» »

Nad raka s HIV

Nad raka s HIV

Wired News - Kot poroča Wired News, so raziskovalci University of California iz Los Angelesa razvili postopek genske terapije, s katerim so modificirani virus HIV "prepričali", da napada in uničuje rakaste celice.

Postopek so uspešno preiskusili na živi miši, pravijo pa, da bodo s kliničnim testiranjem na ljudeh še počakali, saj ne želijo, da bi se ponovila zgodba iz leta 1999, ko je 18-letni pacient, ki se je udeležil podobne genske terapije na University of Pennsylvania umrl.

29 komentarjev

znovak ::

To so zelo teske novice ki zamujajo celih stirinajst let kar se tice mene.Moj sin je je zbolel od levkemije-raka kaj vem cega,in ga je zmanjkalo za dva meseca.Moja trauma v vezi z temje da je vsaka noviteta prepozna za mene,vendar vspodbudna za vsakega starsa otroka z taksno tezavo.............:'(
Z.Novak

Sunna ::

To je problem ja, saj stvar izjemoma počasi pride na trg če sploh. Pismo pred ne vem, 30 leti ko je babica umrla so govorili kako bodo našli v prihodnjem deseltju zdravilo saj gre vse naprej tako hitro...mhm. in pred parimi leti je sorodnik zbolel in to pa res ne privoščim nobenemu. Kakšen si po tistih obsevanjih . groza.
A ne gre napredek v znanosti praktično eksponanto v primerjavi z prejšnimi desetletji. naj že kej najdejo

znovak ::

Napredekjen zelo hiter.aline za starse z mojim problemom, vendar upam v prihodnost,saj zelim veliko vec srece preostalim nesrecnikom z usodom moje druzine. Ne zelim komentasrje v vezi z tem.Hvalana razumevanju
Z.Novak

Thomas ::

Kaj pomeni naslov novice?

Slovnična ali pravopisna napaka?

Heh ...

Sicer je pa tako, da od konkretno tegale, si jest ne bi preveč obetal.

Brane2 ::

Poleg tega da je to idejo nesel v javnost že Chris Rock, če že noben prej. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Alexius Heristalski ::

Res čuden naslov novice.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

poweroff ::

Izgleda, da sem jaz danes malo čuden (glede naslova novice). Popravljeno. 8-)
sudo poweroff

Tear_DR0P ::

No že neki časa se okol žužnja da sta rak in aids bolezni, ki ne bosta nikoli ozdravljivi. Pa ne da je nemogoče najti zdravilo. Sam tolk denarja kot se dobi od raziskovanja, zdravila nikol nebi prnesla.

Pa baje je blo dokaj nemogoče izdelat cepivo za proti HIV-u, ker mu niso mogl preprečit razmnoževnja. A zdej se ne more več razmnoževat?? al pol tista miš nima več raka, ma pa AIDS???

Moja teorija je da bo HIV počas postal podoben virusu herpesa. Herpes je dokaj smrtonosen virus, ki pa se mu je človeško telo prilagodilo. V afriki se bo počas začela rojevat tretja generacija že pred rojstvom okuženih otrok. In na njih se bojo že poznale prve prilagoditve imunskega sistema na HIV. Tisti izmed njih ki bodo uspel imet otroke, bodo poleg virusa širili prilagojene gene.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Smorny ::

Če bi se ljudje tako hitro (3 generacije) imunizirali, potem ne bi bili več na skoraj nič občutljivi. Žal to ne gre tako hitro. Žal mam tudi jaz babico z rakom. Pred letom, pa je umrl znanec. Žal so taka dejstva.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Smorny ::

Preveč sem uporabljal "žal".
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Brane2 ::

Žal res.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

> Moja teorija je da bo HIV počas postal podoben virusu herpesa. Herpes je dokaj smrtonosen virus, ki pa se mu je človeško telo prilagodilo. V afriki se bo počas začela rojevat tretja generacija že pred rojstvom okuženih otrok. In na njih se bojo že poznale prve prilagoditve imunskega sistema na HIV. Tisti izmed njih ki bodo uspel imet otroke, bodo poleg virusa širili prilagojene gene.

Tole mnogi mislijo, pa NI res.

Zakaj je malarija naprimer tako smrtonosna, pa je že milijone let z nami?

Zato, ker stvari NISO tako enostavne. To je samo eno tako zdravorazumsko poenostavljanje evolucijskega dogajanja. Vsak trenutek lahko postane virus AIDSa tudi bistveno smrtnejši.

McHusch ::

Ampak če bo kakšen sev AIDS-a postal bistveno smrtnejši, bo ubil svojega gostitelja, preden se bo lahko bistveno razširil. Virus, ki ubije gostitelja, ubije tudi sebe. A ne?

alum ::

Thomas vir...ali pa bomo zdravorazumsko sklepali, da tudi ti poenostavljas stvari;)

jeryslo ::

Bolj kot za AIDS me skrbi gripa, ker smo se danes učili v šoli o 1. svetovni vojni, kjer je takrat izbruhnila smrtonostna gripa in pomorila kar 50 milijonov ljudi!! Čudno da se pa o tem nič ne govori, glede na to da se je takrat razširila zelo hiro po celem svetu, si predstavljate kaj bi bilo danes, kjer je množični letalski promet in vsak, ki bi prihajal iz območja kjer se širi gripa bi bil potencialni bolnik. Mislim pa da je bila ena novica na internetu kjer so napovedal, da naj bi se takšna gripa pojavljala vsakih 100 do 200 let. Ve kdo kaj več o tem?

Sc0ut ::

Thomas, malo si vsekal mimo. Za malarijo imamo že relativno dobra zdravila in ne bi bil problem jih še izpopolnit, ampak kot vsi veste, trpi za malarijo tretji svet. Kdo bo plačal še več raziskal? Je itak Amerika imela ful ful obsežno in dobro zastavljeno raziskavo, ki je obrodila sadove, ampak za optimizacije ni več denarja.

Sicer pa, če te piči en komar že ni hudo, preživiš tiste tri napade vročine, samo kaj ko pa tam pikajo komarji kar vsepovprek. In pol ni več faze znižane temperature. Pa še ljudje tam so podhranjeni... Njihovo telo se težje brani.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Izi ::

Thomas, odgovor je čisto enostaven zato ker za malarijo prehitro umreš.

Hitri virusi niso najbolj uspešni. Kar poglej najsmrtonosnejšo Ebolo ki lahko v treh dneh pomori celo vas ali mesto in je potem ni nikjer več, ker ni nikogar ki bi jo širil naprej. Zato tudi ni potrebe niti časa da bi človeštvo kdajkoli postalo imuno na to.

Glede AIDSa pa je stvar povsem drugačna, saj ga nosiš v telesu 10 let preden umreš.
In v tem času imaš lahko otroke, ki pa nekateri lahko postanejo imuni na ta virus.
Prav to se že nekaj let dogaja v Afriki. Mnogo je že otrok, ki sicer še vedno prenašajo oz. širijo virus naprej, sami pa ne bodo nikoli zboleli.

Vendar naj bi tukaj govorili o raku, ki pa je čisto nekaj drugega.
Tukaj te ne ubije neko drugo bitje kot naprimer virus ali bakterija.
Pri raku pač ubiješ sam sebe zaradi napake v DNK zapisu.
Tukaj odpornost in protitelesa nič ne pomagajo. Tudi cepiva nikoli ne bo.
Edino kar lahko storiš je da paziš na svoj DNK (se izogibaš radioaktivnosti in podobno).
Če pa imaš DNK že poškodovan, lahko tudi že od rojstva, potim si pa v k... in lahko samo čakaš.
Ljudje imamo eno uporabno lastnost. Upanje, ki nikoli ne umre.

Nočem zveneti preveč črnogledo, vendar zdravila za raka ne bo dokler ne bomo sposobni popravljati DNK.
Do tja pa je še dolga pot :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

BigWhale ::

> Thomas vir...ali pa bomo zdravorazumsko sklepali, da tudi ti poenostavljas
> stvari[;)]

Ma kak vir, nehaj bluzit, malarija je tukaj od pamtiveka. Saj se ne prilagaja samo clovek, se hiv tudi. Pa se precej hitreje, desetkrat, ce ne kar stokrat. :P

Proti raku pa ni tako enostavno. Se ne mores kar cepit. Rak ni nic drugega, kot nekaj celic, ki se jim skeglja in uspejo telo prepricat, da se jim ni skegljalo.


Mogoce, ce bi se vnaprej 'cepil' s kakimi nanoboti...

Tarzan ::

Ampak če bo kakšen sev AIDS-a postal bistveno smrtnejši, bo ubil svojega gostitelja, preden se bo lahko bistveno razširil. Virus, ki ubije gostitelja, ubije tudi sebe. A ne?


Točno na tole sem sam pomislil, ko sem slišal, da v ZDA bojda pustoši "izboljšana" hitra različica virusa HIV. AIDS je problematičen, ker tako hitro mutira in se popolnoma spremeni že v nekaj generacijah. Vmes lahko preide v skoraj popolnoma neškodljivo obliko, čez nekaj časa pa udari z vso silo. To, da bi se v Afriki na AIDS že počasi prilagodili je zelo malo verjetno, za kaj takega bomo verjetno potrebovali še kar nekaj generacij. Smo se pa baje tudi na kugo navadili, oziroma so preživeli tisti, katerih organizem je bil sposoben preživeti bolezen. Morda nas čaka podobna preizkušnja.

alum ::

Ma kak vir, nehaj bluzit, malarija je tukaj od pamtiveka.


Ja in? Jaz ti ne verjamem!>:D

Thomas ::

> Ampak če bo kakšen sev AIDS-a postal bistveno smrtnejši, bo ubil svojega gostitelja, preden se bo lahko bistveno razširil. Virus, ki ubije gostitelja, ubije tudi sebe. A ne?

Ne. Če najde 100 krat verjetnejšo pot svojega razširjanja, je zlahka lahko vsaj 10 krat bolj smrten. Se bo razširjal hitreje od svojega blažjega bratranca in ga kmalu povsem zasenčil.

Če bo potem ubil vse ljudi, ki niso imuni (veliko večino), bo pač izginil z njimi vred. To se je zgodilo že mnogokrat, "virusom je vseeno".



Link.

poweroff ::

A je kdo prebral originalen link? Med drugim pravi tudi, da je 80% virusa HIV odstranjenega,s amo dele so uporabili za nosilec. Meni to zveni kot neke vrste bionanotenologija. Nosilec prinese zdravilo (uničevalec rakastih celic) na točno določeno mesto in ga sproži.
Je pa res - če bo tehnologija uspešna, bo to šele čez desetletja...
sudo poweroff

Thomas ::

Šenlink.

Tukaj imate v linku primere, ko evolucija favorizira bolj patogene in ko favorizira manj patogene soje. To je odvisno od mnogih okoliščin.

Japonski HIV ima to lastnost, da mora paziti na svoje stranke, ker se grejo takoimenovano varno spolnost in v povprečju dlje traja, da se prešlepajo na drugo stranko.

V Bankogu na Tajskem pa ima HIV veliko priložnosti za preskok na novega gostitelja, zato mu ni treba biti tako nežen.

BluPhenix ::

Ja ni kaj HIV ima inteligenco...

Thomas ::

Inteligenca je samo emergent property evolucije. :)

Tear_DR0P ::

jeryslo: če te zanima sci-fi, epidemija gripe in množično umiranje, si preberi knjigo Preživeli - avtor je Tery Nation

Okol prilagajanja telesa virusu HIV sm pa reku da je samo moja teroija, ki je v praksi ne morem niti potrditi, niti ovreči, ker nimam primerne izobrazbe.
Sm pa na to prišu ravno zato ker mi ni povsem jasno kako so preprečl HIV-u da cilja na nerakave celice. Oziroma kako so ga lahko tako oskubl, pa je človeku še vedno nevaren? Če se HIV nebi mogel razmnoževat, bi ga telo identificiralo in pojedlo, tko pa telesu nič ne rabi če HIV sicer identificira, če mu ta zbije zobe.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

freserovski ::

saj ob razvoju nanotehnologije in razvozlanjem genoma ( klik) bo pomoje rak ozdravljiv
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Thomas ::

> saj ob razvoju nanotehnologije in razvozlanjem genoma (klik) bo pomoje rak ozdravljiv

Tako genom kot ful nanotehnologija nista mogoči brez vsaj ene vrste SAI. Kot bi hotel na Luno brez računalnika, samo z raketo.

Sicer pa ja.

jeryslo ::

jeryslo: če te zanima sci-fi, epidemija gripe in množično umiranje, si preberi knjigo Preživeli - avtor je Tery Nation

Hvala, si jo bom šel že mogoče danes izposodit


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Genska terapija Zolgensma je najdražje zdravilo v zgodovini (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
27147067 (34761) jype
»

Genska terapija pozdravila hudo imunsko bolezen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
165776 (4273) Markoff
»

Opice ozdravljene barvne slepote

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
347293 (6292) PrimozR
»

Iskanje novih zdravil s simulacijami in evolucijo

Oddelek: Znanost in tehnologija
363580 (2882) dukenukem
»

Modifikacija vseh krvnih celic s spremembo hematopoeznih celic

Oddelek: Znanost in tehnologija
422977 (2592) pietro

Več podobnih tem