» »

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag?

Ziga Dolhar ::

> Razen seveda če nima interneta, ga ne uporablja ali pa ji na firewall blokiraš vse razen 5 preverjeno čistih naslovov.

... al pa nima Administratorskih pravic.
https://dolhar.si/

snow ::

Razen seveda če nima interneta, ga ne uporablja ali pa ji na firewall blokiraš vse razen 5 preverjeno čistih naslovov.

Kake nesposobne ideje.

Ja ker ena od neblokiranih povezav je email in tam dobiš en lep virus v kakem word marcoju skrit ;)


back to topic:
A tale študija je stala 500 miljonov sit? Sodeč po članku na večerovi strani. Al je ta cifra za prejšno študijo?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

roli ::

Linux distribucije niso zastonj zaradi:

a.) Licenčnega softwarea
b.) Manuala
c.) Tehnične podpore
d.) Škatle in medijev

Medtem ko je Suse linux po novem popolnoma zastonj.Pri nas v šoli je na računalnikih tudi Pingo linux vendar ga nihče ne uporablja.Učiteljica pa ne uči klikni to in to.... Ampak pravi pri spraševanju: Dodaj opravilno vrstico XXXX in ji odstrani gumb YYY.Sedaj shrani dokument v mapo ZZZZ na particiji D.Torej ne uči le klikni to pa to,da prideš do funkcije te pa te.Ampak te uči kako prilagodid izgled sebi.Vendar sva našo učiteljico z mojim sošolcem vprašala,če lahko namestiva firefox.In odgovorila je: Saj ne rabiš saj zato imaš IE.Pa še prostor bi porabil ( Praznega je še 70 GB od 80 gb ).Torej ni vse kriva šola.
http://www.r00li.com

Microsoft ::

Vendar sva našo učiteljico z mojim sošolcem vprašala,če lahko namestiva firefox.

Vsaka sola ima strikntno politiko, kaj bo na PCjih in to oni sami kontrolirajo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Modri dirkač ::

Eno vprašanje:

Koliko vrlih zagovornikov OOo tukaj, je dejansko poskušalo v kakšni firmi zamenjat MS Office za OO in se dejansko ubadal s problemi, ki jih ta sprememba potegne za sabo in z uporabniki?

Razen Mateva in mene zgleda nihče.

Mi smo naredili ta poizkus v firmi na enem oddelku in moram rečt, da se OO enostavno ne obnese, preveč kompliciranja tam, kjer bi morale biti stvari kristalno jasne in oddaljene samo en klik.

Da ne govorim o (ne)kompatibilnosti pri odpiranju in shranjevanju, počasnosti, itd...
Čim se pa začne v Excelu kakšna malo hujša kalkulacija statistike ipd. pa CALC-u itak ni nič jasno in se vsa zadeva podira.

Skratka, za domačega geeka je to super zadeva, lahko mal gruntaš, če se ti da, firma pa s tem programskim paketkom nima kaj za počet, razen če tajnica piše samo dopise in nič drugega.


Moje skromno mnenje.0:)
Everybody lies!

Poldi112 ::

> ... al pa nima Administratorskih pravic.

To je jasno samo po sebi. Vsak ki je probal delati kot user je ugotovil da je to major pita.


>Linux distribucije niso zastonj zaradi:
>a.) Licenčnega softwarea
>b.) Manuala
>c.) Tehnične podpore
>d.) Škatle in medijev

a) Kaj ima licenčni software veze pri ceni os-a? In ali je kaj dražji na Linux kot na win?
b) Manual imaš na netu. Knjige pa stanejo ne glede na os.
c) Tehnično podporo lahko kupiš. Ampak ni ti je treba je ne ne rabiš oz. ne želiš.
d) Škatlo in medije ne vem zakaj bi hotel. Ko rabim skonfigurirati nov os pač snamem zadnji iso iz neta (oz. če je gentoo kar en star live cd).

Bistvo je da nimaš licence. In da ti je ni potrebo kupiti. Seveda ostali stroški so. Ni zastonj podpore. Nihče ne trdi tega. Ampak licence ti ni treba plačati.


> Vsaka sola ima strikntno politiko, kaj bo na PCjih in to oni sami kontrolirajo.

Pa je to dobro, v primeru da je res? Da ne pustiš uporabljati altervative, ki te nič ne stane.
Tu gre po moje bolj za omejenost učiteljice kot za striktno politiko šole.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

>Koliko vrlih zagovornikov OOo tukaj, je dejansko poskušalo v >kakšni firmi zamenjat MS Office za OO in se dejansko ubadal s >problemi, ki jih ta sprememba potegne za sabo in z uporabniki?

>Razen Mateva in mene zgleda nihče.

Precej nas je, samo ti izgleda bolj površno bereš.
Večina uporabnikov nima nekih blaznih zahtev. Tudi ni potrebo da vsem zamenjaš, če imajo nekateri res večje zahteve. Ampak za pisanje dopisov, faksov, nekih normalnih preglednic,... je pa openoffice čisto ok. Prehod je bil najtežji za mene, ki sem moral programirati macre.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Microsoft ::

Pa je to dobro, v primeru da je res?

Ja pismo, itak da je. Ker ce bi mel vsak pravice instalirat stvari gor, bi ze prvi dan bilo tolko klozune gor, da PC ne bi bil vec uporaben.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Bakunin ::

modri dirkac

Zdravstevni domovovi Ljubljana so ze leta nazaj presli na OpenOffice.
Kot pri vsakem prehodu, tudi tam ni bilo lahko in hitro, ampak so pa zato uspesno prisparali (prerazporedili?) nas davkoplacevalski denar.

roli ::

Glede škatel in manualov sem mislil Box verzijo.

Licenčni softwer ima vezo z ceno zato,ker je vgrajen v sistem.Nekdo mora plačati licenco razvijalcu/podjetju.... Za uporabo.

Seveda taka omejenost ni dobra.
http://www.r00li.com

Bakunin ::

MSoft

> Ja pismo, itak da je. Ker ce bi mel vsak pravice instalirat stvari gor, bi ze prvi dan bilo tolko klozune gor, da PC ne bi bil vec uporaben.

zato imas v precej podjetjih disciplinske.

tehnicne resitve ne resujejo socioloskih problemov.

If you fuck up PC@work , you pay.

Bakunin ::

>Skratka, za domačega geeka je to super zadeva, lahko mal gruntaš, če se ti da, firma pa s tem > programskim paketkom nima kaj za počet, razen če tajnica piše samo dopise in nič drugega.

upam da nisi bil idealist in pricakoval (gladek) prehod v roku manj kot pol leta ?

Poldi112 ::

>Ja pismo, itak da je. Ker ce bi mel vsak pravice instalirat stvari gor, bi ze prvi dan bilo tolko klozune gor, da PC ne bi bil vec uporaben.

Govorimo o šoli. To je nekaj kar naj bi motiviralo raziskovanje, širilo obzorja, ...

Plus da ni treba da si sam instalira, lahko mu kdo drug. Plus da je sistem, ki zaradi programov postane neuporaben, že v osnovi gnil.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

krho ::

@Modri dirkač: jaz.
10x OOo in 1x M$Office 2003. Novembra nadgrajeno na OOo2.
Začetki pa takoj po izidu Ooo 1.0

Sem uporabnike čisto lepo navadil, da shranjujejo dokumente za pošiljanje in tiskanje v PDF.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

icucnik ::

Eh, jaz bi pa takole vprašal, kdo od vas, ki ste danes pisali po forumu na to temo pa sploh ima izkušnje pri prehodu iz ene platforme na drugo v poslovnem okolju?
Pa ne bi rad kogarkoli užalil ali pa pljuval po argumentih, ki sem jih prebral.
Prehod iz ene platforme na drugo(recimo iz Unaixa na Linux)-tu imama izkušnje, sploh ni poceni. Predvsem je potrebno imeti pred očmi, kaj bomo pridobili. Če govorimo o strežniškem okolju in vzdrževanju velikega stikališča se cene začnejo pri 500.000 EUR plus podpora itd. Mogoče bomo v štartu imeli občutek, da smo kaj preplačali, vendar pa se z nekajletno uporabo izkaže, da smo pridobili odprt in prilagodljiv sistem, z vso podporo, ki smo si jo plačali, pa v tej vzdrževalni pogodbi so vključeni tudi stroški šolanja domačega kadra. Licenca? Je ni! Nadgradnje? Da, vendar imamo pri nadgradnjah odprte roke!
Sedaj pa povejmo nekaj o zgolj namiznem okolju. No, tu se le malo zatakne. Delal sem v državni upravi, in moram potrditi, da so uporabniki togi in nespretni ter slabo izobraženi. Vendar pa tam v 10 letnem delu nikoli nisem srečal hudo zapletenih pisarniških dokumentov, ki bi jih ne mogli prevesti, recimo v OO okolje. Kaj pridobimo z odprtokodno platformo? Pravzaprav skoraj enako kot pri zaprtih okolkjih - plačujemo licence, podporo, pa izobraževanje. Poslovno okolje je namreč precej bolj zahtevno kot domač računalnik, pričakujemo, da bodo stvari preprosto delovale.
Zdaj pa konkretno: ko smo kupovali opremo za stikališče, smo se odločili za Linux okolje(Red Hat), prej smo imeli Unix in Digitalove škatle. Prej smo imeli stalne težave in nekaj sistem restartov dnevno, danes pa lahko rečem, da smo v 5 letih imeli en sam res hud problem, ki pa smo ga lahko v nekaj urah razrešili. Pa da smo si na jasnem, to niso internet povezave, pač pa stacionarne letalske telekomunikacije. Niso še prišli v fazo, da bi se odločali spreminjat platformo namiznih okolij iz preprostega razloga, ki ga navaja tudi raziskava državne uprave, vendar pa to ne pomeni, da se to ne bo spremenilo. Največji argument, ki ga vedno uporabim je:stabilnost okolja in velika razistentnost na računalniške visuse.
Seveda je potrebno tudi nekaj miselnega preskoka. Nikoli nisem in ne bom kar tja v en dan pljuval po MS, ker je to brezplodno, kakor je tudi brezplodno, da tisti, ki zagovarjate MS, pljuvate po drugače mislečih.
Jaz sem navsezadnje vesel, da imam kot uporabnik in strokovnjak MOŽNOST IZBIRE!!!

Zakj pa menite, da so nekatere občinske in državne uprave in tudi zelo veliki državni sistemi prešli iz MS na LInux in odprtokodne sisteme? Predvsem zaradi poskusov blaženja odvisnosti od Microsfta. Kot sem že v prejšnjem pripspevku povedal:vsak licenca MS pomeni dolar ali 2 ali pa več za ameriško gospodarstvo, zavedati se moramo, da gre za izjemno velike zneske!!! Dobesedno svetovni monopolni položaj MS ni dobra stvar, pa ne zato, ker Bill bogati, pač pa je ranljivost sistemov izredna. 99% računalniških virusov je napisanih, da dela škodo v windows okolju!! Kaj to pomeni v perspektivi pojavljanja terorizma ni treba posebej poudarjati. Nenazadnje ni danes problem dobro plačati kakšenga zafrustriranega hekerja, da bo za nekaj tisoč, deset ali stotisoč dolarjev napisal črva s podpisom Al-kaide. Črv bo seveda z velikim veseljem žrl sisteme s podpisom sovražnika muslimanov - Amerike in vse kar je povezano z ameriškim kapitalom vključno z MS.
No man is an island, entire of it self; every man is a piece of the continent, a part of the main; if a clod be washed away by the sea, Europe is the less, as well as if a promontory were, as well as if a manor of thy friends or of thine own were; any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee.

Klenobo ::

Kot je ze eden v prejšnjih postih napisal, da že sam M$ Office ni med seboj kompatibilen. Govorim to iz izkušen, ko delam z strankami vsak dan in nam prinaša tekste v word-u. Dosti krat se naredi, da po firmi iščem razne verzije instalirane, da lahko dokoment normalno odprem in spremenim v PDF ali pa kaj drugega, ker stranka ni pripravljena plačati nove postavitve, kar je sama že naredila. Že dostikrat se mi je naredilo, da je bila ista verzija word-a, samo OS drug, pa sem že imel probleme.

Tako, da eni kar utihnite, ki trdite, da so M$ produkti tako kompatibilni med seboj.

No pa še nekaj. Uporabniki program se lahko lepo prilagodiji, samo iz prave strani jih je treba prijeti. Koliko krat sem že imel težave, ko sem katerem naredil upgrade na zadnjo verzijo, ker sem vedel, da bo lazje delal. Prva 2 tedna sem jih skoz poslušal, da more 2 ali več klikov narediti, da pride do istega cilja. Potem, ko se je pa navadil, je pa bilo vse OK. Do ene mere se lahko popusti pri uporabnikih, spet pa čist ne.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Klenobo ()

poweroff ::

Zadnjič sem izvedel, da imata ministrstvo za šolstvo in MS menda sklenjeno neko pogodbo, po kateri imajo učitelji možnost "brezplačno" naložiti MS Windows in MS Office. Za domače računalnike seveda. "Brezplačno" zato, ker zadevo menda krije ministrstvo.

Če je to res, potem je tu del problema. Učitelji dobijo MS produkte zastonj in seveda potem ne znajo delati v ničemer drugem. V praksi namreč to izgleda tako, da učitelj doma kupi račinlanik, ga nese v službo, kjer mu njihov "sistemec" naloži MS Office. Vsaj tako mi je pravila kolegica, ki uči na neki osnovni šoli. To je v bistvu krasen deal. Domačo kišto ti zrihtajo na službene stroške. Zadeva je "opravičena" tako, da učitelji domači računalnik v nekem deležu uporabljajo za službene zadeve, torej gre za kao "napol" službeno mašino.

Tu je "root of all evil". Take pogodbe bi bilo treba prekiniti. Za pisanje domačih seminarjev lahko učitelj uporablja OOo! Za natipkat kontrolko ne rabiš sofisticiranega sistema makrojev in podatkovnih zbirk. Poleg tega se bo učitelj s tem tudi IT izobraževal. Itak imajo učitelji dodatno izobraževanje, ki obsega tudi IT! In to zelo dobro izdelan sistem dodatnega izobraževanja. Ampak seveda, dokler so stvari "zastonj", potem ni interesa po spremembi. Jaz sem mnenja, da bib ilo treba take "zastonjske" pogodbe, ki podpirajo lenobo prekiniti in uvesti strog nadzor nad piratiziranjem. Ko bi ljudje morali plačevati iz lastnega žepa, bi se hitro videlo kako in kaj.

Glede zanesljivosti MS produktov pa lahko povem le to. MS-jevi produkti so nas v službi že nekajkrat zelo grdo zafrknili. Delam z nekimi bazami v Excelu in že dvakrat se je zgodilo, da smo imeli zaradi napak v MS Officu RESNO ŠKODO. In komu smo se lahko pritožili? Sončni upravi. Sicer sem pa te primere (in odziv MS - vedno sem namreč zanalašč klical na "tehnično podporo") že opisal tukaj na forumu. Takrat so zagovornimi MSja pisali da se kar nekaj grem, itd. Dejstvo pa je, da za svoj denar pričakujem, da bo izdelek deloval in da bo prodajalec izpolnil tisto kar obljublja oz. s čimer se hvali.
sudo poweroff

BigWhale ::

> Razen Mateva in mene zgleda nihče.

Res je! Najbolje, da vama recemo kar preroka. A ne?

andrej ::

Matthai:
Nekaj informacij o pogodbi z Ministrstvom za solstvo o kateri govoris je tukaj.

btw: To ni edina pogodba. Recimo za protivirusni program je tukaj.

Hm, zanimivo. Po eni strani zagovarjas, da je OO zastonj, po drugi strani pa ko imajo uporabniki zastonj uporabo komercialnega programa pa je to narobe... hm.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrej ()

andrej ::

se vec podobnih pogodb za uporabo razlicnih programskih izdelkov je tukaj.

OwcA ::

@Matthai: ugibam, kar ves MSDNAA je hudičevo seme? :\

S tem, ko oznanjaš svoj pogled, da je očitno edina prednost FLOSS cena, nam delaš medvedjo uslugo.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Brilko ::

Dej pejte raje kaj bol pametnega delat ko pa tuki pametvat.

Konc koncev bomo mi na podobnih položajih in sutacijah in nas bodo spet vsevešče mlade generacije, ki mislijo da vse vejo, imeli za budale.

Jaz se pri takih zadevah obrnem stran in grem naprej in dopustim mnenje ampak na ku*ac mi gre število komentarjev. ;)

suse80 ::

Saj nimam nič proti Wordu in xcelu, ampak državni uslužbenci bi za naš denar morali skrbeti in se po potrebi izobraziti.
Tole s prehodom me spominja na mojo nekdanjo žensko, ki je naredila izpit za avto. Ker je v avtošoli vozila na Nissan Micri, si je v glavo vtepla, da zna voziti samo ta avto. Ni hudič, obhodila sva precej prodajalcev avtov, da sva našla Micro enake barve z enakim velurjem na sedežu... Ker so vsi ostali avti polnoma drugačni od Micre in se jih brez velikega priučevanja sploh ne da voziti...

No, ona je vozila to Micro, ker pa je bila dovolj trmasta. Isti so naši uradniki. ker so hodili na tečaj worda in jim je admin še naredil kopijo instalacijskega cd-ja za domač pc, bodo raje dali ledvico vstran, kot pa da bi se naučili kaj novega. Ja kdo pa bo plačal njihove muke pri učenju, ljudje božji?

Kar pustimo Microsoft, se je pa ja tako lepo udomačil. "Bolj diši nam kruh domač kot tuje nam pogače"... so rekli narodni Čuki.

Sicer pa imam osebno dobre izkušnje z Oo. In tudi z Wordom. V končni fazi, sploh ne opazim razlike. File -Save As... in podobno... vse je isti šmorn.

Samo M$ zna bolj kasirati. ... In tudi marketing ter podkupovanje obvladajo ena A. Zato pa je Gates najbogatejši, M$ pa ogromna firma!
In Slovenija je lahko ponosna, da v Malho gospoda Gatesa prispeva milijone dolarjev. Mi podpiranmo bogate! Ti open-sourcovci, ki pa znajo živeti samo ob vodi in kruhu Kot Richard Stallman , npr.

In ob vsem tem našaDURS še vedno operira z disketami in Dos programi....?????????????
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

Microsoft ::

V končni fazi, sploh ne opazim razlike. File -Save As... in podobno... vse je isti šmorn.

Itak. Sej to je pa tudi vse, kar lahko s temi programi naredis.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Glede na to da poznaš samo MS Office predvidevam da govoriš o njem. Im moram te razočarati, delaš lahko še precej več.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

64202 ::

> > @Matthai: ugibam, kar ves MSDNAA je hudičevo seme? :\
> S tem, ko oznanjaš svoj pogled, da je očitno edina prednost FLOSS cena, nam delaš medvedjo uslugo.

Saj ma prav! Razlika je v ceni - reci MS-ju da ti da kodo za office pod LGPL (ali pod cemerkoli je ze OO). xyz miljard $ :))
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

snow ::

Ja.. pazi to: v prihajajočem officu 12 boš mel save as PDF!!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Pyr0Beast ::

Gelede na to, da bomo v šoli začeli uvajat oo, se bo kar poznalo. Iz ~20k za licenco gredo na 0, s tem da se bodo učenci privadili na oo. Torej 80x20kSIT=1,6mSIT. 80x0=0 :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

suse80 ::

File-save As sem dal samo kot primer... Hotel sem povedat, da je tako in tako to le urejevalnik besedil ali pa npr. Preglednic, in tu res ni mogoče več tople vode odkriti. ..
Ni mi jasno, da gospodična uradnica Xy , ki zna kliknit na ikono Sum (epsilon) v Excelu, tega ne bi znala v Oo...
Samo pokazati ji je treba. Se pa strinjam, da je Excel De-facto zakon med preglednicami ( kar je bil v času Dosa Quattro Pro ) in da je pač težko čez noč prebiti bariero. isto velja za Word in PP.
Morda pa bo Država čez nekaj let vendarle zrela vsaj za poskus uveljavitve karkoli drugega kot M$?

Sicer bo stalo nekaj časa in živcev...

Zamislite pa si nekaj drugega. Npr, da Mercator v vseh svojih poslovalnicah zamenja programski vmesnik na blagajnah A z vmesnikom B. V vseh 900 trgovinah je treba priučiti blagajničarke. In to bi verjetno počeli izven delovnega časa, ker bi drugače stranke ponorele med čakanjem pri blagajni. Pa po moje lastniki Mercatorja ne bodo vprašali delavk, če se jim da učiti nov program. In če se bojo hotele navaditi, da je okence za ročen vnos EAN zdaj na drugi strani ekrana kot prej....

V državni upravi pa seveda najprej vprašajo lene Admine, če se jim da kaj novega zvedeti??????????

Kot bi otroke v šoli spraševali, če naj pišejo test iz matematike ali ne....

Davkoplačevalci zahtevajmo vsaj možnost, da se nekaj našega denarja prihrani...!
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

OwcA ::

Večino komentarjev v tej temi je skrajno bedasith. V poročilu piše, da je OOo dražji, v svoji naivnosti pričakujem, da boste najprej to ovrgli (argumentirano, da se razumemo) in šele potem navijal svojo lajno.

Meni se zdi tu ključno vprašanje kaj sestavlja stroške OOo. Dopuščam možnost, da so jih potegnili iz za ušesa, ampak vseeno, tudi za Minhen je bila to dražja alternativa. BigWhaleova alternativa, da se za prehod in podporo zaposli nove ljudi, se mi zelo dobra.
Posledično, koliko potemtakem, glede na te začetne stroške, stane nadgradja OOo. Dvomim, da bodo životarili v nedogled na neki stari verziji, četudi jim licenčna pogodba ne poteče.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

CitroX ::

O uporabi MS in Linuxa v šolah bi se dalo veliko pogovarjati.
Situacija:
Ministrstvo z ašolstvo je podpisalo pogodbo o uporabi operacijskih sestemov in pisarniških paketov za vse šole in mašine, kot tudi za uporabo učiteljev na domačih računalnikih, kar je pa čisto OK zadeva. Sisteme si učitelji nameščajo sami in ne sistemci - ti so mogoče na SŠ, na OŠ jih sploh ni.
MŠŠ je na zadnjih mašinah, ki jih je sofinancirelo (zadnji dve leti) zagotovilo dual boot - XP in Linux z OO

MS Office je odlična zadeva.
Open Office je odlična zadeva.

Nobena OŠ in SŠ v Sloveniji ne potrebuje MS Office za potrebe izobraževanja. Za vse potrebe zadostuje OO, vendar pa nekateri namenski programi (administracija) ne delujejo brez MS Office.

In zakaj ne more šolski sistem vsaj v izobraževalnem delu na linux prešaltat?
Ker je še cel kup izobraževalnih programov, ki delajo na Win in verjetno ne bi tudi s kakim simulatorjem na linuxu delali.
Zato je dual boot dobra rešitev, da se učenci lahko srečajo z linuxom - najmlajšim pa je teko vseeno katere "windowse" uporabljjo - ali one s pingvinom ali kake duge...
Tukaj je kar težka situacija.
V šolah bi pa morali bolj forsirati OO, veliko je že napredka na tem področju, vendar je še potrebno veliko narediti.
Koliko učencev pa ima doma legalno verzijo MS Office? Se pravi, da izobraževanje na MS office na nek način vspodbuja piratstvo. OO dobi vsak brazplačno in legalno.

Zakaj pa mularija doma ne uporablja več linuxa? Ker ni igric dovolj.

Vedno je nekaj stvari za in proti.
Če bi država bolj vspodbujala vpeljavo odprte kode v šolstvu, bi dobili kader, ki bi poznal OO in izobraževanje ne bi bilo potrebno. Dolgoročno je to dobra naložba. Sicer pa informacijsko pismen človek v prihodnosti ne tako bi smel imeti pretiranih težav s ali uporablja OO ali MSO.

Bistri007 ::

suse80, pa saj ravno to je problem tega FLOSSA: ker ni cenejši. V istem času s slabšim orodjem narediš manj kot z boljšim orodjem. In tale OpenOfficeDOTorg 2 je slabše orodje kot MS Office 2003 in bodoči 2006.
Tako da z uporabo Microsoftovih izdelkov celo prišparaš.

Zdaj bi pa rad nekoga, da malo prežveči to dejstvo (in obenem dajmo oči stran od državne uprave): 90% Fortune 500 podjetij uporablja MS Office. Zakaj? Zato, ker so s temi orodji bolj produktivna ali zato, ker so manj produktivna?

Bistri007 ::

Owca pravi:
Večino komentarjev v tej temi je skrajno bedasith. V poročilu piše, da je OOo dražji, v svoji naivnosti pričakujem, da boste najprej to ovrgli (argumentirano, da se razumemo) in šele potem navijal svojo lajno.


Ajde, isti argument, kot prej: Dejstvo je, da je za 90% Fortune 500 podjetij OpenOffice predrag, saj ga ne uporabljajo.
Pa ta podjetja nenehno gledajo na svoje stroške, vsake 3 mesece morajo svojim delničarjem prinesti dividende; v času krize (ali prestrukturiranja) ali pa samo zato, da povečajo dobiček, pa odpustijo na desettisoče delavcev. Ampak še vedno ostajajo pri MS Office... ZAKAJ???

In podjetja Fortune 500 lahko po velikosti primerjamo z državnimi upravami.

Zadovoljen? :\
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

OwcA ::

Imaš ti malo težav z bralnim razumevanjem?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Klenobo ::

Se nekaj sem prej pozabil.
Je prisla prijateljica k meni, da ji naj pomagam pri vajah za Excel. Jaz sem zacel razmišljati, bi ali ne bi. Ker imam na mašini linux in OO,ker sem misli, da bom imel probleme z formulami v OO Calc. In sem se potem določil, da ji bom. No nakoncu sem pogrutal, da sma vse vaje naredila v OO Calc, kot bi jih delala v Excel-u. V čem je potem problem, da bi bila takšna nekompatibilnost med md M$ Office in OO. Tudi power point filete normalno gledam z OO, ki jih dobivam po mail-u. Res, da včasih kakšnega efekta ne slišim. Drugače, se bi pa lahko že navadili izmenjevati datoteke v PDF formatu, ki tudi bolj mirodajen in ga nemoreš tako zlahkoto spreminjati.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

Poldi112 ::

Owca, Bigwhale ti je lepo razložil kako je s stroški. Mogoče ti najprej poveš kje njegova razlaga šepa, ker glede na to da je podana tega ostali ne izpostavljamo več.

Glede Fortune500, večji ko si, bolj si tog in neokreten. Zakaj Intel potrebuje toliko časa da dojame, da je p4 zgrešen?

Poleg tega je Fortune500 seznam podjetij z največ prometa, kar ni enako profita. Nekatere delajo lep minus.

Plus da bi mogoče lahko dal link, ki kaže na to dejstvo. Čeprav se mi zdi realno. Pač, ne dolgo tega pač ni bilo alternative. Trend se pa počasi, a vztrajno obrača.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Bistri007 ::

Kako bralno razumevanje, ravno sem podal argument, da je devetim desetinam najboljših OpenOffice predrag. S tem nočem ovreči tega, da je predrag, pač pa to le potrditi.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

OwcA ::

Owca, Bigwhale ti je lepo razložil kako je s stroški. Mogoče ti najprej poveš kje njegova razlaga šepa, ker glede na to da je podana tega ostali ne izpostavljamo več.

Kot že večkrat rečeno, če bi za sam prehod porabili toliko, koliko bi potem stala nadgradnja? Očitno je sami ne bodo delali. Verjetno v teh 7 MRD tudi ni vključena tehnična podpora na veke vekov ampak za nek določen čas. Koliko bo potem stalo podalšanje?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Microsoft ::

Je prisla prijateljica k meni, ...

Pa clovek, ne mores primerjat zdej domace uporabe z drzavno upravo no.:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Poldi112 ::

Pač, v grobem prihraniš pri licenci. Ostalo seveda ostane. Samo kako naj ti jaz dam to oceno. Poglej v analizo. Če tega podatka ni je analiza pač bedna.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

OwcA ::

Analiza implicira, da je vse ostalo bistveno dražje (do neke mere je to logično, ker se MS lahko gre vezano trgovino).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Poldi112 ::

Mogoče nisva brala iste analize. Letošnje nisem videl, povzetek stare pa pravi, da je
"Pri vseh ostalih zbirkah vrednost notranjih stroškov lastništva vrednost 50 - 60% višja. Razlog za odstopanje je predvsem v visokih notranjih stroških, ki nastajajo v prvem letu prehoda na konkurenčne pisarniške zbirke."

Kar zelo lepo implicira da po parih letih MS ni več v prednosti.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Martin Krpan ::

Naj mi nekdo razloži : na svojem domačem računalniku uporabljam oo saj mi meni osebno zadostuje. -Ali lahko pošiljam svoje dokumente na državno upravo ,občino... ali pa bom zaradi njih primoran kupiti (za mene predrag) MS office? Isto pa je tudi v šolah kjer lahko učence dobesedno prisilijo v nakup (dragih) MS proizvodov.

Poldi112 ::

Seveda lahko, samo moraš shraniti v MS formatu. Če si veliko izmenjuješ datoteke z MS uporabniki se ti splača za default file format izbrati doc in xls.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

linuxdady ::

Večina vas je očitno moj prvi prispevek v tej temi spregledala.
Delam v državni upravi in uporabljam OOo. Večina zaposlenih v državni upravi nas potrebuje pisarniško programje izključno za oblikovanje besedil - skratka, računalnik uporabljamo kot pisalni stroj. Takih nas je vsaj devetdeset odstotkov. In prehod z MS Word na Swriter je za opravila, za katera ju uporabljamo, praktično neopazen. Kakšno šolanje? Da bomo na tečaju izvedeli, da črko "č" tudi v OOo napišemo tako, da pritisnemo tipko "č"?

andrej ::

AnS: šole niso prisiljene kupovati. Za njih je poskrbelo ministrstvo, zaradi česar imajo vse šole brezplačno (za šole) na voljo Windows XP Pro in Office 2003 Pro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrej ()

Bakunin ::

>Jaz se pri takih zadevah obrnem stran in grem naprej in dopustim mnenje ampak na ku*ac mi >gre število komentarjev. ;)

lead, follow or get out of the way.

Martin Krpan ::

Andrej :nisem mislil na šole ,temveč na učence za uporabo doma.

Bakunin ::

owca:

> da se za prehod in podporo zaposli nove ljudi, se mi zelo dobra.

LE ZAKAJ?
Saj je CVI PLAČAN da opravlja takšna opravila.

Državni aparat se ne bo odlocil za ne-MS izdelek zato, ker bi bil boljši, ampak zato, ker bo cenejši. Nenazadnje bi lahko precej dokumentov spisali že z dobrim starim WordPadom.....

PS: ej microsoft... kateri državi ti plačujes davke ? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

KoKi ::

Hm, zanimivo. Po eni strani zagovarjas, da je OO zastonj, po drugi strani pa ko imajo uporabniki zastonj uporabo komercialnega programa pa je to narobe... hm.

Vedno ko microsoft naredi kaj v prid nekomu, to samo se bolj utrdi njegov polozaj.
# hackable


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

München na pol poti s prehodom na Linux

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
96544 (5427) poweroff
»

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
23127573 (17950) darkolord
»

Izšel Open Office Org 3.0 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
17523876 (15414) BlueRunner
»

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
42140017 (31480) jype

Več podobnih tem