»

Amazon bi v realnem času prevajal jezikovne naglase

TechCrunch - Amazon je zaprosil za patent, povezan z zvokovno tehnologijo, ki zna zaznati naglas govorca in ga spremeniti v naglas njegovega sogovornika. Gre za zanimivo idejo, ki bi močno pripomogla k premagovanju globalnih jezikovnih preprek. Zamislite si tujca, ki je vložil nekaj let v učenje slovenskega jezika, nato pa v vsej neizprosnosti realnega vsakdana na ulici trčil na kakega Korošca ali celo Prekmurca.

Šalo na stran, tehnologija se zdi verjetna, a je za zdaj zgolj na ravni, sicer uresničljive, ideje. Kot prvo, bo potrebno za vsak jezik napraviti bazo njegovih naglasov. Prevajanje pogovorov pa bi potem teoretično potekalo tako, da bi umetna pamet najprej ugotovila naglas vsakega od govorcev, nato pa bi mu...

5 komentarjev

Domače branje: George Orwell: Pot v Wigan (1937)

Slo-Tech - Skoraj desetletje pred velikim bratom in zelo človeško živalsko farmo je George Orwell spoznaval življenje britanskega delavskega razreda. Potepal se je s klateži, se pogovarjal s prostitutkami in se nato na pobudo socialističnega kluba odpravil med rudarje na industrijski sever, da bi zbral gradivo za knjigo, ki je postala pot v Wigan (Road to Wigan Pier).

Vendar Orwell med bivanjem pri rudarjih ni spoznal samo razmer, v katerih živijo britanski delavci: izkoriščanje, revščino, umazanijo, trope lačnih otrok, izmučenih žensk in zgaranih težakov. Po prvih nekaj poglavjih je začel razmišljati tudi o vprašanjih, ki so zmotile njegove tedanje založnike in še danes vzbudijo enako nelagodje med „intelektualno levico“.

Opazil je, da socialistično gibanje (ideja delavskega boja) med britanskimi delavci ne zaživi, čeprav bi bila v njihovih življenjskih razmerah edina racionalna politična izbira, s katero bi lahko kot družbeni razred dosegli več pravic in boljše mezde. Namesto tega so...

7 komentarjev

Britanija namerava zagnati projekt nadzora slabih družin

Slo-Tech - V Britaniji, deželi Georgea Orwella in njegovega Velikega Brata te dni potekajo razprave o vladnem projektu za nadzor problematičnih družin.

Minister za družino Ed Balls je namreč razkril 400 milijonov funtov težke načrte, po katerih naj bi uvedli poseben nadzor nad 20.000 problematičnimi družinami. S projektom naj bi zagotovili, da bi otroci redno hodili v šolo in pisali domače naloge, šli spat ob doglednem času in jedli ustrezne obroke. Država naj bi najela miselno policijo,* pardon, zasebne varnostnike, ki bodo opravljali preverjanja na domu, najbolj problematične družine pa bodo preselili v sobo 101 Ministrstva za ljubezen,* pardon, posebna stanovanja, ki bodo pod 24-urnim nadzorom.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi v domove slabih staršev namestili telekrane,* pardon, videonadzorne kamere, po preverjanju drugih pa so te trditve nekoliko pretirane - problematične družine naj bi le preselili v 24-ur nadzorovana stanovanja.

Projekt so pravzaprav pilotno izvedli že v...

233 komentarjev

Britanci razvijajo pametne videonadzorne kamere

PC Pro - Kot poročajo na PC Pro, so raziskovalci britanske University of Portsmouth pričeli z razvojem pametnih kamer, ki se bodo odzivale na zvočno in slikovno dogajanje v njihovi okolici.

Kamere naj bi tako z AI algoritmi naučili razpoznavati "nasilne" zvoke, kot npr. zvok razbitega stekla ali vpitja ter "problematično" dogajanje, kot npr. pretep ali napad. Kamere naj bi tudi naučili prepoznavati določene nasilne besede, razvijalci pa trdijo, da bodo prepoznavale samo določene ključne besede, ne bodo pa prisluškovale celotnim pogovorom.

Glavna prednost tovrstnih videonadzornih kamer pa bo v tem, da se bodo, ko bodo zaznale "nasilen" zvok ali "prepovedano" besedo, samodejno obrnile proti izvoru tega zvoka in obvestile operaterja.

Podobno tehnologijo sicer razvijajo tudi na Kitajskem. Podjetje China Security & Surveillance Technology je že razvilo programsko opremo, ki v primeru, da se na videonadzorovanem območju prične zbirati večje število ljudi (beri: protestnikov) o tem nemudoma...

12 komentarjev

Veliki Brat je dobil še usta

Daily Mail - George Orwell, je v svojem znanem delu 1984 opisoval družbo popolnega nadzora, kjer policija s pomočjo tim. "telekranov" nadzoruje vse in vsakogar. A če ste mislili, da so "telekrani" prispodoba za dananšnje videonadzorne sisteme, ste se zmotili. Orwell je namreč predvidel da s pomočjo "telekranov" policija neposlušnega državljana, ki na primer premalo zavzeto vzklika prodržavna gesla preko vgrajenega zvočnika opomni, naj se zavoljo...

31 komentarjev

Glasbena zobna ščetka

Daily Mail - Hasbro bo pred božičem predstavil zanimiv nov izum, poimenovan Tooth Tunes. Gre za zobno ščetko, ki med umivanjem zob proizvaja zvok - ta nato potuje po čeljustni kosti do notranjega ušesa, kjer ga lahko slišimo. Zvok naj bi zvenel slabše od glasbe iz glasbenega stolpa in boljše od brundanja samemu sebi, zunanji opazovalec ga ne bo zaznal oz. bo slišal zgolj brenčanje električnega motorčka. Krtačka bo predvidoma stala približno sedem funtov, med predvajanimi pesmimi bi se naj znašli tudi dobro znani MTV hiti, poleg zabave, ki nam jo bo nudila, pa naj bi imela tudi...

20 komentarjev