»

Zaradi napake v Excelu izgubili 86 milijonov evrov

Vrednost napak pri upravljanju sklada

Slo-Tech - Norveški državni sklad, kamor se stekajo presežni prihodki od prodaje nafte, je zaradi napake pri izračunu referenčnega indeksa v Excelu izgubil 980 milijonov kron, kar je približno 86 milijonov evrov. Norveški sklad je tako velik, da se tudi minimalne napake seštejejo v milijonske izgube, četudi gre za desetinke odstotkov. Sklad je velik približno 1,4 bilijona evrov, lani pa je dosegel 10-odstotni donos.

Kot piše Financial Times, pomote in napake pri upravljanju tako velika sklada niso redkost, a tokratna izstopa po velikosti. Leta 2021 so na primer ustvarili 582 milijonov kron nepričakovanega dobička, ko so zaradi računovodske napake predolgo vztrajali v delnici, ki je sicer rasla.

V prvi polovici minulega leta so na primer zabeležili 81 primerov nepravilnosti, kar je količinsko manj od povprečja, a je bil finančni učinek večji. Večina škode je odpadla na omenjeni incident v vrednosti 980 milijonov kron, sicer pa so vse izgube obsegale 1,1 milijarde kron. Poslovanje sklada je...

36 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Google, Linspire in delnice

OSNews - Podjetje Google je danes na borzi uradno ponudilo svoje delnice. Cena delnice bo 85 zelencev, kar je bistveno manj od sprva predvidenega obsega, ki se je gibal med 108 in 135 USD.

Še bolj pa se je pri pohodu na trg zapletlo podjetju Linspire (prej Lindows), ki še vedno ne ve, kdaj bo dočakalo usodni dan. Odločili so se, da zaradi trenutnih razmer na trgu, preložijo začrtani rok za vstop nanj.

18 komentarjev

Opera gre na prosti trg

OSNews - Podjetje Opera Software ASA je prikazalo finančne rezultate zadnjega četrtletja preteklega leta, ki so precej spodbudni. Skoraj 29 milijonov norveških kron prihodkov pomeni več kot 100-odstotno povečanje v primerjavi s predlanskim obdobjem. Skupaj so tako ustvarili okoli 6 in pol milijonov kron dobička, predlani pa so imeli ravno toliko izgube.

Razlogov za veselje torej ne manjka in po devetih letih delovanja se je podjetje odločilo ponuditi svoje delnice na prostem trgu, ki bodo na voljo od marca naprej na borzi v Oslu. Po besedah prvega moža, Jona S. von Tetzchnerja, bo ta poteza podjetju dala nove možnosti, da se uveljavi kot vodilni igralec na področju interneta. Klik!

Melkijad, a jih zdaj lahko kupi tudi katero konkurenčno podjetje?

9 komentarjev

Nova Opera

Warp2Search - Po neštetih različicah beta in RC (release candidate) je naposled le izšla nova različica Opere, zagotovo, skupaj z Mozillo, največje konkurentke Microsoftovemu Internet Explorerju. Nova različica, ki nosi oznako 7.20, nudi precej izboljšav in novosti, ki si jih lahko ogledate tukaj. Če vas nova Opera mika, kliknite za prenos.

10 komentarjev

Dell: Finance drugega četrtletja

The Register - Pogled na Dellovo izjavo za javnost nam razkriva precej pozitivne podatke; podjetje je v drugem četrtletju, ki se je končalo 1. avgusta, knjižilo $ 621 MIO dobička pri $ 9,78 MRD prihodka, kar v primerjavi s podatki izpred leta dni kaže na 24 % rast dobička in povečanje prihodkov v višini dobrih 15 %. Kot je načeloma v navadi, se je povečala tudi vrednost delnic, ki trenutno znaša $ 31,39.

2 komentarja

Opera čedalje glasnejša v Linuxu

News Forge - Jon S. von Tetzchner, generalni direktor podjetja Opera Software, ki izdaja priljubljen lahki brskalnik Opera, je sporočil, da je razmerje med prenosi Opere za Windows in Linux enako osem proti ena. To lahko pomeni dvoje; da je Linux nameščen na 12,5 odstotkih vseh računalniških namizij (kar je težko verjetno) ali pa so uporabniki Linuxa mnogo bolj zavzeti za Opero kot uporabniki sistema Windows. Sicer je po številu uporabnikov okolje Windows za podjetje veliko pomembnejše, a se to utegne spremeniti, še posebej zdaj, ko je Opera Software nove različice za Windows in Linux začel izdajati sočasno. O prihodnosti Opere in vlogi Linuxa v njej se je razpisal Robin 'Roblimo' Miller.

1 komentar