»

Sun napovedal nove strežnike z Nehalemi

TG Daily - Sun je včeraj kot zadnje večje podjetje predstavil nove strežnike, ki bodo zgrajeni okrog Intelovih procesorjev družine Xeon 5500, poznanih tudi pod kodnim imenom Nehalem. Pripravili so šest modelov. Fire X4270 in Blade X6270 bosta namenjena za virtualizacijo, Fire X4170, Fire X2270 in tudi Fire X4275 bodo namenjeni za zahtevna okolja in spletne aplikacije, medtem ko bo Blade X6275 najmočnejša beštija. Sun pravi, da bo slednji prvi strežnike družine Blade z QDR (quad data rate) InfiBandom, tako da bo na primer polno ohišje Blade 6048 teh strežnikov zmoglo 9 teraflopsov. Vsi bodo opremljeni s procesorji Xeon X5570 (2,93 GHz, 95 W), E5540 (2,53 GHz, 80 W) ali L5520 (2,26 GHz, 60 W). Modeli z dvema podnožjema za procesorje bodo imeli 12 (X2270) oz. 18 rež za DDR3-pomnilnik. Cene se začnejo pri 1488 dolarjih za X2270.

0 komentarjev

Intel Skulltrail tudi uradno

Intel D5400XS

Intel - Intel je na Gamers developers conference, ki se odvija te dni v San Franciscu ,tudi uradno predstavil platformo Skulltrail. Le-ta vključuje Intelovo matično ploščo D5400XS z dvema podnožjema, na katerem ležita dva procesorja Core 2 Extreme QX9775 s frekvenco 3,2 GHz. Matična plošča podpira do štiri grafične kartice, omogoča pa tako SLI kot CrossFire.

Cena posameznega procesorja znaša 1500 ameriških dolarjev, za matično ploščo pa je potrebno odšteti 650 ameriških dolarjev, z čimer znaša cena celotne platforme vrtoglavih 3650 ameriških dolarjev. Če temu prištejemo ceno FB-DIMM DDR2 pomnilnika, ki ga edinega podpira...

11 komentarjev

AMD 4x4

AMD 4x4

AMD - AMD je na letošnjem Technology Analyst Day predstavil platformo za ekstremne računalniške navdušence, 4x4. Gre za računalniški sistem z dvema dvojedrnima procesorjema na eni matični plošči z dvema podnožjema, ter s podporo za Sli, oziroma CrossFire. Poimenovanje 4x4 tako izhaja iz štirih jeder procesorjev ter štirih jeder grafičnih kartic (v primeru Quad-SLI).



Vsak izmed procesorjev razpolaga z lastnim pomnilnikom, pri čemer ne potrebuje ECC-ja, ter komunicirata med samo preko HyperTransport vodila, kar so pri AMD-ju poimenovali Direct Connect Architekture. Poleg tega lahko sistem 4x4 lahko deluje tudi z enim samim procesorjem ter grafično kartico. Prve matične plošče za 4x4 bodo...

22 komentarjev

Sun na 64 bitih

Slo-Tech -

The Register poroča, da je ta teden sunovcem uspelo uspešno pognati popolnoma 64-bitno jedro novega Solarisa na Opteronu. Pravijo, da so že priključeni na mrežo, se lahko prijavljajo v operacijski sitem in poganjajo 64-bitne aplikacije, vse skupaj stabilno. Kljub temu pa zazdaj ne morejo poganjati Jave in grafičnega vmesnika, ker še nimajo 64-bitnih grafičnih gonilnikov.

S tem so izpolnili rok, do katerega naj bi ustvarili delujočo večuporabniško različico z mrežno povezljivostjo. Sedaj jih čakajo še meseci trdega garanja, da bodo do decembra imeli pripravljen Solaris 10 za Opterone, po možnosti z Javo. Več informacij lahko pričakujemo 17. avgusta na uradni predstavitvi v New Yorku, čeprav Solaris 10 najverjetneje ne bo dostopen do prihodnjega leta. Več o tem.

1 komentar

Večjedrni Athloni?

The Register - Šef AMD-ja je menda ravno te dni izjavil, da se lahko nadejamo večjedrnih Athlonov, kajti Hyper Transport pomeni tisto lepilo za povezovanje procesorjev, ki ga konkurenca še nima in neverjetno priložnost, da konkurenci zabijejo še kak gol.

Sicer ni najbolj jasno, ali je s tem mislil na kak genetski spoj dveh Bartonov, ki bi si delila drugonivojski pomnilnik na čipu, ki bi imel podnožje, združljivo s sedanjimi Athlon-64/Opteron matičnimi ploščami, ali pa na kaj bolj daljnoročnega z dvema Athlon-64 enotama na čipu, kar bo očitno moralo počakati vsaj na 90 nm geometrijo, če ne celo malo dlje.

Kljub vsemu se dva Athlona zdita naravnost nora kombinacija, prav tako tudi recimo dvojno popolnomo 64-bitno jedro (brez 32-bitnih delov iz x86). Tako bi uporabniki dobili stroj, ki ga rabijo (Windows userji verjetno še prvega, Linux mojstri verjetno slednjega), ki bi vsem omogočil pravo "dual CPU" delo, tistim z denarjem za plato z dvema podnožjema pa celo delo s štirimi procesorji!

Ne ve se,...

12 komentarjev

Tyan Tiger MPX

The Tech Report - Mi ponavadi ne pokrivamo testov strojne opreme, ki ciljajo na strežniške sisteme, a bom v tem primeru naredil izjemo, saj je prav Tiger MPX tista plošča, na kateri bo Slo-Tech deloval v bližnji (ampak spet ne zelo bližnji) prihodnosti. Ploščo so pretestirali na The Tech report, test si pa oglejte na tem naslovu. Plošča je dvoprocesorska ter grajena na čipovju AMD760MPX, ki pred AMD760MP prinaša majhne izboljšave. Ima štiri reže za pomnilnik, v katere lahko vtaknemo do 4 GB pomnilnika, a je predpogoj za uporabo več kot dveh modulov to, da je paličica Registered RAM. Plošča ima tudi 3 64-bitne PCI ter tri navadne PCI reže ter integriran omrežni vmesnik. Čeprav uradno ne podpira XP procesorjev, lahko iz lastne roke trdim, da se z dvema Athlonoma XP 1700+ počuti prav fletno. Kaj pravijo Tech Reportovci o plošči? Preberite si sami.

1 komentar