» »

Večjedrni Athloni?

Večjedrni Athloni?

The Register - Šef AMD-ja je menda ravno te dni izjavil, da se lahko nadejamo večjedrnih Athlonov, kajti Hyper Transport pomeni tisto lepilo za povezovanje procesorjev, ki ga konkurenca še nima in neverjetno priložnost, da konkurenci zabijejo še kak gol.

Sicer ni najbolj jasno, ali je s tem mislil na kak genetski spoj dveh Bartonov, ki bi si delila drugonivojski pomnilnik na čipu, ki bi imel podnožje, združljivo s sedanjimi Athlon-64/Opteron matičnimi ploščami, ali pa na kaj bolj daljnoročnega z dvema Athlon-64 enotama na čipu, kar bo očitno moralo počakati vsaj na 90 nm geometrijo, če ne celo malo dlje.

Kljub vsemu se dva Athlona zdita naravnost nora kombinacija, prav tako tudi recimo dvojno popolnomo 64-bitno jedro (brez 32-bitnih delov iz x86). Tako bi uporabniki dobili stroj, ki ga rabijo (Windows userji verjetno še prvega, Linux mojstri verjetno slednjega), ki bi vsem omogočil pravo "dual CPU" delo, tistim z denarjem za plato z dvema podnožjema pa celo delo s štirimi procesorji!

Ne ve se, ali so na tem že delali, ali Sanders govori zgolj hipotetično. Po njegovem ugledu sodeč zelo dobro ve, kaj dela. Vsekakor zveni smiselno in zna se zgoditi, da čez kak mesec ali dva začnejo krožiti bolj resne novice o tem, do takrat pa tole vzamite zgolj kot hipotezo.

Klik!

Slo-tech ne odgovarja za jasnovidnost novice.

12 komentarjev

Dr_M ::

a nebi blo bol zanimiv 2 bartona usak z 512kb L2 na enem podnozju, na s940 z dvokanalno podporo?:) pa seveda z manjso ceno kot navaden athlon64:) :) :)) :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Fury ::

kajti Hyper-Threading pomeni tisto lepilo za povezovanje procesorjev


si mislu Hyper Transport mogoce? drugace ne vem kaj je blo misleno s tem stavkom :) sem trd? :)

gabl136 ::

A ni blo nekje že govora o tem, samo da se je govorilo o intelih??

Brane2 ::

Fury:

ja, prav imas. Mea culpa :8)

Malo pozno je blo, ko sem to vtipkaval...

Tomi ::

Popravljeno. Hvala za opozorilo...
metrodusa.blogspot.com

Fury ::

o ql, me je ze blo strah da bom bebec izpadu :D

WarpedGone ::

O dualcore AMD procesorjih je blo slišat že ob sami najavi K8, kake 3 leta nazaj. Uradna drža AMDja je bila takrat da se to splača 'šele' na 90nm.

Če je kdo gledal kako so zgrajeni hammerji (Opteron, Athlon 64) je lahko videl da ima crossbar na strani proti procesorju 2 porta, uporabljen pa je eden. Zram pa opomba da je to priprava za dualcore izvedbo. Torej infrastruktura v K8 že omogoča takšne procesorje le zaenkrat se še ne splačajo zaradi velikosti jedra.

Ne vidim pa kakšno zvezo ima tle zram HT. Obe jedri bosta povezani na crossbar in si prek njega delila L2 cache od tam naprej pa šele HT predstavlja okno v svet.

mrTwelveTrees ::

je že skrajni čas, da potolče Intel, ki ma nenormalne cene za svoje procesorje

TESKAn ::

MrTwelveTrees, o nenormalnih cenah za procesorje bi pa lahko kero rekli...ker trenutno AMD prav nič ne zaostaja za Intelom, kar ce visokih cen tiče. V bistvu je AMD celo na vrhu (Opteron 246 2 GHz 258.960 SIT, Intel Xeon 3,06 GHz 224.760 SIT).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Dr_M ::

TESKAn: sam pozablas na eno dejstvo. teli hammerji so se cist svezi, zato je taka cena popolnoma razumljiva, p4 je pa ze precej star procesor. cez pol leta bo spet amd meu cenejse cpuje. tako je in nc drugac.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

noraguta ::

Ja brane me je ze opozoril na podobno napako , ki sem jo zagresil v nekem prejsnem postu glede povezovanja jeder na istem kosu silicija.
naceloma kolikor je bilo povedano naj bi se odstranila HT plast iz cipa.Kako pa naj bi bilo izvedeno se ni nic povedano. L2 cache je moznost ni pa povsem gotova. Po vsej verjetnosti se bodo odlocili sele ko bodo realizirali testne primerke. Btw. predvideno je za 65 nm primerke.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Brane2 ::

jaz sem to Sandersovo opazko dojel, kot da je HT imenitna stvar, ki bo ob dualcore CPUjih lahko prišla še bolj do izraza, saj bodo uporabniki dobili res tesno "objeta dvojčka" na enem kosu silicija, ki bosta lahko sodelovala s skoraj nič overheada, HT pa ponuja "next best" opcijo za stvari ki hočejo imeti več ko dva threada.

Takrat gredo iskat nove proste CPU dvojčke skozi HT ob relativno majhnem overheadu.

Ja, L2 se zdi zelo močna pot za povezovanje obeh coreov, vprašanje pa je kako na L2 dodati še ena vrata za dodatni core, ne da bi izgubili na hitrosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opravičilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje
757591 (5002) strictom
»

K8: Athlon64, AthlonFX, Opteron (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Strojna oprema
76745436 (23305) RC14
»

Intelove 64-bitne skrivalnice

Oddelek: Novice / Procesorji
162261 (2261) Tarzan

Amd opustil prvo generacijo Athlona 64 ! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19210602 (7391) Zheegec
»

Kero profi/dual CPU plato za AMD...

Oddelek: Kaj kupiti
111363 (1214) dr.J

Več podobnih tem