS 5 odstotkom OS X in linux uporabnikov.

Je čisto vseeno, kdor se odloči za obskurno rešitev si je sam nakopal težave, ki pridejo z njo.
Vsi ostali preprosto poženejo IE, in to, je to.


Na področju brskalnikov v Sloveniji je pač žal IE bolj obskurna rešitev od FF, če praviš, da so si uporabniki obskurnih rešitev sami krivi, pa naj bo tako. Ostali preprosto poženejo FF in je.

hruske ::

Cold1 je izjavil:


Ja, cena licence ni problem. Ne, uporaba zgolj IE je lahko težava - Microsoftov brskalnik precej zaostaja za drugimi.

No, pa se strinjamo, da ni finančnih težav.
Pa recimo da bi bil IE res slabši (pa čeprav se mi zdi da je boljši od kakega FF), za tistih nekaj obiskov JU bo že dovolj dober.


Ne dopuščaš mi izbire. IE moram imeti nameščen, če to hočem ali ne. Torej odpadejo vsi sistemi, kjer ne morem pognat IE.

Cold1 je izjavil:


...danes pravzaprav JU ni monopolistična.

Seveda je, na katero drugo JU v naši državi pa se lahko obrneš, zgolj ena je veš.
(Ne, vlada se ne ukvarja z raznimi birokratskimi minimalizmi s katerimi se obračaš na JU, tudi parlament ne, še sodstvo se vmeša le v primeru sporov...)


Ergo, sprožiš upravni spor. Še vedno ni postopek odvisen od ene entitete.

Cold1 je izjavil:


Zakaj predvidevaš, da je vsakršno združevanje v manjšo skupino z idejo enakopravnosti zgolj "kult"

Saj ni vsako, zgolj GNU/kult je, in ja FOSSisti se hitro začnejo izživljati nad drugimi v histeričnih izpadih enoumnega groupthinka.


Meni je iskreno vseeno, če je produkt v uporabi FOSS ali ne, dokler so pravila za vse enaka. FOSS ima svoje prednosti v obliki fleksibilnosti, ima pa tudi zaprtokodni SW svoje prednosti, npr. bolj intuitiven grafični vmesnik. Kje v mojem pisanju vidiš enoumje, ne vem.

Cold1 je izjavil:


Industrijski standard, ki deluje le na produktih ene znamke, že po definiciji ni industrijski standard.

Seveda je, če skorajda vsi uporabljajo ravno te proizvode.


Seveda ne. Bistvo standardizacije je to, da omogoči različnim dobaviteljem izdelavo ekvivalentnega produkta. Format zapisa .DOC ni ne dokumentiran ne standarden, se spreminja skozi čas in ne zagotavlja enakega delovanja niti znotraj produktov istega proizvajalca. To pač ni standard.

Cold1 je izjavil:


Kot se je zgodilo s Silverlightom.

In kaj se je tako groznega zgodilo z njim?


Najprej je bil lansiran kot platforma s katero je MS želel konkurirati Flashu, ampak glej, Flash vzdržuje podoben monopol kot Windows. Ker je MS uvidel, da ne more priti Flashu do živega, je opustil idejo in Silverlight prekrstil v ogrodje za izdelavo mobilnih aplikacij. Tu je bil Microsoft žrtev točno takega trdnega objema kot ga sam prakticira na namizju.

Cold1 je izjavil:


Mene IE ne moti. Dokler mi ga ne vsiljuje monopolistični tiran.

Ta tiran je množica uporabnikov Oken, BTW; kar začni vpiti na njih, po možnosti prični doma z očetom in mamo (ali pa ženo), poročaj o rezultatih, če ti bodo starši še dovolili uporabljati računalnik.


Ne. Narobe. Mene ne motijo drugi uporabniki, njim pustim popolno svobodo. Naj uporabljajo Windows7, XP, Windows 2000 Datacenter, OS X, Linux. Ubuntu, CentOS, Slo-Tech linux, če hočejo. Tudi HaikuOS, če jim paše. Javne storitve pa morajo biti na voljo na način, ki ni diskriminatoren.

Cold1 je izjavil:


Standardnem OSu?

Ja, Okna so de facto standard; to moti zgolj ABMerje veš, pa ne da si med njimi?


Morda so "de facto" standard, a kljub temu to ne pomeni da je obstoječe stanje dobro.

Cold1 je izjavil:


In ja, svobodna izbira tehničnih pripomočkov je pomembna.

Odvisno od primera, če bi se malo razgledal okoli bi ugotovil, da je večina stvari, ki jih imamo na razpolago omejenih z raznimi državnimi pa tudi zasebnimi ukrepi, pa se iz tega ne dela histerije.


Res je, a država ti ne narekuje, da moraš kupit Iskrin DVB dekoder. In če dovolj pozorno bereš, potem se spomniš, da sem že rekel, da mora država predpisati še en ukrep: standardizacijo formata zapisa državnih dokumentov.

Cold1 je izjavil:


Lepo da podpirate [Microsoft]. Nehajte ga vsiljevat.

Ja kaj pa je, te kaj moti? Obrni se na top listo nadFOSSisto, ki v več kot desetletju ni uspela dobaviti ničesar, kar bi se lahko kosalo z Microsoftovimi in Applovimi proizvodi.

Posledica so taki standardi kot jih pač imamo; če te motijo, se loti dela.
Lahko pa se še naprej razburjaš, ampak to te zgolj utruja in jezi...

Vsi ostali pa bomo še naprej v ljubem miru uporabljali Okna, in po potrebi tudi IE.


Ne, motiš se. Podjetja so poskušala in niso uspela proti Microsoftu. CorelOffice. StarOffice. Če komu uspeva, potem je to FOSS, ki ima svojo "viralno" prosto GPL licenco, ki se je podjetja tako zelo bojijo, ker so proti njej razmeroma nemočna. Šele LibreOffice bo dovolj velik tekmec, da bo lahko konkuriral mrežnemu efektu, ki ga zagovarjaš.

Cold1 je izjavil:


Neresnice. Programska oprema je ena kompleksnejših zadev, zaradi nedeterminističnosti, netransparentnosti, in nedokazljivosti logično pravilnega delovanja.

Zdeh, govoril sem o trivialnosti brskalnikov kot proizvodov na trgu, po mojem so tako pomembni kot urejevalci golega besedila, torej, prav nič.


Očitno niso, če neki obrazci državne uprave delujejo zgolj v IE.

Cold1 je izjavil:


...če želiš nastopiti s konkurenčnim pisarniškim produktom.

Potem moraš pač imeti boljši proizvod, če ga nimaš (in OOo je pač slaba šala) potem si pač sam kriv za neuspeh.


Ne, boljši proizvod bi bil dovolj, če bi ponujal trivialno spletno storitev brez mrežnega efekta. Tu pa ni korenjaka v poslovnem svetu, ki bi se spopadel z Microsoftom. Zato to počnejo ljudje v prostem času in svojo kodo izdajo pod GPL.

Cold1 je izjavil:


Popravek - ne silite države v združljivost, ampak v digitalno sužnjelastništvo.

Vsi smo odvisni od industrije, hakeljc je v tem, da je tudi industrija odvisna od nas, ko boš to dojel, ti bo postalo jasno da nismo nikakršni sužnji, še hlapci ne, zgolj kupci.


MS se ne strinja s tabo, njegovega programja ne kupiš, ampak licenciraš. Če si fizična oseba ga licenciraš poleg novega računalnika. Če si državna uprava, ga relicenciraš vsake 3 leta - kar je ponovno zelo zvit način, da na računalnike namestiš novo programje za navidez nič stroškov (programe bi bilo potrebno licencirati v vsakem primeru, lahko so tudi novejši), s tem pa v migracijo prisiliš še tiste, ki sicer niso mislili kupovati/uporabljati novega sistema.

Celoten sistem je popolnoma odvisen od Microsoftove taktirke.

Cold1 je izjavil:


Če se ta proizvajalec odloči, da določene stvari ne bo več podpiral, so ohromljeni dokler ne vzpostavijo sistema s produktom drugega proizvajalca.

Niti pod razno ti ni jasno, kaj.
Imamo dostop do izvorne kode MSovih proizvodov, ki jih lahko, če bi bila potreba, tudi podržavimo, ter sami prevzamemo vzdrževanje.

Bi pa bile okoliščine, kjer bi nastala taka potreba izjemno neugodne za MS, tako v civilno pravnem, kot v kazensko pravnem smislu (tudi v ZDA).


1. Ta pravna sredstva so na voljo zgolj državi, navadnemu smrtniku ne.
2. Prevzem vzdrževanja bi bil zelo nespametno in neracionalno dejanje. Nihče ne more brez dodatnega (pred)znanja pravilno prevesti tiste kode.

Summa sumarum je nakoncu stanje še vedno tako, da mali uporabnik nima niti izbire niti besede, mikropolist pa drži celoten ekosistem v šahu.
Rad imam tole državico. <3

techfreak :) ::

Pyr0Beast je izjavil:


1. Standardov, ne specifikacij.

Specifikacija je da se da brati z navzkrižnimi orodji.

Ker Microsoft je pa že večkrat dokazal, da se drži specifikacij, ki jih objavi.

Pyr0Beast ::

Zakaj bi ga potem podpirali ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

techfreak :) ::

To bi lahko jaz tebe vprašal.

jype ::

Cold1> Pravne osebe z lahkoto plačajo ceno licence, njim uporaba zgolj Okenskega IEja ne predstavlja nikakršne težave.

Ok, mislim, da vsaka pravna oseba z lahkoto plača licenco za moj überprogram, ki ga bo država poslej zahtevala za izpolnjevanje tvojih obveznosti do nje.

Cena je skromnih 150 evrov (plus DDV), kar mi, ker je v naši državi okoli 200.000 podjetij, prinese skromnih 30 milijonov evrov. Ko mi bo denarja zmanjkalo, bo država zahtevala nadgradnjo, da bom lahko isto reč (npr. z dodanim enim poljem v XML shemi, ki ga star program ne podpira) še enkrat prodal. Pa še eno reč sem se spomnil: program bo distribuiran v binarni obliki in bo deloval izključno na BeOS, ker je to edini operacijski sistem, ki je vreden svojega imena.

Cold1> Nočejo, tisti pa, ki večinoma uporabljajo FF, z lahkoto poženejo IE.

Aja? Kako pa? Meni IE ne deluje, čeprav mi delujejo praktično vsi ostali brskalniki (webkit, presto, gecko). Trident je pač polizdelek ene obupne firme iz ene države, kjer je največji del prebivalstva v zaporu. S takimi nočem imeti nobenega opravka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Bistri007 ::

jype je izjavil:

Cold1> A dej, dej, svoje podatke lahko obdelujem tudi pod Linuxom, samo nočem jih, ni ne učinkovito, ne prijetno.

Ne, _ne moreš jih_. Zakaj? Ker so tvoji podatki zdaj v posesti Microsofta (in Microsoft ti eksplicitno ne garantira _ničesar_ - kar se njih tiče, si zdaj, ko imajo tvoj denar, lahko pomagaš kar sam). Dejansko ti je s pogodbo _prepovedano_ brez njihove privolitve dostopat do tvojih lastnih podatkov.


???

Če so podatki v SQL ali XML/CSV obliki oziroma se jih da kot take izvoziti iz aplikacije, potem res ne vidim zaklepanja s strani ponudnika.

Jaz ne štejem, da če nek program teče na Microsoft Windows/Office, da sem z nakupom tega programa zgolj zaradi tega obsojen na nekega ponudnika. Windows/Office štejem kot platformo; ISV, ki targetirajo to platformo pa kot ponudnike.

Microsoft štejem za ponudnika platforme, ne za ponudnika namenske programske opreme. Ponudniki namenske programske opreme morajo poskrbeti za interoperabilnost. Ponudnik platforme z 90% tržnega deleža (de facto standarda) po svetu poskrbi za kompatibilnost z naslednjimi 10% (OS X) tržnega delža. Ni pa mu treba prevetriti celotnega poslovnega modela, da bo dosegel kompatibilnost z naslednjim manj kot 1%.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

jype ::

Bistri007> Če so podatki v SQL ali XML/CSV obliki oziroma se jih da kot take izvoziti iz aplikacije, potem res ne vidim zaklepanja s strani ponudnika.

Saj niso. So v obliki, ki je (kar se tiče Microsofta) ne smeš prebrati, dokler jim ne plačaš izsiljenega denarja. K sreči zakonodaja v večini sveta tega ne dovoli, a v EULA kljub temu pod točko 7 piše:


You may not
o work around any technical limitations in the software;
o reverse engineer, decompile or disassemble the software, except and
only to the extent that applicable law expressly permits, despite this
limitation;


Skratka, ni ti dovoljeno ugotoviti, v kakšni obliki so zapisani podatki. Ergo, niso v tvoji posesti.

Bistri007> Microsoft štejem za ponudnika platforme, ne za ponudnika namenske programske opreme.

OK, torej lahko JU poganja OpenOffice.org na Windows, in je kar se tebe tiče vse OK?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

kitaj ::

Cold1 je izjavil:

To je pač vtikanje politikov v gospodarstvo, ne zdi se mi normalno, še manj koristno, še posebej pa dandanašnji ko IE nima več 90%+ tržnega deleža.

Presneta država, ki se vtika v gospodarstvo. Še vedno bi imel lahko na izbiro samo Siol, sedaj pa se moram mučiti in izbrati cenejšega ponudnika interneta.
Pa v EU bi lahko gostoval z mobitelom po oderuških tarifah, pa mi je zaradi vmešavanja politikov v gospodarstvo to onemogočeno.

Mavrik ::

Skratka, ni ti dovoljeno ugotoviti, v kakšni obliki so zapisani podatki. Ergo, niso v tvoji posesti.


Kateri del besede "software" ti ne razumeš? Ti poiščemo slovar?
The truth is rarely pure and never simple.

jype ::

Mavrik> Kateri del besede "software" ti ne razumeš? Ti poiščemo slovar?

Saj se hecaš, ane?

Bistri007 ::

jype je izjavil:

Skratka, ni ti dovoljeno ugotoviti, v kakšni obliki so zapisani podatki. Ergo, niso v tvoji posesti.

Če hočeš, lahko v .NET enostavno v par urah napišeš program, ki ti vse tvoje Word / Excel / PowerPoint pretvori v PDF - da imaš izvirni izgled.

Drugače pa, a si ti kdaj sploh pogledal v zapis DOCX/XLSX/PPTX? Dodaj datoteki končnico .zip, odzipaj in potegni document.xml v Internet Explorer ali Firefox. Vse je zapisano v plain text obliki z razumljivimi XML tagi v angleščini in komot lahko besedilo ali slike uvoziš v SQL. Ne lapat v tri dni, če ne veš o čem govoriš.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

jype ::

Bistri007> Drugače pa, a si ti kdaj sploh pogledal v zapis DOCX/XLSX/PPTX?

Ne smem ga. Ko se bom na sodišču branil v patentni sodbi, mi to doda "plausible deniability".

"Js nism vedu da je Microsoft to patentiru, mi smo že od leta 1969 skos tko zapisval stvari."

Bistri007> Vse je zapisano v plain text obliki z razumljivimi XML tagi v angleščini in komot lahko besedilo ali slike uvoziš v SQL. Ne lapat v tri dni, če ne veš o čem govoriš.

EP1376387 Word-processing document stored in a single XML file

Oops. A bi moral za tole plačat Microsoftu licenco?

kitaj ::

Cold1 je izjavil:

To je pač vtikanje politikov v gospodarstvo, ne zdi se mi normalno, še manj koristno

Cold1 je izjavil:

Imamo dostop do izvorne kode MSovih proizvodov, ki jih lahko, če bi bila potreba, tudi podržavimo, ter sami prevzamemo vzdrževanje.

Kaj zdaj? Naj se politika/država vmešava v gospodarstvo ali ne?

kitaj ::

Pyr0Beast je izjavil:


1. Standardov, ne specifikacij.

Specifikacija je da se da brati z navzkrižnimi orodji.


Če imaš standarde: pride vodovodar, odšramfa staro, pokvarjeno, prišramfa novo, odpre, dela. Pokasira 60EUR. Opravljeno.


Če je ključ od pipe čuden pa vodovodar vzame francoza.

... in odvije pokvarjeno, nestandardno pipo. Nove ti tudi z francozom ne more priviti na tvojo nestandardno cev.

Bistri007 ::

jype je izjavil:

A bi moral za tole plačat Microsoftu licenco?

Najbolje da vprašaš Microsoft. Če narediš rešitev za pretvorbo tvojih dokumentov v nek tvoj format, kako Microsoft sploh zve, da si to naredil, kaj šele, da bi prišel s patentno tožbo na plano.

Drugič, patent ne vem če je veljaven; naprej, patent ureja način zapisovanja podatkov v XML, ne branje iz njega.

Tretjič, isto funkcionalnost izvoza podatkov lahko na še lažji način izvedeš, če narediš Office Add-in. Tako sploh ne gledaš v XML.

PS.: da te okužim z XLXS
<row r="2" spans="1:6" x14ac:dyDescent="0.3">
	<c r="A2" s="14">
		<v>40513</v>
	</c>
	<c r="B2" s="17">
		<v>4.1099999999999998E-2</v>
	</c>
	<c r="C2" s="19">
		<f>-1+(1+$B2)^($E2/365)</f>
		<v>3.4267160088448101E-3</v>
	</c>
	<c r="D2" s="19">
		<f>-1+(1+$B2)^(1/12)</f>
		<v>3.3621265190633132E-3</v>
	</c>
	<c r="E2" s="22">
		<f>EOMONTH($A2,0)-$A2+1</f>
		<v>31</v>
	</c>
	<c r="F2" s="24">
		<f>$C2-$D2</f>
		<v>6.4589489781496923E-5</v>
	</c>
</row>

row=row, c=column; f=formula, v=value; s=formatting style
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Bistri007 ::

Office Word 2010, Excel 2010 in PowerPoint 2010 nativno omogočajo shranjevanje v OpenDocument Text (.odt), OpenDocument Spreadsheet (.ods) in OpenDocument Presentation(.odp).

Ne vem, kaj je fora te gonje proti zaprtosti Windows in Office. Razumem, da je potrebno imeti dostop do podatkov, ki jih ustvarjajo aplikacije po naročilu, in s tem se strinjam. Ampak prava tarča so firme tipa SRC, ne Microsoft...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

jype ::

Bistri007> Najbolje da vprašaš Microsoft. Če narediš rešitev za pretvorbo tvojih dokumentov v nek tvoj format, kako Microsoft sploh zve, da si to naredil, kaj šele, da bi prišel s patentno tožbo na plano.

Ne ga lomt.

Bistri007> Office Word 2010, Excel 2010 in PowerPoint 2010 nativno omogočajo shranjevanje v OpenDocument Text

Skratka, še 40 milijonov evrov moramo plačat, da lahko naša državna uprava to uporablja? Super biznis.

Bistri007> Ne vem, kaj je fora te gonje proti zaprtosti Windows in Office.

Da država nima nadzora nad tem kaj na njenih računalnikih teče. Za biznis je to vseeno, za državo pa pač ni.

Icematxyz ::

Office Word 2010, Excel 2010 in PowerPoint 2010 nativno omogočajo shranjevanje v OpenDocument Text (.odt), OpenDocument Spreadsheet (.ods) in OpenDocument Presentation(.odp).


Torej ODF standard bo od slej uporabljala JU za izdelavo in izmenjavo dokumentov, če te prav razumem?

Bistri007 ::

Icematxyz je izjavil:

Office Word 2010, Excel 2010 in PowerPoint 2010 nativno omogočajo shranjevanje v OpenDocument Text (.odt), OpenDocument Spreadsheet (.ods) in OpenDocument Presentation(.odp).


Torej ODF standard bo od slej uporabljala JU za izdelavo in izmenjavo dokumentov, če te prav razumem?

Jype vedno govori o zaprtosti DOCX/XLSX/PPTX in o tem, kako izgubiš dostop do svojih podatkov, če uporabljaš MS Office. Dejansko pa je trivialno napisati programček, ki vse Office datoteke v izbranem direktoriju pretvori v PDF oz. ODF. Ta dva formata Jype namreč edina smatra kot dovolj "odprta".
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

jype ::

Bistri007> PDF

Nak, tudi ta je obremenjen s patenti in ni prost. Da je de-facto standard tega ne spremeni.

Bistri007> Jype vedno govori o zaprtosti DOCX/XLSX/PPTX in o tem, kako izgubiš dostop do svojih podatkov, če uporabljaš MS Office.

Jah, to je dejstvo, da Microsoft smatra, da ti mora izdat dovoljenje, da te reči celovito prebereš, sicer kršiš njihovo intelektualno lastnino.

Icematxyz ::

ODF je odprt in dostopen standard in implementacija (uporaba) je "royalty-free". Podpira ga praktično vsa industrija in kot sam ugotavljaš tudi Microsoft v svojih izdelkih.

Se pravi lahko ODF podporo nudi FOSS ali zaprto kodna programska oprema. "Cena" v denarju in izbira licence je v domeni izdelovalca programske opreme. Prav tako je "upravljanje" z datoteko zapisano v tem standardu prosto prepuščeno "lastniku" datoteke. Se pravi datoteko lahko "ponuja" na primer na spletu brezplačno ali zahteva za njo plačilo. Kakorkoli želi, to je njegova izbira. Ni pa treba seveda, da mu kdo nudi brezplačno in odprto kodno programsko opremo, da to datoteko odpira, ureja in shranjuje, lahko pa seveda mu, če tako želi!

Pri podobnih standardih, četudi so odprti niso pa "royalty-free" pa je odvisno od "licence", ki standard spremlja, kaj vse od zgoraj napisanega drži.

Torej "pretvorba" je res da lahko "trivialna" ni pa nujno, da je v skladu z "licenco" standarda. Se pravi že sama pretvorba v nek standard z drugačnimi lastnostmi, kot jih zagotavlja ODF. In zakaj bi pretvarjal iz nekega standarda v ODF, če lahko v osnovi uporabiš ODF (ali kakšen standard z enakimi lastnostmi), ki ga podpirajo v svojih izdelkih praktično vsi večji izdelovalci programske opreme na tem področju?

Zgodovina sprememb…

Bistri007 ::

jype je izjavil:

Bistri007> PDF
Jah, to je dejstvo, da Microsoft smatra, da ti mora izdat dovoljenje, da te reči celovito prebereš, sicer kršiš njihovo intelektualno lastnino.

Za to bi bilo potrebno vprašati Microsoft. Ampak tudi mimo tega lahko čisto enostavno napišeš Office Add-in za pretvorbo vseh dokumentov v izbranem direktoriju.

Glej formate, ki jih imaš na izbiro:
Word: http://msdn.microsoft.com/en-us/library...
Excel: http://msdn.microsoft.com/en-us/library...
ipd.

Icematxyz je izjavil:

Torej "pretvorba" je lahko "trivialna" ni pa nujno, da je v skladu z licenco standarda.

Če kupiš Office 2010, dobiš zraven Word, Excel ipd. Word 2010 ti omogoča, da odpreš .docx dokument, in izvedeš File | Save As | OpenDocument Text (.odt). Ne vem, kakšno dodatno licenco in plačilo misliš, da Microsoft zahteva od tebe. S preprostim ("trivialnim") Office Add-inom, lahko to pretvorbo tudi avtomatiziraš. Ampak za uporabo Office-Adinov ti ni potrebno dodatno plačevati MSFT...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

BlueRunner ::

Bistri007 je izjavil:

Icematxyz je izjavil:

Office Word 2010, Excel 2010 in PowerPoint 2010 nativno omogočajo shranjevanje v OpenDocument Text (.odt), OpenDocument Spreadsheet (.ods) in OpenDocument Presentation(.odp).


Torej ODF standard bo od slej uporabljala JU za izdelavo in izmenjavo dokumentov, če te prav razumem?

Jype vedno govori o zaprtosti DOCX/XLSX/PPTX in o tem, kako izgubiš dostop do svojih podatkov, če uporabljaš MS Office. Dejansko pa je trivialno napisati programček, ki vse Office datoteke v izbranem direktoriju pretvori v PDF oz. ODF. Ta dva formata Jype namreč edina smatra kot dovolj "odprta".

Tale "trivialen programček" (že dvakrat ponovljen) me malo žuli... Ali se ta trivialen programček zanaša na nameščen in seveda pravilno licenciran MSO na računalniku kjer teče?

Če da, potem je to še vedno trošenje denarja za licence.

Če ne, potem pa me zanima katere knjižnice omogočajo delovanje tega trivialnega programčka.

Icematxyz ::

Glede "trivialnosti". Če je vse skupaj tako "trivialno" potem tako LibreOffice zagotavlja blizu 100% interoperabilnost z Microsoftovimi "standardi zapisa" že v tem trenutku?

jype ::

Bistri007> Za to bi bilo potrebno vprašati Microsoft. Ampak tudi mimo tega lahko čisto enostavno napišeš Office Add-in za pretvorbo vseh dokumentov v izbranem direktoriju.

Torej je prehod na OpenOffice.org praktično brezplačen? Fino, let's do it.

Bistri007 ::

BlueRunner je izjavil:

Tale "trivialen programček" (že dvakrat ponovljen) me malo žuli... Ali se ta trivialen programček zanaša na nameščen in seveda pravilno licenciran MSO na računalniku kjer teče?

Če da, potem je to še vedno trošenje denarja za licence.

Če ne, potem pa me zanima katere knjižnice omogočajo delovanje tega trivialnega programčka.

To čisto lepo deluje na Windows 7 z Office 2010 in .NET 4. Add-in pa lahko napišeš v Visual Studio 2010.

Se ne mislim kregati, ampak Microsoft Office formati gotovo niso črna lunkja za tvoje podatke, kot bi želel prikazati Jype.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...
««
19 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenska državna uprava gre na odprto kodo (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Novice / NWO
980199262 (177221) BlueRunner
»

Odmevi in odzivi na študijo prehoda državne uprave na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
21476836 (70847) eidos2000
»

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabav

Oddelek: Novice / NWO
3911263 (9800) poweroff
»

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
20018049 (14943) hruske
»

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
38828441 (20137) Matevžk

Več podobnih tem