»

ZDA in Rusija iščeta skupno pot v boju zoper kiberorožje

New York Times - V prejšnjem stoletju so države podpisovale sporazume o omejitvi širjenja jedrskega orožja, sedaj pa podobne dogovore sklepajo tudi v kiberprostoru. ZDA je tako vendarle začela pogovore z Rusijo in komitejem ZN za nadzor orožja o krepitvi internetne varnosti in omejevanju vojaške rabe kiberprostora.

Kot pravijo poznavalci, je ameriška administracija ugotovila, da vse več držav razvija kiberorožje, zato je za njegovo zajezitev potreben nov pristop. V zadnjih dveh letih so se napadi na vladne in komercialne računalnike skokovito povečali na več tisoč na dan, medtem ko krivce sila redko identificirajo, kaj šele ujamejo. Obama je tako za februar ukazal pregled ameriške internetne varnosti in že išče kandidata, ki bo koordiniral državno politiko na tem področju.

Prejšnji mesec sta se v ZDA sešli ruska in ameriška delegacija, ki sta zbliževali stališča o kibervarnosti. Dva tedna pozneje so ZDA v Ženevi izrazile pripravljenost, da o kibervarnosti in kibervojskovanju razpravljajo z...

9 komentarjev

Indijci prepovedali Google Earth?

Times Online - Za novembrske teroristične napade v Indiji naj bi napadalci uporabili Googlovo aplikacijo za ogled satelitskih posnetkov Google Earth, zato so v Indiji zastrigli z ušesi. Tako sedaj od indijskih sodišč zahtevajo prepoved uporabe Google Eartha. Odvetnik Amit Karkhanis je v svoji zahtevi višjemu sodišču dejal, da prosto dostopna aplikacija pomaga teroristom pri načrtovanju napadov, saj nudi podrobne posnetke, s katerimi so se napadalci seznanili s tarčami.

Zahteve za zameglitev določenih strateških območij niso nič novega, saj so od Googla za svoja vojaška področja, jedrske elektrarne in podobne isto zahtevale že ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Južna Koreja. A Indijci so šli še dlje, saj zahtevajo popolno prepoved uporabe Google Earth v državi. Omeniti velja, da nameni morda niso tako enostranski, saj je Indija pred kratkim napovedala zagon projekta Bhuvan, ki bo njihova verzija Google Eartha. Bhuvan bo s pomočjo satelitov nudil visokoločljivostne zračne posnetke, ki jih bo...

21 komentarjev

Vetrne elektrarne ne vplivajo na gnezdenje ptic

Vetrna elektrarna ob morju

vir: Wikipedia
ScienceDaily - Zaveza Evropske unije, da bodo do leta 2020 20 odstotkov naših energijskih potreb pokrili obnovljivi viri energije pomeni, da je za realizacijo cilja potrebnih veliko raziskav ne samo na področju novih tehnologij, pač pa tudi o vplivih novih tehnologij na okolje samo saj je zadnja stvar, ki jo hočemo, da bi stvari v preveliki naglici le poslabšali.

Ena izmed takšnih precej debatiranih tem je vpliv veternih elektrarn na ptice in njihove navade. Marsikateri...

105 komentarjev

Zaupni japonski jedrski dokumenti dostopni preko P2P

Crypto-Gram - Najnovejša številka Crypto-Grama prinaša zanimivo zgodbo, povezano z varnostjo jedrske elektrarne na Japonskem.

Vodstvo neke elektrarne je namreč svojemu pogodbenemu sodelavcu dovolilo, da je v njihovo interno omrežje vključil svoj prenosni računalnik. Ta oseba si je na računalnik prenesla zaupne dokumente, hkrati pa je imela na njem nameščen program za razdeljevanje datotek preko P2P. Podrobnosti zgodbe sicer niso znane, kaže pa, da je bil računalnik okužen z virusom, ki je omogočil dostop do vseh datotek preko P2P - in jedrske skrivnosti so bile kar nekaj časa na voljo celotnemu internetu.

Japonska vlada je kasneje zaprosila vse uporabnike interneta, naj datotek ne razširjajo dalje. Kaj več pač ne morejo storiti ... Žal je bilo podobnih varnostnih incidentov še nekaj.

12 komentarjev

Internet Explorer 7 že na poti?

Slashdot - Busheva administracija Američane dan za dnem svari pred terorističnimi napadi, računalnikarji pa pred slabo varnostjo Microsoftovega Internet Explorerja. V zadnjem času večjih terorističnih napadov Američani na svoji koži morda niso občutili, večina ljudi pa ima čedalje večje težave z Internet Explorerjem oz. posledicami njegove neprevidne uporabe.

Veliko uporabnikov je zato zamenjalo brskalnik in zdaj uporabljajo Mozillo, Firefoxa, Opero ali kaj četrtega. To je opazil tudi Microsoft, ki je sprva rešitve iz zagate poskušal najti preko spletnega dnevnika in strani Channel9. Zdaj pa menda že resno razmišljajo o 7. različici brskalnika. Prinesel naj bi boljšo varnost, zavihke ter izboljšano podporo PNG, CSS in RSS.

51 komentarjev

Vohunjenje na delovnem mestu v ZDA: da ali ne?

Slashdot - Sistemski administrator Vernon Blake ministrstva za promet zvezne ameriške države Alabama je opazil, da njegov šef med delovnim časom nekam pogosto igra pasjanso. Ker se nadrejeni za njegova opozorila niso zmenili, se je odločil vzeti pravico v svoje roke. Šefu je samovoljno podtaknil vohunski program (spyware) in 7 mesecev snemal dogajanje na šefovem zaslonu.

Ko je zbral dokaze, da je šef 70% delovnega časa igral pasjanso, je predpostavljenim dokaze predložil, saj med opis njegovih nalog šteje tudi ugotavljanje in dokumentiranje zlorabe službenih računalnikov. Rezultat?

Šefa so opozorili, naj med delovnim časom ne igra več iger, Blake pa je izgubil službo.

Ali torej v ZDA vsakogar, ki na skrivaj vohuni za sodelavci tudi odpustijo? Pravzaprav ne.

Leta 1992 je Alana Shoars, administratorka poštnega sistema podjetja Epson, ugotovila, da eden izmed direktorjev prebira elektronsko pošto zaposlenih. Ko ga je s svojim odkritjem soočila, je bila nemudoma odpuščena. Ker je bila...

37 komentarjev

Američani in Britanci svarijo pred kiberterorizmom

Slo-Tech - Današnji Dnevnik poroča, da ameriška in britanska vlada svarita pred internetnim terorizmom. Menda naj bi bile na udaru državne strani z zaupnimi in osebnimi podatki in borze, opozarjajo pa tudi na črve, ki hromijo promet na internetu. Pravi biser pa je naslednji stavek: "Predvsem pa so v nevarnosti jedrski sistemi in elektrarne, ki so po poročanju Samija Saydijarija iz mednarodne agencije za varnost na spletu mamljiva tarča izšolanih teroristov. Ohromitev enega od največjih generatorjev električne energije za severovzhodni del ZDA, v Detroitu, katerega delovanje je življenjsko povezano z internetno komunikacijo, bi lahko povsem ohromilo vse življenje na tem območju.".

Če namreč odštejemo možnost, da bi bil kdo dejansko tako nor, da bi omogočil upravljanje jedrske elektrarne preko interneta, je očitno, da bi imeli od kraje zaupnih podatkov največ koristi kriminalci, spamerji in marketinška podjetja, ne pa nekakšni internetni teroristi.

Še več, vprašanje je, če kiberterorizem v...

8 komentarjev

Nov Microsoftov črv

BBC - Microsoft je pred dnevi objavil novico o novi razpoki v Remote Procedure Call. Po svoji naravi je izredno podobna luknji, ki je služila kot osnova za črva MS Blaster. Črv je povzročil veliko paniko v svetu, saj je bil kriv za veliko ponovnih zagonov računalnikov, poleg tega je tudi pokazal, kako "vestno" skrbimo za varnost naših računalnikov.

Varnostni strokovnjaki sedaj tako na eni strani svarijo pred novo eksplozijo črvov, saj je menda v divjini že mogoče najti primerke kode, ki izkoristijo razpoko. Vendar si niso vsi enotni, saj so nekateri mnenja, da je strah neupravičen, saj naj ne bi bilo tako lahko razviti novega črva. Prav tako se zanašajo na to, da mnogi internetni ponudniki še vedno omejujejo promet na RPC vrata in bodo lahko izredno hitro ukrepali ob novi nevarnosti.

15 komentarjev

Protiteroristicni zakon tudi proti hekerjem

MSNBC - V Veliki Britaniji so sprejeli nov zakon, po katerem bodo računalniški hekerji lahko klasificirani kot teroristi in kot taki lahko tudi primerno kaznovani. Ta zakon (The Antiterorism Act 2000) razširja definicijo terorizma tudi na cyberterorizem, saj definira terorizem tudi vsako vrsto dejanj, ki resno vplivajo na delovanje elektronskih sistemov.
Vlada Velike Britanije je razširila definicijo terorizma predvsem zato, ker je zaskrbljena, saj militantne grupe vedno pogosteje uporabljajo kot vrsto akcije računalniško hekanje. Torej, če mene vprašate, skrajni čas za tak zakon.

Po drugi strani pa, ironično, je pricurljala druga novica: kot verjetno veste, je v zadnjem času bil aktualen e-mail virus Anna Kournikova. Njegov stvaritelj je bil odkrit ravno pred nekaj dnevi, sedaj pa je še nek župan iz Nizozemske izjavil, da bi ga rad zaposlil.
Mislim too much... Nagrada za to, da je avtor tega virusa povzročil totalen kaos. Krneki.

Več o tem pa tukaj....

17 komentarjev