» »

Veliki Brat je dobil še usta

Veliki Brat je dobil še usta

Daily Mail - George Orwell, je v svojem znanem delu 1984 opisoval družbo popolnega nadzora, kjer policija s pomočjo tim. "telekranov" nadzoruje vse in vsakogar. A če ste mislili, da so "telekrani" prispodoba za dananšnje videonadzorne sisteme, ste se zmotili. Orwell je namreč predvidel da s pomočjo "telekranov" policija neposlušnega državljana, ki na primer premalo zavzeto vzklika prodržavna gesla preko vgrajenega zvočnika opomni, naj se zavoljo narodove blaginje -- ali pa v imenu nacionalne varnosti -- vendarle bolj potrudi.

Kot pa kaže, bo ta podrobnost med fikcijo in realnostjo kmalu odpravljena. Britanci so se namreč spomnili, da bi nadzorne kamere lahko opremili z zvočniki, preko katerih operaterji v službi Velikega Brata, pardon, policije, ljudi lahko opomnijo k bolj sprejemljivemu vedenju.



V času poiskusnega obratovanja so s pomočjo sedmih govorečih kamer že kar nekajkrat uspešno posredovali. Daily Mail tako poroča, da so s pomočjo te tehnologije preprečili pretep dveh moških ter uspešno ustavili kolesarja, ki je vozil po pločniku.

O ujetih teroristih zaenkrat še ne poročajo. Kot kaže niso ujeli niti državljanov, ki bi premalo naglas vzklikali v podporo vladi. Morda pa detektorje glasnosti vzklikanja lahko pričakujemo v naslednji generaciji nadzornih kamer...

31 komentarjev

CWIZO ::

Uf V for Vendetta mi pride na pamet:|
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Markoff ::

Juhuhu, preprečitev pretepov in vožnje z biciklom po pločniku. V svetu, kjer so to praktično nepomembni prekrški, je takšna rešitev namenjena izključno nadzoru ljudi. Kriminal je samo eden od nadziranih elementov v družbi, pa verjetno ne najbolj. Mafija običajno ne ruši vlad, morilci tudi ne, posiljevalci še manj. Politični oporečniki...aaaa, to je pa nekaj povsem drugega!

Kaj naj rečem? Orwell nam je pokazal, česa nas je lahko res strah. In danes vidimo, česa nas mora biti strah že sedaj in v katero knjigo je potrebno pokukati za namige, kaj sledi.

Teorija zarote? Nikakor ne! Skupek interesov, med katerimi je nadzor kriminala, pa tudi nadzor "kriminala". Žal je pač tako, da tisti, ki nadzirajo "kriminal", s tem zagotavljajo sebi informacije, te pa so moč. Spolni škandal vodje ene opozicijske stranke, utaja davkov vodje druge, pa smo dobili vsaj še en mandat. In tako naprej in tako naprej vse do leta 1984. Pardon, 2084.

Homo homini lupus ali človek človeku volk.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

opeter ::

A mislite če bi zdaj Madžari imeli podoben sistem na trgu pred parlamentom, in bi nadmočni policisti kričali v mikrofone to ustavilo tisto množico, ki je zažgal tiste avtomobile in vdrl v poslopje nacionalne televizije? :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

klemen22 ::

Juhuhu, preprečitev pretepov in vožnje z biciklom po pločniku. V svetu, kjer so to praktično nepomembni prekrški, je takšna rešitev namenjena izključno nadzoru ljudi.

Pa si ti resen ali kaj? Pretep (lahko do smrti) je zate malenkosten prekršek?

Pravilno da se to postavlja sploh sedaj ko je muslimanski ekstremizem v vzponu!
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

minmax ::

"Prosim, gospod muslimanski ekstremist, odmaknite prst s sprožilca! Prosim počakajte, da pride policijska patrulja in se pogovori o vaši nameri, da vržete v zrak mcdonalds. Če boste poredni pa bomo zvočnik dali na višjo jakost!" ...
ja, tako sporočilo bo zagotovo preprečilo napad.

precej večja grožnja je, da zihr ne bo minilo 5 minut do trenutka, ko se bo nek mestni uradnik spomnil, da bi se dalo to marketinškim firmam oddajat in vsiljevat reklame vsem mimoidočim. Nekako tako kot BTC radio, sam po celem mestu.

gzibret ::

He he he he.... manjka še ena daljinsko vodena snajperka >:D
Vse je za neki dobr!

globoko grlo ::

sicer so pa že v starwars rekl, da birokrate na oblasti zanimajo vse mogoče stvari in, vsaj v filmu, hehe, ni bilo nobenih meja njihovim "iznajdbam"

danes pr ns sam medije kontrolirajo, ju3 bojo pa še nas, položnice bojo pa kr same v kaslc letele

Ch4N93 ::

gzibret:

ma kaj daljinsko vodena. na random naj strelja. saj veste... shot first, ask questions later :D
Ni nam lahko...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ch4N93 ()

Markoff ::

Pa si ti resen ali kaj? Pretep (lahko do smrti) je zate malenkosten prekršek?

Pravilno da se to postavlja sploh sedaj ko je muslimanski ekstremizem v vzponu!


Pri takšni tvoji izjavi ti mene sprašuješ, če sem jaz resen? :\ Se ti sploh sanja, kaj je gorivo, ki poganja ta ekstremizem? Se ti kaj sanja, zakaj se je šlo v križarskih vojnah? Ne najdeš povezave? RTFHistory.
Pretep med dvema človekoma, ki se zanj zavestno (ali pod čustvenim vplivom) odločita, je povsem legalen. Drugo je, če en pretepa drugega, sicer pa - koliko pretepov v Sloveniji se konča z umorom? 1 primer na 1.000 je izjema, ne znak za alarm. Očitno iščeš izgovore (ne argumente), da potrdiš pravilnost takšnih ukrepov.

Če bi imeli možnost opazovati opazovalce (opazovalcev), bi še šlo, pri vsej netransparentnosti organov prisile pa pač v praksi takšni ukrepi pripomorejo le k policijski državi. Kaj pa, če malce obrnemo te napravice v smer blokovskega naselja, ker se tam bojda dogaja precej ropov? Menda se dogaja tudi družinsko nasilje v stanovanjih, dajmo mi to malce bolj pregledovati. Uf, nasilja sicer ni, vendar imaš ljudi, ki so tik perd tem, da ga pričnejo izvajati, dajmo jih podrobneje nadzirati ali pa kar zapreti. Zaenkrat smo še čisto na začetku, daleč od policijske države, a ne bojte se, varno plujemo v pravo smer. 8-O
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Daedalus ::

Ah, birokratska neumnost res ne pozna meja... No ja, ziher bo cyclists criminal rate v VB padel za ene par %...kaj drugega pa niti ne:D

Pa Please, stop robbing the old lady bo tud fajn zalegel. Da sploh ne omenjam - It's impolite to swear in public, didn't you know that, young man!?

Ja, mokre sanje varuhov javnega reda in morale.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

...:TOMI:... ::

Lahko bi gnar vložil v kej bl pametnga. doh
Tomi

CyberPunk ::

precej večja grožnja je, da zihr ne bo minilo 5 minut do trenutka, ko se bo nek mestni uradnik spomnil, da bi se dalo to marketinškim firmam oddajat in vsiljevat reklame vsem mimoidočim. Nekako tako kot BTC radio, sam po celem mestu.


A niso to pri nas ali v vzhodni Evropi ze imeli kmalu po 2. svetovni vojni do nevemkdaj? Da je predvajalo narodno/ideolosko "zavedno" glasbo, parole in "novice" ipd.?
Potem manjka pa se avtomatski printer "placilnih nalogov", ki bo ob "ocitnih prekrskih" natisnil poloznice za krsilce. V povezavi s face-recognition tehniko bo to mala malca.
V katerem filmu je ze bilo to? Enemu je bilo enkrat dovolj in je zacel besno preklinjati, stena pa je pljuvala listke za listkom... :D

Bellzmet ::

Hehe zanimivo, koliko imajo nekateri moderatorji na forumu povedat proti podobnim stvarem (proti nadzoru, proti zbiranju podatkov,...) sami pa neizmerni uživajo v brisanju postov, postavljanju pravil ter omejevanju svobode govora na forumu...skratka v istih stvareh, kot jih kritizirajo.

Boste rekli, da je to potrebno za berljiv forum? Seveda je! Kakor so potrebna tudi pravila in nadzor v vsakodnevnem življenju !

lp

jlpktnst ::

Ubistvu s tem preprečiš "kriminal" ki ga izvajajo ljudje z moralnimi zavorami - torej tisti ki imajo moralo. Taki ljudje pa so itak zmožni sami sebe zaustavit in ne naredit hujše škode.

Vožnja s kolesom po pločniku? Torej rabimo nekoga da nam piha na dušo in pravi kaki prasci smo ko se po pločniku vozimo. Yay. Dober napredek za "moralno neoporečno" družbo - če seveda dovolimo dvojno moralo.

jlpktnst ::

Forum je forum, to kar je na cesti pa druga reč. Kontrola tvojega življena niti približno ne doseže kontrole na enem forumu. Izbira foruma je svobodna. Na forum ti prideš. Če se priseliš nekam se tudi prilagodiš sistemu v tvoji novi domovini. Tole pa je malo drugače. Nekdo ti spremeni sistem čez noč. Poleg tega da je ta dežela "tvoja" - tvoj dom, forum pa je še vedno od "lastnika".

Če ti forum ni všeč namreč lahko greš. Prav podobno kot kafič. Če te moti da sučejo v kafiču JAZZ potem greš v naslednji kafič kjer vrtijo POP. Ne pa da zmerjaš lastnika da ima slabo glasbo.

Keyser Soze ::

He he he he.... manjka še ena daljinsko vodena snajperka.


V razvoju, v razvoju. Oz. odkar sem nazadnje to bral, bi rekel, da tudi že kdaj pa kdaj v praktični uporabi.:)

Sicer pa. Big deal. Če te že gledajo na vsakem koraku, tako ali tako bistveno ne spremeni tega, da še vpijejo nate na vsakem koraku.

Zadeva se mi zdi le malo tako, nekulturna. Ni ravno človeško na nekoga vpit preko megafona. Če nekdo dela napako, naj ga na to prijazno OSEBNO opozori policist. Ne pa neka "kamera".:\

globoko grlo ::

še al pa bomo mi sami "čipani", pa nas bo kr avtomatsko zzzzapalo, če ne boš hodil točno po črti, zap, če boš rekel pyzda m... zap, ko bojo pa sposobni misli brat, bo pa sploh štala, bomo kr direkt na štrom prkloplen pa bomo skoz v stanju zap in bomo končno pridni in ubogljivi ter dali mir:D :D

MrStein ::

Kot pa kaže, bo ta podrobnost med fikcijo in realnostjo kmalu odpravljena.

Misliš "razlika" bo odpravljena, ne "podob(r)nost" ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

minmax ::

cyberpunk: ne vem kako je bilo z vzhodno evropo, je pa to v južni koreji (bilo) po pričanjih tistih, ki so bili tam v osemdesetih. ne vem če je še vedno.

bMozart ::

CyberPunk: Položnco za položnco, ki jih je silvester stalone uporabil za WC papir. Zlo dober film:)
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Poldi112 ::

Zelo dober za v temo o klišejskih ameriških akcijah.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

pirx ::

Bellzmet, dober post :D

edge540 ::

Cjo kake gestapovske finte. Samo da te bodo namesto mož v črnih plaščih preganjale kamere. Takrat niso zatrli odpora in tudi zdaj ne bodo terorizma. Ni tako preprosto. Pa tudi drugi prekrškarji se bodo prilagodili temu. Se bodo pač izogibali tem napravam;)

Kar se pa kolesarja tiče, če se v Londonu pelješ s kolesom po cesti delaš samomor. Taksisti (pa tudi ostali) so dosti hujši kot pri nas:D

G-man ::

Hm, kakšen svet bo to, ko ne bo več roparjev, pretepačev, posiljevalcev, zmikavtov, pedofilov, morilcev, goljufov? Samo še sadistom se bo uspelo izmaknit, če uspejo pridt v en tak nadzorni center :D

Matrin ::

Bogi mazohisti. Podiramo jim sanje.:D

grex ::

juhu! juhu!

Blazzz ::

Hm, kakšen svet bo to, ko ne bo več roparjev, pretepačev, posiljevalcev, zmikavtov, pedofilov, morilcev, goljufov? Samo še sadistom se bo uspelo izmaknit, če uspejo pridt v en tak nadzorni center.

Tu bi dodal še vse drugače misleče. Kdor se ne bo strinjal z velikim bratom bo pač preganjan in opran.
Zelo kul, ni kaj.

Thomas ::

Ajd, dejte no mir. Polna usta imate "dobrobiti drugače mislečih", pa vsi pihate v isti rog. Ko se pa pojavi res kakšen drugače misleč - kot dr. Evil ali jaz, naprimer - ne veste kako bi se ga losali.

To velja za od cca. 1/2 Slotech občestva, do malo več.

Poleg tega, so pa zakoni jasni. "Drugačno mišljenje" - ni delikt!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Poleg tega, so pa zakoni jasni. "Drugačno mišljenje" - ni delikt!

Don't take it for granted.

guest #44 ::

cyberpunk...to je blo na Back To The Future.

anyway, kaj pa ce pride cerkev spet na oblast. mislim da bi jim blo to kr vsec. Ste kdaj poslusali Radio Ognjisce?

Ovchka ::

@ CyberPunk: Ta film, ki si ga omenjal je res tisti, v katerem igra Sylvester Stallone in kjer si je s tistimi kaznimi obrisal rit.. Imenuje pa se Demolition Man.

@ Blazzz:
Kdor se ne bo strinjal z velikim bratom bo pač preganjan in opran.
Hallowed are the Ori! :D
Qapla' Balth je'

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Ovchka ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prerok Chenney (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1117103 (4967) donfilipo
»

Od sedaj naprej v šoli ne bo svinjine!

Oddelek: Loža
433492 (1977) Daedalus
»

Kaj manjka slovenski cestno prometni ureditvi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
626017 (4626) sidd
»

Glasbena zobna ščetka

Oddelek: Novice / Ostale najave
203553 (2979) Stepni Volk
»

Avtomobilizem - prihodnost vozil, + 3 generacija Priusa

Oddelek: Na cesti
234045 (3267) Boeing

Več podobnih tem