» »

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice

1
2
3 4

imagodei ::

mare_> "Konec koncev, saj si lahko pa tudi vsak sam po želji remappa tipke in si jih, če mu paše, lahko tut po abecedi zloži :P"

Exactly. Zato pa je butasto, da se gre delat en layout, ki ne bo doprinesel a ma nič k kakršnikoli hitrosti, dodani vrednosti ali čemerkoli. Edino, kar se bomo lahko pohvalili je, da zdaj pa nimamo Ex-Yu tipkovnice.

Bravo Slovenci!
- Hoc est qui sumus -

jype ::

Zakaj v novici ni slike razporeda z vsemi znaki in kompoziti?

M@73Y ::

Folk je preveč rutine navajen, in noče na nove standarde. Če bi ljudje imeli voljo bi prešli na slovensko tipkovnico. Prav tako če bi se folku dal malo gonilnike pa ostale programčke iskat bi imel skoraj vsak eno izmed linux distribucij, tako pa ima večina windowse, ker je lažje klikat kar nekaj, kakor pa se malo potruditi.
..jump into psytrance tunnel..

imagodei ::

@Caqka,

Kaj je bilo s to razpravo, smo že eni že takrat povedali. Da kakšna razprava bo, se je zvedelo v zadnjem momentu. Poleg tega so javno razpravo organizirali mislim da samo v LJ. To je že takoj pokazatelj, kakšno javno razpravo si želijo.
- Hoc est qui sumus -

ender ::

Dokler bodo proizvajalci ignorirali ta "standard", mi bo čisto kul :D
Glede na to, da gre za standard (in ne "standard"), ga proizvajalci ne bodo mogli ignorirati.

še zmerej trdim da tudi človek, ki ima ć v imenu je enakovredni državljan. Sicer ne berem ustave dnevno ampak mam nekje v spominu da ti državljanstvo zagotavlja vse pravice.
Ne spomnim se, da bi kdaj rabil Ć, Đ-ja pa ne uporabljam že odkar sem 286-ko zamenjal s 486-ko (in Đ ni bil več nadomestek za \). Po drugi strani pa € in @ rabim večkrat dnevno, zato se povsem strinjam, da se tipke zamenjajo.

Vseeno bi raje videl, da Č in Š ostaneta tam, kjer sta, Ć bi se nadomestil z Žjem, Đ in Ž pa bi se nadomestila s @ in € (predvsem za to, ker se tipka, na kateri je zdaj Ž na različnih tipkovnicah preveč premika okrog).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

SodVina ::

Ce standard ne bo obvezen, potem se ne bo obnesel. Zakaj? Ker bo precej vecja izbira ex-yu(pa ze tukaj je omejena izbira) tipkovnic kot new-slo. Izbira novega layouta na policah bo porazno slaba(ker proizvajalci pac ne bodo pripravljeni gravirati za tako majhno ciljno publiko) In tako bo vecina se naprej imela enake tipkovnice kot sedaj, razen nekaterih izjem(vecinoma nategnjenih s strani prodajalca, ki jim bo hotel prodati EDINO pravo slo tipkovnico-seveda 15uer drazje, in ne srbsko, kot jih imajo v drugih trgovinah). In te izjeme ne bodo nic drugega kot trn v peti supportu, ki se bo moral nauciti se nova imena za tipke, ce bo hotel "mamci" po telefonu kaj dopovedat. Pa ji kljub temu ne bo mogel nic, ker revca se vedno ne ve, kaj pomeni on/off na racunalniku, wait na printerju in line na adsl modemu...

Skratka, nesmisel. Popolnoma.

Bistri007 ::

WarpedOne:
še zmerej trdim da tudi človek, ki ima ć v imenu je enakovredni državljan. Sicer ne berem ustave dnevno ampak mam nekje v spominu da ti državljanstvo zagotavlja vse pravice.


Seveda je enakovreden državljan. Tudi Tűrk je enakovreden pa nimamo Ü znaka. Pa madžari s svojimi n-timi različnimi Sji so tudi enakovredni in glej no glej - na tipkovnici sta samo tipki S in Š, kje je pa recimo ś? Al pa ö?

Zanimivo, sploh nimam tipke Ő pa lahko vseeno napišem ta znak.
Enako ne bo več tipke za Ć in se bo ta znak še vedno lahko napisalo.
Ni omejitev, le vaša omejenost je brezmejna.


Ni Tűrk, ampak Türk.

>nimam tipke Ő
Večkrat se uporablja Ö.

Za ¨ je treba pritisniti Shift+(tipka levo od 1) ter A,E,O,U...

Ta novi standard je čisto nepotreben in upam, da ga proizvajalci ne bodo podprli. Vsak ki gre kupit comp, naj zahteva YU tipkovnico.

Jaz se bojim, da bodo ponudili prenosnik in samo s to novo tipkovnico. Potem si pa menjaj tipkovnico...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

imagodei ::

> "Ne spomnim se, da bi kdaj rabil Ć, Đ-ja pa ne uporabljam že odkar sem 286-ko zamenjal s 486-ko (in Đ ni bil več nadomestek za \). Po drugi strani pa € in @ rabim večkrat dnevno, zato se povsem strinjam, da se tipke zamenjajo."

Ker zdaj si pa izpahneš prste, ker na povsem nelogičnem mestu iščeč € in @?
- Hoc est qui sumus -

techfreak :) ::

Jaz se bojim, da bodo ponudili prenosnik in samo s to novo tipkovnico. Potem si pa menjaj tipkovnico...

Imam občutek, da ti ne bo potrebno skrbeti za to. A misliš,da bodo za vsak laptop šli posebej prilagajati tipkovnico za nekaj prodanih izdelkov?

jype ::

Pa sej to so samo slikce na tipkah. Key mapping bo še vedno ostal stvar softvera, kar pa komot zamenjaš.

imagodei ::

> "Za ¨ je treba pritisniti Shift+(tipka levo od 1) ter A,E,O,U..."

Ali pa Alt-Gr + ' [tipko desno, od 0] in A,E,O,U.

Kot pravim, tipka levo od 0 je neizkoriščena. Na prvem nivoju nima neke uporabne vrednosti.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@jype,

... in tolčeš po tipki Č zato, da se ti izpiše Š? [ali kakšen je že layout]
- Hoc est qui sumus -

mihec87 ::

Itq bomo tipkovnice z tem layoutom lahko iskali z lupo ter prešteli na prste ene roke..

jype ::

imagodei> ... in tolčeš po tipki Č zato, da se ti izpiše Š? [ali kakšen je že layout]

Ja, seveda. Jaz tolčem po tipki Ö da se mi pojavi č, tipki Ä da se pojavi ć, tipki + da se pojavi đ in tipku Ü da se pojavi š, pa še po # da se pojavi ž.

Ne ubije me.

imagodei ::

jype,

edino vprašanje je ZAKAJ? Kot sem rekel, me ne moti sprememba layouta, če je upravičena. Tudi razumem, da imate nekateri rajši US tipkovnice, ker so bolj primerne za programirat. Zakaj pa menjat en soliden in uporaben standard za drugega, ki bo kvečjemu ravno toliko uporaben - to mi je pa uganka.
- Hoc est qui sumus -

DeusVult ::

Bedno, nepomembno preseravanje zaradi dveh "južnjaških" črk. Sam uporabljam konfiguracijo z oglatimi in zavitimi oklepaji na mestu šumnikov, in šumnike na alt+c|s|z.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

slassi ::

Fantje in dekleta
Dejstvo je da je dosedanja tipkovnica izponjevala potrebe, ki jih imamo in menjava nima nekih zares trdnih argumentov.
Neke premike črk, ki so že bile doseglijve in so sedaj dosegljive samo z enim pritiskom ni neka pridobitev in še manj argument za menjavo. Edini argument ki še nekako zdrži presojo zdrave pameti je prevod: enter, shift...tipke.

Kar se pa tiče tega da bodo proizvajalci brez porblema naredili to novo SLO tipkovnico pa lahko predvsem sanjate kako boste imeli tako ponudbo. Proizvajalci močno zavijajo z očim kjer imajo količino manjšo od 10.000 kosov oz kar je pod tem se močno dvigne cena.
Torej posledica tega standarda bo da bo navolj mogoče 1-2 slo tipkovnice, in mogoče 1-2 prenosnika v celem letu pa še ta nebosta vedno navoljo. Skratk vsi ki mislite da bo bomo dobili sedaj kar nove SLO tipkovnice se močno motite. Vsi ki pa ste navdušeni da bodo vaši vnuki "mlatili" po novi SLo tipkovnici pa se pripravit na omjitev želj pri specifikaciji in kar takoj dajte na stran nekja evrov, d.a boste lahko kupili to novo tipkovnico.

Aja po smmo za okus kaj pomeni Slovenija v "poslovnem" svetu. Naše Gorenje proizvede celotno prodajo v celi Sloveniji prej kot v enem tednu. JA tolk je velka Slovenija. In vrjemiti mi "kitajci" ne bodo delal nove tipkovnice samo za Slovenijo no bojo ampak bodo toi lepo zaračunal.

Ta novi strandard v resnici ni prinesel nobene večje izbire saj ponudbe ne bo ampak zgolj še večjo zmedo. Pač te stavari delajo ljudje, ki nikoli niso morali delati v nekem konkurenčnem okolju ampak so predvsem imeli službo.
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

jype ::

Moja tipkovnica je nemška (US nima umlautov narisanih).

imagodei> Zakaj pa menjat en soliden in uporaben standard za drugega, ki bo kvečjemu ravno toliko uporaben - to mi je pa uganka.

Am, tkole je. Glavni problem trenutne tipkovnice je dostopnost večje količine zelo redko uporabljanih znakov "na prvem nivoju" (brez uporabe dodatnih tipk kot so shift, alt, altgr in control), pa še večje količine zelo pogosto uporabljanih znakov v višjih nivojih (npr. /, @, <, >, {, }, [, in ]). Upam, da je novi standard upošteval predloge javnosti in te reči uredil kar najbolje (@ v prvem nivoju je že super rešitev, kar se mene tiče).

TeraSonic++ ::

Nej si utaknejo to tipkovnco tja kamor ne svet luč >:D
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

jype ::

Prekle za kurnk, da so / pustili na najbolj štorastem mestu drugega nivoja. Banda.

Spc ::

Vi boste še vedno lahko uživali v svojih ljubih ć-jih in đ-jih.

Meni osebno je vseeno za te ćje, đje ampak naj pustijo vse črke tam kjer so.
@ naj bo v altgr + v ß naj bo še vedno na altgr + ć š naj bo na istem mestu.. itd itd.
Nevem zakaj ne pustijo črk tam kjer so in zbrišejo te ćđ črke če jih že tako motijo layout pa naj pustijo nespremenjen.
 

Icematxyz ::

Najbolj očitne spremembe bodo prestavitev tipk za znaka ć in đ v tretjo raven


To je zanimivo oblikovan stavek, ki se vedno skrbno povdari kjerkoli zasledim to informacijo.

ć in đ gresta po novem na tretjo raven. Znakovno - etnično očiščena tipkovnica. Seveda na XYQW pa ne vrjamem da bi se kdo upal spraviti. Pač da se vidi kam sodimo. ;)

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

jype> "Am, tkole je. Glavni problem trenutne tipkovnice je dostopnost večje količine zelo redko uporabljanih znakov "na prvem nivoju" (brez uporabe dodatnih tipk kot so shift, alt, altgr in control), pa še večje količine zelo pogosto uporabljanih znakov v višjih nivojih (npr. /, @, <, >, {, }, [, in ]). Upam, da je novi standard upošteval predloge javnosti in te reči uredil kar najbolje (@ v prvem nivoju je že super rešitev, kar se mene tiče)."

Meni se pa zdi pomembna logičnost. Zakaj Alt-gr + V ni dovolj dobra kombinacija ("at", oz. po naše "pri", "v")? Ali pa Alt-gr + E za €? Premik palca v desno in pritisk črke "V" ne predstavla nobenega napora. Večina ljudi, ki se je sama učila tipkati, uporablja 3-4 prste. Mezinca skoraj noben samouk ne uporablja, vsaj kolikor jaz vem, tako da je postavitev znaka @ nekam na obrobje malo prehlajena ideja. S stališča hitrosti dostopa je kombinacija Alt-gr + "v" verjetno dovolj hitro, da ne rabi nobenega prestavljanja. € na črki E je pa sploh zmagovita logična kombinacija. Z dostopom do teh znakov imajo pa probleme samo začetniki, po dveh urah učenja si vsi zapomnijo, da je potrebno pritisniti Alt na desni strani tipkovnice.

Po videnem pa sem zelo skeptičen, da se je kaj pametnega naredilo glede dostopa do znakov [] ter {}. Sem že povedal, ampak če že kaj, potem bi jih razporedili vsaj tako, kot je na ameriški tipkovnici, da je domače programerjem.
- Hoc est qui sumus -

krho ::

@jype:pa še večje količine zelo pogosto uporabljanih znakov v višjih nivojih (npr. /, @, >, <, {, }, [, in ]). Upam, da je novi standard upošteval predloge javnosti in te reči uredil kar najbolj

Optimist: [],{} so na današnjih š in đ, do enega prideš s shiftom do drugega s Alt Gr. Še vedno popolnoma neuporabno.
Oz še bolj neuporabno kot dosedaj! Kako za vraga naj to odtipkam s palcem in mezincem.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

jype ::

Ne moreš, pa kot rečeno je / še vedno na izjemno štorastem mestu, tako da... I hate it.

Pithlit ::

Ć in Đ motijo samo neke čistune, ki težko gledajo te znake na SLO tipkovnici.


Mene motijo predvsem zato ker jih _ne_ potrebujem. Veliko bolj pogosto potrebujem @ in /, pa še marsikaj bi se našlo.

V osnovi mi je pa čisto vseeno.
Life is as complicated as we make it...

Okapi ::

Kot pravim, tipka levo od 0 je neizkoriščena. Na prvem nivoju nima neke uporabne vrednosti.

To je natanko edina sprememba, ki bi bila res koristna. Nanjo bi prilepili @ na prvem nivoju in www na drugem, pa bi bilo precej bolje kot ta slo-standard.

O.

Bistri007 ::

Kot pravim, tipka levo od 0 je neizkoriščena. Na prvem nivoju nima neke uporabne vrednosti.

To je natanko edina sprememba, ki bi bila res koristna. Nanjo bi prilepili @ na prvem nivoju in www na drugem, pa bi bilo precej bolje kot ta slo-standard.

O.

Če misliš tipko levo od 1, se s tem sploh ne strinjam!!! Tipka levo od 0 pa je 9 oziroma kurzorske tipke levo od numerične 0.

Poleg nagnusnih prevodov tipk, ki jih poznam že iz ranega otroštva s C-64, bi bila to pa res katastrofalno uničenje funkcionalnosti. Kako bom pa pisal po nemško ali francosko? Ali napisal ime predsednika?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

Okapi ::

Levo od 1 ja, my bad (oziroma od tistega, od katerega sem citiral).

Kako bom pa pisal po nemško ali francosko? Ali napisal ime predsednika


Za Türka in Françoisa imaš altgr in ' ter +. Oba znaka sta podvojena in ker se prav pogosto ne uporabljata, je njihovo mesto na tretjem nivoju čisto sprejemljivo. Tudi € je čisto dovolj praktičen na altgr+e in ni prav nobene potrebe za selitev.

O.

Bistri007 ::

Okapi, vem da sta ta dva modifikatorja tudi tam, vendar je tako čisto nepraktično tipkati. Slepo se sploh ne da tako tipkati, prste za veliki Ö pa moraš dati v položaj podoben kaki indijski mudri.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

jype ::

Bistri007> prste za veliki Ö pa moraš dati v položaj podoben kaki indijski mudri.

?

Pritisneš altGr+', potem pa še O.

Nič strašnega, pravzaprav.

Bistri007 ::

AltGr+', potem pa še Shift+o

Namesto da tiščiš Shift z desno roko, potem z levo pritisneš ¨, nato z desno o. Nato spustiš Shift.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

slassi ::

Trdim in vem, da imam prav!
večina tistih, ki sedaj goreče zagovarja ta novi slo razpored, bo v trgovini ko bo postavljena pred izbiro med novo slo in klasično slo tipkovnico izbral klasično. Preprosto nova bo xx ojrov dražja in bosta kvečjem dve. Klasičnih pa bo kot do sedaj cel trop.
Iz naslonjača "pametovati" kako je novi razpored oh in sploh je enostavno, denarnica in izbira bosta peli popolnoma drugo pesem in z navdušenjem boste plesali po cenjših notah, tako da boste lahko od doma z staro tipkovnico z užitkom tolkli po vseh "zaostalcih"!
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

jype ::

Al pa če si kupiš magic fucking marker in si narišeš čez staro tipkovnico novi razpored?

antonija ::

magic fucking marker

Vincent: A magic marker. A felt pen! A fuckin' black magic marker! Christ. ;)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

slassi ::

Hmm pa še tole sem se spomnil....

Ko sem prvič slišal za novo tipkovnico sem že mislil da je Miličinski vstal od mrtvih in napisal novo nadaljevanje Butalcev. Sem se takoj učipnil ampak ne pomaga. Miličinski še vedno počiva v miru. Slava mu in hvala za vse tiste lepe trenutke ob branju.
No Butalci so pa še vedno živi.
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

jype ::

antonija> Vincent

Na tega sm se spomnu, ja :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

CaqKa ::

Zakaj pa menjat en soliden in uporaben standard za drugega, ki bo kvečjemu ravno toliko uporaben - to mi je pa uganka.

standarda do sedaj sploh blo ni.

bibip ::

Tukaj je pa en kup, ki se zavedajo svoje majhnosti. To jim je najbrž edina zavednost.

Kaj češ... Vse žlajfe vklopit samo, da bi pametni izpadli. Bluz do neba, pa da cajt mnine...

Mimogrede, zame je to super novica. Nimam se za kaj "pizdit". Ko jo bom menjal jo bom pa kupil. >:D

slassi ::

stara modorst pravi:

Če si velik in misliš da si majhen potem ni izkoriščaš svojega potenciala

ČE si majhen in misliš, da si velik si butalc

Če si majhen in se tega zavedaš lahko to izkoristiš sebi v prid in velikim lahko dokažeš da s tabo pa ni lahko češenj zobat

;)
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

nekikr ::

Kot je nekdo zgoraj rekel: ko boš prišel v trgovino in imel na razpolago tipkovnico za X ojrov in zraven identično, le da bo imela dograviran SLO layout za X+3€, boš takoj izbral stari format. Originalnih slovenskih layoutov praktično ne bo, ker smo premajhen trg, proizvajalci kot so Logitech, Genius, Trust, HP, Dell...pa nimajo ne časa, ne volje, da bi naredili 100 slovenskih tipkovnic mesečno in jih imeli v forecastih planirane za proizvodnjo. Tako bo praktično možno dobiti samo hrvaške z dograviranimi znaki in zaradi gravure dražje ali pa dobri stari hrvaški layout.

frudi ::

AltGr+', potem pa še Shift+o

Namesto da tiščiš Shift z desno roko, potem z levo pritisneš ¨, nato z desno o. Nato spustiš Shift.

Z desnim mezincem držiš (desni) shift in pritisneš zaporedoma - z levim mezincem ta famozno tipko levo od 1, z desnim sredincem pa 'o'; spustiš desni shift.
Trivialna operacija na trenutni slovenski tipkovnici in izvedljiva brez kakršnegakoli napora ali krivljenja prstov.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

bibip ::

stara modorst pravi:

Če si velik in misliš da si majhen potem ni izkoriščaš svojega potenciala

ČE si majhen in misliš, da si velik si butalc

Če si majhen in se tega zavedaš lahko to izkoristiš sebi v prid in velikim lahko dokažeš da s tabo pa ni lahko češenj zobat

;)


Saj se lahko ven vlečeš, ampak si tam kjer si. Tvoje kategorije pa ni nujno, da držijo. Lahko zadevo obrnem nate, pa bo spet flame... :D Ampak nima veze.

Sam v tej naši tipkovnici ne vidim nič slabega. Nekako se pa govori tod naokoli, da vsak, ki k nam pride, moramo kar njegov jezik znati in se mu prilagoditi. Butalci in butale? Odvisno, kdo gleda.

slassi ::

JA res se da obrnit tako in drugače. Glede tega, da bi se vsakemu, ki pride prilagajamo. Tega nisem napisal niti se ne strinjam s tem. Dejstvo je da smo zgodovnsko, poslovno in kulturno vpeti v ta prostor. TO še ne pomeni, da sedaj pa gremo nazaj v Jugo. JAz mama naše bivše brate prav rad tam kjer so. Hec in butlastvo pa je da spreminjamo nekaj kar deluje popolnom uredu in ni nobene potrebe po spremembah.
In ta tipkovnica je prav tipična za nas....Napišemo zakon, pravilo, nov standard ki povzroči zgolj zmedo in težeave. Ne prinese nobene prednosti ampak zgolj slabo napisana pravila, ki omogočajo da se jih vsak ki ima xxx ojrov pod palcem privošči odvetika, ki pravila in zakone zlahka obide. Pri tipkovnici pa naredimo standard, ki to dejansko ni.
Če bi želeli, da bi ta novi standard obveljal potem, bi moral biti obvezen, vendar ni. in ker bo povzročil zgolj dodatne stroške in težave nebo nikoli zaživel.

Končen rezultat pa bo: da se boje nekateri predlegatelji obeseli vence uspeha in slave in veselo nastopali po medijih, da bodo tiskarji mogoče nekaj zaslužili. Čet par let pa bo to vprašnje na kvizu in odgovora razen peščice profijev, ki živijo od tega posla nihče ne bo vedel odgovora.
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

bibip ::

Tukaj se čisto strinjam s tabo. Vendar... še drugi vidik.

Slovenska identiteta je bila prevelikokrat teptana in poteptana. Če pa je to še ena stvar, ki jo določimo za našo, potem je to v pogledu domoljubja še en plus. To pa ni ravno velik strošek. Če so že vse najbolj razširjene računalniške sisteme prevedli v slovenščino (razen osx), da imamo v svojem jeziku in ne v kakšnem od "osvajalskih" držav, potem še vedno ni nič slabega tole s tipkovnico.

Ni vedno samo denar, ki odloča stvari. Ene stvari so neprecenljive.
???
Zdaj pa že zvenim kot tista reklama...
Bom raje nehal.>:D

Half-Saint ::

To sem že povedal v prvi temi, bom pa še enkrat. Nova tipkovnica je mimo. Na srečo imam na zalogi dovolj starih tipkovnic (2x Model M v rezervi plus en v uporabi), da mi še dolgo ne bo treba menjat.

LP
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

bibip ::

Vsak ima svoje mnenje. Ni pa vedno le-to vsem prav. Seveda nihče nikogar ne sili v nakup slovenske tipkovnice. Je pa možno. :)

gzibret ::

Glede ć-jev in đ-jev...

Mislim, da povprečen slovenec veliko večkrat uporabi @ ali pa €, kot pa ć ali pa đ. Zato mi je novi standard všeč. Drugače pa si lahko vsak sam, po svoje nastavi tipke. Le malo spreminjanja registra je treba.
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

Pravilen razpored tipkovnice bi seveda bil

... I O P [ ]
.... K L Č Š Ž

Problematicna sta edino znaka vecje manjse. Teh nima clovek kam vtaknit.

imagodei ::

BigWhale,

tale tvoj predlog mi je veliko bolj všeč.

Jaz še vedno pravim, da je motivacija za spreminjanje layouta samo v tem, da je peščica ljudi spet zaslužila zajeten kupček denarja.

Če bi te ljudi vodil kak drug namen, npr. olajšati delo tistim, ki veliko pišemo, potem ne bi obračali položja čšž. Če bi jih vodil namen olajšati delo programerjem, potem bi zavite in oglate oklepaje spravili nekam na prvi nivo, oz. vsaj približno tako, kot so na US tipkovnici.

"Drugi" in "tretji" nivo sta pa itak butasta koncepta. Kombinacija Alt-gr + tipka je kao tretji nivo, čeprav je večini samoukov tipkanja veliko lažje pritisniti Alt-Gr kot Shift, ker prva tipka pač zahteva zgolj premik palca nekoliko v desno; pritisk Shifta Pa zahteva npr. premik palca precej bolj v desno/levo, ali pa obvladovanje tipkanja z mezincem (česar večina samoukov dejansko ne obvlada).

Tako da govorit o tem, kako je znak € kao zapostavljen, ker je "šele" na tretjem nivoju, je popolna bedarija. Važno je edino to, da je sedaj na zelo logičnem mestu.

Po drugi strani pa premik ć in đ na "tretji nivo" dejansko pomeni to, da ne bomo več mogli pisati velikih tiskanih Ć-jev in Đ-jev. Blazno uporabno v našem koncu sveta.
- Hoc est qui sumus -
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Končno jim je prišlo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
7213378 (7488) jype
»

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Diski
17628884 (17285) Phantomeye
»

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5022397 (21212) ahac
»

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
19624136 (19524) madmitch
»

Nov slovenski razpored na tipkovnicah (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
47135299 (23546) Okapi

Več podobnih tem