» »

Tri leta za krajo brezžičnega interneta

1
2
3

Suhy ::

Aha in še to:
Če imaš ključe v avtu in ti ga ukradejo, ti zavarovalnica ni dolžna povrniti iz delne kasko kombinacije. KER SI BUTL, DA PUŠČAŠ KLJUČE V AVTU !!!!
Tako kot se ljudje naučijo vzeti ključe iz avta in avto zakleniti, tako bi se morali naučiti vsi ki postavljajo wi-fi omrežja, kako zadevo zakleniti, če nočeš biti radodojka.

In v nadaljevanju še enkrat, toliko zastonjskih dostopnih točk je že, da je pravno prav sporno obravnavat priklop na neko nezaščiteno omrežje kot dvor. Ker potem gremo lahko v tako butaste detajle, da je bolje igrat rusko roleto:
-cyber na Kersnikovi v LJ ima zastonj dostop do interneta. En sosed ima poln kufr razgrajanja ob večernih urah, je jezn na cel svet in kaj, taki ko smo slovenci, gremo nagajat. In si nabavi router da ssid namesto cyber(ne vem na pamet kak je v resnici) cyber1. VSAK, KI BO ŠEL V KAFIČ, bo pomislil, da sta oba omrežja od kafiča in en se bo priklopil na enega drugi pa na druzga. In potem bo idiot nonstop klicaril, da mu vdirajo v omrežje in delal štalo strankam. KJE JE TU LOGIKA?? Aha, potem pa najbolje da začnemo podeljevat koncesije za imena SSID-ov in organ, ki bo presojal, ali je upravičena neka prošnja z določenim imenom na neki lokaciji..
ja zihr.

Osprey ::

Suhy: točno tako. V praksi te zamisli nekaterih o "vdiranju" v nešifrirano omrežje enostavno ne zdržijo, so nelogične in neizvedljive. Ko pa se tudi windows kar sam poveže na tako mrežo, halo.

Pithlit ::

Tudi google išče spletne strani pa recimo niso nič vprašali če lahko dodajo mojo spletno stran v njihov imenik...


robots.txt ?

Evo, simpl, če želim imeti odprt router to lahko imam... ravno tako imam vso pravico da zavrnem vsakomur dostop. Če imam router odprt še ne pomeni, da ga vsak lahko uporablja. Windows se sam poveže? Sej avto gre tud sam naravnost če človek spusti volan... tudi v ovinku.

P.S. uno z jabolkom in ograjo je mal drugač... To kar mi tu bluzimo je _jablana_ in ograja. Jablani veje rastejo prek ograje. Kar pa ne pomeni da ti lako jabolka z veje potrgaš. Ane? Lahko le soseda prosiš naj jablano obreže (isto lahko soseda prosiš naj zapre omrežje).
Life is as complicated as we make it...

Izi ::

Kaj si mi mislimo, sploh ni važno.
Gre za precedenčen primer, po katerem se bodo ravnale tudi prihodnje sodbe.
Vsaka stvar ni prepovedana že od začetka ampak od prve javne obsodbe.

Sodba še ni pravnomočna in trenutno so mulca spustili domov ko je plačal nekaj tisoč dolarjev varščine.
Če bo obsojen mu grozi do 3 leta zapora in poleg tega še okoli $6500 US kazni.
Ni nujno, da bo dobil najvišjo možno kazen, lahko ga obtožijo tudi na manj kot tri leta, lahko pa ga celo oprostijo.

V celi obtožnici ni nikjer navedeno ali je bilo omrežje zaščiteno ali ne. Tako, da o tem ne moremo debatirati in tudi ni važno.
Bistvo celotne obtožnice je, da se je mulc priklopil v tuje omrežje BREZ LASTNIKOVEGA DOVOLJENJA in druga še bolj pomembna stvar je, da GA JE LASTNIK ZASAČIL IN PRIJAVIL oblastem.

Torej na javna omrežja se lahko priklapljaš brez skrbi in tudi na zasebna, če ti lastnik računalnika to dovoli.
Kazen sledi samo v primeru, da te nekdo prijavi, da si se mu brez dovoljenja priklopil na njegov računalnik.
To je popolnoma normalno in nič novega.

Neke primerjave tukaj so milorečeno čudne in nekateri tukaj nimate pošlihtanih vseh reči v glavi.

Če bi si taisti mulec "sposodil" sosedov avto in se z njim vozil naokoli celo noč in ga zjutraj pripeljal nazaj, bi sosed še vedno imal avto in bi zjutraj lahko normalno šel v službo.
Po vaše bi morali taka sposojanja dovoliti, saj ti vendar nič ne izgine, še posebno, če ti nazaj pripeljejo avto z več bencina kot ga je bilo na začetku.

Treba je imeti neko samokontrolo in se zavedati, kaj se sme in kaj ne.
Najbolj simpl bo če si vbijete v vaše prazne glave, da je za vsako dejanje v življenju treba imeti dovoljenje.
Če bi se tega držali potem ne bi rabili nikakšne enkripcije, zaklepanja, priklepanja, skrivanja, ...
Kot da je kakšna razlika ali ti trgaš sosedova jabolka iz ograjenega ali neograjenega vrta.

Zakaj pa mislite, da nikjer ne marajo Ciganov?
Samo zaradi ene malenkostne razlike: Ne poznajo oz. ne razumejo pomena svojilnih zaimkov.
Moje, tvoje, naše, vaše, ... za njih je vse enako in sicer naše.
Če jaz na MOJEM domačem dvorišču pustim avto z vsemi nastežaj odprtimi vrati in z ključi v njem, to še zdaleč ne pomeni, da se vsak ki pride mimo lahko vsede vanj in odpelje. Kaj tukaj ni jasno. To, da je avto na mojem dvorišču odklenjen in odprt ni za tatu prav nobena olajševalna okoliščina, kot bi nekateri tu radi verjeli. Predvidena kazen je ista, kot če bi razbil šipo in tako ukradel avto.

Zakon predpisuje in kaznuje samo nezaklepanje na javnih mestih. Doma pa imaš ti lahko vse odklenjeno in odprto pa ti ne sme nič izginiti, če seveda ne bi okoli nas kar mrgolelo krimimalcev, ki jih je tudi na tem forumu vsaj 90% (vsi tisti, ki brez slabe vesti uporabljajo ukradene programe).

Tega mulca bi bilo treba usmrtiti javno sredi mesta, da bi mogoče kaj zaleglo in bi se vsaj nekateri zamislili, da nekaterih stvari NE SMEŠ uporabljati tudi, če lasnika ni v bližini oz. tudi če ni zaklenjena, priklenjena ali zašifrirana.

Zgodovina je dokazala, da zaležejo samo drakonske kazni. Včasih je bilo za vsako najmanjšo krajo predvideno sekanje ene roke. Potem pa smo to zaradi humanosti ukinili in sedaj imamo za rezultat med seboj 90% tatov.
Ja, tudi za eno ukradeno jabolko so ti odsekali desno roko v zapestju in tatov je bilo ravno zaradi tega v tistem času komaj kakšen odstotek.

Danes pa se nekateri kar javno "hvalijo" kako so ukradli vse najnovejše programe ali pa kar vsakodnevno kradejo sosedu internet dandwidth in se jim to ne zdi nič takega oz. so celo ponosni na to.
In to večinoma ravno tisti, ki potem ob nedeljah hodijo v cerkev, kjer prosijo za odpuščanja in si v svojih praznih glavah domišljajo, da jim je vse oproščeno.

Ob prebiranju nekaterih komentarjev tukaj se sploh se ne čudim, da se vsake toliko komu strga in gre v najbližjo šolo z dvema avtomatoma in nekaj bombami >:D

GBX ::

No, vse skupaj je jasno razložil Izi v prvi polovici svojega posta. Tam do usmrtitev nekje. Do tam je 100% vse res in se tudi jaz podpišem pod napisano. Od smrti, sekanja rok in tako naprej pa se razhajamo v popolnoma nasprotne smeri.

Tisti, ki zagovarjate sam-si-je-kriv stališče:

1. Ničesar ne moremo 100% zavarovati.
2. Kar ni zavarovano, je javno.

Znate izpeljati zaključek?

Ponavadi ljudje zastopajo takšna otročja stališča točno do takrat, ko jim nekdo vdre v mašino. Potem pa bi kar linčali tiste, ki so si kaj takega drznili... :\

Matrin ::

Ok mogoče ne čisto tako kot je rekel GBX. Stvar je taka, karni izecno svojeno je javno. Sploh radijski valovi, kar brezžična omrežja so. Vse kar potrebuje uporabnik narediti, je opozoriti da je omrežje njegovo in da ne želi da ga drugi uporabljajo. Če tega ne naredi, lahko sklepamo da je omrežje javno, sploh če nam je na voljo na javnem mestu, ali doma (kar je nekakšno intimno "javno" mesto).

GBX ::

Stvar je taka, karni izecno svojeno je javno.


Na sodišču se po moje bolj ugotavlja, kaj je razumno smatrati v dani situaciji. Recimo: ali je obsojenec res verjel, da gre za javno omrežje, ali pa se je zavedal, da uporablja tujo omrežje brez dovoljenja.

Zanima me pa tudi, kako bi sodišče (singapursko ali kakšno drugo) reagiralo na zagovor v stilu: "Sosed si je sam kriv, ker ni ustrezno zaščitil svojega omrežja. Ker ga ni zaščitil, je postalo javno in sem ga imel pravico uporabiti." Zmagovalni zagovor? :D

Izi ::

GBX, se strinjam, ampak ljudje nismo nastali pred nekaj generacijami.
Tu smo že hudo veliko tisočletij in skozi ta čas se je pokazalo kaj je edino kar deluje.
ne omenjam sto tisoč let ampak samo kratko zgodovini zadnih nekaj tisoč let, kar ni ravno dolgo.
Ne misli, da smo ljudje sedaj kaj drugačni kot oni pred par tisoč leti. Čisto nič bolj pametni nismo kot takrat.
To, da smo hudo načitani z glavo polno podatkov in da nas obkrožajo čisto drugačne stvari kot pred tisočletji ne spremeni zadeve čisto nič.
Še vedno smo ljudje in mentaliteta se v par tissoč letih ne more kaj dosti spremeniti. Spremembe se dogajajo komaj v milijonih let.

Kaj hočem povedati je, da se z popolnoma istimi ali vsaj podobnimi problemi ljudje ukvarjajo že več tisoč let in najboljše oz. sploh edine možne rešitve so že znane.
Mi pa sedaj v zadnih nekaj sto letih, ki v bistvu ne pomenijo prav nič, poskušamo vse preizkušene metode zavreči in probavamo stotine stvari, ki so jih naši predniki že zdavnaj izprobali in zavrgli kot neuporabne.

Kraja oz. prisvajanje tujih stvari je ljudem prirojena in tako bo tudi ostalo. Če je milijon let veljalo, da če kaj rabiš, vzameš kamen, sulico, lok, meč ali puško (kar je v tistem času nabolj pri roki) in si greš to stvar z silo prilastiti, se sedaj v nekaj sto letih to nikakor ne bo spremenilo.
Na drugi strani pa je seveda vedno tisti, ki to stvar ima in jo seveda namerava tudi obdržati.

In tukaj se pojavi vprašanje, kako preprečiti, da se ne bi vsi med seboj pobili zaradi prisvajanja tuje oz. branjenja lastne lastnine.
To vprašanje si pametni ljudje, ki so ponavadi izbranci in voditelji ljudstva, že od nekdaj zastavljajo.

Če stvar prepustiš samo sebi je najslabše. Vsi bi se med seboj pobili in ostali bi samo najmočnejši, ki pa so kot je pokazala zgodovina vedno tudi najneumnejši in potem ni več nikogar, ki bi izumljal in razvijal nove stvari in vse gre zopet od začetka oz čoveštvo tako stagnira.

Zato so kazni nujne, če hočemo, da gre napredek naprej.

Zapori so se skozi dolgo zgodovino pokazali za najslabšo rešitev. Vzgojno ne delujejo nič, vpliva na druge, da ne bi ponavljali istih prestopkov tudi nimajo čisto nič. Poleg tega je treba za zapornike skrbeti, kar ponavadi stane več kot škoda, ki bi jo povzročili, če bi jih pustili na prostosti.
Tako so zapore že zdavnaj nehali uporabljati kot popolnoma zgrešeno metodo preprečevanja kriminala, mi pa sedaj zadnjih nekaj sto let zopet prisegamo na njih.
In potem nekateri celo trdijo, da smo v zadnjih tisoč letih napredovali. Jaz vidim ravno obratno.

V dolgih tisočletjih se je izkazalo, da je EDINA možna kazen, ki človeštvo drži na poti razvoja in stran od anarhije, telesna kazen oz. eksekucija za najhujše zločine.

Kazni morajo vedno biti javne, da so za zgled in opozorilo.
Potem pa je vse odvisno od teže kazni. Bičanje, sekanje rok, iztikanje očesa in usmrtitev, gredo nekako po teži zločina.

Denarna kazen in odvzem prostosti sta popolnoma nepostrečeni in neučinkoviti pogruntavščini moderne dobe.
In če smo res tako napredovali, bi bil čas, da spregledamo svoje zmote in se vrnemo na stare preizkušene načine kaznovanja.

Pa še nekaj me moti. Vse boljh opažam, da se med ljudmi širi prepričanje, da so nekatere kraje majhne, nekatere pa velike in težje. Tega v zgodovini ni bilo nikoli opaziti.
Kraja je kraja. Ali ti sosedu ukradeš jabolko ali pa celo kravo, vedno si dobil isto kazen, ki je predvidena za krajo. Ponavadi je bilo to sekanje rok.
Tudi cerkev je včasih učila, ne kradi. Nikjer ni pisalo, da ne smeš krasti samo vrednejših reči.

Se pravi, da je napaka sedaj predvsem v vzgoji današnjih otrok in pa kaznovali politiki, ki sedaj karnaenkrat kraje deli na velike in male tatvine.

Povsem vseeno je ali ukradeš kovanček za deset tolarjev, ali pa ponoči izprazniš trezor Ljubljanske banke. Tat je tat in v obeh primerih si zasluži enako kazen.
Dokler ne bomo sprevideli tega, kot so naši predniki verjetno že kar nekajkrat, do takrat jaz ne polagam prav veliko upanja v obstoj človeštva.
Izumrli verjetno sicer ne bomo ampak se bomo pokakšni hudi vojni spet vrnili za par tisoč let v preteklost, kot se je po predvidevanjih zgodovinarjev zgodilo že kar nekajkrat v preteklosti, ko so hudo napredna ljudstva zaradi svojega napuha zanemarila starodavne modrosti.

Dokler ne vidim zahtev za javno linčanje tatov, vključno z tem, ki nastopa v tej novici, si upam staviti, da bomo čez 1000 let spet skakali naokoli v kožah in se z sulico v roki odpravili v hosto po kosilo za ženo in otroke >:D

Pithlit ::

Martin: po tvojen je torej povsem samoumevno in legalno prisluškovanje policijskim frekvencam...
Life is as complicated as we make it...

Izi ::

po tvojen je torej povsem samoumevno in legalno prisluškovanje policijskim frekvencam...

...ali pa snemanje sosede skozi okno njene kopalnice.
Kaj neki se potem razburja ko bodo posnetki na internetu. Naj ima raje vedno spuščene rolete.
Če rolet ni spustila si sigurno želi, da se njeni posnetki znajdeko na internetu.

mspiller ::

Zakon predpisuje in kaznuje samo nezaklepanje na javnih mestih.

To se pravi ce podobno korelacijo potegnem z wifijem, imam lahko nezavarovano wifi omrezje ce je dostopno samo na moji parceli. Cim je dostopno iz javnega mesta mora biti zaklenjeno ali pa kazen. Ker prilika dela tatu.

Kolikor vem so policijske frekvence posebej zascitene z zakonom.

Mislim, da se tukaj ne gre, za to, da ne bi kaznoval nekoga za majhno ali pa veliko krajo. Tukaj se gre, da dostop do odprtih omrezij sploh ni kraja, dokler ne delamo ilegalnih stvari (vdor). Omrezje mi samo sporoci ali ga lahko uporabljam ali pa ne. Tak je protokol. Podobno kakor slo-tech stran. Ali moram vprasati lastnike ce jo lahko gledam? Nekako je dovoljeno, razen, ce ti ni explicitno prepovedano. In to sploh ni nujno z geslom, enkripcijo, itd. Nisem jest kriv, ce je bil tako zamisljen wireless. Now deal with it.:D :D :D

edge540 ::

Predlagam, da si tisti, ki pravite, da je to najhujši zločin na svetu, zgradite hišo znotraj velike faradayeve kletke in uživate življenje z odklenjenim wi-fi. Ostali pa vpišite v okence pod password 8043759347594 pa boste imeli mir če se na vas ne spravijo hekerji.

Gavran ::

Kraja je res kazniva ampak v primeru wirelessa je stvar rahlo vprašljiva, ker obstojajo javno dostopna omrežja in zasebna nezaklenjena omrežja med katerimi pa je malo težje razlikovati, če nisi pozoren.
Še en primer: recimo, da živim v bloku in si zase (pa mogoče še za soseda) postavim svoje omrežje za katero mi je čisto vseeno, če se še kdo priključi. Naslednji teden pa sosed postavi svojo dostopno točko k zidu, ki deli moje in njegovo stanovanje. Moj računalnik je vedno na istem mestu, se pa prikluči na sosedovo omrežje ker je vmes le en zid (do mojega pa sta dva) in ima močnejši signal. Le majhna nepozornost, pa bom v prekršku, dokler me sosed ne toži? Po mojem mnenju je tule važen namen. Če se je tip namenoma priklapljal na tuje (pa čeprav nezaklenjeno) omrežje ali celo vdiral, ga je potrebno kaznovati. Če pa se je priklopil v prepričanju da je na svojem ali javnem omrežju, pa po moje ni kriv.

GBX ::

Izi: Zato so kazni nujne, če hočemo, da gre napredek naprej.

S tem tvojim prispevkom pa se ne strinjam skoraj v ničemer. Stroge kazni mogoče res "disciplinirajo" družbo, vendar pa morajo biti združene z resnim omejevanjem posameznikove svobode. Primerjaj kakšno diktaturo (lahko tudi bivše komunistične režime) in ZDA. Te so živ dokaz, da krut kaznovalni režim sam po sebi ne poveča varnosti.

Da se vrnem na izhodišče: vseeno upam, da singapurski 17-letnik ne bo res obsojen na maksimalno možno kazen. Sicer pa ne nič ne vemo o tem, kaj vse se je dogajalo.

DominusSLO ::

BW napisal: Debilkoti se potem zgovarjajo, 'saj je sam kriv, ker ni zascitil'.


Ja seveda...vsi, ki mislijo drugače, kot ti, so debilkoti.:\

modi: Zakaj se nekaterim dovoljuje take žaljivo-retardirane poste?
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

darkolord ::

Windows te prej vpraša, če si siguren, da se želiš priključiti na nezavarovano omrežje. Tako da ni to kar tako, da prižgeš kišto pa si pomoti že kar konektan

Izi ::

Ker prilika dela tatu.

To je ena velika zabloda.
Tat postaneš zaradi okolja v katerem živiš. Je ni prilike, da bi normalno vzgojen človek iz normalnega okolja karkoli vzel brez dovoljenja.

Tukaj se gre, da dostop do odprtih omrezij sploh ni kraja, dokler ne delamo ilegalnih stvari (vdor).

Prišel si v protislovje.
Omrežje ni neka imaginarna zadeva. Če si torej vstopil v omrežje si dejansko vstopil v računalnik, ki servira to mrežje. Ali vlogo serverja opravlja namizni računalnik ali Router nima nobene veze. Ti si vstopil v tuj server.
In kaj je zate vdor, ko ravno pišeš o njem. Vdor je vsak vstop brez dovoljenja, ne glede na to ali so vrata odklenjena.

Ti torej v enem stavku praviš, da je vdor ilegalen, vstop brez dovoljenja skozi odprta vrata pa ni ilegalen.

Skoraj si upam trditi, da imajo vsa domača nazaščitena brezžična omrežja tudi nezaščiteno lokalno mrežo. In ko torej ti vstopiš v tako omrežje, hkrati vstopiš v čisto vse cliente, ki so trenutno v mreži. To pa je kaznivo tudi po trenutnih slovenskih zakonih.

gzibret ::

DominusSLO - Khmmmmmm, BW je imel kar prav.

Glede puščanja takih postov - ni letelo na nobeno konkretno osebo, torej ni bila razžalitev. IMO (in my opinion 0:) ).
Vse je za neki dobr!

3p ::

Hmm. Prijavil bom naslednjega, ki se poveže na moj spletni strežnik! ;(

poweroff ::

Ehm, kako se da te enkripcije zaobiti. Zadnic je bil en frend pr imen in je rekel da se da vse te wpa, wep ... zaobiti. Je to res? Sej ne da bi hotel vdirat kam, predvsem me zanima moje omrezje.
WEP se da enostavno razbiti in sicer tako "64-bitnega" kot "128-bitnega". Za WPA tudi obstajajo orodja, WPA2 pa je precej varen.

Orodja za to dobš na netu, so brezplačna, enostavna za uporabo. Vdor v "128-bitni" WEP traja max. 20 minut. Kaj več pa o tem ne mislim povedat.

Kdor pa misli, da povezava v sosedov odprt Wifi brez dovoljenja ni kazniva naj pa le tako misli. Za razliko od nekaterih sem precej dobro preštudiral to zakonodajo, poznam kriminaliste, ljudi iz sodstva in vem kaj govorim. Tako da lahko tudi to debato zaključimo.
sudo poweroff

Izi ::

Prijavil bom naslednjega, ki se poveže na moj spletni strežnik!

Neumestna.
Prijava na omrežni strežnik poteka vedno z dovoljenjem.
Celo postaviš ga z tem namenom, da se bo čim več ljudi priklopilo nanj.

3p, daj ti raje odpri svojo lokalno mrežo in pošlji sem svoj IP, če ti je vseeno da ti vsakdo brska po računalniku.

Izi ::

Kdor pa misli, da povezava v sosedov odprt Wifi brez dovoljenja ni kazniva naj pa le tako misli. Za razliko od nekaterih sem precej dobro preštudiral to zakonodajo, poznam kriminaliste, ljudi iz sodstva in vem kaj govorim. Tako da lahko tudi to debato zaključimo.

Pozabil si, da se kriminalisti in ljudje iz sodstva popolnoma nič ne spoznajo na računalnike in omrežja >:D
Vsak mulec ve, da ko si ti enkrat v sosedovem odprtem Wifiju, mu lahko prebrskaš zraven še cel računalnik in po želji vse skupaj pobrišeš.
Povej to tvojim ljudem iz sodstva, pa ne boljo več mislili tako.

snow ::

Malo čudni ste mi tisti, ki pravite, da se pa to lahko dela.

Vdor, uporaba tujega brez dovoljenja lastnika pač niso zakoniti. Kaj tukaj ni jasno.

Poleg tega se mi niti ne zdi moralno, da se vdira - tudi če wireless omrežje ni zaščiteno s passwordi, enkripcijo itd.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

kekz ::

Jaz sem postavil nekaj wifi točk nezaščitenih. Nalašč! Dopuščam, da jih kdorkoli uporablja. Znancem okoli sem tudi povedal. In kako naj to objavim širši javnosti? Moram dati v čaopis?
Ali se bo zdaj nekdo našel in me prijavil, da imam nezaščitene točke, pa bom moral zato celo plačati kazen? 8-O

Najbolj štosno je bilo, da sem sosedu povedal, da imam odprto točko in mu celo ponudil, da mu vzpostavim šifriran VPN od njegovega PC-a do njegove službe (tako mu nihče, niti jaz, ne bi mogel pregledovati podatkov). Ampak ne, človek si je šel postaviti svojo, zaprto wifi točko :\ .

Izi ::

Če samo malo pobrskate po forumu za pomoč boste videli, da imajo povprečni računalničarji probleme že z povezovanjem dveh računalnikov med seboj.
Povprečno slovensko gospodinjstvo ima danes že dva ali celo tri računalnike (en za fotra, en za sina in en za hčerko in mamo)

Za povprečnega fotra in njegovega 12-letnega sina je velikanski uspeh, če uspeta preko Wi-Fi vse skupaj povezati tako, da se lahko vsi trije računalniki povežejo na internet, če se vidijo še med seboj je že znanstvena fantastika.

Kako sploh lahko nekdo pričakuje, da se bodo nato še ukvarjali z zaščito?

In tukaj je na vrsti država, da zaščiti svoje državljane.
Slovenija je proti Singapurju glede računalniške tehnologije še v kameni dobi in tako je jasno, da pri nas dostop v taka nezaščitena omrežja še ni kazniv.

Zato pravim, da bo ta Singapurska obsodba precedenčni primer, ki mu bomo čez nekaj let z zakonom sledili tudi pri nas, če bo seveda sedaj ta mulec v Singapurju obtožen.

raufnk ::

najboljša varianta bi bila pomoje res ta da se pred nakupom prvaga računalnika uvede obvezen izpit brez katerega ne smeš imeti računalnika ... tako kot za avto ... če ne znaš uporabljat računalnika (zaščita wi-fi omrežja je zelo dober primer) si ravno tako nevaren kot nekdo ki ne zna voziti avta pa je vseeno za volanom

P.S. iz tega razloga bi se ravno tako strinjal s kaznovanjem administratorja nezaščitenega wi-fi omrežja kot tudi tistega ki se nanj priklopi ... oz. nobenega od njiju
lp raufnk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: raufnk ()

poweroff ::

Pozabil si, da se kriminalisti in ljudje iz sodstva popolnoma nič ne spoznajo na računalnike in omrežja
LOL. Ne si ustvarit napačne slike na podlagi dejstva, da večina policajev in sodnikov zares o tem ne ve ničesar. Nekateri vejo zelo veliko.
sudo poweroff

Izi ::

Glej, sploh ni panike.
Kot je v navadi, bo kaznovan samo tisti, ki ga bo kdo prijavil. Tega pa bo precej malo.

Tisti, ki nezna zaščititi omrežja tudi ne bo vedel, da mu kdo krade bandwidth. Jasno.
Ko pa bo enkrat ugotovil, da se mu nekdo priklaplja na računalnik bo pa verjetno že imel toliko znanja, da bo omrežje zaščitil.

Računalnik se tudi nobenemu kar sam od sebe ne priklopi v neko novo omrežje ampak ti dobiš samo spisek dosegljivih omrežij.
Če ti omrežje ni znano, se pač v njega ne priklapljaš.
Vsa javna omrežja pa imajo taka imena, da ne moreš zgrešiti.

Verjetno pa bo naokoli vedno tudi nekaj ljudi, ki se odlično spoznajo na računalnike in se jim ravno iz tega razloga ne zdi smiselmo ukvarjati z zaščito, ki je milorečeno slaba. V vsako Wi-Fi omrežje se da udreti v nekaj minutah.
Celo če nimaš pojma je na internetu polno orodij za script kiddije z steb by step navodili kako vdreti v brezžično omrežje.
Taki pa bodo verjetno striktno prijavili vsak nepooblaščen dostop.

Vse skupaj je malo kaotično, ker vsi tukaj govorite o zaščiti, dejstvo pa je, če hočeš zaščito takoj pozabi na brezžično omrežje.
Jaz sicer zagovarjam zakon in kaznovalno politiko ampak tukaj je nekaj za razmisliti:

Zakaj bi si človek ki hoče imeti zaščiteno omrežje sploh nabavil Wi-Fi za katerega je znano, da ne bo nikogar zadržal za več kot par minut če se je resno namenil ti vdreti v omrežje?
Torej, če si narediš Wi-Fi omrežje ti je za varnost malo mar. Če pa ti ni mar za varnost zakaj torej prijaviti nekoga, ki se priklopi v tvoje omrežje?
Razen seveda, če ti ni namerno uničil podatkov. Jaz bi šele tukaj predpisal kazen (smrtno seveda >:D )

Spajky ::

"...čuj, ja sam već star, ali slušaj moj savjet...:D :D :D " Izjava enega dolgoletnega že upokojenega pravnika, sodnika in advokata: "Še nobenega niso zaprli ker je kradel, ampak zato, ker so ga dobili !!!" 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

mspiller ::

Ti torej v enem stavku praviš, da je vdor ilegalen, vstop brez dovoljenja skozi odprta vrata pa ni ilegalen.

Clovek, nikjer nisem rekel, da je brez dovoljenja. Jaz sem vprasu network, ce lahko vstopim. Kako pa mi nej odgovori ta network, si pa nastavu ti sam. Simple.
Neumestna.
Prijava na omrežni strežnik poteka vedno z dovoljenjem.
Celo postaviš ga z tem namenom, da se bo čim več ljudi priklopilo nanj.

Vedno z dovoljenjem? Zakaj ze? Zakaj drugacna pravila? Streznik sem postavil zase in samo zase, da mam gor npr. slike iz zurov. Svoje bookmarke ipd. A moram sedaj dostop explicitno prepovedati ali kaj ?

Drugace pa tocno to, kar si rekel: za streznik je implicitno dovoljen dostop ala fair use. Isto je trenutno z wirelessom v slo. In upam da bo tako ostalo!!! Se pa strinjam, da je treba ljudi izobrazit, ter nastavitve v routerjih narediti secure/closed by default. Ker taki tepci potem delajo zdraho, kjer je ni treba.

Ce se je folk naucu zaklepat avto pa stanovanje se bo pa se wireless routerje. Ce pa povzamemo tvojo logiko izi: ce pa ne bojo, pa nej sekajo roke. Verjemi takoj bi bili vsi routerji zaprti in problem resen. Ker tisti, ki imajo odprte routerje tut kradejo. Nasim ponudnikom denar, ker ne dovoljujejo sharanja interneta med gospodinjstvi :\:\

lp

jlpktnst ::

Hja, kot sem že povedal - pa naj implementirajo da bo privzeta tovarniška nastavitev odprta in z "privat" bitom on. Kaj bi bilo to? Da uporabniku pokaže velik popup - NELEGALEN VSTOP. In to je to. Simpl.

JE pa kot je nekdo omenil - omrežje odprto enostavno ne more vedet uporabnik a je odprto nalašč ali po pomoti. Enostavno ni enako kot s hišo.

Se popolnoma strinjam da je kaznivo če je nekdo vdrl v wireless omrežje. Ali pa če kdo prestreza podatke in jih bere... Samo zakaj bi bilo kaznivo se priklopit v odprto omrežje pa ne razumem. Logično je da je kaznivo krast avte, tudi odklenjene. Samo v tem primeru ni čisto enako. Če nekomu avto vzameš ga nima več. Če pa samo bandwidth kradeš pa te lahko še vedno omeji.

Pa to glede neumnih uporabnikov ... mislim da je za delovanje sistema odgovoren tisti ki ga postavlja ne? Če pač ne deluje tako kot bi moral oz je pričakovano pač pade odgovornost na tistega ki ga je postavljal. Torej če foter kupi wifi router in ga nastavi slabo - hotel je met zaklenjeno pa ni blo je kriv on sam. Če mu nekdo zato krade podatke je le-ta kriv kraje podatkov, samo leechanje pasovne širine pa se mi ne zdi sporno. Dokler je vse odprto seveda.


Ma itak je blo vse že dostikrat premleto :P Hotel bi podrobnosti glede te sodbe.

hamax ::

ker je blo vse ze 100x povedano bi dodau samo se en primer:
si najemnik sobe in ti lastnik v pogodbi prepoveduje deljenje stanovanja z drugo osebo.
kdo potem odgovarja, ko lastnik pomaha s pogodbo? če je najemnikov prijatelj vedel za pogodbo potem oba. drugače pa samo oseba, ki je kršila pogodbo.

če je v slovenskem zakoniku napisano, da je priklaplanje na nezaščitena omrežja prepovedano, potem si kriv, če pa ne je pa kriv samo tisti, ki ponuja brezplačno omrežje, čeprav za to nima dovoljenja.

Spc ::

To, da je avto na mojem dvorišču odklenjen in odprt ni za tatu prav nobena olajševalna okoliščina, kot bi nekateri tu radi verjeli. Predvidena kazen je ista, kot če bi razbil šipo in tako ukradel avto

To ni res kajti jaz ne grem na njegovo parcelo, da lahko uporabljam internet ... ampak sem na svoji parceli in celo še v MOJI sobi.
Torej po tem takem je to tako kot z jabulko ker je jabolka v MOJI sobi .. in jo zato torej lahko komot vzamem.
:)
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

BigWhale ::

A gres lahko v nek gozd podirat drevesa? Ne? Zakaj ne? Pa saj ni nobenih ograj okrog!?! WTF, jest tega ne razumem.

kekz ::

"A gres lahko v nek gozd podirat drevesa? Ne? Zakaj ne? Pa saj ni nobenih ograj okrog!?!"

Načeloma pa vsi hodijo po borovnice, gobe... In to v moj privat goszd brez mojega privoljenja ;(( >:D . Očitno bomo začelu tudi tu delati ograje, saj po uradni dolžnosti nobenega ne preganjajo, sam pa tudi težko stražiš 24 ur/dan.

Kar se tiče wirelessa, obstaja celo gibanje FON (http://www.fon.com), kjer udeleženci, ki imajo širokopasovni dostop, tega ponudijo preko wifi na razpolago javnosti. Če si običajni član, se zavežeš, da boš šeral tvoj bandwidth, v zameno dobiš zelo poceni poseben AP (ima dvojno, javno in zasebno mrežo) in brezplačen dostop pri vseh drugih članih, ki jih je v Evropi že zelo polno.

Spc ::

Če je gozd tvoj lahko komot podiraš drevesa. (Beri parcela)
:)
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

BigWhale ::

kekz:

Ja, ker se po zakonu lahko sprehajajo skozenj in lahko nabirajo gobe.

Glej eno je, ce ti reces, da das omrezje 'na posodo' drugim. S tem tudi prevzames odgovornost, ce se tam kaj dogaja, kar se ne bi smelo.

Ce pa ti ne ves, da je dobro imeti omrezje zasciteno potem je pa to druga stvar.

Neko privatno omrezje je privatno, pa ce je zaklenjeno ali ne. Uporabljati ga ne smes, torej, kaj tukaj ni jasno?

Vse ostalo so samo izgovori raznoraznih piratkov in 'krivinohvatacev'.

kekz ::

"Uporabljati ga ne smes, torej, kaj tukaj ni jasno?"

Ni jasno, KAKO sporočiti širši javnosti, da je zavestno in zanalašč dovoljena uporaba dotičnega omrežja.

BigWhale ::

Ce tega ne znas narediti s svojim access pointom, potem prodaj access point, prodaj racunalnik in si kupi motorno kosilnico in jo zacni na PimpMyLawnmover tekmovanja vozit.

Resno.

MrStein ::

Če je tak preprosto, bi lahko napisal kako, namesto da žališ ljudi.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

powr ::

Imeti lasten internetni dostop je tudi svojevrstna odgovornost in po mojem mnenju je bolj neodgovoren tisti ki svojega wirelesa ne zasciti in tako pusti nekomu da uporablja/zlorablja njegovo povezavo kot pa ta ki to dejansko pocne ker pac lahko. In postavitev zascite na wirelesu ni neka znanost tako da ce internet ni zasciten so pac zunanji uporabniki prakticno povabljeni. Ce pustis npr odprto okno ali celo odklenjen avto ne mores pricakovat da bo ob tvoji vrnitvi vse v prejsnjem stanju tako da ne vidim zakaj bi pri wirelesu bilo kaj drugace.

DominusSLO ::

Če je tak preprosto, bi lahko napisal kako, namesto da žališ ljudi.


Kje pa... Bolj preprosto je žalit folk in se delat pametnega. Še posebno, če imaš podporo moderatorjev.
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

CoolBits ::

V glavnem, če imam js odprt wifi in se nekdo priključi brez mojega dovoljenja ga lahko tožim in tožbo bom dobil... pa če še ne vem kako pametujete tukaj.... dejstvo :)
Nevem kaj je tukaj težko za razumet.

simnov ::

pač če bi ljudje vsaj malo imeli v glavi ne bi drugemu nevednemu uporaniku kradli internet.

BigWhale ::

Stein,

SSID si nastavis na FreeNet_DostopDovoljenVsem

A je to tako tezko pogruntat?

Pithlit ::

Načeloma pa vsi hodijo po borovnice, gobe...
Načeloma nihče nikogar ne preganja zaradi tega... lahko pa bi... komot. Nimaš kaj ti stikat po gozdu ki _ni_ tvoj. Tudi če ni ograjen. Isto nimaš kaj stikat po tujih omrežjih... tudi če niso ograjena.

Je pa več kot očitno da mnogim, stvari, ki se jih ne da prijeti v roko (kot se da recimo jabolka, borovnice, gobe...) predstavljajo povsem javno dobro. Povsem preprosto povedano - debata teče o tem ali je kraja pasovne širine legalna ali ne. Več kot očitno to že po definiciji (kraja) ni.
Life is as complicated as we make it...

raufnk ::

Načeloma nihče nikogar ne preganja zaradi tega... lahko pa bi... komot. Nimaš kaj ti stikat po gozdu ki _ni_ tvoj. Tudi če ni ograjen.


no tuki se motiš ... lahko se vsak sprehaja po vsakem gozdu in v njem nabira gobe, borovnice, itd... tudi če gozd _ni_ tvoj
lp raufnk

Gavran ::

Tole o gozdu ne drži. Pravico nabiranja gob in borovnic ima vsak državljan Slovenije. Lastnik gozda je po naši zakonodaji pravzaprav "lastnik" dreves, pa še za posek dreves v lastnem gozdu rabi dovoljenje.

kekz ::

"SSID si nastavis na FreeNet_DostopDovoljenVsem"

No vidiš, sem vedel, da ne bo šlo.
AP točke, ki jih postavljam so last mojega podjetja in oni mi predpisujejo, kakšen SSID mora biti po njihovem standardu. Tu nimam nobene svobode. Omrežje pa je javno dostopno. Očitno pa le nisem tak butelj >:D . Še kakšna "pametna" ideja? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

nietka ::

Zanimiva tema in debata, pa vsak ima po svoje prav. Ni mi sicer jasna logika - ce kliknes na "zelim se povezati na to omrezje" postanes kriminalc, ampak OK. Zanimivo bi bilo to recimo navezati na primer neukega uporabnika interneta, ki nic hudega slutec klikne na kak zlovesc link in shrani kako zlobno rec na svoj racunalnik. Trojanca, recimo. Kdo je zdaj tu kriv? Po neki izkrivljeni logiki vsekakor samo tisti, ki je kliknil in ne tisti, ki je nic hudega slutecemu uporabniku podtaknil zlobno rec (ta je pac samo opazovalec) :D

Ali si se vedno oskodovan in prikrajsan, ceprav ne ves, da sploh si in ni nobene otipljive materialne skode?

Ce najdes na ulici kovanec za 10 SIT in ga poberes, je to kraja?

Ali recimo usluzbenci mestne snage, ko vzamejo na pol popito flaso vina, ki je postavljena ob klopci v parku, kradejo?

Ali google krade? (Nekdo je omenil robots.txt, ampak hej, kako naj to ve nekdo, ki ne ve, da je mozno omrezje zaklent?)

Ce ne placujem RTV narocnine in nimam TV sprejemnika, ali kradem ko ce cez balkon gledam 40" TV, ki ga imajo cez cesto v sosednjem bloku? Ali poslusam radio, ki ga sosed navija prevec naglas?

Sama sivina :D
Great warrior? Wars not make one great.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

Oddelek: Novice / Zasebnost
95165 (4173) poweroff
»

Povezovanje dveh wifi ruterjev

Oddelek: Omrežja in internet
81987 (1987) eF
»

Tri leta za krajo brezžičnega interneta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11213689 (11057) poweroff
»

Domače branje: "Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : T

Oddelek: Novice / Domače branje
73432 (3075) darkolord
»

Brezžični Rhode Island (WiMax)

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
143653 (2772) tigrr

Več podobnih tem