» »

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice

1 2 3
4
»

imagodei ::

mojca> "Kaj misliš, kje je končala tipkovnica? "

Točno tam, kjer ji je mesto. Na smetišču zgodovine.

Pa bom še enkrat ponovil za tiste, ki se jim ne da brat za nazaj: Edino merilo pri "izdelavi" nove slovenske tipkovnice je bil nek maloumen prestiž in pa pejnezi, ki so jih nekateri potegnili od države. Imamo popolnoma funkcionalno tipkovnico, s katero lahko normalno (udobno) pišemo v slovenščini in angleščini, z relativno malo truda pa tudi v drugih najpomembnejših tujih jezikih (ki bazirajo na latinici). Malce bolj se je treba potrudit za francoščino, kakšne skandinavske jezike, ki uporabljajo znake kot so AE, ?, ?, ipd., pa kakšno češčino, ki je polna ostrivcev, "rž-jev" (Ř), da o kakšni madžarščini sploh ne govorimo. Ampak - če nekdo redno piše v teh jezikih, si bo itak zrihtal francosko/norveško/češko/madžarsko tipkovnico in jo tudi dodal v Windowsih.

Vodilo za spremembo layouta torej ni v tem, da bi težko pisali v slovenščini, angleščini, nemščini, italijanščini ipd, ker v teh jezikih že sedaj pišemo brez večjih težav. Bolj eksotični jeziki itak zahtevajo svojo tipkovnico in ustrezen codepage, tako da tudi to ne more biti razlog za nov standard. In nenazadnje, programerji z novim standardom ne pridobijo nič.

Pridobijo edino čistuni, ki nočejo videti Ć in Đ na slovenski tipkovnici; pa seveda razvijalci standarda, ki so se omastili z davkoplačevalskim denarjem.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

noraguta ::

Dobra sch(f)ala
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

imagodei ::

Kateri del se ti zdi tako nenavadno zabaven?
- Hoc est qui sumus -

mojca ::

Tudi na "stari jugoslovanski" tipkovnici bi lahko uporabili posodobitve od strani 13 dalje. Jaz uporabljam svojo/eksotično tipkovnico in ne uporabljam oken, zato za morebitne vmesne posodobitve ne vem, ampak nazadnje ni bilo možno pisati npr. črk s krativcem ("grave") oz. nobenih znakov, ki jih ni v ISO-8859-2, tako da nisi mogel zapisati niti italijanskih črk.

mihec87 ::

Še dobr, ker kaj več kot grdih nalepk na tipkah tako nebi dobli..

Kaj ::

Ć na prvi ravni po mojem mnenju na Slo tipkovnici nima kaj početi. Enako kot umlauti ipd.
Sicer bo pa še vedno na voljo izbira.

VOu, šele zdel vidim, da je članek iz leta 2009. Se torej nov standard ni prijel? Namreč take tipkovnice še nisem videl (ali le slabo gledal).

(oziroma so vse moje tipkovnice že tok stare)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaj ()

imagodei ::

MihaMiha> "Ć na prvi ravni po mojem mnenju na Slo tipkovnici nima kaj početi. Enako kot umlauti ipd. "

Mogoče res, če ne bi imeli funkcionalne tipkovnice za pisanje v slovenskem jeziku, s katero je mogoče povsem OK pisat tudi v angleščini, nemščini, italijanščini, itd.

Ker pa tako tipkovnico imamo, je razvijanje novega standarda samo sebi namen - s končnim ciljem okoriščanja z davkoplačevalskim denarjem.

IOW - če ta trenutek ne bi obstajala tipkovnica z naborom slovenskih znakov in bi bili vsi Slovenci prisiljeni kupovati ameriške ali nemške tipkovnice, potem OK - razvijmo svojo in jo standardizirajmo. Da gremo pa razvijat alternativo zgolj zato, ker par mandeljcev motita "Ć" in "Đ", je pa debilizem svetovne klase.

In ja, dopuščal bi popravke na slovenski tipkovnici, če bi prinašali kakšno korist. Npr. programerjem na ta način, da bi na mesto "Š" in "Đ" postavili oglate / zavite oklepaje, ipd. A žal tale predlog ne prinaša nič takega. Zato je pravočasno končal na smetišču zgodovine, preden se je zapravilo še več davkoplačevalskega denarja.
- Hoc est qui sumus -

opeter ::

Hvala Bogu.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

technolog ::

On hoče rečt, da je škoda dveh celih tipk za Ć in Đ. Ne moti ga to, da lahko tipka umlaute in francoske spakedranke s pomočjo SHIFT + CTRL + ALTGR + nekaj.

Mogoče bi blo res pametno premapirat na kej drugega, sploh za programerje.

Zgodovina sprememb…

Cervantes ::

opeter je izjavil:

Hvala Bogu.

In za ta idiotizem seveda ne bomo iskali krivca.

BigWhale ::

Hmm, glede na to, da je Drustvo uporabnikov Linuxa clan SIST-a, bi jih mogoce lahko povprasal kaj in kako je s tole tipkovnico zdaj. :)

Thuban ::

imagodei je izjavil:

Pridobijo edino čistuni, ki nočejo videti Ć in Đ na slovenski tipkovnici; pa seveda razvijalci standarda, ki so se omastili z davkoplačevalskim denarjem.


jaz ju nočem videt na tipkovnici. tam bi raje videl zavite in oglate oklepaje. Bi dosti bolj koristilo.

Ampak se pa zavedam da to ni mogoče zaradi izjemno premajhnega trga.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

imagodei ::

Draconis> "jaz ju nočem videt na tipkovnici. tam bi raje videl zavite in oglate oklepaje. Bi dosti bolj koristilo."

Prvič, če prebereš celotne moje rante, ne pa samo izstopajočih izsekov, boš videl, da bi se tudi jaz strinjal s tem. Ampak, tale standard tega ne predvideva. Ukvarjajo se s tem, katere znake je mogoče dobiti na "tretjem" in "četrtem nivoju", pa bi jih morali dobiti na "prvem" ali "drugem nivoju". Pri čemer so ti "nivoji" nek bebav konstrukt, ker je važno edino to, kako logično so razporejeni posebni znaki in kako lahko jih dosežeš.

Tisti, ki nismo šli skozi tečaj desetprstnega tipkanja, običajno (slepo) tipkamo s tremi/štirimi prsti na vsaki roki, palec pa držimo nekje v bližini tipke SPACE. Alt-Gr (kao "tretji nivo") pritisneš dosti lažje in hitreje kot npr. SHIFT ("drugi nivo"), ker Alt-Gr zahteva premik palca desne roke v desno za 2cm, medtem ko za pritisk na SHIFT zahteva več akrobacije - razen, če ga pritiskaš z mezincem. Tega pa večina uporabnikov, ki se niso učili 10-prstnega tipkanja ne obvlada.

Če jaz želim napisat veliki tiskani "V", običajno to storim tako, da z levim palcem poiščem tipko SHIFT, desno roko pa premaknem na "V" . torej v področje, kjer običajno tipkam z levo roko. Mogoče drugi delate drugače, kaj pa vem, jaz sem se tako navadil (moji kratki prsti niso primerni za igranje kitare). Po drugi strani, če želim napisati "€", desni palec premaknem iz SPACE 2 cm v desno na Alt-Gr in normalno z levo roko pritisnem "E".

Skratka, ti "nivoji" in domnevna "zapostavljenost" nekaterih znakov so čisto bebav konstrukt. Važna je edino le logična razporeditev in kako hitro lahko izpišeš nek znak. Tega pa predlagani standard ne popravlja in se dejansko ustvarja samo vtis, da se nekdo hoče znebiti "južnaških" črk in v procesu potegniti nekaj denarja od države.


Drugič, kaj hočeš ali nočeš ti (ali jaz, ali kdor koli drug) ni stvar standarda oziroma standardne tipkovnice Če te res blazno moti, lahko naročiš tudi nemško ali angleško tipkovnico in zamenjaš Codepage.
- Hoc est qui sumus -

Thuban ::

imagodei je izjavil:

Draconis>Drugič, kaj hočeš ali nočeš ti (ali jaz, ali kdor koli drug) ni stvar standarda oziroma standardne tipkovnice Če te res blazno moti, lahko naročiš tudi nemško ali angleško tipkovnico in zamenjaš Codepage.


seveda je stvar standarda, če večina hoče drugačen layout.
Ali nas res večina želi drugačen layout pa bi lahko izvedeli samo z referendumom. Samo potem pa se boš spet pizdil da gredo penezi.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

imagodei ::

He... Spet nočeš prav brat.

Kaj hočeš TI (ali JAZ), ne more biti stvar standarda - lahko nekdo naredi svoj standard, ampak bo kot tak brez vrednosti. Kaj pa hoče večina, pa seveda je lahko stvar de facto standarda.
- Hoc est qui sumus -

sandmat ::

imagodei je izjavil:Tisti, ki nismo šli skozi tečaj desetprstnega tipkanja, običajno (slepo) tipkamo s tremi/štirimi prsti na vsaki roki, palec pa držimo nekje v bližini tipke SPACE. Alt-Gr (kao "tretji nivo") pritisneš dosti lažje in hitreje kot npr. SHIFT ("drugi nivo"), ker Alt-Gr zahteva premik palca desne roke v desno za 2cm, medtem ko za pritisk na SHIFT zahteva več akrobacije - razen, če ga pritiskaš z mezincem. Tega pa večina uporabnikov, ki se niso učili 10-prstnega tipkanja ne obvlada.offtopic: že pet minut preizkušam to teorijo. Meni je težje pritisniti alt-gr kot shift z mezincem. V bistvu imam levo roko toliko zamaknjeno v levo, da sem vedno z mezincem v epsilonu (levega) shifta. Si morda mislil morda desni shift vs. alt-gr? sem opazil, da desnega nikoli niti ne pomislim uporabit, čeprav je večji od levega :D

mojca ::

BigWhale je izjavil:

Hmm, glede na to, da je Drustvo uporabnikov Linuxa clan SIST-a, bi jih mogoce lahko povprasal kaj in kako je s tole tipkovnico zdaj. :)


Nič ne vem o tem, da bi SIST Lugos ali kogarkoli drugega obvestil o morebitni reviziji standarda (ki naj bi se zgodila po petih letih). Je pa res, da (idejni) vodja projekta ni več na SIST-u.

erunno ::

Oh ne ć ni v naši, gremo ga nujno zabrisati ven iz naše tipkovnice, pa zraven še q, w, y in x.

Dokler je mehki č (ć) del priimkov nekaterih slovenskih družin, neven zakaj bi moral leteti iz naše tipkovnice. Sicer če pa ni težko pritisnit @, nevem zakaj bi bilo težko pritisnit [ ali ].

V linux skupnosti so očitno takoj pograbili "ta nov standard", ker mi je Ubuntu vsilil tisto debilno postavitev tipkovnice.

AC_DC ::

Draconis
jaz ju nočem videt na tipkovnici. tam bi raje videl zavite in oglate oklepaje. Bi dosti bolj koristilo

Remapaj si tipkovnico v os in nanjo prilepi željena znaka.
Problem ?

Thuban ::

AC_DC je izjavil:

Draconis
jaz ju nočem videt na tipkovnici. tam bi raje videl zavite in oglate oklepaje. Bi dosti bolj koristilo

Remapaj si tipkovnico v os in nanjo prilepi željena znaka.
Problem ?


če to naredi dovolj ljudi, to pomeni da je čas za nov standard.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Okapi ::

sandmat je izjavil:

Si morda mislil morda desni shift vs. alt-gr? sem opazil, da desnega nikoli niti ne pomislim uporabit, čeprav je večji od levega :D
Moj desni shift je tudi čisto zaprašen, levi pa konkretno zlizan. Desnega ne uporabim čisto nikoli. Namesto njega bi bili lahko tam dve uporabni tipki;)

imagodei ::

Ne, jaz sem mislil levi SHIFT. No, očitno smo vsi sodelujoči v tejle poddebati o SHIFT-u samouki, ker vsak malo drugače tipka.
Moj izhodiščni položaj rok je tak, da imam kazalca obeh rok na F oziroma J, palca mi počivata na SPACE, sredinec, prstanec in mezinec pa so na zgornji vrsti črk. Pritiskam skoraj izključno levi SHIFT in sicer spodvijem kazalec do SHIFT-a, pri čemer s svojimi kratkimi prsti udobno dosežem tipke do diagonale "EDC", za ostale velike tiskane pa pač pomaga desna roka. :)

Zato pravim, da je meni osebno lažje pritisnit Alt-Gr in doseči "\", "|", "€", pa "[", "]", ter "@", "{" in "}". Kakšen "tretji nivo" neki.
- Hoc est qui sumus -

GupeM ::

Zanimivo. Tudi jaz ne znam desetprstno tipkat, pa vedno uporabljam desni SHIFT za pisanje velikih tiskanih črk. Levi bi bil kot nov, če ne bi bil tako zaprašen. Da bi uporabil levega, se mi niti sanja ne :D
Imam pa precej dolge prste, tako da lahko po potrebi z desno roko pritisnem SHIFT in 3 da dobim lojtro (#). Če bi pa namesto kazalca uporabil palec, pa bi lahko napisal tudi klicaj :D

sandmat ::

imagodei je izjavil:

Pritiskam skoraj izključno levi SHIFT in sicer spodvijem kazalec do SHIFT-a, pri čemer s svojimi kratkimi prsti udobno dosežem tipke do diagonale "EDC", za ostale velike tiskane pa pač pomaga desna roka. :)


Potem s palcem tipkaš po "EDC"? Ali obrneš roko tako, da s sredincem tipkaš?
Po programersko: "Cannot reproduce this case". :D

Sem se pa zmotil glede uporabe desnega shifta. Dejansko uporabljam desni shift za velike začetnice in znake od 8 naprej, za vse ostalo uporabljam levega (torej do slasha na slovenski tipkovnici, ki je na SHIFT + 7).

imagodei ::

Ja, roko očitno nekoliko obrnem - ko hočem zavestno reproducirat, me malo zmede, če ne razmišljam, gre precej lažje.

Vse črke desno od EDC diagonale potem dosežem s palcem.

Hm, sicer zdaj malo testiram različne variante in kot kaže v zelo majhnem procentu za nekatere omenjene črke + R (F, G?) uporabljam tudi mezinec za SHIFT. Ampak očitno je odvisno od primera do primera. Npr., če se lotim kombinacije Narekovaj + R + Narekovaj ne bom nikoli pritisnil SHIFTa z mezincem (ker si potem izpahnem levo roko v zapestju, ko hočem pritisnit 2 za Narekovaj). Če pa bi začel s kakšnim "X", recimo Xenomorph, ali pa kaj daljšega v Uppercase (ternutno mi pride na misel samo XKCD), potem pa uporabim mezinec za SHIFT.

No, in nenazadnje, vidim da je pomembno celo, kako v osnovi držim roke. Če imam tipkovnico na robu mize, brez podlage za komolce, potem komolce držim bolj narazen, in potem imam mezinec previsoko za opisane manipulacije. Če imam tipkovnico dosti naprej, tako da komolci počivajo na mizi, potem roke držim bolj vzporedno, mezinec je nižje in pritiskanje z njim na SHIFT ne zahteva zloma dotične okončine.

Ampak ta debata je zdaj rahlo zašla. Poanta je, da je kombinacija Alt-Gr + tipka vsaj toliko preprosta, kot kombinacija SHIFT + tipka. Verjetno za vse tiste, ki se nismo aktivno učili 10 prstnega tipkanja, prej bolj preprosta, ker mezinec na splošno pri tipkanju zanemarjamo in z njim nimamo toliko koordinacije kot v palcu, kazalcu in sredincu. Zato trdim, da je koncept "tretji nivo", ki zveni kot da je neke znake izjemno zapleteno izpisat za razliko od "drugega" ali "prvega nivoja", premeten mentalni konstrukt za molzenje proračuna.

Če se odločimo spreminjat razporeditev, ki smo je že vsi vajeni, potem bi merilo moralo biti kvečjemu logičnost razporeditve in poenostavitev dostopnosti. Tega pa ta predlog standarda ne vsebuje.
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

imagodei je izjavil:

Pritiskam skoraj izključno levi SHIFT in sicer spodvijem kazalec do SHIFT-a, pri čemer s svojimi kratkimi prsti udobno dosežem tipke do diagonale "EDC", za ostale velike tiskane pa pač pomaga desna roka.


O jezus, kaka gimnastika. :))

Jaz sicer ne tipkam deset prstno, vseeno uporabljam oba shifta. Oba pritiskam z mezincem. Po kaksnem kjucu, pa niti ne vem povsem natancno. Imam obcutek, da pritisnem tistega, ki je najbliznji enemu izmed mezincev. Vcasih gre izmenicno. Ce je tipka na desni polovici tipkovnice pritisnem levi shift in obratno. Vcasih pa pritisnem z isto roko obe tipki.

Phantomeye ::

torej mislijo s tem standardom odstopati od recimo nemškega (ki ima enako postavitev, ko slovenska tipkovnica z izjemo njihovega znakovja).
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Končno jim je prišlo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
7213213 (7323) jype
»

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Diski
17628508 (16909) Phantomeye
»

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5021925 (20740) ahac
»

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
19623936 (19324) madmitch
»

Nov slovenski razpored na tipkovnicah (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
47134853 (23100) Okapi

Več podobnih tem