» »

GB

GB

New Scientist - Mnogo smo že govorili o novih sojih bolezni, ki se pojavljajo, in nas pridno spravljajo v grob. Evolucija pač producira nove in nove viruse, ki nas napadajo na vedno novejše načine. Saj nič osebnega, samo programirani so za replikacijo, tako kot tudi naši geni.

Bi se lahko zgodilo, da bi kakšen virus postal naš zaveznik v boju proti recimo virusu HIV, ki povzroča AIDS? Ravno to se je, tako kaže, zgodilo. Skrivnostni virus GB zavira razvoj virusa HIV in odlaga izbruh končne, terminalne faze bolezni AIDS.

Bakteriofage - viruse, ki uničujejo (kužne) bakterije, so doslej že opazili. Antivirusnega virusa pa še ne. To je prvi tak primer. Zanimivo je tudi to, da deluje ta GBV-C virus podobno, kot nekateri genetski faktorji, virusu HIV neprijazni. Klik.

10 komentarjev

mchaber ::

Je nekaj podobnega bilo v Delovi prilogi Znanost, samo je tisto je bilo dolgo nazaj in so samo predvidevali.

In sedaj rešimo bolne, da se bomo lahko še hitreje množili...
.

Thomas ::

Dobra novica pa Haber že jamra!

Ajt sine, siđi dole do reke pa se utopi! Nemoj mene da daviš!

:|
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Res je en moz v delovi prilogi enkrat razglabljal o tem kak bi nadlezne viruse usmerjeno zmutiral v manj-/ne-skodljive oblike... Baje da so to opazil pri malariji, ker so nosilci prehitro umrli in so obstale sam tiste variante virusa ki majo sibkejsi ucinek in omogocijo virusom da se lahk pol naprej razmnozujejo...

Tale fight fire with fire mi je pa zlo vsec. Poljedelci ze neki cajta to delajo kjer se da (posiljajo zuzke nad zuzke). If you can't beat them, join them! Pol pa virusi delajo za nas. To ti je izkoriscanje naravnih virov!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

CaqKa ::

in kaj pomeni gb?

nemara gameboy?

ješ ::

Se bo kmalu pojavil računalniški antivirusni virus? >:D

XsenO ::

Sej so ga je nekdo naredil proti MSBlastu. Virus, ki je zbrisal virus in pobral popravek
1 + 1 = 1

Neon Dei ::

"Until now, there have been many doubting Thomases who didn't believe this viral antiviral effect even existed," says Roger Pomerantz of Thomas Jefferson University in Philadelphia, Pennsylvania. "This puts an end to the debate." :)

Drugače pa izredno zanimiva novica. Kar se tiče takega zdravljenja HIVa pa verjetno ne bo vsem na voljo, kot je že znana praksa npr v Podsavanski Afriki glede drugih zdravil. Razen če je sinteza virusa poceni stvar? Ne vem, sprašujem.
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

Viro ::

Za kultiviranje rabš samo miši in budre(morske prašičke po domače :D ) in pol pa ugotovit kje se razmnožuje najraje v gostitelju...npr lahko se v likvorju živalce al pa tut v modih 8-O (boge živalce):| ...samo to rabs...pol pa samo čimveč okužiš z virusom... lahko pa tudi v celični kutluri samo ta je mal dražja oblika...to pa rakave celice okužiš z virusi in potem goijs in gojis...seveda se uporabljajo rakave celice ljudi za celično kulturo ki so trajne...to smo se pred 1 mescem ucil u soli...:D pa smo pred 1 tednom test pisal tko da se spomnem...:D

LP Viro

jest10 ::

Trajne, če jih nič ne moti pri razvoju.
Ob gojenju virusou na njih nebi več bile tako trajne>:D

AtaStrumf ::

antonija: Baje da so to opazil pri malariji, ker so nosilci prehitro umrli in so obstale sam tiste variante virusa ki majo sibkejsi ucinek in omogocijo virusom da se lahk pol naprej razmnozujejo...

Malarije ne povzroča virus, ampak Plasmodium malariae, P. vivax,..., ki je nekakšen parazit, ki za dozorevanje uporablja eritrocite v krvi sesalcev. Pred malarijo te lahko zavaruje če imaš kako bolezen eritrocitov, recimo srpasto anemijo, ki prekine plazmodijev razvojni cikel oz. ga močno upočasni.

Virusi so potencialno lahko odlični za zelo različne terapevtske namene, problem je le, ker nikoli ne veš kdaj se lahko obrne nazaj proti tebi. Sigurno bo tu še veliko zanimivih odkritij!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Še dve verjetni ozdravitvi HIV-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6117485 (12960) CaqKa
»

prenos nalezljivih bolezni s komarjem

Oddelek: Loža
265217 (4774) imagodei
»

Raziskovalci odkrili gen, ki prepreči širjenje HIV-a

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
497016 (4495) _marko
»

Aids je ozdravljiv

Oddelek: Problemi človeštva
163790 (3292) mihec87
»

Nad raka s HIV

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
294581 (3842) jeryslo

Več podobnih tem