» »

Tri leta za krajo brezžičnega interneta

Tri leta za krajo brezžičnega interneta

The Register - Vedno večji priljubljenost in razširjenost brezžičnega Wi-Fi omrežja med domačimi uporabniki predstavljata tudi nezadržen porast števila nezaščitenih vstopnih točk, torej pomanjkljivo ali celo nezaščitenih domačih omrežij, ki jih mimoidoči ali mimovozeči lahko uporabijo za dostop do interneta. Uradnih postopkov in tožb zaradi neupravičenega dostopa do omrežja pri nas še ni bilo, so pa v sterilnem Singapurju.

The Register tako poroča, da sedemnajstletnemu Garylu Tan Jia Luoju grozijo do tri leta zapora in 10.000 singapurskih dolarjev (1,2 milijona tolarjev) kazni za nepooblaščen dostop do sosedovega brezžičnega omrežja. Gre za prvo tako tožbo pod novim singapurskim zakonom o zlorabi računalniške opreme (Singapore's Computer Misuse Act).

112 komentarjev

«
1
2 3

Spc ::

lol.
Če sem jaz v svoji hiši in mi slučajo prebija sosedov internet v mojo hišo to ni moj problem.
Vse kaj je na mojem posestvu lahko uporabljam saj je tako moje.

:)
 

jRk0 ::

ne me strasit, hehe, ker v stanovanju trenutno nimam svojga neta, cakam t2 pa sem pac malo na nekem nezascitenem, ocitno z nasga bloka, sam ta pomoje itak ne ve =)
You fuck up once, you loose two teeth.

simnov ::

to je čiso prav kaj hudiča ti nekdo krade hitrost pa vse probavaš pa klicariš ker vse dela z polovično hitrostjo jaz bi dal dosmrtno

vidva sta pa eni riti kaj si sploh mislita uporabljajta tisto za kar plačujeta

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: simnov ()

Zheegec ::

Omrežje se zaščiti v cca 10 sekundah, če bi jaz kdaj nujno rabil net bi se tudi priklopil na sosedovega, če ga že pusti nezaščitenega - torej lahko tako in tako sklepaš da dovoljuje prost dostop.

Je pa v zgoraj navedenem primeru kazen definitivno veliko večja od povzročene "škode", saj gre samo za krajo bandwitha.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jRk0 ::

dosmrtno 8-O :D
You fuck up once, you loose two teeth.

raufnk ::

če nekdo ne poskrbi za zaščito brezžičnega omrežja se res lahko sklepa da dovoljuje uporabo vsem ki pridejo mimo.
drugo je če bi nekdo zaščito obšel ... v tem primeru pa se povsem strinjam da bi šlo za krajo
lp raufnk

Vesoljc ::

> Omrežje se zaščiti v cca 10 sekundah

in 640k je dovolj za vse ane...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Roadkill ::

Če imaš na avtomobilu odprto okno, ti policaji naložijo 10k sit kazni, ker izzivaš roparje, če pa pustiš odprt router pa.... ?
Zanimivo. :)
Ü

Zheegec ::

Vesoljc - da se nastavi geslo, torej da ljudem poveš da ne želiš da ga uporabljajo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

simnov ::

če ne bi bilo takih ljudov sploh ne bi poznali antivirusov firewallov ... ali ne bi bilo fino ko ti ne bi bilo treba na to gledat

edge540 ::

>>če nekdo ne poskrbi za zaščito brezžičnega omrežja se res lahko sklepa da dovoljuje uporabo vsem ki pridejo mimo.

Točno tako. Ko pridem na faks je tudi na voljo par brezžičnih omrežij pa se jih lahko vse uporablja (večina ni zaščitenih). Je moj problem če bo eno od teh omrežij pač vleklo iz sosednje hiše in se mu zaradi nesposobnosti lastnika gor obesi 20 ljudi? Nop;)

In za geslo nastavit res rabiš 10 sekund.

Matevžk ::

vidva sta pa eni riti kaj si sploh mislita uporabljajta tisto za kar plačujeta

Z veseljem.
Sem pripravljen plačati 7k/mesec za 1 mega linijo.
Samo zrihtajo naj mi jo.

Telemachova infrastruktura je prestara, pri Telekomu smo pa na multiplekserju. Nobena izmed omenjenih firm se NOČE NITI MALO ZMIGATI, ker hočejo le obdržati obstoječo bazo uporabnikov, za nove jih pa boli kurac.

Aja, to v Ljubljani. Si predstavljam, kakšne težave imajo ljudje šele zunaj prestolnice.

In zato pač hodim iz hiše po ulici in uporabljam internet drugih.
Ne govori torej o stvareh, ki jih ne poznaš. Plačam z veseljem, če bi mi to dovolili.
"S sosedom zmeniti" se pa po davčni zakonodaji tako ali tako ne smeš.
lp, Matevžk

Osprey ::

Po svetu in tudi v SLO obstajajo določene iniciative, da bi uporabniki sami pokrili neko mesto z odprtim brezžičnim signalom. Torej se res lahko sklepa, da če nekdo pušča odklenjeno mrežo, želi omogočiti dostop drugim. Se popolnoma strinjam s tem! Tako da tisto o zaporni kazni je bull! Nekaj čisto drugega je seveda vdor v drugo mrežo.

amigo_no1 ::

Grudge
Sanja svinja kukuruz.

Je pa to precej bolj popularno v Hrvaški, kjer je Šibenik omrežen (wifi) (in Pula tudi).

poweroff ::

In zato pač hodim iz hiše po ulici in uporabljam internet drugih.
Ne govori torej o stvareh, ki jih ne poznaš. Plačam z veseljem, če bi mi to dovolili.

Zanimivo - piratiziranje ni kraja. Tole pa po novem tudi ne. Kako na lahko eni jemljete zadeve...

Dejstvo je, da je uporaba nezaščitenega Wifija brez dovoljenja pravno gledano vdor v informacijski sistem. Kar je pa kaznivo.
sudo poweroff

poweroff ::

Sicer pa je projekt free wifija tale: http://wifi.frubsd.org/doku.php.
sudo poweroff

Nerdor ::

Tovrstne kazni so debilizem proti človešveštvu! Namreč, če ti nekdo leecha tvoj bandwidth si tehnično ti odgovoren in ne tisti, ki ti leecha. Če ne znaš vzpostaviti secure wi-fi, si si sam kriv. Poprosi strokovnjake, ki se s stem ukvarjajo. Leecherje bi bilo treba moralno kaznovati, s kakim nekajdnevnim javno koristnim delom, ali s simbolično kaznijo. Ker pravilno človeško je mnenje, da je treba kaznovati ljudi, ki se dejansko ukvarjajo s kriminalom. Preprodajalci drog, posiljevalci, izsiljevalci in podobno.. Ne pa zaradi par mega, giga prometa obsojat folk. Zaradi elektronov, bo treba v zapor. Te Singapurci prav prosijo, da jim nekdo pošlje kakšen Nuke na njihovo ozemlje.:\

To niti ni prvi takšen nacistični zakon v tej državi (Singapur). Problem je v temu, da te ljudje, pač niso doživeli 2 svetovne vojne, in ne vedo, da ubistvu izvajajo nacistične ali če hočete fašistične zakone. In tisti, ki na tem forumu, podpirajo takšne zakone, so bodisi lahko (pravim, lahko da so, ni pa nujno) mentalno omejeni ozr. retardiranci, ali pa podpirajo fašistične zakone, kar je zelo žalostno, za človeško raso. IMHO
... for lifetime!

sirotka ::

Se ti ne zdi, da mau pretiravas s temi antifafa izjavami?

Se pa strinjam, da je na lastniku wifija, da si ga zaščiti...če mam jst wifi kartico na on in lovi neko omrežje, v katerega ne rabim vdirat, ampak se samo poveže.....ne morš bit pravno za nič odgovoren. Tu je lih taku, ku če bi dal kluče ciganu v roke in mu pokazal od katerega avta so...in da bi čez 3 ure pričakval, da bo avto skupaj z avtoradijem še stal tam:D

kingkong ::

"Problem je v temu, da te ljudje, pač niso doživeli 2 svetovne vojne, in ne vedo, da ubistvu izvajajo nacistične ali če hočete fašistične zakone."

Battle of Singapure @ Wikipedia

Matevžk ::

Dejstvo je, da je uporaba nezaščitenega Wifija brez dovoljenja pravno gledano vdor v informacijski sistem. Kar je pa kaznivo.

Tako je. In v pravni državi si me lastnik omrežja, vkolikor bi me odkril, ne bi upal tožiti, ker je tudi on v prekršku; tako kot pri odprtih šipah v avtu ...

Za projekt pokritja Ljubljane z wi-fijem sem pa že slišal, bil na tisti strani in stopil v kontakt z ljudmi .. projekt propagiram naokoli in ga vsekakor podpiram. Težava je, da sem v hiši, ki je problematična, podnajemnik, in nekako ne morem postavljati anten po strehi. Poleg tega sem daleč od zaenkrat postavljene infrastrukture ...
lp, Matevžk

Kenpachi ::

No. V študentskih domovih je tako: mož nam je lepo rekel: Če ne boste poskrbeli za zaščito in/ali boste puščali nepooblaščencem dostop, boste zaradi njihovih pizdarij najebali VI. VAŠ podpis je na naši pogodbi, registrirana MAC adresa je od VAŠEGA računalnika. Pika.

Torej.... Kdor se ne potrudi zaščitit svoje povezave, si je sam kriv. IMHO.
Zaraki Kenpachi.

Matevžk ::

V bistvu gre bolj za princip kot tehnologijo.
Če nekdo uporabi 64-bitno WEP zaščito, ki se jo resda pri dovolj prometa da skrekati v nekaj sekundah, IMHO je zaščitil svoje omrežje. Vsaj dal je vedeti, da ne dovoli vsakomur dostopa. Kdor je krekal kodo, je v navzkrižju z zakonom.
Če pa nekdo na svojem wirelessu ne uporabi zaščite, je pa to zame javno omrežje, sorry. Lastnik je očitno želel ohraniti omrežje javno. Lahko z razlogom, da bo snifal tuja gesla, lahko pa kar tako; meni je vseeno. Pač ne morem potem jokati, če mi ukrade kakšne podatke, ki jih nekriptirane pošiljam čez ...

edit: popravek sintakse formatiranja.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

3p ::

Sosedove "japke", ki padejo na mojo stran ograje so moje. :D (Drugače pa jaz tudi vidim to tako, da daš s kriptiranim dostopom jabolko za svojo ograjo, z odprtim pa raste ob cesti).

mspiller ::

To je cisti debilizem. To je tako kot ce bi nekoga preganjal, ker je dostopal do tvojega web streznika, ki si ga "ponesreci" ali pa nevede pozabil zascititi z npr. geslom. Ker princim je isti. Reces, a mi das doloceno stran, ali pa recem, ce mi das ip, oz dovolis dostop. In on rece ja al pa ne. Isto sranje. Za oba bandwidtha pa nekdo placuje. Ce glupim uporabnikom/sodnikom ni jasen koncept to se ne pomeni, da je to nelegalno.

Se vedno se pa lahko zgovarjas ali na to, da si mislil, da je to del free wifi projekta (glede na priblizno lokacijo na zemljevidu :) ) ali pa da je racunalnik sam izbral najmocnejsi signal in se povezal.

Da bi se ta problem enkrat za vselej resil, bi morali routerji po defaultu imeti zasciten dostop. Potem teh problemov ne bi bilo.

lp

Grey ::

Pošteno. Folk nima kaj stikat po tujih stvareh.

Looooooka ::

ce pustis vrata od avta odprta in gres spat je cist prou da ti ga nekdo ukrade.Tist key na wi-fi-ju ni tezko nastimat.
debile je pac treba kaznovat ker jih zaenkrat genetsko se ne mormo preprecit.
mene bl zanima ce je bil sosed en navadn osebek al je meu kksne veze kje...ker bi blo zanimivo ce bi se take kazni povsod uvedle.

lunamit ::

Matr kam smo prišli. Da se nam zdi sprejemljivo da dobimo kazen ker mam odprto šipo al pa odkljenjen avto. "Ropar" itak ve, da to ni njegov avto. Če ga je ukradel je SAMO on v prekršku jaz nisem nič naredil narobe če se ga pustil odklenjenga.
Za vstop v wireless je pa mal drugače. Če maš vse odprto (nimaš passworda) je enako kot da maš vrata od hiše na stežaj odprta. Vsak lahko pride notri se vsede za mizo itd, ampak to mu ne daje pravice, da kaj ukrade. Če nisi nič ukradel (recimo downloadal source kodo, ipd) pol nisi v prekršku, ker ti je dal lastnik jasno vedeti da lahko uporabljaš mrežo, seveda v mejah zakonov.

To je moje mnjenje, ki je čisto nestrokovno.
There are 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.

Kenpachi ::

mspiller: pač šola za naslednjič, da ne boš pozabil. To je tvoja odgovornost in ti se moraš brigat za njo (strežnik). Če ga nisi primerno zaščitil, je tvoj problem in se smatra kot prost dostop.
Zaraki Kenpachi.

CoolBits ::

Če je nekaj legalno ali ne je zapisano v zakonu...
Če je pa to prav ali ne po občutku posameznika in ali je moralno prav je pa druga stvar.

Je pa res da so tudi v nekaterih zakonih luknje, kjer se lahko debatira o legalno/nelegalno...

Suhy ::

Dejstvo: v Windowsih je po defaultu naštimano, da se računalnik avtomatsko poveže v nezaščitena omrežja
Dejstvo: večino folka je preveč butastega, da bi znalo to spremenit
Dejstvo: veliko folka je preveč butastega, da bi se znali sami ročno povezat v kako omrežje
Dejstvo: glih zato pa je avtomatsko povezovanje, da ko prideš v kafič, ne rabiš razmišljat, in si prec na internetu

Za podjetja se je pred časom nekaj govorilo, da bi morali met zakonsko zaščitena wi-fi omrežja... 5 točk za zakon
Tisti, ki bo šel prijavljat soseda(če imaš čas se po sodišču gonit, nimaš pa ene minute da nastaviš zaščito, jaja), da se je priklopil na njegovo nezaščiteno omrežje, je definitivno omejen iz zrel za polje, pravtako pa sodnik, ki bi to razodil njemu v prid.

BigWhale ::

Debilkoti se potem zgovarjajo, 'saj je sam kriv, ker ni zascitil'.

Retardirano.

Matevžk ::

Suhy, si prepričan? Res da že nekaj časa nisem uporabljal Windowsev, ampak nazadnje, ko sem poskusil, so še celo opozorili, ko sem se ročno hotel povezati na popolnoma odklenjeno omrežje.
Popolnoma odklenjeno (brez enkripcije) je namreč tudi za uporabnika, ki se povezuje, v osnovi slabo: ne samo, da lastnik omrežja lahko bere vse podatke (to namreč lahko tako ali tako, ker gredo po kablu od access pointa naprej raw podatki), ampak jih lahko tudi vsak heker z navadnim računalnikom (z brezžično kartico) in vsakemu dostopno (open-source) programsko opremo. In prav na to windows opozori in tako je tudi prav. Če bi se na taka omrežja kar sam povezovla, bi bilo slabo ... Sam se poveže samo z omrežjem, na katerega si se že prej povezal ročno (in ga nisi izbrisal iz seznama poznanih omrežij).

Lahko pa se seveda tudi motim ...
lp, Matevžk

Izi ::

Da še jaz dodam moje skromno mnenje :D

Pravilno, da ga bodo kaznovali, res pa je, da je kazen precej visoka ampak kot je v navadi za precedenčne primere mora biti kazen taka, da bo za zgled ostalim in bo morda kakšnega podobnega pobalina odvrnila od nečednega početja.

Po mojem mnenju pa bi morali kaznovati tudi človeka, ki je svoje omrežje pustil odprto, podobno, kot si kaznovan če pustiš odklenjen avto sredi mesta.

Sem pa malo zgrožen kakšno mišljenje imajo nekateri tukaj.
Gre se za čisto navaden vlom.
Ali je hiša ali avto odlkenjen zadeve ne spremeni. Še vedno si vlomilec.

Nekaj se izgovarjate na, čep saj kradeš samo bandwidth. Bull Shit.
A če bi nekdo vstopil v tvoje neodklenjeno stanovanje in uporabil samo telefon da bi poklical na kakšno vročo linijo, po vašem mnenju ni kriminalec?

CoolBits ::

Jaz lahko imam odprto omrežje in dovolim prijateljem, da se povežejo... če se pa nekdo poveže brez mojega dovoljenja pa je to vdor in ga lahko brez problema tožim... Tko je pri nas po zakonu, v zakonu pa nikjer ne piše, da moram imet omrežje zaklenjeno. Tko, da je brezveze debatirat če je to legalno ali ne, ker ni.
To pravim za pri nas in zaenkrat...

Podobna situacija je ta: vista RTM se dobi na torrentih in jo lahko potegnem dol brezplačno... ampak jo lahko potem brezplačno legalno uporabljam?? NE

Osprey ::

Za projekt pokritja Ljubljane z wi-fijem sem pa že slišal, bil na tisti strani in stopil v kontakt z ljudmi .. projekt propagiram naokoli in ga vsekakor podpiram.


No? In kako bi potem vi ločili tiste, ki to želijo deliti naokoli in ostale, ki bi to smatrali kot nepooblaščeno uporabo omrežja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

3p ::

Še vedno se mi ne zdi kraja. Tvoje omrežje vdira v moje stanovanje... To je isto, kot če avto parkiraš v mojo garažo, pa se jaz z njim malo peljem.

jlpktnst ::

Lunamit se strinjam popolnoma.

Pri wireless zadevah je malo drugače kot pri ožičenih omrežjih. Enostavno ne morejo biti zastareli pojmi o legalnosti dostopa tudi za wireless. Če pustiš odprto je odprto, naj napišejo zakon da je tako. Če pa kdo v kriptirano/zaščiteno omrežje pride pa naj bo nelegalno.

V USA tud majo table "private property - do not enter" in podobne. Naj implementirajo to v protokol pa bo folk lahko mel odprta privatna omrežja :P

mihax00 ::

PRIMER:
a je to nezakonito v slo, da ko grem js na obisk k babici v blok z laptopom in se tam connectam na omrežje od soseda, ki tega ne ve oz. se ne zaveda.
Sam nisem mu js kriv, da ima odprto omrežje (po mojem je to javno omrežje, ker ni zaklenjeno)

imam prav ali bi se mogel predati roki pravice?

amigo_no1 ::

Če ima nekdo nezaklenjeno wifi omrežje (ne wep ne wpa-psk , ne radius-a) in oddaja SSID , potem se windowsi (na notebooku) samodejno povežejo v to omrežje ko si dovolj blizu.
Kje je tu "vdor" v omrežje ?
Uporabnik se je s tem notebookom samo približal dostopni točki in ni počel nič nelegalnega - krivi so windowsi :D oz. softver, ki to omogoča :D

sirotka ::

coolbit...visto se da že registrerat in opravit online aktivacijo...tako da...ahm:D

poweroff ::

Zadeva je v bistvu precej preprosta. Povprečen uporabnik pač ne ve da se da v Wifi "vdreti". Niti ne ve kako nastaviti zaščito. On je pač UPORABNIK.

Primer iz avtomobilizma: jaz sem voznik. In mi tudi približno ni jasno kako motor delujej, jaz samo vem, da obrnem ključ in se peljem. Kako prprečit, da bi ob zagonu motorja le-ta eksplodiral pa ni moja stvar, pač pa stvar proizvajalca. Če do eksplozije pride se proizvajalec ne more zgovarjati, da je pač splošno znano da če tam nekje odviješ en vijak, pa nekaj našvasaš, da potem pa do eksplozije pač ne more priti in da sem si sam kriv.

Iz pravnega stališča je pa jasno - NEUPRAVIČEN vstop v informacijski sistem. Tudi če je povsem dort, če vstopiš neupravičeno in se tega zavedaš, si kriv.

Pri avtomobilih s spuščenimi šipami je sicer res kaznovan lastnik (a je to prekršek), vendar se vlomilec ne more izgovarjati da so bile šipe pač spuščene in je zato odnesel avtoradio. No, v bistvu se lahko, samo ta izgovor izgleda precej smešno...8-)
sudo poweroff

CoolBits ::

No v bistvo, da so bile šipe odprte se lahko šteje pod olajševalne okoliščine... prav tako pri odprtem omrežju... ampak kazen vseeno sledi :)

amigo_no1 ::

Furaš live linux , spremeniš mac naslov mrežne , potem pa naj dokazujejo .

Kako so tega wannabe_hekerja sploh "ulovili" & kako mislijo to dokazati ?

PaX_MaN ::

Was caught dickh...eeee...redhanded?

Pithlit ::

Žalostno, da nekateri ne vidijo dlje od svojega nosa...
Life is as complicated as we make it...

steev ::

Sam vi ste res cudni. Nekdo nima (je pozabil) zaklenit omrezje in potem ga lahko vi uporabljate. Ok, saj ni problem v kraji bandwitha, večji problem so kakšni podatki. Sam usen ga ne morte (ne smete!) uporablat.

Nekdo pozabi 500€ vreden fotoaparat in ta postane javen, ker ti tako mislis.

Vi ste cudni.

Ehm, kako se da te enkripcije zaobiti. Zadnic je bil en frend pr imen in je rekel da se da vse te wpa, wep ... zaobiti. Je to res? Sej ne da bi hotel vdirat kam, predvsem me zanima moje omrezje.
:|

murmur ::

JA, hocem imeti odprt router. Zakaj ne? Zakaj nekdo z ulice ne bi imel dostopa do neta? Zakaj moramo f***ing vse zaklepati !!?? Zakaj mora biti vse f***ing samo moje in moje?! Ma, na bruhanje mi gre to poneumljanje, lastnina je sveta, sveta my ass.
Na Poljanski cesti imate dostop 24/7, vabljeni.

TekO ::

Pa ne morš bit tak g33k, da ti je isto al greš h enmu v stanovanje (po možnosti tut če si ky sposodš, gledaš TV, klicarš..) al pa se priklopiš na njegov net, k da ti je to isto važn. Ker to tudi malo ni podobno.. kaj šele ciganu dat ključ v roke in ne vem kaj.. če boš ti dau ciganu ključe v roke potem avta NE BO več.. Pri internetu boš pa ti povezavo še vedno imel. To se enostavno težko primerja. =)
Tega zakona z odprto šipo pa tut ne štekam k je krneki. Sj avto je tvoj za koji k**** morš pol ti plačat kazn k si pustu šipo odprto, tvoj problem če ti ga ukradejo (I think the word is resposibility :o ) ..dejmo pol še dt kazn folku k so šli u službo pa pustil okna na bajtah odprta..(ker privlačjo vlomilce, yess).
Ideas are bulletproof.

Spc ::

Če je omrežje odprto in se računalnik sam poveže v to omrežje jaz tukaj ne vidim nič spornega.
Tudi google išče spletne strani pa recimo niso nič vprašali če lahko dodajo mojo spletno stran v njihov imenik...

Če pa je omrežje šifrirano pa jaz hacknem oz. vdrem v omrežje pa je druga zgodba.
Tukaj pa več ne gre za normalno uporabo omrežja ampak vdor.

Tisti, ki pa govorite, da je tudi uporaba odprtih omrežij kazniva pa se fajn motite.
Ker če sem jaz v svoji sobi pa mi windowsi slučajno prešaltajo na sosedovo omrežje sem na svoji parceli in nima on kaj iskati tukaj.
To je čisto enak primer kot je z jabulko in ograjo.
Ni pa to enak primer če ti pustiš vrata na stržaj odprta ker čim pride nekdo v tvojo hišo je na tvoji parceli in z tem avtomatsko v prekršku.
 
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

Oddelek: Novice / Zasebnost
95140 (4148) poweroff
»

Povezovanje dveh wifi ruterjev

Oddelek: Omrežja in internet
81964 (1964) eF
»

Tri leta za krajo brezžičnega interneta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11213651 (11019) poweroff
»

Domače branje: "Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : T

Oddelek: Novice / Domače branje
73422 (3065) darkolord
»

Brezžični Rhode Island (WiMax)

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
143630 (2749) tigrr

Več podobnih tem