» »

Smrt na avtocesti: videonadzor ne pripomore k večji varnosti

Smrt na avtocesti: videonadzor ne pripomore k večji varnosti

Slo-Tech - Zagovorniki videonadzora nas vztrajno prepričujejo, kako videonadzor pripomore k večji varnosti, pa čeprav resne študije v tujini kažejo, da videonadzor ni učinkovit.

Kako videonadzor v praksi "rešuje življenja" in "zagotavlja varnost", pa imamo te dni priložnost videti tudi v Sloveniji.

Včeraj so namreč pod viaduktom Goli vrh na primorski avtocesti našli poškodovan avto, v njem pa dve razpadajoči trupli. Nesreča se je zgodila že maja (po predvidevanjih med 30. aprilom in 5. majem) in sicer tako, da naj bi vozilo zadelo betonski robnik, se odbilo v kovinsko odbojno ograjo ter se preko žičnate mreže prevrnilo 90 metrov po pobočju.

Zaradi majhnih poškodb na ograji nihče ni opazil, da se je na tem odseku ceste zgodila nesreča, prav tako pa tega niso opazili niti v videonadzornem centru. Kot so včeraj poročali na Kanalu A, je DARS videoposnetek že zavrgel (videoposnetki se hranijo samo določen čas). To pa seveda pomeni, da je se je sporni odsek avtoceste snemal, vendar videoposnetkov očitno nihče ne pregleduje.

Kljub temu pa videoposnetki, ki jih nihče ne pregleduje, nekako kar pripomorejo k večji varnosti...

394 komentarjev

««
«
1 / 8
»»

3p ::

Ja, QED. Družboslovci. ;(

Poldi112 ::

No, malo že vpliva na divjake, in tisti ki so ob toči ustavili v predoru so tudi dobili lekcijo. Seveda pa večine stvari ne vidijo in ta primer s staro nesrečo ni ravno posrečen primer.

Pa ne da bi zagovarjal kamere, osebno bi raje videl da jih ni, ampak občasno se pokažejo precej koristne - recimo pri postavljanju ministra za promet na laž.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Double_J ::

Aha, te so "resne", tiste študije, ki kažejo drugače so pa "neresne".
Dve šivanki...

Double_J ::

kar raziskovalce navaja na sklep, da videonadzor umorov ne preprečuje, pač pa se morilci le nekoliko odmaknejo od videonadzorovanega območja. Na ostale vrste zločinov prisotnost videonadzornih kamer ni imela vpliva.


Torej je edini problem v tem, da se lahko odmaknejo od videonadzorovanega območja. Logičen sklep.
Dve šivanki...

Spock83 ::

Hah, lahko bi naredili software, ki bi opazoval hitrost avtomobilov ter njihovo smer. Pri vsaki nenavadni spremembi smeri ali zmanjšanje hitrosti vozila bi sprožil alarm. Ustrezna oseba bi pregledala posnetek. :)

WarpedGone ::

Takšne reči že imajo, vendar ne procesirajo vseh posnetkov le najbolj kritične - predori (nekateri?)
Zbogom in hvala za vse ribe

podtalje ::

Za moj okus že kar malo preveč senzacionalistično napisana novica.

Če v enem primeru videonadzor ne pripomore k večji varnosti, to še ne pomeni, da se da iz tega logično sklepati,
da videonadzor ne pripomore čisto nič k večji varnosti. Prav tako, če nadzor na javnih mestih ni učinkovit, še ne pomeni,
da videonazdor v nobenem primeru ni učinkovit.

Sicer se v splošnem strinjam z glavno mislijo novice, da je treba videonadzor uporabiti smiselno in pretehtati njegove učinke,
bi pa vseeno novica lahko bila napisana malo bolj objektivno.

Utk ::

[snip]
Zadnjič se je en ubil, čeprav je imel airbag, esp in piskač za pase. Zakaj za boga potem plačujemo to sranje, če nam nič ne pomaga?

Zgodovina sprememb…

fiction ::

Ok sej razumem point - videonadzor ne pripomore k vecji varnosti, kar potrjujejo razne studije npr. o stopnji kriminalitete na nadzorovanih obmocjih.

Ne razumem pa kaj ima opisani dogodek opraviti s tem sklepom. Tisti ljudje bi bili najbrz v obeh primerih mrtvi. Ce bi nekdo pregledal posnetke, bi jih samo hitreje nasli. Razen, ce je predpostavka tukaj, da bi nekdo to tako pogosto gledal, da bi lahko poslali tja resevalce, ki bi lahko se kaj naredili. Ampak tega ne moremo vedeti, torej se iz tega ne da cisto nicesar sklepati, razen mogoce, da nobeden ne pregleduje vseh podatkov z nadzornih kamer v kolikor ni potrebe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fiction ()

Utk ::

Ja ampak to bi rešle bolj pametne kamere.
Kot bi dosti več kriminala rešli s kamerami, če bi med ropom stoletja bile prižgane. Ali pa snemale v ločljivosti kaj večji kot 3 leta star mobitel. Kot so pred časom kazali posnetek ropa črpalke, na katerem ni blo videt niti ali je ropal človek ali tjulenj. Take kamere res ne koristijo kaj dost.

Primoz ::

Kar pomeni, da jih ne rabimo (takih). Če se gremo nadzor v imenu zagotavljanja nekakšne varnosti, potem mora biti zadeva dovolj kvalitetno izpeljana, da nadzor dejansko zagotavlja neko dodano vrednost.

Če se pa te posnetke zbira s kakšnim drugim namenom, naj se pa to pove ... ane.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

gruntfürmich ::

Kar pomeni, da jih ne rabimo (takih). Če se gremo nadzor v imenu zagotavljanja nekakšne varnosti, potem mora biti zadeva dovolj kvalitetno izpeljana, da nadzor dejansko zagotavlja neko dodano vrednost.

Če se pa te posnetke zbira s kakšnim drugim namenom, naj se pa to pove ... ane.


sklep glede te nesreče da kamere ne zagotavljajo večje varnosti lahko poda samo neumen človek in tak, ki bi na nek način rad da se tu odpre žgoča razprava glede tematike, da bi se čimbolj kilkal slo tech.

hvala lepa za to. rad sem tu gor, ampak to pa gre že čez use meje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Primoz ::

Če jih nihče ne gleda ...
There can be no real freedom without the freedom to fail.

gruntfürmich ::

Če jih nihče ne gleda ...


kamere niso krive da jih nobeden ne gleda, pa da video ni dokazno gradivo... vsi divjaki bi lahko bili ob izpit zaradi 'kamer', ampak ljudje imamo očitno drugačne načrte...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SoulReaver ::

avtor članka Matej Kovačič meša jabolka in hruške !
Povezava, ki jo ponuja, je do članka o študiji glede videonadzora na javnih mestih in kriminala, kar nima dosti zveze s prometom in avtocestami. Videonadzor na področju prometa je preprečil ali vsaj ublažil ogromno nesreč, kar lahko potrdim iz prve roke. V še več primerih pa je pripomogel k ugotovitvam zakaj je do nesreče sploh prišlo in odpravi pomanjkljivosti. Primer nesreče pod golim vrhom pa je res nekakšen izreden splet nepredvidljivih okoliščin,ki ima z videonadzorom res malo zveze! Slovenske avtoceste so pokrite s kamerami na najbolj nevarnih točkah, oz točkah, ki imajo pomen pri nadziranju in usmerjanju prometa. Pričakovati, da je cesta 100% pokrita z videonadzorom je precej nerealno, ker bi v tem primeru potrebovali po eno kamero na manj kot 50m ceste, kar pri naših 500+km nanese nekako minimalno 100 000 kamer. Tudi, če bi imeli posebno programsko opremo bi potrebovali vojsko operaterjev, da bi tako število kamer nadzirali, kar bi verjetno nekako vplivalo na ceno vinjete. In pričakovanje, da bi nekdo kar tako iz čistega mira pregledoval vse videoposnetke vseh kamer v iskanju dogodka o katerem nihče ne ve nič in, ki je trajal verjetno le delček sekunde kaže le na to, da avtor nima minimalnega pojma o delovanju videonadzornih sitemov. Tako, da je ta članek popolnoma brezsmiseln in tudi precej neumen...IMHO! Če je ful kamer folk joče, da živimo v policijski državi, ko pa jih ni, folk joče, da zakaj jih ni...in ko rečem folk mislim Marko Kovačič :) jaz sem za vmesno varijanto: več kamer na cesti in manj na ulicah!

Okapi ::

Jaz bi tudi rekel, da avtor s takšnimi "novicami" pljuva v lastno skledo. Kako bi lahko kamera preprečila, da avto zgrmi v prepad, ve verjetno samo on.;)

Tudi sklep (na osnovi poročanja Kanala A - vsi menda vemo, kako tam poročajo), da so tisti konkretni odsek res snemali, sploh ni nujno pravilen. Drži podatek, da posnetkov ne hranijo tako dolgo (med drugim tudi zaradi vseh, ki jih tako skrbi za zasebnost), ali je tisti del ceste pokrit, pa je zgolj ugibanje.

Na osnovi te nesreče bi lahko kvečjemu ugotovili, da videonadzor (še) ni dovolj dober in bi morali poskrbeti recimo za samodejno računalniško analizo posnetkov in alarmiranje v primeru različnih izrednih dogodkov - po vsej avtocesti, ne samo na par kritičnih mestih.

O.

Pyr0Beast ::

Videonadzor na področju prometa je preprečil ali vsaj ublažil ogromno nesreč, kar lahko potrdim iz prve roke.
Kako in na kakšen način ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kuglvinkl ::

Kako bi lahko kamera preprečila, da avto zgrmi v prepad, ve verjetno samo on


Sem mislu, da samo tisti, ki nimajo nič med levim in desnim usšesom kaj takega vprašajo...

Gre za to, da so kamere useless. Mislm, WTF, kamere preprečle nesrečo?!

Jest sem za to, da jih izšutiramo iz avtocest. Ker se niso izkazale. Nič, nada, zero! 22. maja...



Kaj se bo zgodlo? Še več jih bo :)
Your focus determines your reallity

Pithlit ::

Slovenske avtoceste so pokrite s kamerami na najbolj nevarnih točkah, oz točkah, ki imajo pomen pri nadziranju in usmerjanju prometa.


No, no... počasi tole... precej kamer je postavljenih na točkah ki niso nevarne. Še manj pa potrebne usmerjanju prometa (sicer mi je ravno toliko jasno, kako naj kamere usmerjajo promet, kolikor mi je jasno kako naj preprečijo nesrečo). Imajo pa pomen pri nadziranju. To pa ja.
Life is as complicated as we make it...

kuglvinkl ::

Če je ful kamer folk joče, da živimo v policijski državi, ko pa jih ni, folk joče, da zakaj jih ni...


Dvomim, da bi kdor koli jokal, ker ne bi bilo kamer. Med nama, pred 10 leti jih praktično ni bilo.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Od tega ogromnega števila kamer imajo koristi samo proizvajalci takih sistemov.

Kamere v najboljšem primeru zabeležijo dogodek, nikakor ga pa ne morejo preprečiti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kuglvinkl ::

Kamere v najboljšem primeru zabeležijo dogodek, nikakor ga pa ne morejo preprečiti.


To je treba brat dobesedno. V _najboljšem_. Ne v povprečju. V _najboljšem_.

Zato sem prepričan, da so useless.

Am, imamo mi sploh razvit kakšen model, kjer bi ta silni nadzor zaradi nadzora preverjali, če ima sploh smisel, oz. je učinkovit? Recmo na določeno časovno obdobje smo s pomočjo kamer in real time ugotovili nesrečo (ki je ni nihče od udeležencev v prometu javil) in nemudoma poslali reševalno ekipo bi bil ponder.

Ker drugače gre za _nesmotrno_ rabo davkoplačevalskega denarja.
Your focus determines your reallity

SoulReaver ::

@Pyro: Kako in na kakšen način je pomagal videonadzor al' kako lahko to potrdim iz prve roke?

@Pithlit: Videonadzor pomaga tako, da operater vidi kaj se dogaja na terenu in npr. ob nesreči voznike preko spremenljivih portalov usmeri na drugi pas ali celo zapre cesto, da ne pride do naleta in verižnih trčenj in usmeri voznike na izvoz pred krajem dogodka, napoti in usmerja policijo in cestne vzdrževalce, da zavarujejo kraj in usmerjajo voznike direktno na terenu... Kako pa ti veš katere točke so nevarne in pomembne za usmerjanje prometa? a si morda prometnik?

@kuglivink: 1 primer, v ulici kjer živim je lekarna v katero so đankiji vlomili več krat v enem letu in dobili so jih šele s pomočjo posnetka kamere...to je bilo pred 5 leti, če se ne motim, od takrat ni bilo več vlomljeno...2. primer, znancu je nekdo vedno scal pred vhodom v blok, ko so postavili kamero so ugotovili, da je bil sosed :)malo nepomembna ampak vseeno...to so osebno znani primeri, poglej si malo na liveleak.com, tam je en kup posnetkov, ki so bili zelo koristni, od tega, da so zašili policaje, ki so naklepali podtikanje kaznivega dejanja nič krivemu vozniku, do tega, da so rešili otroke iz rok pedofilov! Jaz bi bil zelo vesel, da je vrtec v katerega hodi moj otrok pod videonadzorom...
opažam, da videonadzor predvsem moti teoretike zarot in kriminalce...

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

@Pithlit: Videonadzor pomaga tako, da operater vidi kaj se dogaja na terenu in npr. ob nesreči voznike preko spremenljivih portalov usmeri na drugi pas ali celo zapre cesto, da ne pride do naleta in verižnih trčenj in usmeri voznike na izvoz pred krajem dogodka, napoti in usmerja policijo in cestne vzdrževalce, da zavarujejo kraj in usmerjajo voznike direktno na terenu... Kako pa ti veš katere točke so nevarne in pomembne za usmerjanje prometa? a si morda prometnik?

In kaj ti pomaga, če niso videli nesreče?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

kuglvinkl ::

@kuglivink: 1 primer, v ulici kjer živim je lekarna v katero so đankiji vlomili več krat v enem letu in dobili so jih šele s pomočjo posnetka kamere...to je bilo pred 5 leti, če se ne motim, od takrat ni bilo več vlomljeno...


Men to ne pove kej dost od splošni koristnosti kamer. Namreč, nadzoroval se je zasebni prostor. + skenslal so eno skupino đankijev. Who cares, razen lastnikov.

2. primer, znancu je nekdo vedno scal pred vhodom v blok, ko so postavili kamero so ugotovili, da je bil sosed...


enako kot prej. + moraš bit pička, da se zaneseš na kamero, da ugotoviš, kdo ti ščije pred vrata. Kaj so pa potem "ukrepal"? So spekel .avi na CD in ga incognito poslal na Policijo? :) Mislm, eni se res obnašajo, kot da so totalno nemočni. S tem, da sploh ne namigujem, da bi blo treba soseda navozit, ko se scal po vratih. Ampak dobr, če nisi dec, tko ne boš poštekal, kaj pravim.

liveleak.com, tam je en kup posnetkov, ki so bili zelo koristni, od tega, da so zašili policaje, ki so naklepali podtikanje kaznivega dejanja nič krivemu vozniku, do tega, da so rešili otroke iz rok pedofilov! Jaz bi bil zelo vesel, da je vrtec v katerega hodi moj otrok pod videonadzorom...


Evo, pa smo pri pedofilih. Smo že zadnjič pogruntal, da ni mogoče voditi racionalne razprave glede tega vprašanja. To je tko kot Hitlerjev argument :)
Your focus determines your reallity

SoulReaver ::

??? če niso videli ne pomga, če pa ne bi imeli sploh ne bi nikakor niti MOGLI videt, a ne ? upam, da se zavedaš kako glupo je bilo to vprašanje...

Double_J ::

En folk je pa skejtal v avtocestnem predoru. Pa so jih hitro dobili zaradi kamere. A to je tudi brezveze?
Dve šivanki...

kuglvinkl ::

@Double_J: je. Glej kaj si napisal. en folk je skejtal... Dejte si v vrednostni sistem sorazmernost.
Your focus determines your reallity

Pyr0Beast ::

Kako bi lahko kamera preprečila, da avto zgrmi v prepad, ve verjetno samo on

Pa seveda. Ob štango kamere bi zapel ! To bi ga rešilo ! :D

(Dasiravno mi je žal da se je kaj takega sploh pripetilo. Dosti raje bi videl da bi se voznika in sopotnika/co rešilo.)

Kako in na kakšen način je pomagal videonadzor al' kako lahko to potrdim iz prve roke?
Oboje, podaj čimveč informacij.

Jaz bi bil zelo vesel, da je vrtec v katerega hodi moj otrok pod videonadzorom...
Čemu in zakaj ? Pa saj so tam otroci kot v zaporu z vsaj 2m visoko ograjo. Sam bi raje nadzor prepustil vzgojiteljici/ženi kot pa kameri. Ravno zaradi te tehnologije se je začelo zanemarjati ljudi.

opažam, da videonadzor predvsem moti teoretike zarot in kriminalce...
Slabo opažaš. Tudi ne poizkušaj blatiti ljudi z metanjem njihovih osebnosti v isti koš.

Zloraba videonadzora moti vse ki karkoli dajo na osebno svobodo, ohranitev svojega dostojanstva ter zasebnosti in mogoče še kaj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

SoulReaver ::

@kuglvinkl: torej, če se tebe ne tiče in ti od tega nimaš koristi, so kamere brezvezen strošek za davkoplačevalce...
imaš prav, nima smisla razpravljat!

Pyr0Beast ::

imaš prav, nima smisla razpravljat!
To je bilo pa hitro.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kuglvinkl ::

:)

One down.
Your focus determines your reallity

Double_J ::

http://www.videoarhiv.com/na-slovenskih...

So kar potrebne tele kamere, glede na tole početje. Potem se jih lahko pošlje v Polje.:))
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

SoulReaver ::

Kako in na kakťen na�in je pomagal videonadzor al' kako lahko to potrdim iz prve roke?
Oboje, podaj �imve� informacij.


kako pomaga sem razloŞil prej, vem pa ker sem prometnik in delam na tem podro�ju...

Jaz bi bil zelo vesel, da je vrtec v katerega hodi moj otrok pod videonadzorom...
�emu in zakaj ? Pa saj so tam otroci kot v zaporu z vsaj 2m visoko ograjo. Sam bi raje nadzor prepustil vzgojiteljici/Şeni kot pa kameri. Ravno zaradi te tehnologije se je za�elo zanemarjati ljudi.


Ko boĹĄ imel otroke, boĹĄ zelo dobro razumel zakaj!

opaĹžam, da videonadzor predvsem moti teoretike zarot in kriminalce...
Slabo opaĹžaĹĄ. Tudi ne poizkuĹĄaj blatiti ljudi z metanjem njihovih osebnosti v isti koĹĄ.
Zloraba videonadzora moti vse ki karkoli dajo na osebno svobodo, ohranitev svojega dostojanstva ter zasebnosti in mogo�e ťe kaj.


mi poveĹĄ en sam primer zlorabe videonadzora in kako lahko videonadzor krĹĄi tvoje dostojanstvo?

SoulReaver ::

:)

One down.

jp, res je, od mene bi bilo zelo, zelo neumno, da bi zgubljal čas v razpravi z nekom , ki razmišlja tako ozko...

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

http://www.videoarhiv.com/na-slovenskih...

So kar potrebne tele kamere, glede na tole početje.


Kako?! Vsi vedo, da se snema, ampak se takšne stvari še vedno dogajajo. In kaj lahko naredi operater pri takšem incidentu? Samo nemočno opazuje, ker se še ne znamo prežarčit na kraj dogodka. Ex post prekršek mene ne zanima. Mene zanima samo ex ante učinkovitost, ki je pa pojmovno skoraj nezdružljiva s kamero.
Your focus determines your reallity

Double_J ::

Pač si spregledal intervencije policije? Ter znake za alarm tudi?

Če gledaš ideološko seveda spregledaš.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

SoulReaver ::

http://www.videoarhiv.com/na-slovenskih...

So kar potrebne tele kamere, glede na tole početje.


Kako?! Vsi vedo, da se snema, ampak se takšne stvari še vedno dogajajo. In kaj lahko naredi operater pri takšem incidentu? Samo nemočno opazuje, ker se še ne znamo prežarčit na kraj dogodka. Ex post prekršek mene ne zanima. Mene zanima samo ex ante učinkovitost, ki je pa pojmovno skoraj nezdružljiva s kamero.



LOL, še nisi slišal za telefon in policijo?
torej ti predlagaš, da se namesto nakupa kamer raje zaposlijo precogsi in vse preprečijo še preden se kaj zgodi?
pametno in zrelo razmišljanje, sej sem rekel, da nima smisla razglabljat:)

Zgodovina sprememb…

LordPero ::

Za moj okus že kar malo preveč senzacionalistično napisana novica.


Ja, prosim izogibajte se takemu pisanju novic.


Glede kamer pa -poglejte Anglijo (London), na vsakem pločniku snema 15 kamer psa ob hidrantu ...
In so hitech, je smart programovje za njimi in služijo več sistemom (tudi npr. za pobiranje okoljske takse v centrih). Ali je to opazno močno orodje proti kriminalu (terorizmu) pa ne vem.

Sploh pa, kaj vas tako moti, če vas od daleč posnamejo? Načeloma je meni vseeno, ker pač ni ljudi, ki bi to ali ki bi to sploh lahko izkoriščali za neke hude osebno invazivne namene.
In tudi, pametnih sistemov je ogromno, samo napraviti jih je treba. Npr. (za primer iz novice) saj ni treba da so kamere dobesedno za vsak meter, na par dalših ravninah, za poročanje etc. -ali pa, če vam je tako pomembno, da ko zmankate iz avtoceste to hitro nekdo ve, naj uvedejo sistem čekiranja tablic (ta avto je vstopil tukaj in izstopil ... ? Ob tem pa še izmeri povprečno hitrost in ti da kazen :( -še en mali avtocestni korakec k policijski državici).

In zakaj nadzorni sistem ne bi mogel preprečiti nesreče? Npr. en kamjon zanese počez, kamere pa dajo na vse table pred dogodkom opozorila in omejitev hitrosti. Razlika je imho dovolj velika v prid sistema.

Tiste kamere z mizernimi ločljivostmi (in slikco na minuto) pa so itaq namenjene popolnoma drugim namenom kot je npr. identifikacija.

Ex ante učinkovitost? Tega ideološko gledano res nekako ni v pravem pomenu, ne pri kamerah ne pri nekih drugih sistemih, ker pri vsakem sistemu gre za bolj ali ne marginalne napredke -in če je rezultat pač malo majn nesreč je potem vseeno.

Glede nadzora potomstva v vrtecih -imho je to super, ker nobena vzgojiteljica z nevem kako napredne šole ne bo videla vsega in bila pravična do vseh. Oz. z drugimi besedami, za svojega bi jaz hotel videti in ne samo slišali vzojitelce (ki konec koncev lahko govori 'kaj je bilo' samo po tem 'kar sklepa da se je zgodilo'). Iz-temno.

Pyr0Beast ::

So kar potrebne tele kamere, glede na tole početje. Potem se jih lahko pošlje v Polje.:))
Imo njihovo početje nima veliko veze s kamerami. Isto bi počeli tudi če jih nebi bilo.

Tukaj vidim osnovne nivoje pomanjkanja razuma nevarnosti na avtocesti, kot tudi nepoznavanje predpisov. Tega kamere NE BODO rešile !

Ko boš imel otroke, boš zelo dobro razumel zakaj!
Kako se lepo izmotavaš. ...

Ne, kar lepo mi razloži zakaj tako misliš. Lahko greš tudi v vrtec pa otrokom razdeliš pomirjevala da bodo bolj mirni, vendar pa možnost da to lahko narediš še vedno ne pomeni, da je taka odloćitev pravilna.

kako pomaga sem razloĹžil prej, vem pa ker sem prometnik in delam na tem področju...
Lepo od tebe. Mi smo pa trapasti davkoplačevalci in tega ne razumemo, zato vas naprošamo da vaše trditve opredelite s primeri.

mi poveš en sam primer zlorabe videonadzora in kako lahko videonadzor krši tvoje dostojanstvo?
Npr. že za narkomane ki so vlomili v lekarno. Kamere so opravile svoj namen, zato bi se jih moralo odstraniti.

Krši ga s tem, ko me beleži brez mojega privoljenja.

EN primer ? Ali se ne spomneš primera Emporiuma ?

Ti bom kar citiral.:

Včeraj je Informacijska pooblaščenka na tiskovni konferenci sporočila, da so na odlagi anonimne prijave v blagovni hiši Emporium v Ljubljani opravili inšpekcijski nadzor, v okviru katerega so ugotovili, da so varnostniki izvajali videonadzor v slačilnicah za pomerjanje oblačil.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Ko boš imel otroke, boš zelo dobro razumel zakaj!
Kako se lepo izmotavaš. ...

Ne, kar lepo mi razloži zakaj tako misliš.
Temu se pač reče napredek. Sodobna tehnologija in elektronski monitorji so preprečili že marsikatero "smrt v zibki" ali nesrečo.

Protipožarni detektorji so ti tudi lahko zoprni (ker se recimo lahko sprožijo, če kadiš, ali če si v sobi kaj skuhaš, ali če te je strah radioaktivnosti), poleg tega požara ne morejo preprečiti, pa še lažni alarmi znajo biti dragi, ampak je vseeno precej neumno trditi, da so nesmiselni.

O.

SoulReaver ::

So kar potrebne tele kamere, glede na tole početje. Potem se jih lahko pošlje v Polje.:))
Imo njihovo početje nima veliko veze s kamerami. Isto bi počeli tudi če jih nebi bilo.

Tukaj vidim osnovne nivoje pomanjkanja razuma nevarnosti na avtocesti, kot tudi nepoznavanje predpisov. Tega kamere NE BODO rešile !


Kamere so namenjene temu, da se skrajša čas vpliva nevarnosti in odziva pristojnih služb in ne da bi izobraževale ljudi...

Ko boš imel otroke, boš zelo dobro razumel zakaj!
Kako se lepo izmotavaš. ...

Ne, kar lepo mi razloži zakaj tako misliš. Lahko greš tudi v vrtec pa otrokom razdeliš pomirjevala da bodo bolj mirni, vendar pa možnost da to lahko narediš še vedno ne pomeni, da je taka odloćitev pravilna.


LOL :))sej ne pričakuješ resnega odgovora, a ne?

kako pomaga sem razloĹžil prej, vem pa ker sem prometnik in delam na tem področju...
Lepo od tebe. Mi smo pa trapasti davkoplačevalci in tega ne razumemo, zato vas naprošamo da vaše trditve opredelite s primeri.


lepo, da se zavedaš, da si trapast. To je velik korak naprej. Samo jaz bi na tvojem mestu govoril kar v ednini. Kakorkoli, če ne razumeš kar sem napisal, ti niti nobena nadaljna razlaga ne bo pomagala, zato bom kar pustil stat...


mi poveš en sam primer zlorabe videonadzora in kako lahko videonadzor krši tvoje dostojanstvo?
Npr. že za narkomane ki so vlomili v lekarno. Kamere so opravile svoj namen, zato bi se jih moralo odstraniti.

Krši ga s tem, ko me beleži brez mojega privoljenja.


vsak kraj, ki je pod videonadzorom je označen, tako da se mu lahko izogneš, če se ne strinjaš s snemanjem. Samo človek je res driska, če se počuti oškodovanega, ker ga je kamera posnela...ne vem no, mislim, da se močno sprenevedaš ali pa si res malo usekan...


EN primer ? Ali se ne spomneš primera Emporiuma ?

Ti bom kar citiral.:

Včeraj je Informacijska pooblaščenka na tiskovni konferenci sporočila, da so na odlagi anonimne prijave v blagovni hiši Emporium v Ljubljani opravili inšpekcijski nadzor, v okviru katerega so ugotovili, da so varnostniki izvajali videonadzor v slačilnicah za pomerjanje oblačil.


emporium je zasebna trgovina(s katero upravljajo zasebniki)in ne ulica ali cesta...

ful sem razočaran nad tabo, od nekoga ki citira Carlina, bi človek pričakoval več zdrave pameti...

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

@Pithlit: Videonadzor pomaga tako, da operater vidi kaj se dogaja na terenu in npr. ob nesreči voznike preko spremenljivih portalov usmeri na drugi pas ali celo zapre cesto, da ne pride do naleta in verižnih trčenj in usmeri voznike na izvoz pred krajem dogodka, napoti in usmerja policijo in cestne vzdrževalce, da zavarujejo kraj in usmerjajo voznike direktno na terenu... Kako pa ti veš katere točke so nevarne in pomembne za usmerjanje prometa? a si morda prometnik?


Prometnik nisem. Imam pa par dokaj zdravih oči. In vidim kje so nekatere kamere postavljene. In nekatere so tam izključno zaradi nadzora. Nikjer pa nisem oporekal ustreznosti nekaterih drugih lokacij. Si pa lahko ogledaš kje kamere stojijo in kaj gledajo. Pa se sam odločiš. Kdor trdi da so _vse_ kamere tam, kjer pač so, zaradi varnosti... potrebuje obisk mož v belem.

*no... so tam zaradi 'varnosti', vendar vprašanje čigave.
Life is as complicated as we make it...

Okapi ::

1. nihče ne trdi, da so vse kamere samo zaradi varnosti.
2. varnost pomeni tudi varnost lastnika kamere, ne samo javnosti na splošno.

Dandanes državljani, ki tako cenijo svojo zasebnost, radi zelo hitro tožijo recimo cestno ali komunalno podjetje zaradi prometne nesreče ali recimo zdrsa na poledenelem pločniku. Ali starši vzgojiteljico v vrtcu zaradi nesreče. Ali študentka profesorja zaradi domnevnega šlatanja med izpitom.
In s kamero se lahko do določene mere zavaruješ pred neupravičenimi tožbami te vrste.

O.

SoulReaver ::

ne štekam kaj si ti predstavljaš pod besedo nadzor?
itak, da so vse kamere zaradi nadzora, sej se kliče video-nadzor! zaradi česa pa bi ble, za okrasek?? nadzira pa se zaradi varnosti in informacij, ki pomagajo pri vodenju prometa! ne razumem kaj ti ni jasno??...al misliš na policijski nadzor? da so kamere tam, da policaji gledajo kdo dela prekrške? policija dobi te posnetke samo, ko pride do kakega incidenta in še takrat po odredbi sodnika in samo za to, da se ugotovi kdo je povzročitelj! dars in cestna podjetja sploh ne zanima, če si ti pripet ali ne in koliko hitro voziš, če pa nekoga oplaziš in zbežiš, bo ta nekdo prijavil policiji in policija ima takrat razlog za zahtevat vpogled v posnetke, če pa nihče od udeležencev nič ne prijavi se ne zgodi čisto nič niti, če voziš 500km/h!

Senitel ::

SoulReaver,
V koliko primerih je video nadzorni center prvi, ki je sporočil nesrečo policiji? Lahko postrežeš s kakšnimi podatki? V konkretnem primeru so video nadzorni center prehiteli svojci s prijavo pogrešane osebe.
Če nihče od udeležencev nič ne prijavi se ne zgodi čisto nič? Zgoraj je link na videoarhiv. Kaj se je v konkretnih primerih zgodilo, da so posnetki pristali celo v javnosti, če še policija potrebuje odredbo sodnika, da pride do teh posnetkov? Se je idiot v modrem na motorju na začetku posnetka prijavil, ker je povzročal splošno nevarnost na avtocesti? So ga zaradi posnetka disciplinsko kaznovali?

Pithlit ::

če pa nihče od udeležencev nič ne prijavi se ne zgodi čisto nič niti, če voziš 500km/h!

Se pravi.... to je una fora, če sem sam lahko delam gluposti? In pravila ne veljajo več? Dej...
Life is as complicated as we make it...

poweroff ::

Aha, te so "resne", tiste študije, ki kažejo drugače so pa "neresne".

Lahko navedeš kakšno študijo, ki kaže drugače?


Ne razumem pa kaj ima opisani dogodek opraviti s tem sklepom. Tisti ljudje bi bili najbrz v obeh primerih mrtvi.

Aha! In kako torej videonadzor pripomore k večji varnosti? Če so pa ljudje itak mrtvi?


Videonadzor na področju prometa je preprečil ali vsaj ublažil ogromno nesreč, kar lahko potrdim iz prve roke.

Jaz pa lahko iz prve roke potrdim, da ne deluje. Tudi višje kazni niso delovale - razen prvih nekaj tednov.

SoulReaver bi lahko vsaj za sabo prebral, da ne bo pisal neumnosti... (dvakrat različno ime). Na ostale traparije, ki jih je zapisal sploh ne bom odgovarjal.

Jaz bi tudi rekel, da avtor s takšnimi "novicami" pljuva v lastno skledo. Kako bi lahko kamera preprečila, da avto zgrmi v prepad, ve verjetno samo on.

Ne vem. Pravim samo, da VI, zagovorniki videonadzora trdite, da videonadzor pripomore k večji varnosti. Kako točno pripomore pa veste samo vi. Preprečuje očitno ne ničesar.

Glede pedofilov. Jaz gotovo ne bi rad, da kakšen perverzen varnostnik zalezuje mojega otroka preko kamere v vrtcu (in ja, imam otroka). Tako kot so perverzni varnostniki kukali v kabine za perilo v Emporiumu in kot so v znanem ljubljanskem lokalu gledali kako mladina seksa na WCju. Razumem pa, da prikriti pedofili uživajo ob misli, da bi bilo lahko zalezovanje otrok s pomočjo videokamer legalizirano.

Pač si spregledal intervencije policije? Ter znake za alarm tudi?
Če gledaš ideološko seveda spregledaš.

Zakaj je torej treba to snemat? A ti ločuješ med kamero, ki jo opazuje operater in kamero, ki (zgolj) snema na disk? Kamera, ki jo nekdo gleda je enaka temu, kot da bi varnostnik sedel tam v predoru. Videonadzor o katerem govorimo pa pomeni, da se posnetki hranijo.

Glede kamer pa -poglejte Anglijo (London), na vsakem pločniku snema 15 kamer psa ob hidrantu ...
In so hitech, je smart programovje za njimi in služijo več sistemom (tudi npr. za pobiranje okoljske takse v centrih). Ali je to opazno močno orodje proti kriminalu (terorizmu) pa ne vem.

Ne veš??? No, ve pa britansko notranje ministrrstvo - njihova raziskava je pokazala, da NISO učinkovite.

Sicer pa ste s svojim zanikanjem prav smešni. Cel kup dokazov je, da videonadzor praviloma ne deluje, oziroma deluje le v majhnem, specializiranem naboru problemov. Logično je, da trgovci z videonadzornimi sistemi mastno služijo na račun davkoplačevalcev. Gre torej za klasično prelivanje javnega denarja v zasebne žepe s pomočjo strahu in zavajanja.

Kljub temu kar naprej poslušamo, da morda videonadzor res še ne deluje, če ga bomo malo izboljšali (dali več kamer, povečali ločljivost, implementirali AI algoritme,...), bo pa začel delovati. Približno tako, kot smo konec 80-tih let poslušali, da je Jugoslavija sicer res na psu, vendar pa da pravega socializma še nismo doživeli. Samo še malo izboljšav sistema, končno uvedemo "pravi" socializem, pa se bosta cedila med in mleko.

Mater ste glupi. Kot tisti 9/11 ali moonhoaxerji, ki jih noben racionalen argument in nobena resna študija ne prepriča.
sudo poweroff

keber ::

Mater ste glupi. Kot tisti 9/11 ali moonhoaxerji, ki jih noben racionalen argument in nobena resna študija ne prepriča.

Hvala, govori zase. Spadaš namreč v isto kategorijo, "zlobne vlade gledajo vsak moj gib".
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakonodaja videonadzora (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Informacijska varnost
10833911 (14089) St235
»

Ponarejanje DNK sledov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
639256 (7081) poweroff
»

Končno prve koristi od nadzornih kamer v Sloveniji? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
23718862 (14937) Jux

Več podobnih tem