» »

Opera gre na prosti trg

Opera gre na prosti trg

OSNews - Podjetje Opera Software ASA je prikazalo finančne rezultate zadnjega četrtletja preteklega leta, ki so precej spodbudni. Skoraj 29 milijonov norveških kron prihodkov pomeni več kot 100-odstotno povečanje v primerjavi s predlanskim obdobjem. Skupaj so tako ustvarili okoli 6 in pol milijonov kron dobička, predlani pa so imeli ravno toliko izgube.

Razlogov za veselje torej ne manjka in po devetih letih delovanja se je podjetje odločilo ponuditi svoje delnice na prostem trgu, ki bodo na voljo od marca naprej na borzi v Oslu. Po besedah prvega moža, Jona S. von Tetzchnerja, bo ta poteza podjetju dala nove možnosti, da se uveljavi kot vodilni igralec na področju interneta. Klik!

Melkijad, a jih zdaj lahko kupi tudi katero konkurenčno podjetje?

9 komentarjev

Gandalfar ::

Mmmm... mogoče kdo ve koga moram poklica, če hočem te delnice kupit.. ljubljanska borza mi jih lahko priskrbi?

BigWhale ::

Hm... afaik... nekaj casa nazaj je bilo tako, da kot drzavljan slovenije nisi mogel imeti delnic tuje druzbe...

nekaj v tem stilu, ne vem natancno... :)

darkolord ::

Opera owna!
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

largie ::

enkrat smo imeli na predavanju iz financ zaposleno pri mariborski borzno-posredniški hiši in če se prav spomnim je rekla da lahko kupiš tuje delnice, ampak da morejo oni pol vse natančno prijavit državi, se pravi da imajo kar nekaj dela s papirji.

BSD-jas ::

Kolikor vem, delnice kupuješ in prodajaš prek borzno posredniške družbe. ČE si prodajal Lek, moraš pri eni že imeti odprt račun, sicer pa z davčno št., dokumentom in izpiskom iz KDD povprašaš pri kakšni. Večina bank jih ima pod svojim okriljem, obstajajo tudi "samo" BPD, npr. Ilirika, Medvešek - Pušnik idr. (kar nikakor ne pomeni, da delam reklamo zanje). Večina bi morala poslovati tudi na tujih borzah, vprašanje pa je, kako znajo v tem primeru zakomplicirati in kolikšne provizije ti bodo udarili. Vsekakor pa imaš lahko tuje delnice in lahko posluješ na tujih borzah. Če imaš delnice manj kot 3 leta in če si tuji davkariji plačal manj kot 25% razlike med prodajno in nakupno ceno, boš moral razliko do teh 25% odšteti naši davkariji, da ne omenjam, da lahko prideš v višji dohodninski razred. Mogoče lahko na Finance vprašaš, če imajo še kakšno številko Mojih Financ, vem da je v zadnjih en uvod v poslovanje na tujih borzah, ali pa ti jutri povem kaj tam piše. Še najbolje bo pa vprašati majstre na forumu od Financ.

DMouse ::

Tako je, delnice zaenkrat lahko kupuješ le preko slovenske borznoposredniške hiše, ki ima sklenjeno pogodbo z eno od borz, na kateri kotira tudi Opera (verjetno NASDAQ). Moram pa te opozoriti, da so provizije visoooke...

BSD-jas ::

Sem pogledal v Moje Finance. Tisto o 25% pravzaprav velja samo za dividende, dobički od preprodajanja delnic pa naj ne bi bili obdavčeni. Vprašanje, koliko se bo to po 1. maju spremenilo za borze z EU in EEA (EU + Norveška, Islandija in Liechtenstein). Glede posrednika priporočajo tale članek, potem pa še tega, oglej si šepovezave na dnu obeh člankov. Piše pa tudi, da če sprašuješ take stvari, daj denar najprej v sklad (da ne bo kar tako izgubljal verednosti) in se spravi brat literaturo, spraševat borznike itd. nato malo navidezno trguj (danes si predstavljaj, da kupiš n delnic x, m delnic y.., čez nekaj časa poglej, kakšen dobiček/izgubo si pridelal), potem lahko malo poskusiš na ljubljanski borzi, ki je kar pripravna za prve korake (tu pa velja tisto o obdavčitvi dobičkov po manj kot 3 letih), šele po teh izkušnjah se odpravi "v tujino" in bodi na začetku previden.

pivmik ::

Opera, ow yeah.

A na to borzo v Oslu se da priti tudi preko eMule? :)
Gregor

zeroc00l1 ::

Suljo samo en dodatek tvojemu komentarju!
Tisto kar si napisal v prvem komentarju (glede obdavčevanja dobička iz tujine) naj bi veljalo z 1.1.2005, če bojo seveda sprejeli zakon - napovedan pa je:( !
Sam tolk!!
Lp,
ZeroC00l!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

Oddelek: Novice / Pomnilnik
52984 (2709) particle
»

Prodaja grafičnih procesorjev upada

Oddelek: Novice / Grafične kartice
393336 (1878) gzibret
»

Intel: 90% manj dobička

Oddelek: Novice / Rezultati
344271 (2282) Shegevara
»

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
424834 (2319) Mr.B
»

Abit odhaja v večna lovišča (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
697172 (4310) PrimozR

Več podobnih tem