» »

Microsoft združljiv z Linuxom

Microsoft združljiv z Linuxom

Slashdot - Microsoft na podlagi ugotovitev, da ga je Linux tehnološko vsaj dohitel, če že ne prehitel, previdno sklepa zavezništva z nekdanjimi tekmeci. Govoriti o trendu bi bilo predrzno, če se ravno ob tem času ne bi dogajala vrsta sprememb, ki se jih od Microsofta nismo mogli nadejati.

Wall Street Journal piše tudi o obljubi Microsofta, da ne bo uporabljal svojih patentov zoper uporabnike SuSE Linuxa (kar, upajmo, velja za vse različice jedra in drugih programov tudi takrat, ko so zaviti v kako drugo distribucijo), ter o nameri Microsofta in Novella, da skupaj razvijata tehnologije, ki omogočajo lažje sobivanje obeh operacijskih sistemov v heterogenih računalniških okoljih. Nemara je na oznanitev takšnega partnerstva vplivala tudi nedavna nova ponudba Oracla, ki po novem zagotavlja komercialno podporo za RedHatovih enterprise različic operacijskega sistema Linux.

Novell je od svojega prevzema SuSE Linux pri pomembnih vprašanjih vedno stal za razvijalci Linux jedra. Če nova partnerstva tega ne bodo spremenila... Potem so že zmagali uporabniki!

76 komentarjev

«
1
2

christooss ::

Bo mogoče Vista SP1 zaznal grub in ostale FSje?
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

jype ::

Brane2 ::

Fak. I've seen it all. Now I can die.

No, še nismo videli vsega. Tu še pride M$ov "embrace and extend", torej se nam obeta Minux... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

simnov ::

Microsoft združljiv z Linuxom maja saj niso neumni

Looooooka ::

Microsoft na podlagi ugotovitev, da ga je Linux tehnološko vsaj dohitel, če že ne prehitel.

ko bo pa to res bojo ovce hubbla v vesolju popravlale.

pomojem je bl fora v kksnih tozbah al pa microsoft isce nov nacin da se zalima na nov trg...konc koncev bo ko pride vista in .NET framework 3.0 pa ostale resitve...kar nekaj teh zadev bl kompatibilnih z alternativnimi sistemi...in to je blo napovedan ze v casu billy vanilija tko da ni njegov umik povezan s tem.

linuxdady ::

Če jih ne moreš premagati, se jim pridruži.
Novellsoft Winux. :D
Dobro.

Matrin ::

Lo...oka kaj kozle strelaš. Linux je že zato tehnološko superiorn windowsem, ker je super fleksibilen. Podpira vsak datotečni sistem, ki si ga lahko namisliš. Edini problem je z driverji, samo tu imajo pa veliko krivdo proizvajalci opreme, ker ne izdajo programske opreme za linux.

jype ::

To ni res. Proizvajalci si v večini primerov _ne morejo_ privoščit izdajat programske opreme za Linux.

Seveda bi bilo za kvalitetno podporo strojni opremi dovolj, da bi dokumentirali vmesnik do svojih izdelkov, a večina tega ne stori. Linux se hitro spreminja in pisati gonilnike za Linux, ki niso vključeni v jedro, je precej zahtevna reč. Če pa gonilnik pride v jedro (in to je lažje, kot si lahko mislite), potem pa se spremembe v jedru avtomatično izvedejo tudi za vse gonilnike, ki jih sprememba prizadane.

Da je Microsoft že dolgo follower, ne pa leader v razvoju, je pa danes jasno celo šefom Microsofta :)

BaRtMaN ::

Glavni predmeti sodelovanja bodo trije: virtualizacija (Xen), spletne storitve za upravljanje strežnikov in združljivost Microsoft ovega Offica z OpenOffice.org.

Vzeto iz Monitorjeve novice. Najbolj me veseli združljivost med MO in OOo, saj je to velika cokla pri uveljavljanju OOo in morebiti tudi Linuxa v poslovnih okoljih.

ank ::

Vedu sem! Takrat ko je MS odpru oddelek za linux se je vse začelo. Sigurno pripravljajo svojo distribucijo ;)

@LOL ::

Podpira vsak datotečni sistem, ki si ga lahko namisliš. Edini problem je z driverji, samo tu imajo pa veliko krivdo proizvajalci opreme, ker ne izdajo programske opreme za linux.

Ah LOL človek. In kaj ima to veze s superiornostjo linuxa? Bullshit. Briga mene 10 vrst datotečnih sistemov če rabim LE enega, medtem ko so mi driverji precej važnejša stvar razumljivo. Se strinjam z Loooko.
Dokler Linux ne bo imel porihtanih (vsaj) driverjev (če že drugega ne) do takrat lahko o tej superiornosti sanjajo le kakšen Richard Stallman in podobni "Oo" freaki.
ZAgotovo MS išče nove trge, kaj je v tem slabega? Če se ne širiš, zamiraš. Precej temeljno vodilo multinacionalk. Če bo to prispevalo k (še) bolj srečnemu kustomerju, potem kar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

MasterMind ::

@LOL: Superiornost Linuxa. Hja, kolikokrat se Windows jedro sesuje in kolikokrat se Linux jedro sesuje? Recimo. Dobro, res da se ne gleda superiornost glede na krašebilnost, a vendarle. Potem Linux jedro ima že EFI podporo... Kar pa se tiče Windows jedra tiče...

Potem Linux jedro je že takoj na začetku podpiral 64-bitni sistem ...

Pa še lahko bi našteval. To da ne obstajajo driverji je pa odvisno od proizvajalcev HW-ja (komi čakam na EFI...).

Kar se pa tiče tehnološke razvitosti OO na sploh. Malo poglej Qt4, KDE itd.

In mislim, da je splošno znano da je Windows jedro tako tako...

Pa lahko še primerjamo IE s FF, MFC s Qt itd.
Gentoo, KDE uporabnik.

BigWhale ::

Primerjava MFC in Qt? Tega ne mores primerjat. ;>

MasterMind ::

No ja :). Mogoče bi bila boljša primerjava Qt pa .NET. Čeprav tudi tega ne moraš kaj dosti primerjat.
Gentoo, KDE uporabnik.

Brane2 ::

Po moje je M$ šel v to, ker ga intenzivno jebe Google. Google ma stalno neka OS kodirna tekmovanja, stalno nekaj razvija in rezultate vrača v OS in M$ ne bi bil zdrav, če tudi tu ne bi tekmoval.
On the journey of life, I chose the psycho path.

3p ::

Brane: Google pametno vrača (zase) nepomembne reči. Na svojem iskalniku pa sedijo kot ljubosumne koklje. :D

Brane2 ::

Razumljivo. Kljub vsemu se folk grebe za Googlova tekmovanja itd.

Valjda ne bodo dali še iskanika kar tako. Pa tudi če bi ga, kdo od navadnih smrtnikov rabi SW za paralelno iskanje na 100.000 mašinah ?

Kvečjemu kak M$ in druga konkurenca...
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Zagotovo.

Tudi trend migriranja javnih uprav na odprtokodne platforme, pa seveda to da danes vsak proizvajalec resnih RDBMS za referenčne sisteme uporablja Linux, pa da vztrajno izgubljajo tržni delež in je edini način, da ga nehajo, da najamejo opensource programerje, ki jih je očitno bistveno več kot si jih bo sam Microsoft sposoben privoščiti.

Vse skupaj pomeni, da bo Microsoft moral spustiti monopol, če hoče učinkovito tekmovati na novem IT trgu, kjer so dostopnost izvorne kode, neodvisnost od ponudnika in ažurni varnostni popravki vredni več kot danes že pregovorno slabo in neučinkovito univerzalno zagotavljanje kakovosti. Poslovni nivo podpore in dostopnost strokovnjakov že dolgo nista več problem, prav tako se razvojna orodja že dolgo lahko primerjajo.

Meni se zdi ta trend super, ker bo močno olajšal moje muke v mešanih okoljih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

RedStar ::

Say goodbye to capitalism (Microsoft) and say hello to socialism (Linux). 8-)

MrStein ::

jype:
Seveda bi bilo za kvalitetno podporo strojni opremi dovolj, da bi dokumentirali vmesnik do svojih izdelkov, a večina tega ne stori. Linux se hitro spreminja in pisati gonilnike za Linux, ki niso vključeni v jedro, je precej zahtevna reč. Če pa gonilnik pride v jedro (in to je lažje, kot si lahko mislite), potem pa se spremembe v jedru avtomatično izvedejo tudi za vse gonilnike, ki jih sprememba prizadane.


Dvomim, da je strošek linux driverja tako bistven. Po moje gre prej za preprosto pomanjkanje motivacije.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MasterBlaster ::

Jaz osebno pri tem dogovoru pogrešam eno stvar in to je interoperabilnost med .Net-om in mono-tom. Upam da se bo tudi na tem področju v prihodnje več sodelovanja.
Tk je pa pika .

Matako ::

Briga mene 10 vrst datotečnih sistemov če rabim LE enega, medtem ko so mi driverji precej važnejša stvar razumljivo


he, legendarni mi-me-mene argument ;)
/\/\.K.

kronik ::

Proti linuxu so itak samo retardi, ki so prevec zabiti, da bi ga znali uporabljat in nastavit. MS pa me je ta teden ze 3x pozitivno presenetil in upam, da bomo uporabniki kaj odnesli od tega.

3p ::

RedStar: Kakšen socializem neki. Samo drugi poslovni model.

minmax ::

če malo špekuliramo: novellu poslovno ne gre najbolje (čeprav imajo finančne rezerve), zato management išče možno exit strategijo iz linux trga ali pa vsaj uravnotežit uspeh podjetja, da ne bo odvisen samo od Linuxa (Novell je nekaj let nazaj vse stavil na kocko Linuxa in zdaj se zdi da se mu ne bo izšlo). Microsoftu bi pa tak preobrat seveda bistveno koristil pri PRju in tudi čisto praktično.

lukaz ::

Nemara je na oznanitev takšnega partnerstva vplivala tudi nedavna nova ponudba Oracla, ki po novem zagotavlja komercialno podporo za RedHatovih enterprise različic operacijskega sistema Linux.

A ni to že dolgo čaša? Zdj so napovedal svojo distribucijo, ki bo fork RH enterprise

opeter ::

KNe razumem bistvo novice, zakaj bi bil ta dogovor dolgoročno v korist uporabnikov? V mislih imam "normalne", simpl uporabnike.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

minmax ::

opeter: ... mišljeni so seveda vsi uporabniki, ne le fizične osebe.

darkolord ::

Hja, kolikokrat se Windows jedro sesuje

ZELO malokrat. Ja?

GregaST ::

Sploh če imaš ugasnjen računalnik :\

Nejc Pintar ::

@darko: mogoče se ti zdi da se zelo malokrat, še vedno pa je velikostni rang verjetnosti napake na win jedru za nekaj stopenj višji.
Lahko je biti prvi, če si edini!

MasterMind ::

In razlog je preprost. Ker je OGROMEN! In ima all included. (največji trn v peti je pa grafični vmesnik. Malo nelepi driverji in... PJEEEWWWWWWW :P )
Gentoo, KDE uporabnik.

Nejc Pintar ::

Primerjava kernelov
Pa si malo oglej število bugov na vrstico in podobne zadeve.
Lahko je biti prvi, če si edini!

darkolord ::

Kaj imajo bugi (oziroma število le teh) sploh veze s sesuvanjem?

Pa od kje so te številke pobrane?

Zgodovina sprememb…

Nejc Pintar ::

Niti približno?>:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

darkolord ::

Jp

MasterMind ::

Hmmm. To da nepričakovano pride do segfaulta (ena vrsta crasha). A to ni bug?
Gentoo, KDE uporabnik.

darkolord ::

Ja, je... Sam obratno pa ni

BigWhale ::

> Pa od kje so te številke pobrane?

Darko, na koncu dokumenta imas reference.

darkolord ::

Imam, samo tam ni nobene takšne številke notri...

jype ::

Zgleda da jih nisi natančno prebral.

darkolord ::

Razsvetli me prosim

opeter ::

Microsoft Linux distribucija. Se je že začelo :D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ank ::

November 2003 je že bil. Spet zamujajo :D

Pithlit ::

Spet Win Vs. Linux namesto Win With Linux (o čemer govori novica)?

Grow up people...
Life is as complicated as we make it...

darkolord ::

Jah že prvi stavek novice neki provocira - izgleda je bila prav s tem namenom napisana

lordgreg ::

en bolj pameten od drugega. ne morš verjet. raje bi kdo od tukaj gledal na stvar iz vidika končnega uporabnika, kot pa da pametuje kot vizionar iz leta 2050.

linuxdady ::

Heroji verskih bojev se ob ekumenskih dejanjih vrhovnih svečenikov obeh cerkva čutijo izdane.

christooss ::

Linux is not Windows in jst tud nočem da je. hočem, da ostane Linux geek only OS >:D

V zadnji povedi je bil uporabljen sarkazm. V prvi pač ne
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft združljiv z Linuxom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
768435 (5993) MrStein
»

SuSE linux (zmesnjava)

Oddelek: Operacijski sistemi
321758 (1392) 64202
»

Novell objavil SuSE Linux 9.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52422 (2422) BigWhale
»

Novell kupil SuSE

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
82623 (2623) root987
»

SUSE LINUX 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
624564 (3552) Gandalfar

Več podobnih tem