» »

Microsoftova kristalna krogla za napoved prihodnosti

Microsoftova kristalna krogla za napoved prihodnosti

Microsoft - Microsoftov raziskovalni oddelek je predstavil novo spletno orodje, ki bo avtorjem v pomoč pri raziskavah in postavljanju algoritmov za napovedovanje prihodnosti. Prediction Lab je sicer zasnovan kot igra z elementi stavnic, a je v resnici del povsem resnega raziskovalnega projekta.

Gre za projekt, ki ga vodi David Rothschild in je v preteklosti že pravilno napovedal rezultat škotskega referenduma o neodvisnosti, zmagovalce nogometnih svetovnih prvenstev, rezultate volitev v ZDA itn. Glavna razlika v primerjavi s klasičnimi anketami javnega mnenja je vprašanje, na katerega odgovarjajo anketiranci.

Medtem ko klasične meritve napovedi javnega mnenja poizkušajo meriti stanje v trenutku meritve, je bolj zanimivo stanje v trenutku, ko bo to pomembno. Pri volitvah je bistven rezultat na dan volitev, bistveno manj pa je pomembno razpoloženje javnosti dva tedna pred volitvami. Rothschildova ekipa je ugotovila, da je koristneje ljudi vprašati, za koga mislijo, da bo zmagal, kakor pa za koga bodo volili. Na ta način namreč vsak vračuna mnenja ljudi, ki jih pozna, tako da je rezultat v resnici bolj reprezentativen od vzorca vprašanih. Poleg tega je Rothschild pokazal, da lahko tudi povsem nereprezentativni vzorci dajo zelo dobre rezultate, če jih primerno obtežimo in odštejemo pristranskost vzorca. Rothschild je pred volitvami anketiral uporabnike Xboxa, ki so zelo slab vzorec za volilno populacijo, ter vsakemu pripisal značilnosti, iz katerih je ustvaril 176.000 različnih "celic". To je omogočalo ekstrapolacijo tudi na del populacije, ki ga ni anketiral, in rezultati so bili zelo dobri.

Prediction Lab je za zdaj osredotočen na volitve, a se lahko poljubno širi. Uporabniki tam sodelujejo v virtualni igri, kjer dobijo 100 točk, ki jih morajo čim bolj povečati. To pa storijo tako, da stavijo na dogodke, za katere verjamejo, da se bodo zgodili. Za vsako stavo določijo, koliko bodo vplačali, dobitek pa je odvisen od vplačila in kvote, ki je odvisna od verjetnosti, ki jo dogodku pripisujejo ostali ljudje. Zelo podobno kot športne stave torej.

Nonprobability polling, kot se tehnika imenuje, bi bila ob dobrih rezultatih - prav njeno natančnost bodo s Prediction Labom preverjali - izjemnega pomena tudi za poslovni svet, saj bi podjetjem omogočila sprejemanje odločitev na podlagi boljšega poznavanja prihodnjih dogodkov.

3 komentarji

bosmla ::

Taksne stvari (ob vse vecji bebavosti tudi tistih, ki odlocajo) bodo v prihodnosti verjetno zelo pomembne za odlocitve. Seveda v zanki: kaj je stroj napovedal bo tako pomembno, da se bodo odlocali kar po njem - s tem pa bo dobil se vecjo natancnost in veljavo in tako naprej...

bluefish ::

V tem stilu je neka novica na strani že bila. Računalnik naj bi bil član uprave ali svetovalec ali nekaj v tem stilu. Omenjalo se je bojazen, da bi člani uprave slepo sledili priporočilom piksne.

antonija ::

Aw, shit. Half the country works for Brawndo.
Not anymore! The stock has dropped to zero and the computer did that auto-layoff thing to everybody.
Idiocracy, here we come!! Brougth to you by Carl's Jr M$.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo-ve ankete so posmeha vredne!

Oddelek: Loža
192478 (1500) Gandalfar
»

Internet Explorer 8 najboljši proti malwaru (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
859884 (7041) FitnessBoy
»

Oblast se spravlja na Informacijskega pooblaščenca (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
775694 (4540) Brane2
»

FDV - rezultati raziskovalne naloge o cerkvi in volitvah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1355719 (5717) Maria
»

"Neodvisne" javnomnenjske raziskave?!?

Oddelek: Loža
242088 (1555) Alexius Heristalski

Več podobnih tem