» »

Vohunjenje na delovnem mestu v ZDA: da ali ne?

Vohunjenje na delovnem mestu v ZDA: da ali ne?

Slashdot - Sistemski administrator Vernon Blake ministrstva za promet zvezne ameriške države Alabama je opazil, da njegov šef med delovnim časom nekam pogosto igra pasjanso. Ker se nadrejeni za njegova opozorila niso zmenili, se je odločil vzeti pravico v svoje roke. Šefu je samovoljno podtaknil vohunski program (spyware) in 7 mesecev snemal dogajanje na šefovem zaslonu.

Ko je zbral dokaze, da je šef 70% delovnega časa igral pasjanso, je predpostavljenim dokaze predložil, saj med opis njegovih nalog šteje tudi ugotavljanje in dokumentiranje zlorabe službenih računalnikov. Rezultat?

Šefa so opozorili, naj med delovnim časom ne igra več iger, Blake pa je izgubil službo.

Ali torej v ZDA vsakogar, ki na skrivaj vohuni za sodelavci tudi odpustijo? Pravzaprav ne.

Leta 1992 je Alana Shoars, administratorka poštnega sistema podjetja Epson, ugotovila, da eden izmed direktorjev prebira elektronsko pošto zaposlenih. Ko ga je s svojim odkritjem soočila, je bila nemudoma odpuščena. Ker je bila prepričana, da se ji je zgodila krivica, je vložila tožbo, ki pa jo je izgubila. Sodišče je namreč razsodilo, da ustava ne ščiti poslovnih komunikacij, dodaten argument za podjetje pa je bil, da je računalniška oprema v lasti njegovega podjetja - torej se zaposleni nimajo pravice pritoževati, če jih delodajalec nadzoruje.

But hey, it's America!

37 komentarjev

NoUse4AName ::

hehe itak, podlozniki ki si drznijo upret vladavini morajo biti kaznovani. Ceprav so v resnici delovali v dobro organizacije.

madmitch ::

Samo, da so človekove pravice zavarovane vsepovsod drugod po sveti pa je OK.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

.:Toto:. ::

Iz delovne pogodbe sysadmina:
...
Sef ne igra igric, on caka na inspiracijo in dobre ideje.
Sef ne bere mailov drugih, on lovi barabe, ki uporablajo sluzbene racunalnike v osebne namene.
Sef ima vedno prav.
Zatozis lahko le tiste pod tabo in molcis o onih nad tabo.
...

To so dejanska nenapisana pravila.

Marjan ::

Matthai bo pomoje še doktoriral iz ščitenja posameznikove zasebnosti :)

Ampak, v življenju nas bodo v prihodnje spremljale kamere na vsakem vogalu, oz. še več. Povsod bodo prostori posejani s kamerami in snemale bodo vsak naš gib.

Če bodo pravniki pametni, bo to štelo kot dokazno gradivo, in kriminal in vsa kazniva dejanja bodo močno upadla, storilnost policije in sodišča pa se bo močno povečala. Upajmo.

:)

Daedalus ::

In Marjan, kdo nam bo zagotavljal, da ne bo prišlo do zlorab s kamerami zbranih podatkov?

1984, here we come. Seveda z izgovorom, da nas hoče država zaščititi. Isti izgovor, kot v diktaturah... Po nekaterih vizijah očitno nismo daleč:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jeebs ::

Počas se že sprašujem kdaj boste vsaj na S-T nehal pisat o vseh mogočih neumnostih teh amerikanarjev. Ne vem, men se že počas smilijo.:\ Mislm a so res tok butasti?
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

MrStein ::

Marjan : "...kriminal in vsa kazniva dejanja bodo močno upadla..."

Jaoo,to je skor tak neumno, kot če bi rekel "Dajmo strup v vodovod in bo pobil vse kriminalce in zlobneže, Tadobre™ pa bo Bog obvaroval. Vsak ki nasprotuje tej ideji je nevernik in bo zažgan ! Škofi in gospodje bodo seveda pili iz privatnih rezerv vode."

Tody ::

Da sem jest šef in da me moj PODrejeni zatož MOJIM šefom ? Seveda bom odpustil njegovo domišljavo rit kjerkoli na svetu IT so itak lenobe :D

Poldi112 ::

>Samo, da so človekove pravice zavarovane vsepovsod drugod po sveti pa je OK.

In bog ne daj da se kdo spravi kritizirati sveto drzavo, ce pa ja imajo v Sudanu slabso situacijo.

Marjan ::

Daedalus, bolje, da se zgodi "zloraba" v smislu, da kdo preveč vidi posnetek, kot pa, da nihče ne vidi hudega kriminalnega dejanja in potem storilec uide zaradi premalo dokazov.

MrStein, ne, to kar si navedel ti, nima nobene povezave s tem kar pravim jaz.

Definitivno bo bolje, ko nihče ne bo mogel nič skrivati. Sedaj vemo kako je... ušivo.

hruske ::

Še vedno se bo lahko skrivalo, pravzaprav bo še več za skrivat. :)

NoUse4AName ::

In bog ne daj da se kdo spravi kritizirati sveto drzavo, ce pa ja imajo v Sudanu slabso situacijo.

Sudan ne govori da je "greatest country in the world", ki ima popolno demokracijo, jih zelo skrbi za okolje in ponuja svojemu ljudstvu najvec pravic in svobode.

Keyser Soze ::


"Če bodo pravniki pametni, bo to štelo kot dokazno gradivo, in kriminal in vsa kazniva dejanja bodo močno upadla, storilnost policije
in sodišča pa se bo močno povečala. Upajmo."

Any Comment? Ha, Ha. Ne no prosim. To ni tko k eno štruco kruha za nardit, miško.

Če bi bila rešitev tako univerzalna kot ti praviš, bi danes živeli v samem Raju sredi Balkana.:D Ampak zjutraj bi se pa zbudil. Marjan je pr Thomasu, ne? Vzor pa tak. Sem tudi od njega že slišal takšne cvetke.:\

P.S.: Drugače pa, pomoje ni maral šefa, ampak pokopal bi ga pa lahko bolj diskretno, ne pa da je kar letel k nadrejenim. Poleg tega, da mu je pred tem podtaknil spyware na kompjuter. Oprosti, ampak to ne spada v okvire administratorja. Tudi jaz bi ga verjetno odpustil če bi to naredil, pa še šefa zdraven. Seveda, če se je to igranje tako zelo odražalo na njegovi storilnosti. To pa tudi ni težko ugotoviti.
OM, F, G!

BigWhale ::

> IT so itak lenobe

Ugrizni se v jezik preden reces kako tako bedarijo. Ce gre danes IT na en masovni strike, se svet sesuje... In to v zelo kratkem casu...

Marjan, sem ti ze rekel, zakaj se ne preselis v hiso iz pleksija, ki je 24/7 pod mocnimi reflektorji. ;>

MrStein ::

Marjan : "Definitivno bo bolje, ko nihče ne bo mogel nič skrivati."

Marjan policijska država ni rešitev, nikoli ni bila.

Vedno se da skrivati.

London je kolikor vem poln kamer, pa misliš, da je kriminal upadel ? Se je kvečjemu preselil iz izpostavljenih mest bolj v sence. Kamere pač ne pokrivajo 100%.

Pomisli, v vsaki vaški štacuni že imajo kamere, pa še vedno vseeno ropajo trgovine.

Daedalus ::

>Daedalus, bolje, da se zgodi "zloraba" v smislu, da kdo preveč vidi posnetek, kot pa, da nihče ne vidi hudega kriminalnega dejanja in potem storilec uide zaradi premalo dokazov.

Marjan, preveč ozko gledaš... Kaj pa prodaja "zanimivih" posnetkov političnim nasprotnikom? Ali pa konkurenčnim podjetjem? Ali pa leaked posnetki tebe, ko v enem "temnem" kotu seksaš z eno deklino/tipom, medtem, ko tvoja žena pere cunje doma? Da poenostavim, kdo bo nadzoroval nadzorovalce? Kako v čimvečjem obsegu preprečiti zlorabe? Zaenkrat še niso znani primeri zlorab takšnih posnetkov iz Londona, samo pravim, da dolgo verjetno ne bo treba čakati. In pa da ne omenim znanega dejstva, da sama navzočnost stalnega nadzora psihično vpliva na ljudi - ker se zavedajo, da so nonstop nadzorovani, mogoče eni ne kradejo, nekateri pa ne bojo več šli protestirat proti neumnostim vlade, ker se bojo bali, da jih ne bi kdo ponsnel in kdaj kasneje tega uporabil proti njim. Tale zadeva s kamerami je bolj pobožna želja, ker je tak način preprečevanja kriminala bolj škodljiv (dolgoročno), kot koristen. Ves koncept je totalno nerazdelan in nepremišljen, kar mi ni všeč. Sploh mi pa ni všeč govorjenje v stilu - to je za vašo varnost. Tako so največkrat svoje ukrepe pojasnjevali diktatorji. Ne vem za druge, ampak meni tak tradeoff med varnostjo in zasebnostjo ni všeč. Nanj ne pristajam, pa pika.
/lahko pa kako temo odpremo:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

swar ::

Ma cist prov da nadzorujejo kaj se posilja iz sluzbenih mejlov.Oni ti dajo mejl,racunalnik v uporabo in lahk delajo z njim kar hocejo.Cudn da se noben ne prtzouje ker ima njegov sluzbeni avto vgrajen GPS.Mal kontrole pa mora bit...

Marjan ::

Haha, jest sem povedal kako bo, skoraj 100%. Eni tukaj pa se temu upirate, rajši imate, da vas noben ne more videt. Ha, not for long :))

Keyser, no tukaj se ne pogovarjamo o kruhu, misko? :P

Whale, jaz pa sem ti že povedal, da zato ker bi bilo dražje. Eto, če mi jo zgradiš, in bo boljša kot moj home, se z veseljem vselim :)

Daedalus, no vsaj en, ki malo argumentira in razmišlja. Jaz sem preprosto pogledal + in -, in vidim, da bi bilo s kamerami nekoliko več +, kot je sedaj. Temo sem pa že odprl o tem v PČ. Samo je očitno preveč boleče o tem premišljevat za tiste, ki se z mano ne strinjajo.

mathjazz ::

> Ugrizni se v jezik preden reces kako tako bedarijo. Ce gre danes IT na en masovni strike, se svet sesuje... In to v zelo kratkem casu...

Se ne bi mogel bolj strinjati. Žalostno pa je to, da mora IT početi še marsikaj drugega kot samo IT. Recimo, za pisanje aplikacij moraš kar razturat zakonodajo in potem te kar naenkrat ponucajo še za pravnega svetovalca ...
www.getfirefox.com

digi-gamer ::

uh kaka novica :D ful kul

MrStein ::

Marjan, kake + in - ?
Pa kje je tista tema v PČ ?

Marjan ::

MrStein, tukaj je tema o dveh problematičnih pravicah.

> Marjan, kake + in - ?

Pluse, ki jih dobimo z zmanjšanjem kriminala in vseh nečednih poslov proti plusom kakršne imamo sedaj, ko te nihče ne more vidit, ko se skrivaš.

Minuse, ki jih dobimo ob kamerah na vsakem koraku proti minusom kakršni so današnja možnost, ki jo imajo kriminalci, saj uživajo v pravici zasebnosti.

njok ::

Whale, a meni bos tudi zgradil hisko iz plexija? Zadnjic sem nekomu ponujal moj Inbox, pa ga ni hotel. Dejte ze enkrat s temi argumenti...

Keyser Soze ::

Ah en otrok pa najbrž ne bo diktiral varnostne politike na svetu. :\ Bo treba prvo še kašno dolino žgancev pojest.

No common sense je prva stvar ki mi pride na pamet ob tebi Marjan. Poveš tisto kar prebereš v knjigah ali slišiš od drugih, abstraktnih zaključkov pa ne znaš sam delat. Smo te že pogruntal.:)

P.S.: Takšne osebke je najbolje pustit vnjihovih utvarah. Real life še okusil ni zato pa ima takšne ideje. Narrow minded.

Nisem prebral vseh izjav. NJOK, BW ima prav. Lahko mi posreduješ gesla in uporabniška imena tvojih poštnih računov. Bom z veseljem redno pregledoval tvojo pošto. Inboxa pa ne rabim. Veš, je že šel čez filter.:\
OM, F, G!

poweroff ::

Od kje ti prepričanje, da se bo s povečanjem nadzora zmanjšal kriminal?

Kolikor vem, v kriminološki literaturi obstajajo dokazi za nasprotno.
sudo poweroff

njok ::

Jah, skoda ker nimam read-only accounta.

Keyser Soze ::

No ja, kaj pa je bilo pričakovati drugega kot izmikanje. Drugič bodi rajši tiho in se ne usti s takšnimi samohvalami, kako si pripravljen deliti zaupne podatke.:|

Ko pa pride do resne situacije pa stisnejo rep med noge. Kot eni voyeurji. druge bi gledali 24/7, sami bi se pa najrajši zaprli v svinčene škatlice. Dvoličnost. Pfej.
OM, F, G!

Marjan ::

LOL, Keyser mi pravi, da sem: otrok, ki more jest žgance, da imam common sense, narrow mind... blabla

Keyser, poleg tega, da se ne zavedaš, da opisuješ v resnici sam sebe(!) je to razvidno tudi iz tega ko praviš, da bi rad bral mejle drugih ljudi. To sem resno pripisoval samo neodraslim zakomplesancem.

Hehe, dobro si pokazal kdo si :D


-----

Matthai, ko veš, da te kamera snema in da boš šel pod ključ, verjetno ne boš ukradel avta.

Keyser Soze ::

Malo si preberi prejšnje poste glede branja mailov. Jaz ne vpijem "postavimo kamere na vsak vogal". In tudi nimam takšnih potreb, ker vem da to ni rešitev. To vidim da ti ni jasno, ker si nisi prebral vsega napisanega. - Ergo: Imam prav o tem da znaš samo tisto kar prebereš.:D

Iz tvojih idej pa ne morem potegnit nobenega drugega sklepa kot tega da nisi še dovolj star, da bi ti bile jasne te stvari ali pa si preprosto preveč časa vložil na drugo področje in na tem nimaš pojma.
:\ Kaj je res se pa odloči sam.

P.S.: sta pa oćitno ti in njok ljubitelja oz. velika fana BigBrotherja. Samo s to razliko, da ne bi sama stopila pred kamere. Aja, pa izgleda res bolj tako kot da bi razmišljaj o kakšnem kruhu.
OM, F, G!

Marjan ::

Keyser, hočeš ali nočeš, kamere bodo na vsakem koraku v roku petih let. Če seveda naša državica ne bo sprejela kakega butastega zakona, kot je trenutno v navadi.

Pod nivo te debate se pa ne bom spuščal, pa če ti še tako paše :P

njok ::

No ja, kaj pa je bilo pričakovati drugega kot izmikanje. Drugič bodi rajši tiho in se ne usti s takšnimi samohvalami, kako si pripravljen deliti zaupne podatke.:|


Se vedno ponujam Inbox mapo. Ce je noben noce, pa ze ne more bit tako zanimiva!

njok ::

Aja, pa tud cegle mi lahko kdo pride zamenjat s plexijem. PM.

MrStein ::

Marjan, "kriminal se bo zmanjšal" to je tvoje mnenje in nič drugega. Razen če se malo razpišeš ( reference na kake verodostojne raziskave ). Pa ne prit z "raziskavami" proizvajalcev kamer ;)

Keyser Soze ::

Njok, vse ali nič. Inbox filtriraš, to ni isto. Bom še jaz dal kamere po bajti potem pa rekel, da lahko dam kasete s posneto vsebino vam na vpogled. Bull.

Marjan pa nima tehtnih argumentov. To so samo tvoje hipoteze, ki pa še zdaleč ne bodo postale resničnost. Odpade. In to vem bolje kot ti. Nad ta nivo pa ne boš prišel. Ko boš pa preštudiral kakšno literaturo, ki se ukvarja s kriminologijo, varovanjem, ipd... se pa javi. Ti priporočam Inštitut za kriminologijo na PF v Ljubljani. Tam boš vsaj našel kakšne strokovno literaturo, da ne boš bral samo kvazi člankov na internetu.
OM, F, G!

njok ::

Ti mojemu filtru ne zaupas, pa bi jaz moral tebi moj postni predal?

Keyser Soze ::

Thats the whole point.

Saj hočeš, da is nadzorovan. Ampak je pa problem pri quis custodiet ipsos custodes. Kajneda. Pa to je samo en košček cele potice.

P.S.: A ni škoda časa za pregovarjanje, če še sam ne veš kaj hočeš. Svetujem, da se najprej prepričaš sam pri sebi kaj hočeš, potem pa stojiš za svojimi dejanji kot ne -"prazna vreča".
OM, F, G!

njok ::

Ne vem kaj bi mi sedaj rad ocital. Bi rad povedal, da avtomatizirano nadzorovanje ni mozno? Da bi za vsako kamero moral stat clovek?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zdravniški pregled med delovnim časom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14237547 (27612) Tilen
»

Prepoved uporabe FB v privat življenju (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5812466 (10447) fizikalac
»

Komunikacijska zasebnost na delovnem mestu

Oddelek: Novice / Zasebnost
3214378 (12545) MrStein
»

vohunjenje v službi (mreža) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9714400 (8188) neonX

Več podobnih tem