» »

Microsoft prodaja Linux

Microsoft prodaja Linux

EETimes - Kot poročajo na EETimes, je podjetje Microsoft pred kratkim s francoskim izdelovalcem avtomobilov sklenilo servisno in vzdrževalno pogodbo za - da, prav berete - SUSE Linux, ki ga distribuira Novell.

Microsoft bo Renaultu prodal 1000 certifikatov za SUSE Linux Enterprise strežnik, Microsoft pa bo - spet berete prav - Renaultu pomagal integrirati računalnike z operacijskim sistemom Linux s tistimi, na katerih teče operacijski sistem Windows.

Dogovor med Microsoftom in Renaultom vključuje tudi tim. zagotovila o intelektualni lastnini, v okviru katerega Microsoft kupcem Novellovih Linux distribucij zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi domnevnih kršitev njihovih patentov. Microsoft je tak dogovor z Novellom sklenil leta 2006.

S tem Microsoft vsaj nekaterim uporabnikom Linuxa zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi kršitve domnevnih patentov, vprašanje pa je, če bi s svojimi zahtevki lahko sploh uspel, saj odprtokodni razvijalci Linuxa trdijo, da njihova koda ne krši Microsoftovih patentov. Kot podporo svojim trditvam so Microsoft že lansko leto izzvali, naj jim prikaže točno kateri patenti naj bi bili kršeni, vendar natančnega odgovora še nismo dobili.

96 komentarjev

«
1
2

R33D3M33R ::

Microsoft pa bo - spet berete prav - Renaultu pomagal integrirati računalnike z operacijskim sistemom Linux s tistimi, na katerih teče operacijski sistem Windows.

A tole prav razumem:

Microsoft bo na teh računalnikih zamenjal dosedanji OS (ki je bil Windows) z Linuxom?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

arjan_t ::

jaz razumem da bodo dosedanjim win serverjem dodali še linux serverje

G-man ::

No, še patentne grožnje naj umaknejo, pa se bomo še bolje razumeli :)

linuxdady ::

Javno se odpovedujem pravici do tožbe zaradi motenja posesti zoper NASA, ki je pristala na moji parceli na Luni.

Matrin ::

Microsoft bo torej servisiral strežniške compe Renoju, na katerih teče linux SuSe, in starejše strežnike z windowsi bo pripravil do komunikacije z Linux-om? Nizko so padli. :P Za navaden računalniški servis se prodajajo. :D Glede tožb pa ne čisto razumem, M$ dejansko toži osebe na podlagi svojih absurdnih patentov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matrin ()

Looooooka ::

zaenkrat grozijo in lepo profitirajo.
ko bojo enkrat zacel tozit bo to pomenil:
-da jim resno primankuje denarja
-da bo velik "opensource" firm najebal, ker jim ocitno ni cist jasn kok neumnih patentov je v microsoftovi lasti.
ampak glede na to da se trenutno valjajo v denarju mislm, da do tega se ulalalalalala cajta ne bo prslo....ce bo sploh kdaj.
tist eliten link glede jamranja in naslanjana na GPL licenco je pa tud neumnost.Ce ma nekdo patent in ti lahko dokaze, da ga zlorabljas si fucked.pa ce si uporabu vse tri verzije gpl licence.

arjan_t ::

saj ne upajo niti povedat katere patente, kaj šele da bi tožli

VolkD ::

Fantje mir. Patentiral bom zrak, potem ste ga pa najebali !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Gavran ::

Patenti veljajo zaenkrat samo v ZDA.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

noraguta ::

volk če ni drugega kar proizvajaš kot slab zadah , izvoli. sam ms je pa mislim da le originator nekaj ključnih zadev kar se tiče omrežnega povezovanja.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

poweroff ::

To je seveda bedarija. TCP/IP nikakor NI izumil Microsoft, torej tudi ni in ne more biti originator.
sudo poweroff

noraguta ::

nikjer še nisem videl da bi MS trsil , da je izumil tcp/ip. transportni protokol ne prejudicira ničesar. kakor cesta ne določa poštnih storitev. pa vendar ima država preko njih monopol.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

BigWhale ::

> sam ms je pa mislim da le originator nekaj ključnih zadev kar se tiče omrežnega
> povezovanja.

Ne mislit. Zacni nastevat. :)

poweroff ::

Ti trdiš, da je MS originator nekaterih ključnih zadev glede omrežnega povezovanja.

Jaz pa pravim samo, da ne obstajajo samo Windows protokoli za omrežno "povezovanje".
sudo poweroff

VolkD ::

volk če ni drugega kar proizvajaš kot slab zadah , izvoli. sam ms je pa mislim da le originator nekaj ključnih zadev kar se tiče omrežnega povezovanja.

Zrak je zrak - transportna pot, ki je dovolj dobra tudi za tvoj slab zadah. Barvo in vonj tvojega zadaha lahko mirne duše patentiraš, ker je nedvomno unikaten. Z zrakom je pa malo drugače !
Preden spuščaš neumnosti se malo izobrazi. Mikrosoft namreč že leta poskuša patentirati stvari, ki še najbolj spadajo v javno dobro.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

destroyer2k ::

Ma brezveze govoriti kaj je kdo patentiral, ker itak je za zelo veliko tukaj na tem forumu MS čisti hudič. Samo si pa ne zavedajo da, če nebi bilo MS nebi bilo par stvari tako hitro narejenih in tudi MS je začev podpirat igre za PC (finančno imšleno) in še vedno vsi govorijo da MS suks samo zato ker ni free.

drejc ::

Capitalism
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

darksamurai ::

...okviru katerega Microsoft kupcem Novellovih Linux distribucij zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi domnevnih kršitev njihovih patentov?
WTF? To nekako pomeni, da bi kupce tožil. Zdej so pa kupci krivi za kršenje namišljenih patentov? OMG! Kam gre ta svet! Še sreča da se EU malo upira ameriki!

necromncr ::

Zato je tako mrzlo.. Pekel je zmrznil!!

jype ::

Mimogrede - s tožbami ne bo nič.

Če je Microsoft prodajal Linux se je s tem prostovoljno obvezal spoštovati GPL, s tem pa tudi tiste njegove člene, ki njegovim strankam daje pravico do ponovne distribucije, njemu pa prepoveduje kakršnokoli omejevanje te pravice. Tudi če dejansko imajo patente, ki so sicer iztožljivi, zdaj ne morejo več tožiti nikogar, ki uporablja GPL programje, saj bi to pomenilo direktno kršitev licence GPL.

Mislim, da bi lastniki kode, ki jo Microsoft zdaj prodaja strankam, brez težav iztožili od Microsofta precej več, kot je Microsoft na podlagi patentov sposoben iztožiti od kateregakoli Linux uporabnika - konec koncev bi moral za kaj takega pokazati na točno določene primere kršitve patentov, ki bi jih potem pač FOSS skupnost implementirala drugače, kot je že dokazala, da je sposobna narediti.

Tr0n ::

Does anyone really care?

metalc ::

Sedaj se pa že resno sprašujem, kdaj imajo v Ameriki svoj 1. april. :D Najprej tale novica v EETimes, drugo je pa tole. Preberite prvi post uporabnika micom. Če kdo slučajno ne ve, to ni nihče drug kot tisti Mićo Mrkaić, ki sicer na veliko poveličuje ZDA in njeno implementacijo kapitalizma, iz dna duše sovraži vse, kar spominja na "komunizem", "levičar" pa je najhujša možna zmerljivka v njegovem besednjaku....

Daedalus ::

Kaj točno pa mata skupnega open source in komunizem? Kolko jaz vem, je open source popolnoma kompatibilen s kapitalizmom. Še več - ker lahko vidiš kodo, se moraš za pridobivanje konkurenčne prednosti potruditi na drug način, ko pa z nekim (anti free market in anti prost pretok znanja in implementacij) zaklepanjem v lastno vesolje zgolj s samim seboj kompatibilnih protokolov in podobnih jajc.

Mičo je pač pogruntal, da je za njega osebno konkurenca vsaj malo boljša od Windows OS. Simpl as that.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

borchi ::

> Kaj točno pa mata skupnega open source in komunizem?

ne morem verjet, da ti thomas še ni razložu... :D
l'jga

MrStein ::

Mičo je pač vzel cenejši produkt. Tak kot "kapitalec" zaposli cenejšega delavca. Povezavo s komunizmom vidijo le tisti, ki bi cenejšemu delavcu zaradi razdalje morali plačevati večje stroške prevoza v službo in se jim ne splača. Zato probajo z retoriko preprečiti taprvemu izkoriščanje teh cenejših delavcev. Money. Oziroma po naše : zavist. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vice ::

jype ni ravno tako. MS ni uporabnik teh storitev temveč Renault.

borchi ::

> MS ni uporabnik teh storitev temveč Renault.

de ne mešaš ti uporabnika z distributorjem?
l'jga

Poldi112 ::

MS nima jajc uporabljat patentov ker ve, da so zanič. In dokler jih ima so uporabni za grožnjo, ko bi pa enkrat padli na sodišču bi pa samo izgubili eno možnost grožnje in naredili slab image.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Vice ::

de ne mešaš ti uporabnika z distributorjem?
Kje si pa ti tega povlekel?

jype ::

Microsoft _prodaja_ Linux. Torej ga distribuira. Torej je distributer in torej je prostovoljno obvezan spoštovati GPL. Lahko ga pa ne bi prodajal in potem ne bi bil obvezan tega.

radiokills ::

Kolikor je meni znano morajo GPL spoštovati vsi ki pridejo v stik s softverom izdanim pod to licenco. Uporabniki, programerji, distributerji. Vsi.

> > MS ni uporabnik teh storitev temveč Renault.

> de ne mešaš ti uporabnika z distributorjem?

Konec koncev nima veze.

> Torej je distributer in torej je prostovoljno obvezan...

Prostovoljno obvezan :) , mal protislovno a se ti ne zdi. Je kar neprostovoljno obvezan, MS distribuira SW izdan pod GPL licenco. Torej jo MORA upoštevat. Vprašanje je samo, ali s tem prizna, da niso bili kršeni patenti.

poweroff ::

Preberite prvi post uporabnika micom. Če kdo slučajno ne ve, to ni nihče drug kot tisti Mićo Mrkaić, ki sicer na veliko poveličuje ZDA in njeno implementacijo kapitalizma, iz dna duše sovraži vse, kar spominja na "komunizem",

Mićo Mrkaić uporablja Ubuntu Linux? Pa ta človek mi bo še všeč ratal! ;)
sudo poweroff

borchi ::

> Konec koncev nima veze.

v GPL3 (če prav razumem). mogoče je Vice-u imel v mislih GPL2?
l'jga

borchi ::

> Mićo Mrkaić uporablja Ubuntu Linux? Pa ta človek mi bo še všeč ratal!

pa še več takih "anarhističnih" se je navlekel. ne kupuje določenih blagovnih znamk, iz protesta ne kupuje v določenih trgovinah itd. to svetuje tudi ostalim njegovim vernikom.

če ne bi napisal one kolumne, da inflacije v sloveniji ni, bi celo mislil, da je on napisal tisti email poziv o bojkotiranju slovenskih trgovcev.

mimogrede, mićo napisal še, da ne mara osx, ker se gcc ne instalira po default-u. hmm, če me spomin ne vara se tut v ubuntu-ju ne.

ampak, dokler mu je všeč linux in glede na to, da človek precej naglas vrti gofljo, mu nič ne zamerimo, ane!
l'jga

MrStein ::

mimogrede, mićo napisal še, da ne mara osx, ker se gcc ne instalira po default-u.

Ne ni. Je pa najbrž navajen, da ga folk narobe bere in/ali razume.

Drugič: GPL ne "morajo" spoštovati/upoštevati "vsi ki pridejo v stik s tem softverom".
Tretjič: Distribucija s strani MS-a ne pomeni nobenega priznanja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

borchi ::

> Ne ni. Je pa najbrž navajen, da ga folk narobe bere in/ali razume.

micom> Pa se nekaj, pred leti so imeli Maci instaliran gcc ze iz trgovine, pa Emacs itd. Zdaj tega ni vec.

se sreča, da sem navajen, da folk ne ve kaj govori... in da se mi ljubi citirat tisto, kar sem prebral/razumel.

> Drugič: GPL ne "morajo" spoštovati/upoštevati "vsi ki pridejo v stik s tem softverom".

?

> Tretjič: Distribucija s strani MS-a ne pomeni nobenega priznanja.

seveda ne. tudi če ne priznaš umora, še ne pomeni, da te sodišče ne more spoznat za krivega.
l'jga

MrStein ::

Zdaj pa odpri oči in preberi, kar si citiral. Kje piše, da ne mara Mac OS (iz navedenega razloga) ?

Jaz sem tudi navajen, da bla bla bla ... (piss contest starting)

Glede priznanja. radiokills je napisal "Vprašanje je samo, ali s tem prizna, da niso bili kršeni patenti."
Jaz pa sem mu odgovoril, da ne, ne prizna. (lahko, da se motim, in so MS tak neumni, da so se ustrelili v nogo. Samo po moje ne. Kaj pa po tvoje ?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

MrStein> Tretjič: Distribucija s strani MS-a ne pomeni nobenega priznanja.

Kakšnega "priznanja"? Distribucija pomeni, da so obvezani spoštovati GPL. Če ga ne, potem morajo povrniti avtorjem kode stroške kakšne druge licence, če so avtorji pripravljeni, ali pa vzpostaviti prejšnje stanje, če avtorji niso pripravljeni ponuditi kode na uporabo pod drugo licenco.

MrStein> Drugič: GPL ne "morajo" spoštovati/upoštevati "vsi ki pridejo v stik s tem softverom".

Tisti, ki ga uporabljajo in tisti, ki ga distribuirajo. Praktično so to vsi, ki pridejo z njim v stik.

radiokills> Prostovoljno obvezan :) , mal protislovno a se ti ne zdi. Je kar neprostovoljno obvezan,

Ne. Microsoft je imel na voljo dve možnosti. Uporabljati in/ali prodajati programje, licencirano pod GPL, ter se podrediti pogojem, ki jih GPL prinaša, ali pa se temu programju izogniti.

Ko enkrat postaneš uporabnik ali distributer programja, licenciranega pod GPL, je pot nazaj v praksi zelo težka.

borchi ::

massive off-topic alert

> Zdaj pa odpri oči in preberi, kar si citiral. Kje piše, da ne mara Mac OS (iz navedenega razloga) ?

micom> Mac je sicer OK, ampak je prevec popularen. Tudi tukaj prihaja do crednih nagonov. Pa se nekaj, pred leti so imeli Maci instaliran gcc ze iz trgovine, pa Emacs itd. Zdaj tega ni vec. Ni sicer neka velika rec, vse se da instalirati, ampak kaze premik v paradigmi, da so presli na strezenje raji in na multimedijske zajebancije. Ce karikiram: Mac je poskusa biti racunalnik za pubertetnice in za tiste, ki radi kupujejo dizajnerske obleke. :))

malo več citata. po mićotovo:

pros:
+ sicer OK

cons:
- ni default gcc-ja
- preveč multimedijske zajebancije
- ugajanje "raji"

ampak ok, jaz nimam problemov z egotom. se bom popravil. mićo ima rajši ubuntu zaradi tega, ker ima manj multimedijske zajebancije, ne ugaja raji in ker osx nima po default-u instaliranega gcc-ja, ki ga tudi ubuntu nima.

just saying... sicer me dejstvo, da mićo uporablja ubuntu VELIKO bolj veseli, kot pa če bi uporabljal osx. pomeni, da je vsaj malo brihten/iznajdljiv/pismen. za razliko od nekaterih, ki menda še niso našli ditribucije, ki bi jo znali instalirat/uporabljat. ane, MrStein? :D

on-topic

> Drugič: GPL ne "morajo" spoštovati/upoštevati "vsi ki pridejo v stik s tem softverom".

kaj misliš s tem?
l'jga

radiokills ::

@borchi: >"vsi ki pridejo v stik s tem softverom", je bilo mišljeno kot celoten foodchain: razvijalci, distributerji, končni uporabniki. Malo sem se nerodno izrazil

@jype: seveda. Sej misliva isto, ko je MS začel distribucijo je bil (in je) obvezan upoštevat GPL. Prostovoljno pa se je odločil ali bo distribuiral ali ne.

Zdej pa haklc s priznanjem.

Vzemimo hipotetično situacijo - MSju je uspelo patentirat dvojni klik. Frdaman dvojni klik pa se skriva tudi v SuSE-ju. Torej MS ima možnost, da toži odprtokodno skupnost ali pa jo ustrahuje ko mu le-ta postane prevelik konkutent. Ker pa je začel z distribucijo SuSEja je moral sprejeti pogoje GPL. V GPL piše, da je source splošno dostopen - tako je splošno dostopen tudi naš hipotetični dvojni klik.

Torej - ali je lahko nek del kode hkrati patentiran in prosto dostopen? Pomoje da ne.

Če sem naredil lapsus me popravite.

Kot mrStein tudi jaz ne verjamem, da bi MS naredil kaj takega. Patenti so močno orožje (predvsem ko konkurenca dovolj 'zraste') in res bi bilo čudno, da bi se jim tako zlahka odpovedali.

MrStein ::

borchi:
> Drugič: GPL ne "morajo" spoštovati/upoštevati "vsi ki pridejo v stik s tem softverom".

kaj misliš s tem?

Zanikal sem izjavo radiokills-a (ki še to ravno ni, saj je uporabil besede "Kolikor je meni znano").
Če pa je kaj nejasnega glede pomena izjave, vprašaj radiokills-a.

jype :
MrStein> Drugič: GPL ne "morajo" spoštovati/upoštevati "vsi ki pridejo v stik s tem softverom".

Tisti, ki ga uporabljajo in tisti, ki ga distribuirajo.

Zdaj iz tega ne razberem, ali se strinjaš ali nasprotuješ, da bo v prihodnje jasno pa citiram iz GPL FAQ (poudarki moji):

If I only make copies of a GPL-covered program and run them, without distributing or conveying them to others, what does the license require of me?

Nothing. The GPL does not place any conditions on this activity.


PS: Borchi, instaliral sem že mali milijon linux distrotov.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

radiokills:
Torej - ali je lahko nek del kode hkrati patentiran in prosto dostopen? Pomoje da ne.

V resnici pa ja. Primer : malo morje MP3 softvera.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

borchi ::

> Patenti so močno orožje (predvsem ko konkurenca dovolj 'zraste') in res bi bilo čudno, da bi se jim tako zlahka odpovedali.

softverski patenti so tako močvirje, da si M$ niti pod razno ne upa it tja. če se začnejo obmetavat s patenti, lahko pol softverskih firm, ki so prisotna na US tržišču, zapre štacuno.

novell, ki je podpisal sporazum z M$ je, pazi zdej to, DOBIL denar od M$. novell je skasiral, M$ pa misli, da je s tem pokazal ostalemu svetu, da nekaj pa je v teh njegovih "papirnatih" patentih. ja, tepcem mogoče je pokazal...

> "vsi ki pridejo v stik s tem softverom", je bilo mišljeno kot celoten foodchain: razvijalci, distributerji, končni uporabniki. Malo sem se nerodno izrazil

sej js to razumem, MrStein pa ne.
l'jga

borchi ::

> Zdaj iz tega ne razberem, ali se strinjaš ali nasprotuješ, da bo v prihodnje jasno pa citiram iz GPL FAQ (poudarki moji):
Nothing. The GPL does not place any conditions on this activity.

funkcionalno nepismen si! to je tako kot da bi jaz rekel, da se me kazenski zakonit ne dotika, ker nisem storil kaznivega dejanja. kazenski zakonik me omejuje, kjer me pa ne, pa imam proste roke.
l'jga

borchi ::

> PS: Borchi, instaliral sem že mali milijon linux distrotov.

ti kar verjamem na besedo. glede na to koliko imaš v povprečuju težav z vsakim distrotom, ni čudno, da včasih s "kislimi" možgani prideš na forum. :D

just kidding... really. ker ti je treba stisnat roko, ker si eden redkih (če ne kar edini), ki enako srdito udriha po gnu/linu, windows, osx... to pa čisto resno mislim! samo si ne morem kaj, da se ne bi kdaj pa kdaj oglasil, ko stvari niso čisto take kot razlagaš.
l'jga

MrStein ::

GPL je relevanten za osebe, ki počnejo nekaj, kar copyright prepoveduje.
Če ne, je za njih irelevanten.

Tak kot prepoved sexa za jelene. Ker nisem jelen, se me tak zakon čist nič ne tiče. Lahko sicer poznam ta zakon, ampak je čist vseeno. Ne moram/morem ga spoštovati. Ker je irelevanten zame. Kdor trdi, da moram vseeno, se moti (oziroma govori nekaj, kar nima smisla).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

borchi ::

> GPL je relevanten za osebe, ki počnejo nekaj, kar copyright prepoveduje.

oximoron. če za njih ni potreben oz. ga ne rabijo poznat, kako potem vedo, da za njih ni relevanten?!

edit: po kmečko, zakon prepoveduje umor vsem, ne samo morilcem.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

'FireSTORM' ::

Je že avtor Cathedral and Bazaar dovolj razložil kaj je OpenSource in kaj komunizem. ;)

GPL je relevanten za osebe, ki počnejo nekaj, kar copyright prepoveduje.

Am...nekaj kar je pod GPL licenco še vedno ima Avtorja in Copyright, le da ta copyright dovoljuje vsem redistribuiranje pod nekimi določenimi pogoji ki jih zdaj ne bom našteval saj jih je dovolj na spletu.
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

GPL sam po sebi se tice vseh. Vsi se ga morajo drzati. Uporabniki in distributerji. Uporabnik pa postane distributer takoj, ko da GPL program svojemu kolegu. :)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux obšel Microsoftov patent za FAT (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
21517559 (12323) Okapi
»

Microsoft prodaja Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
9610345 (7011) 'FireSTORM'
»

Odprtokodna skupnost krši 235 Microsoftovih patentov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
589580 (6618) BigWhale
»

Microsoft združljiv z Linuxom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
768483 (6041) MrStein
»

Kiberpipa: Patentiranje računalniško izvedenih izumov

Oddelek: Problemi človeštva
62896 (2787) Eschelon

Več podobnih tem