» »

Odmevi in odzivi na študijo prehoda državne uprave na odprto kodo

1 2
3
4 5

Blisk ::

Mavrik je izjavil:


Mora res biti finančno upravičen? Ni dovolj že to, da nisi odvisen od enega ponudnika?


Ne ni. Dokler se gre za zapravljanje državnega denarja mora biti še kako jasno podprto, da je izbrana opcija optimalna in ni gonjenje denarja za religiozna prepričanja manjšine. Še posebej ko je zelo jasno da se za JU zapravlja preveč denarja že tako ali tako.


Najbolj sporno je to, da so apliakcije in s tem JU vezani samo na enega, MS. Zaradi tega prihaja do izkoriščanja in posledično tudi ogromnih cen od razvijalcev aplikacij, ki delajo za JU.

Že pri tem lahko prišparaš, da ne govorimo samo o licencah.

kitaj ::

Mavrik je izjavil:

Namreč vse kar nam je tu uspelo videti je, da Nemčija gre nazaj na MS sisteme, da jim je v Munchnu uspel izjemno drag fiasco in da je Londonska borza zahvaljujoč OSS OSu uspela utrpeti ogromno gospodarsko škodo zaradi izpada.

Münchenski primer še vedno predstavlja uspeh. Tam so se namreč ob prehodu odločili, da se znebijo starih DOS-ovskih okostnjakov, programov ki tečejo samo še na Windows 95, podatkovnih izmenjav z Excel tabelami polnimi makrov,... in stotinjo razdrobljenih sistemov združijo v učinkovit in delujoč informacijski sistem. To pa seveda stane in traja nekaj časa, saj ga verjetno ne snujejo po metodi "najcenejšega ponudnika". Če je to zate fiasko, potem si pravi za delo v naši državni upravi.
Londonska borza pa je pred tem trpela konstantno škodo zaradi počasnosti starega sistema, zaradi tega so se odločili za zamenjavo. Ali je bil dolgoročni izpad dohodka zaradi starega sistema manjši od škode kratkoročnega izpada delovanja novega sistema, pa ve samo borza.

maliJanezek ::

Ozadje glede nemčije - > klik
V primeru Londona pa ni bil kriv Linux ampak izvajalci -> klik

kitaj ::

Mavrik je izjavil:

Dokler se gre za zapravljanje državnega denarja mora biti še kako jasno podprto, da je izbrana opcija optimalna in ni gonjenje denarja za religiozna prepričanja manjšine. Še posebej ko je zelo jasno da se za JU zapravlja preveč denarja že tako ali tako.

Se pravi, da je po tvojem mnenju trenutno "izbrana opcija optimalna in ni gonjenje denarja za religiozna prepričanja manjšine"? Kje so linki in raziskave, ki bi dokazale, da je stanje IT-ja v JU optimalno?

BlueRunner ::

nekikr je izjavil:

Če, če in če, potem pa še enkrat če. Tega ne bo, najbrž vidiš tudi sam tako daleč.

Microsoft ne more propasti kar tako, isto kot banke. Iz istih razlogov. Ne enačite Microsofta s Tišlarija s.p. iz Spodnjega Dupleka.


MicroPro ne more propasti kar tako (proizvajalec WordStar-ja je sredi '90 izginil).
Ashton-Tate ne more propasti kar tako (proizvajalec dBase - s prihodom slabe IV prehodom na RDBMS in prohodom oken je izgubil praktično vse).
Lotus ne more propasti kar tako (Lotus 1-2-3 - danes je to eno izmed majhnih podjetij, ki jih je pojedel IBM).
Novell ne more propasti kar tako (NetWare - kaj imamo danes?).
...
in tako naprej. Zgodovina računalništva in informatike je posuta z okostji podjetij, ki "ne morejo propasti". Država pač ne sme in ne more računati na takšne pravljice o "too big to fail". Preveč jih je.nekikr je izjavil:

Čez noč ne more dvigniti cen, ker so zadaj pogodbe. Poleg tega so njihovi izdelki prisotni na milijonih računalnikov po vsem svetu, prekleto dobro se zavedajo, do kam lahko gredo, preden še več linuksašev dobi mokre sanje.

Pogodbe so letne ali dvoletne licenčnine. Ko enkrat dosežeš odvisnost stranke, jih lahko začneš višati, saj so stroški prehoda (kratkoročen strošek) vedno višji od kakršnih koli potencialnih prihrankov (dolgoročen strošek). Več kot na 1 leto pa v JU tako ali tako ne planira nihče. 4 leta so že velike strategije.

nekikr je izjavil:

Pa tudi ČE zviša cene za 50% po licenci, je to še vedno dokaj zanemarljivo glede na odstotek stroška licenc proti celotnim stroškom ITja v javni upravi.Recimo, da je. Vendar pa je to še vedno izogibanje tistemu, kar se danes dejansko že kaže kot resna ovira delovanju JU. Težava, ki jo zagovorniki obeh strani praviloma pozabljajo, ni v konkretnih produktih ali neposredno v prikljenjenosti na enega dobavitelja (čeprav so tudo to težave), temveč je težava v dolgoročni obstojnosti materiala. Kako za hudiča lahko npr. država pride v položaj, ko v nekem postopku, ki se je resda vlekel malo dlje, kot si bi to želeli, nenadoma uradnik več ne more odpredi dokumenta. Zakaj ga ne more odpreti? Preprosto zato, ker je bil shranjen v Word 95. Hmm... V čemu je težava? Ja, težava je da:
- je bil Word 97 zadnja verzija, ki je to datoteko še bila sposobna odpreti
- da ni več nikjer računalnika z Word 95 ali 97
- da nihče ne najde tega kosa programske opreme
- da tudi, če ga bi našli, je vprašanje kje so licence
- pa tudi če bi spregledali licence, bi bila že skoraj težava najti računalnik z ustreznimi okni, kjer bo Word 95 deloval (ali pa tudi ne)

In to so težave, ki bodo vsako leto postale še bolj problematične. Zato vztrajam, da je izhodiščen cilj države ta, da zagotovi stabilnost svojega dolgoročnega dokumentarnega gradiva (ja, tudi digitalni arhiv RS je faktor v tej zgodbi), česar pa s produkti, ki se ne držijo niti standardov, ki so jih definirali njihovi proizvajalci, tega ne morejo zagotavljati. To, da so pa v uporabi formati datotek, ki sploh niso nikjer dokumentirani in se podatke v JU v njih dobesedno zaklepa, pa je po moji oceni dejansko kriminalno! Poslanstvo, smisel in naloga informatike v vsaki JU je v zagotavljanju nemotenega pretoka podatkov med različnimi uporabniki (notranjimi in zunanjimi), kar pa marsikatera rešitev, ne glede na platformo na kateri je bila implementirana, preprosto ne izpolnjuje, ker pripravljalci razpisnih pogojev na takšne bistvene stvari niso niti pomislili.

Tako, da če naj kaj leti ven iz JU, naj letijo ven vse tiste rešitve in vse tiste aplikacije za katere lahko že danes objektivno in strokovno ugotovimo (tudi na podlagi preteklih izkušenj), da ne zagotavljajo daljše obstojnosti in uporabnosti gradiva, ki so za JU praktično nuja in ne samo kaprica. Hkrati pa mora biti to gradivo uporabno na način, da ga lahko v največji možni meri uporabljajo ne samo njegovi ustvarjalci, ampak vsi, ki so do njegove uporabe upravičeni.

Odprti formati datotek + odprti komunikacijski protokoli == nujne zahteve JU

Vse ostalo so samo sredstva za dosego teh ciljev.

Ales ::

Mavrik je izjavil:

Tisto je bilo sarkastično mišljeno. Vsaj dokler tu vsaj en osebek ne bo sposoben sproducirati kake objektive raziskave ali dokaza, da je to karkoli drugega kot preusmeritev proračunskega denarja parim Slovenskim Linux firmam.

Saj nam je jasno, da provociraš in zmerno trolanje je dobro za razpravo, ampak vseeno... Evo, jaz bi za 10.000 - 20.000 EUR naredil kvalitetno in objektivno raziskavo. Fer ponudba, po moje.

A ti pošljem predračun z navodili kam nakažeš? 8-)

Mavrik je izjavil:

Ne ni. Dokler se gre za zapravljanje državnega denarja mora biti še kako jasno podprto, da je izbrana opcija optimalna in ni gonjenje denarja za religiozna prepričanja manjšine. Še posebej ko je zelo jasno da se za JU zapravlja preveč denarja že tako ali tako.

Kot prvo, vse kaže, da je finančno bolje, da se znebimo vendor lock-ina in raznih licenc. IMHO. Za raziskavo, glej zgoraj.

Kot drugo, eden od najpomembnejših ozirov pri takih odločtvah je sigurno strateški. Tukaj se mora začeti vse skupaj.

Tako pomembne stvari kot so uporaba odprtokodnih ali zaprtokodnih sistemov v javni upravi in posledično vendor lock-in velikim tujim podjetjem, kot so Microsoft in IBM, so *zelo* pomembne zadeve. Niso in ne smejo biti izključno odločitev računalniške stroke.

Prvo, kar se mora zgoditi pri nas je premik v glavah - če se še ni. Drugo je tehnična izpeljava.

In pri premiku v glavah mislim na to, da mora postati pomembnejša dobrobit države in njenih državljanov, kot pa provizija. Ko se to zgodi, mi bo čisto vseeno ali vidim tam IE ali Firefox oz. Windows ali linux.

Mavrik je izjavil:

BigWhale je izjavil:


Ja pa obstaja IPMIT jo je naredil.

Torej, ce je bila takrat dovolj dobra, ko so ugotovili da se OOo ne izplaca, potem mora biti tudi sedaj dovolj dobra, ko so ugotovili, da se izplaca.

Zakaj pa zdaj kar naenkrat ne bi bila dovolj dobra?


Daj pogledaj malo čez svoja fanboy očala. IPMIT raziskava je bila zanič ko je ugotovila da se OOo ne splača in je še vedno zanič.


A mal nalašč nočeš videti sarkazma? ;) Vsem je bilo jasno, da je že prva raziskava navadno sr..je, ampak to ni ustavilo kar dolge debate na Slo-techu takrat. Tako da... tistim, ki jim je bila raziskava takrat ok, mora biti tudi zdaj. Ne? Zakaj ne? Enako kvalitetna je...

imagodei ::

Blisk je izjavil:

imagodei je izjavil:

Že tretja tema s podobno vsebino, pa še vedno nisem zasledil...

AD okolje na Polknih ni samo nek platform specific LDAP. Je več kot to. Omogoča centraliziran management uporabnikov, single sign-on, omrežne pravice za uporabnike, group-policy (skupaj s logon/logoff skriptami, internimi pravilniki, internimi nastavitvami klientov in zaklepanjem delov OS-a), povezovanje v foreste, truste...

Kaj podobnega najdeš na Linuxu?

DA

Ah, hvala za izčrpen odgovor.
- Hoc est qui sumus -

Blisk ::

imagodei je izjavil:

Blisk je izjavil:

imagodei je izjavil:

Že tretja tema s podobno vsebino, pa še vedno nisem zasledil...

AD okolje na Polknih ni samo nek platform specific LDAP. Je več kot to. Omogoča centraliziran management uporabnikov, single sign-on, omrežne pravice za uporabnike, group-policy (skupaj s logon/logoff skriptami, internimi pravilniki, internimi nastavitvami klientov in zaklepanjem delov OS-a), povezovanje v foreste, truste...

Kaj podobnega najdeš na Linuxu?

DA

Ah, hvala za izčrpen odgovor.

je že bil večkrat napisan z linki od predstavitve softwera

maliJanezek je izjavil:

Ozadje glede nemčije - > klik
V primeru Londona pa ni bil kriv Linux ampak izvajalci -> klikThe recently disclosed documents show that there are no compelling factual reasons; the decision is ultimately a strategic one.

Ali če mene kdo vpraša MS lobiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

BigWhale ::

Mavrik je izjavil:

BigWhale je izjavil:


Ja pa obstaja IPMIT jo je naredil.

Torej, ce je bila takrat dovolj dobra, ko so ugotovili da se OOo ne izplaca, potem mora biti tudi sedaj dovolj dobra, ko so ugotovili, da se izplaca.

Zakaj pa zdaj kar naenkrat ne bi bila dovolj dobra?


Daj pogledaj malo čez svoja fanboy očala. IPMIT raziskava je bila zanič ko je ugotovila da se OOo ne splača in je še vedno zanič.


Ah. Saj bi sel iskat kako so ljudje trdili, da je IPMIT raziskava povsem dobra, ko je ugotovila, da se OOo ne splaca ampak se mi res ne ljubi.

Te IPMIT raziskave nise vredne pol pizde mrzle vode, samo, je pa hecn, da za nekatere vcasih so ok, vcasih pa niso. :)

Mavrik ::


Saj nam je jasno, da provociraš in zmerno trolanje je dobro za razpravo, ampak vseeno... Evo, jaz bi za 10.000 - 20.000 EUR naredil kvalitetno in objektivno raziskavo. Fer ponudba, po moje.

A ti pošljem predračun z navodili kam nakažeš?


Nič ne provocicram in prosim da me nehaš žaliti s takimi neosnovanimi obtožbami. Torej priznavaš da dejansko svojih izjav nisi sposoben dokazati?
Kot prvo, vse kaže, da je finančno bolje, da se znebimo vendor lock-ina in raznih licenc. IMHO. Za raziskavo, glej zgoraj.


KDO kaže? KAJ kaže? KDO je to meril? Po kaki metodologiji?
Naj te opozorim da je sklicevanje na lastno avtoritetu na Slo-Techu nezaželjeno.

Prvo, kar se mora zgoditi pri nas je premik v glavah - če se še ni. Drugo je tehnična izpeljava.

In pri premiku v glavah mislim na to, da mora postati pomembnejša dobrobit države in njenih državljanov, kot pa provizija. Ko se to zgodi, mi bo čisto vseeno ali vidim tam IE ali Firefox oz. Windows ali linux.


Prvo kar se mora zgoditi, da morate zagovorniki prehoda sploh dokazati, da je preklop z enega produkta na drugega v karkšnikoli dobrobiti države. Spet si eden tistih ko samo veliko gobca, nima pa nobene podpore za svoje gobcanje - dokazov o neki dobrobiti menjave na OSS še vedno ne vidim, prav tako ne nobene jasne raziskane izpeljave, da se ne bo vendor lock-in ponovil.A mal nalašč nočeš videti sarkazma? Vsem je bilo jasno, da je že prva raziskava navadno sr..je, ampak to ni ustavilo kar dolge debate na Slo-techu takrat. Tako da... tistim, ki jim je bila raziskava takrat ok, mora biti tudi zdaj. Ne? Zakaj ne? Enako kvalitetna je...


Te IPMIT raziskave nise vredne pol pizde mrzle vode, samo, je pa hecn, da za nekatere vcasih so ok, vcasih pa niso. :)


Kdo so ti "nekateri"? A je to vajni kmečki način kako nas poskušata diskreditirati s podtikanjem izjav?
The truth is rarely pure and never simple.

BigWhale ::

Mavrik je izjavil:

in da je Londonska borza zahvaljujoč OSS OSu uspela utrpeti ogromno gospodarsko škodo zaradi izpada.


Izpad so imeli zaradi menjave sistema. Zakaj je do izpada prislo, pa ni nihce povedal dovolj natancno, da bi lahko za to okrivil OSS. To je traparija. Sicer pa, kje so linki?

Mavrik ::

BigWhale je izjavil:


Izpad so imeli zaradi menjave sistema. Zakaj je do izpada prislo, pa ni nihce povedal dovolj natancno, da bi lahko za to okrivil OSS. To je traparija. Sicer pa, kje so linki?


Kje pa so linki da ni?

Naj bo jasno VI zagovarjate dodatno zapravljanje denarja za prehod JU in je na VAS da dokažete, da se to splača.

To je vse kar hočem. En lep dokument, katerega se da akademsko citirati (torej verodostjni vir, ki tudi citira vire in omenja metodologijo), ki mi bo dokazal da se to zapravljanje denarja kratko- ali dolgoročno splača.

To je vse.

Da mi jasno, objektivno, pokažete da ne zapravljamo denarja za religijo manjšine fanboyev, ki se bo na koncu izkazala kot popolnoma napačna. Ker vse kar tu vidim so neka lastna mnenja, ki niso niti formirana dovolj jasno da bi lahko jim pripisali osnove logike.
The truth is rarely pure and never simple.

Blisk ::

Mavrik je izjavil:

BigWhale je izjavil:


Izpad so imeli zaradi menjave sistema. Zakaj je do izpada prislo, pa ni nihce povedal dovolj natancno, da bi lahko za to okrivil OSS. To je traparija. Sicer pa, kje so linki?


Kje pa so linki da ni?

Naj bo jasno VI zagovarjate dodatno zapravljanje denarja za prehod JU in je na VAS da dokažete, da se to splača.

To je vse kar hočem. En lep dokument, katerega se da akademsko citirati (torej verodostjni vir, ki tudi citira vire in omenja metodologijo), ki mi bo dokazal da se to zapravljanje denarja kratko- ali dolgoročno splača.

To je vse.

Da mi jasno, objektivno, pokažete da ne zapravljamo denarja za religijo manjšine fanboyev, ki se bo na koncu izkazala kot popolnoma napačna. Ker vse kar tu vidim so neka lastna mnenja, ki niso niti formirana dovolj jasno da bi lahko jim pripisali osnove logike.


MONOPOL, si že slišal za to?
Če vse aplikacije v državni upravi delujejo izključno samo na MS, je to monopol.
In kaj prinaša MONOPOL? Višje cene, že pri tem se lahko vidi, kako nesramno visoka cena je za razvoj ene aplikacije, ki deluje izključno na MS. Ali drugače, koliko nižja je cena, če pridejo v poštev tudi razvijalci, ki delajo na open source.

Pa pustimo licence pri miru in denar za izobraževanje, ki že sedaj gre za izobraževanje v MS.
Kaj misliš, da kokoš, ki nima pojma o ničemer in je prej delala na office 2003, sedaj bo pa na 2007 ne potrebuje izobraževanja?????

V vsakem primeru, če potegneš črto, se prehod izplača.
Ampak blagi prehod na dolgi rok. Pa zato ne rabiš nobenih študij!

Bistri007 ::

Blisk je izjavil:

Jeba je sam to, da so začeli uvajat Office 2007, kar bi morali takoj prekiniti in it nazaj na 2003.

Pa ne da bi kdo slučajno omenil, da je zunaj že skoraj eno leto Office 2010 (z lokalizacijo)...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

imagodei ::

Blisk je izjavil:

je že bil večkrat napisan z linki od predstavitve softwera


No tole zdaj ti je seveda vzelo bistveno manj časa, kot še enkrat prilimat link, ki sem ga očitno zgrešil?
- Hoc est qui sumus -

Matthai ::

Mavrik je izjavil:

Daj pogledaj malo čez svoja fanboy očala. IPMIT raziskava je bila zanič ko je ugotovila da se OOo ne splača in je še vedno zanič.

Ja, ampak tista "raziskava" je bila dovolj dobra za vpitje po forumih kolk je MS Office kul.

Poleg tega je bila "kronski dokaz", da bo prehod finančno neuspešen.

Zakaj se sedaj ne obrne logike? :D
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Blisk ::

preveč je za brskat v oni drugi temi, pa če bi vtipkal v google bi našel že sam verjetno.
eden od teh
http://www.novell.com/products/zenworks...

Mavrik ::

MONOPOL, si že slišal za to?
Če vse aplikacije v državni upravi delujejo izključno samo na MS, je to monopol.
In kaj prinaša MONOPOL? Višje cene, že pri tem se lahko vidi, kako nesramno visoka cena je za razvoj ene aplikacije, ki deluje izključno na MS. Ali drugače, koliko nižja je cena, če pridejo v poštev tudi razvijalci, ki delajo na open source.


Koliko nas ta monopol stane? Koliko je Linux cenejši? Koliko manj bo vzdrževanje? Koliko bo stala prilagoditev in konverzija? VIRI. Ne nakladanje na pamet. To kar si tu nabluzo samo ti misliš. Podpore nimaš nobene.


Pa pustimo licence pri miru in denar za izobraževanje, ki že sedaj gre za izobraževanje v MS.
Kaj misliš, da kokoš, ki nima pojma o ničemer in je prej delala na office 2003, sedaj bo pa na 2007 ne potrebuje izobraževanja?????


Koliko bo stalo izobraževanje za OOo? Koliko bo stalo izobraževanje za 2007? Kdo bo delal? Kakšna je cena? Kakšna bo produktivnost.
VIRI, ne nakladanje na pamet. To kar si napisal samo ti misliš. S česa naj vem da maš prav?


V vsakem primeru, če potegneš črto, se prehod izplača.
Ampak blagi prehod na dolgi rok. Pa zato ne rabiš nobenih študij!


Črto pod kaj? Jaz ne vidim številk pod katerimi bi črto vlekel. Samo veliko nakladanja na pamet.

preveč je za brskat v oni drugi temi, pa če bi vtipkal v google bi našel že sam verjetno.

VI, kot zagovorniki zapravljanja denarja države morate predložiti dokaze zakaj bi zapravljali denar, ki ga tudi jaz prispevam za to. Ne bom jaz vaših izjav preverjal.

Ja, ampak tista "raziskava" je bila dovolj dobra za vpitje po forumih kolk je MS Office kul.
Poleg tega je bila "kronski dokaz", da bo prehod finančno neuspešen.
Zakaj se sedaj ne obrne logike?

A Linuxaši znate samo izjave podtikat? Ste res tako nesposobni argumentirane debate?
Namreč spet mi podtikaš to, da sem kadarkoli trdil da je tista raziskava bila dobra.
Ali pa si preprosto preveč nesposoben nekmečkega pogovora, da bi ločo med mojimi izjavami in izjavami drugih ljudi?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Blisk ::

Bistri007 je izjavil:

Blisk je izjavil:

Jeba je sam to, da so začeli uvajat Office 2007, kar bi morali takoj prekiniti in it nazaj na 2003.

Pa ne da bi kdo slučajno omenil, da je zunaj že skoraj eno leto Office 2010 (z lokalizacijo)...


Ja samo to še manjka, da sedaj ko je še večina na 2003, dobijo nekateri še 2010.
Že tako je štala pri dokumentih, ko ti vse razmeče, če odpreš dokument iz 2007 v 2003

Mavrik je izjavil:

MONOPOL, si že slišal za to?
Če vse aplikacije v državni upravi delujejo izključno samo na MS, je to monopol.
In kaj prinaša MONOPOL? Višje cene, že pri tem se lahko vidi, kako nesramno visoka cena je za razvoj ene aplikacije, ki deluje izključno na MS. Ali drugače, koliko nižja je cena, če pridejo v poštev tudi razvijalci, ki delajo na open source.


Koliko nas ta monopol stane? Koliko je Linux cenejši? Koliko manj bo vzdrževanje? Koliko bo stala prilagoditev in konverzija? VIRI. Ne nakladanje na pamet. To kar si tu nabluzo samo ti misliš. Podpore nimaš nobene.


Pa pustimo licence pri miru in denar za izobraževanje, ki že sedaj gre za izobraževanje v MS.
Kaj misliš, da kokoš, ki nima pojma o ničemer in je prej delala na office 2003, sedaj bo pa na 2007 ne potrebuje izobraževanja?????


Koliko bo stalo izobraževanje za OOo? Koliko bo stalo izobraževanje za 2007? Kdo bo delal? Kakšna je cena? Kakšna bo produktivnost.
VIRI, ne nakladanje na pamet. To kar si napisal samo ti misliš. S česa naj vem da maš prav?


V vsakem primeru, če potegneš črto, se prehod izplača.
Ampak blagi prehod na dolgi rok. Pa zato ne rabiš nobenih študij!


Črto pod kaj? Jaz ne vidim številk pod katerimi bi črto vlekel. Samo veliko nakladanja na pamet.Pe če nisi tu zraven in če nisi pri razpisih za projekte zraven ne veš.
Da pa ti bom vse podatke sam iskal, pa kdo si ti men?

Pojdi na net poišči firme, ki ponujajo izobraževanja za office 2007, enako naredi za open office in primerjaj cene.
Sam si podal večina vprašanj na katera lahko sam najdeš večino odgovorov.

Pa spet ven mečeš linux, pri linuxu še sploh nismo! Do tja je še zelo daleč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

Mavrik ::

Pojdi na net poišči firme, ki ponujajo izobraževanja za office 2007, enako naredi za open office in primerjaj cene.
Sam si podal večina vprašanj na katera lahko sam najdeš večino odgovorov.


Torej mi niste sposobni jasno pokazat zakaj je Linux boljši. S tega sklepam samo da je prehod na Linux kompletno zapravljanje državnega denarja in bomo pač naredili vse v naši moči, da se ta proces zaustavi.
Ker plačeval za vaš fanboyizem ne bom.
The truth is rarely pure and never simple.

ahac ::

Ti že plačuješ za svoj fanboyizem.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Blisk ::

Mavrik je izjavil:

Pojdi na net poišči firme, ki ponujajo izobraževanja za office 2007, enako naredi za open office in primerjaj cene.
Sam si podal večina vprašanj na katera lahko sam najdeš večino odgovorov.


Torej mi niste sposobni jasno pokazat zakaj je Linux boljši. S tega sklepam samo da je prehod na Linux kompletno zapravljanje državnega denarja in bomo pač naredili vse v naši moči, da se ta proces zaustavi.
Ker plačeval za vaš fanboyizem ne bom.


Poglej jst ti dokažem s številkami, ampak boš ti meni plačal za to?
Če se tebi ne da, zakaj bi jaz zate delal zastonj?

Mavrik ::

ahac je izjavil:

Ti že plačuješ za svoj fanboyizem.


Ne, plačujem za delovanje javne uprave, ki mora uporabljat najučinkovitejšo orodje. Po raziskavah in izkušnjah večine se izkaže, da so to MS storitve. Zdaj pa bom takoj podprl prehod, kakor hitro vidim en kredibilen dokaz, da se nam finančno in strateško splača narediti menjavo.

Če je to fanboyizem, potem si moraš malo preštelati percepcijo sveta.

Poglej jst ti dokažem s številkami, ampak boš ti meni plačal za to?
Če se tebi ne da, zakaj bi jaz zate delal zastonj?


Ker ti želiš doseči spremembo statusa quo.
Prosim da si prebereš koncept dokaznega bremena prej kot prihajaš na našo stran kršit drugi člen pravil.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

ahac ::

Važno je tudi, da se MS (oz. katerakoli firma) zaveda, da njegov produkt ni edini in da se ga lahko kadarkoli zamenja. Posledica tega je, da bo prisiljen ponudit boljši deal.

Če jim pa ti želiš povedat, da jih boš podpiral no matter what... bodo pa navil cene in upočasnil razvoj.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Mavrik ::

Ne podtikaj mi izjav. Nikjer nisem rekel da jih podpiram no matter what. Mislim da sem večkrat, eksplicitno, in jasno napisal, da podpiram (dokazano) najcenejšo in najučinkovitejšo rešitev.

Ste funkcionalno nepismeni vsi?
The truth is rarely pure and never simple.

hruske ::

Na celo stvar popolnoma narobe gledate.

Problem, ki ga imamo trenutno je neustrezno upravljanje tveganja. Tveganje, da pride Microsoft in spremeni format zapisa dokumenta tako, da ga ne morejo vse organizacije prebrati, sploh ni tveganje, ampak se to dnevno dogaja.

Torej, MJU mora predpisati standardni format zapisa dokumentov in ta standard mora biti odprt in prost za implementacijo. Programska oprema, ki sme sodelovati na razpisu pa mora brati in pisati ta standard.

Kdo je izdelal to programsko opremo pa je potem čisto vseeno, dokler opravlja svojo funkcijo korektno (da ne uporablja lastnih zaprtih razširitev, po čemer pa je MS kar dobro poznan).


Trenutna situacija pa je taka, da so nekatere organizacije brez dovoljenja MJU že prešle na Office 2007, MJU pa jih ne sankcionira, za to pa verjetno nima niti pravne podlage.
Rad imam tole državico. <3

Mavrik ::

Se strinjam - podpora skupnih formatov je veliko bolj pomembna kot pa sam software, ki teče na sistemih in bi morala biti veliko večja prioriteta kot katerikoli "prehodi".
The truth is rarely pure and never simple.

Blisk ::

Mavrik je izjavil:

Se strinjam - podpora skupnih formatov je veliko bolj pomembna kot pa sam software, ki teče na sistemih in bi morala biti veliko večja prioriteta kot katerikoli "prehodi".


Pa ti sploh veš o čem govoriš?

Podpora skupnim formatom je lahko tudi z open source.
Pa mogoče veš, da lahko v OpenOffice shraniš dokument v doc formatu?
Pa ne samo to, shraniš ga lahko tudi v PDF, kar je MS uvedel šele z verzijo 2007.

hruske je izjavil:
Trenutna situacija pa je taka, da so nekatere organizacije brez dovoljenja MJU že prešle na Office 2007, MJU pa jih ne sankcionira, za to pa verjetno nima niti pravne podlage.


NE to ni res, vse je legalno! Tudi prehod na 2010.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

hruske ::

Blisk, ja, ve o čem govori.

O tem da je lahko MS dejansko cenejši. :)

Ampak, dokler javna uprava nima predpisanih formatov, je vsakršno praskanje zgolj brute-force praskanje, ne pa strateško upravljanje javnih dokumentov.
Rad imam tole državico. <3

Mavrik ::


Pa ti sploh veš o čem govoriš?

Podpora skupnim formatom je lahko tudi z open source.
Pa mogoče veš, da lahko v OpenOffice shraniš dokument v doc formatu?
Pa ne samo to, shraniš ga lahko tudi v PDF, kar je MS uvedel šele z verzijo 2007.


Vem. In to vse lahko narediš tudi v MS Officu. Še vedno pa nisi dokazal da je OOo boljši in da se splača zapraviti denar za reinštalacijo pisarniškega paketa na vseh računalnikih JU.
The truth is rarely pure and never simple.

maliJanezek ::

Že, če je enako dober se splača prehod. Nevem kaj počno takega na JU s MSO česar s OOo nebi mogli. ČE lahko v OOo narediš enako stvar kot v MSO, zakaj bi plačeval za MSO?
Ker MS pravi, da so zakon? Ali zato, ker ste pred leti videli printscreen pa vam OOo ni bil všeč?

andrejus ::

mjk je izjavil:

mah ... jst res ne zastopim te teorije:
Zakaj VSE naenkrat? Najprej folk pripraviš da sprejme FF in OO oz. LO skupaj z TB, potem pa se zajebavaš še z lunuxom. Vsi ki pravite da je linux enako enostaven kot win 7 se motite ... MS je dajal leta in leta v razvoj in zajebal z visto ... linux distrubucije (od ubuntuja pa do pingota) so vse bolj kompleksne za vzdrževat in za MS uporabnika bolj komplicirane (ker se držijo standardov, ki so jih razvili na univerzi in ne uporabniki sami)

Največ pritožb, kar jih je bilo do sedaj slišat od prehodov so bili gonilniki in ostali programi, ki so jih DU uporabljale, pa niso bile kompatibilne z linux platformami ... ok ... potem pa daj samo še win 7 basic gor ... in naložit vse open source alternative programov, ki obstajajo ... potem pa čez par let prešaltal os, če bo to potrebno ... se mi zdi da je ravno z prehodom iz windows na linux največ problemov in ne z uporabo opensource programov.To je edini način kako preiti na Opena Source. In še to je boleča zadeva. Obstaja en kup makrotov, obrazcev itd ki delajo v MS Officu in jih je potrebno prestaviti v OO.

Mislim, da je študija sama sebi name. Pač da lahko nekdo pokasira €€€

nekikr ::

@Mavrik: Seveda je. Že zgoraj je napisal "IMHO", to je kratica za dokaz tu na slotechu.

@maliJanezek: točno to, NE VEŠ kaj takšnega počnejo, zato se poberi iz debate. Potem pa na googlu poglej kaj pomeni makro za excel, samo za poizkušnjo.

BigWhale ::

Mavrik je izjavil:

BigWhale je izjavil:


Izpad so imeli zaradi menjave sistema. Zakaj je do izpada prislo, pa ni nihce povedal dovolj natancno, da bi lahko za to okrivil OSS. To je traparija. Sicer pa, kje so linki?


Kje pa so linki da ni?


Tam kjer so linki, da ni boga. :) Ti si podal izjavo, da je Londonska borza imela izpad zaradi OSSja. Sedaj jo pa se zagovarjaj. Jaz nisem nikjer rekel, da izpad ni bil posledica OSSa.

Mavrik je izjavil:

Naj bo jasno VI zagovarjate dodatno zapravljanje denarja za prehod JU in je na VAS da dokažete, da se to splača.

Jaz tega nikjer ne zagovarjam. Jaz sem spodbijal prejsnje studije, ki so povedale, da se OOo ne izplaca. Spodbijal sem jih na podlagi pomanjkljivih argumentov in pomanjkljivih ocen in prikazov stroskov.

Mavrik je izjavil:


To je vse kar hočem. En lep dokument, katerega se da akademsko citirati (torej verodostjni vir, ki tudi citira vire in omenja metodologijo), ki mi bo dokazal da se to zapravljanje denarja kratko- ali dolgoročno splača.

Taksne studije ni. Ne za eno stran in ne za drugo stran, no, ce jo najdes za 'tvojo' stran, potem jo bom z veseljem prebral. :) In izpodbijal, ce bo treba.

imagodei ::

Blisk je izjavil:

preveč je za brskat v oni drugi temi, pa če bi vtipkal v google bi našel že sam verjetno.
eden od teh
http://www.novell.com/products/zenworks...


Tale reč ni v celoti AD nadomestek. Poleg tega je Novellova, kot kaže hiter pogled je plačljiva in dvomim, da je (v celoti) OpenSource. Lahko pa, da se motim...?
- Hoc est qui sumus -

orbter ::

imagodei je izjavil:

Blisk je izjavil:

preveč je za brskat v oni drugi temi, pa če bi vtipkal v google bi našel že sam verjetno.
eden od teh
http://www.novell.com/products/zenworks...


Tale reč ni v celoti AD nadomestek. Poleg tega je Novellova, kot kaže hiter pogled je plačljiva in dvomim, da je (v celoti) OpenSource. Lahko pa, da se motim...?


Na drugi strani sem ti dal nekaj namigov, da boš lažje iskal. Bo pa še lažje, če boš za začetek vedel na kateri distribuciji boš to poskušal. Velike distribucije imajo namreč zelo natančne How-To-je za te stvari.

Mavrik ::


Taksne studije ni. Ne za eno stran in ne za drugo stran, no, ce jo najdes za 'tvojo' stran, potem jo bom z veseljem prebral. :) In izpodbijal, ce bo treba.


Odlično.

Torej smo prišli do zaključka: Rabimo študijo, ki bo ugotovila kateri izmed ekosistemov (lahko tudi pisarniških paketov) je najcenejši in najučinkovitejši na dolgi rok.

Zakaj za vraga pa rinemo na vrat na nos v to brez take študije? 8-O
The truth is rarely pure and never simple.

nekikr ::

Ker nekaj ljudi pravi, da je "IMHO" to super.

Blisk ::

hruske je izjavil:

Blisk, ja, ve o čem govori.

O tem da je lahko MS dejansko cenejši. :)

Ampak, dokler javna uprava nima predpisanih formatov, je vsakršno praskanje zgolj brute-force praskanje, ne pa strateško upravljanje javnih dokumentov.

to ni bilo tebi namenjeno :)

MS ne more bit cenejši, ker je monopolist.

dux ::

Pa saj noben nikamor ne rine (še).

Študija je pokazala da se prehod na odprto kodo splača in predlagala načrt za ta prehod. (pustimo njeno kakovost za zdaj ob strani). To je vse.

Kolikor vem, ni bila sprejeta še NOBENA odločitev ali se bo na odprto kodo šlo in kdaj.

Zakaj taka študija še ni bila narejena? Zato, ker je lažje nekaj stvari z Interneta dol pobrat kot pa opraviti pravo pilotno študijo.
Upanje je v nasih odlocitvah

Blisk ::

Mavrik je izjavil:


Pa ti sploh veš o čem govoriš?

Podpora skupnim formatom je lahko tudi z open source.
Pa mogoče veš, da lahko v OpenOffice shraniš dokument v doc formatu?
Pa ne samo to, shraniš ga lahko tudi v PDF, kar je MS uvedel šele z verzijo 2007.


Vem. In to vse lahko narediš tudi v MS Officu. Še vedno pa nisi dokazal da je OOo boljši in da se splača zapraviti denar za reinštalacijo pisarniškega paketa na vseh računalnikih JU.


LOL, nihče ne govori o tem ali je boljši ali ne.
Govorimo o tem ali je cenejši.
Pa še vedno mi nisi odgovoril kak denar za kako reinštalacijo?
To naredi sistemc v JU

imagodei ::

> "Na drugi strani sem ti dal nekaj namigov, da boš lažje iskal. Bo pa še lažje, če boš za začetek vedel na kateri distribuciji boš to poskušal. Velike distribucije imajo namreč zelo natančne How-To-je za te stvari."

Torej, pridemo do zaključka, da tega ne more postavit in vzdrževat admin, ki bo zadovoljen s plačo 800 EUR v JU?
- Hoc est qui sumus -

Blisk ::

imagodei je izjavil:

> "Na drugi strani sem ti dal nekaj namigov, da boš lažje iskal. Bo pa še lažje, če boš za začetek vedel na kateri distribuciji boš to poskušal. Velike distribucije imajo namreč zelo natančne How-To-je za te stvari."

Torej, pridemo do zaključka, da tega ne more postavit in vzdrževat admin, ki bo zadovoljen s plačo 800 EUR v JU?


V prvi fazi res ne, tako kot določene nove verzije windows server.....

Matthai ::

Mavrik, daj se malo pomiri no. Kar jaz pravim je tole.

Do sedaj smo imeli neke bedne študije, ki so "kazale", da se splača imeti MS orodja. Razen nekaj norcev se ni nihče spraševal o poštenosti teh študij.

Zdaj je očitno priletela približno enako kvalitetna študija iz druge strani. Zdaj je pa vik in krik. A ni fino, ko ene (ne mislim tebe) realnost udari nazaj v obraz?

No, pa še moje mnenje: vsekakro se o uvedbi odprte kode splača zelo razmislit. Ampak rabimo pilotno študijo. Pika.


Nakldanje kaj je boljše, kaj deluje in kaj ne, pa seveda nakladanje o stroških, je pa brez študije zgolj - nakladanje.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Bistri007 ::

Blisk je izjavil:

Ja samo to še manjka, da sedaj ko je še večina na 2003, dobijo nekateri še 2010.
Že tako je štala pri dokumentih, ko ti vse razmeče, če odpreš dokument iz 2007 v 2003


Office Professional Edition 2003
Datum splošne razpoložljivosti: 17.11.2003
Končni datum splošne podpore: 14.4.2009
Končni datum podaljšane splošne podpore: 8.4.2014

Office Professional 2007
Datum splošne razpoložljivosti: 27.1.2007
Končni datum splošne podpore: 10.4.2012
Končni datum podaljšane splošne podpore: 11.4.2017

Office Professional 2010
Datum splošne razpoložljivosti: 15.7.2010
Končni datum splošne podpore: 13.10.2015
Končni datum podaljšane splošne podpore: 13.10.2020

Vir: http://support.microsoft.com/gp/lifeSel... , za državo Slovenija

Ali ima smisel danes delati prehod na Windows Vista? Za nove instalacije?

Windows Vista Business
Datum splošne razpoložljivosti: 25.1.2007
Končni datum splošne podpore: 10.4.2012
Končni datum podaljšane splošne podpore: 11.4.2017

Čez dobro leto bo ukinjena splošna podpora za izdelka, ki sta šla v RTM konec 2006. Ne vem, no, delati prehod na 4+ leta star SW...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Blisk ::

saj ne govorimo o tem.
Pač pa da se neha prehod na 2007 in se vrne nazaj na 2003 do prehoda na Open office.
Samo to.

Pa tisti, ki zagovarjajo nemško študijo.
Grejo nazaj na windows XP. to pove vse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

Bistri007 ::

Blisk je izjavil:

saj ne govorimo o tem.
Pač pa da se neha prehod na 2007 in se vrne nazaj na 2003 do prehoda na Open office.
Samo to.
OK, torej ti zagovarjaš prehod na (slab) zastonjski ekvivalent 8+ let starega SW??? Pa bo to Oraclov OO.o ali LO? Kaj pa če se še enkrat skregajo?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

BigWhale ::

Mavrik ::

BigWhale: Kaj imajo izjave drugih ljudi z mojimi sporočili in zakaj njihovo mnenje uporabljaš v odgovorih na moja sporočila?

A sem jaz dejc? Sem jaz pirat? Sem jaz HardPhuck? Ali bomo od zdaj naprej tako debatirali da si bom jaz izbral 15 sporočil od nekoga, jih pripisal tebi in negiral potem tisto?
The truth is rarely pure and never simple.

BigWhale ::

Mavrik je izjavil:


Taksne studije ni. Ne za eno stran in ne za drugo stran, no, ce jo najdes za 'tvojo' stran, potem jo bom z veseljem prebral. :) In izpodbijal, ce bo treba.


Odlično.

Torej smo prišli do zaključka: Rabimo študijo, ki bo ugotovila kateri izmed ekosistemov (lahko tudi pisarniških paketov) je najcenejši in najučinkovitejši na dolgi rok.


Seveda, to nekateri ze nekaj casa govorimo.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izvedba celovite analize možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
379512 (7557) sammy73
»

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabav

Oddelek: Novice / NWO
398855 (7392) Matthai
»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri pos (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
9623356 (20702) Markoff
»

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
20013130 (10024) hruske
»

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
23122912 (13289) darkolord

Več podobnih tem