» »

GeForce 7800 GS AGP

GeForce 7800 GS AGP

Hartware.net - V gonilnikih za grafične kartice podjetja nVidia se je na seznamu podprtih kartic, v neuradni verziji 83.40, pojavila tudi različica 7800 GS na vodilu AGP:

NVIDIA_BR02.DEV_00F5.1 = "NVIDIA GeForce 7800 GS"
Da gre za AGP različico, naj bi vedeli po oznaki BR02, ki označuje vezje za pretvorbo signalov PCIe v AGP (bridge).

Kartica naj bi bila na voljo 2. februarja, z naslednjimi specifikacijami: GPU bo tiktakal na 350 MHz, pomnilnik s 256 bitno pasovno širino pa pri 1000 MHz (efektivno). Ostali podatki so na voljo na zgornjem naslovu, vendar pa ostajajo do uradne predstavitve samo ugibanja. Pri pričakovanju na predstavitev, ne smemo pozabiti, da je nVidia uradno zanikala obstoj 7800 GS za PCIe.

To bo najzmogljivejša izvedenka za AGP vodilo in bo prevzela krono 6800 GS, saj so zmogljivejše kartice, zgrajene okrog NV40, sila redke. 6800 Ultra že dolgo ne delajo več, medtem ko se 6800 GT še morda kje dobi.

Na izid bo gotovo vplival še ATi s svojo ponudbo v segmentu, ki počasi, a vztrajno zapušča prodajne police.

24 komentarjev

RejZoR ::

V ameriki se 6800GS dilajo kot za stavo.
Šoferji FW83.40 pa so narejeni pri firmi Sparkle.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Geo ::

Nism najbolj razumel zadnjega stavka... Kaj si mislil, da ATI-jeve AGP graficne zapuscajo police ali, da ATI nasplosno zapusca police ali pa, da AGP graficne zapuscajo police.:))
SHIT!!! I did it again...

Dr_M ::

sicer je res mal dvoumno napisat, ampak lepo pise Na izid bo gotovo vplival še ATi s svojo ponudbo v segmentu, ki počasi, a vztrajno zapušča prodajne police. . novica pa je za novo graficno na AGPju... torej je ta segment AGP.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Malner ::

kuglvinkl ::

Točno Dr_M.
Your focus determines your reallity

Tilen ::

Samo vprasanje casa je se ostalo :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Brane2 ::

No, fino. Pa so me na vse pretege prepričevali, da 78xx serije ne bo na AGP.

Nice. Prehod z GF4Ti4200 na 7800GS bi se pa že kje moral opaziti... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

ČIP 008 ::

Ja verjetno bo GeForce 7800 GS AGP po dolgem času res dostojna zamenjava za legendo...................Ti4200.:D

mare87 ::

Zgleda zanimivo, saj 6800 GS na AGP-ju ne prinaša nič novega. NV40 se še vedno ne odklepa vedno in se ne navije niti približno na frekvence 6800 GS PCIe. Vprašanje spet ostaja cena in pa OC samega jedra. Mislim pa glede na to, da je podobno jedro kot na 7800 GT, ki se komot navije čez 450 MHz, bo OC dober. We will see;).

BaRtMaN ::

Sem mislil, da je splošno sprejeta naslednica Ti4200 GF 6600GT. :P

Je pa res, da imam zaenkrat še Ti4200, ker za svoja leta še vedno odlično izgl... dela. :)

Brane2 ::

Saj Ti4200 je zakon, za normalno domačo uporabo tudi danes več ko dost, samo to je na eni delovni postaji, kejr tip rojeva, med ttem ko čaka da zadeva obrne kako sliko itd in glede na to, da gre AGP počasi ven in da ne bom zaradi tega menjal dual Opteron plate, ki sicer dela ko šus, sem misli zagrabit najboljše, kar lahko dobim in zaključim stvar.

Ko bo to zastarelo, bo tudi S940 Opteron definitivno out in bo treba nabavit itak kaj novejšega, do te točke bo pa zame recimo še vsaj 5 let.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Calligula ::

Sem pred casom dejal, da zagotovo pridejo tudi Nvidie serije 7 na AGPju in tudi se kaka mocnejsa in da pac cakajo na to, da se tisti, ki so vodljivi oz podvrzeni sugestiji se selijo na PCI express, ostalim pa bodo potem dali vse na AGP. DR_M je bil itak glavni pri trditvah, da se to absolutno ne bo zgodilo... itak :D

Tisto o sugestiji se nanasa na folk, ki gre menjat sisteme na NF3 platah za NF4 ipd.. samo zaradi PCI expressa..

AGP pa se zdalec ni mrtev. Pred AGPjem bo umrl socket 939, ki bo ze cez dve leti popolnoma zamenjan. AGP ga bo prezivel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Calligula ()

matjash ::

Se pridružujem zgornji trditvi ^

Tud sam sem pred kratkim nabavil nf3 plato in samo zaradi grafe jo ne bom menjal vsaj 2 leti, ker bo 6600GT med tem časom že malo zastarela bom z veseljem butnu noter kšno 7800 GS, če bo cena ugodna.
... bolje pozno kot nikoli.

Dr_M ::

Calligula: ti mas pa res slab spomin. :) sicer se spomnis mene, ampak mojih trditev pa ne :)

1. nikol nism reku, da GF 7 generacije na bo na AGP.
2. ti si trdil, da bo celo 7800GTX na AGP ali vsaj 7800GT.
3. Dobil ste malenkost navito 6800Ultra z malenkost drugacnim imenom :)

tko da stalno neki brcas v temo... ampak to smo pri tebi ze navajeni. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Looooooka ::

agp bi mogu lepo umret.
tko kot vse reze in komponente,ki jih zamenjajo nove in to saj 2 leti po prvi vgraditvi.
pci je ze dost cajta tuki da ga mecejo v vse graficne.
tole podpiranje nepotrebnih tehnologij in lovljenje tistga zadnjega tolarja res ful "pomaga" napredku.
pol se sam se najde kksn tajvanc k nardi maticno s temi zastarelimi tehnologijami in bum jih ze mormo podpirat se naslednih 10 let.
seveda to tud pripomore(te)jo userji,ki cim bl sparajo na komponentah v lovljenju nekaj fps hitrejse igrice.In to spet pol se bl pripomoge rangiranju graficnih v vec razredov low medim high tech in pol mas tle se starejsa-tehnologija-low-medium-high tech.
Da ne omenmo se briliantne slote,ki se obdrzijo 2 mesca uporabla jih skor noben.
pa usb1 pa usb2 -> in pol kupujes super duper elitne playerje in sranja,ki pa na zalost se zmer podpirajo samo usb 1.
weeee.
Vcasih me res zanima kdo bl nateguje uporabnike oz stranke....vodovodarji,elektricarji,mehankarji al racunalnicarji.
Pomojem ce zracunamo nateg v rolarji zmagajo zadnji.

(uf uf zdej se bo ful folka na AGPju javlo in reklo da majo se zmer agp in da jim je supr in da se zmer delajo agp maticne plote tko da je to nujno treba podpirat in da je pci express slot v bistvu neki o cemer bojo naslednje leto mocno razmislil in nardil agp64 or smth) .
amppaaak ok

Daliborg ::

eemmm....kolk pa je sploh razlike, med teoreticnim prenosom podatkov med PCI-E & AGP, ter med prakticnim prenosom?
aja pa po Looooooka-inih besedah sodec bi mogu obicajen PCI tudi umret?
Pa nej Looooooka sam razlozi zakaj PCI se ni "umrl"...ce se mu bo dal google-at seveda :)
Glede PCI-e pa menim da se vsi strinjate z menoj ko recem da je to pac le neka trgovska caka ?!:| ...kajti efekta zal ni ....tudi za agp so dejal da je "Fooooolll"velika razlika med AGP1x-8x :B Prove IT! ...pa ne v teoriji ...ampak praksi ...
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Senitel ::

Razlika med AGP in PCI-e je bistveno večja kot med recimo AGP 2x in AGP 8x... AGP 2x ponuja tistih 2GB/s bandwidtha do grafične kartice to je pa to. A je ta bandwidth 512MB/s ali 2GB/s nima kaj dosti veze, ker nobena grafična ne teksturira direktno preko AGP-ja ampak samo občasno zamenja večji set tekstur, ki se ne uporabljajo več.
PCI Express je bistveno drugačna štorija, ker ponuja 4GB/s prenosa v obe smeri hkrati. Na AGP-ju enostavno ne delajo taki triki kot je recimo Turbo Cache. Naslednja generacija grafičnih kartic (torej DX10) pa se bo do tega sploh obnašala čisto drugače in razlika med AGP-jem in PCI Express bo tudi v praksi zlo hitro postala ogromna.

Dr Evil ::

Looooka misli,da bodo ljudje menjavali kartice kar po tekočem traku.Samo ni pomislil,da so nekatere profi kartice prav pregrešno drage in ,da se tega ne more kupovat kar tak,sploh če te niso izšle na novem vodilu.Ni vse namenjeno igrcam.

Daliborg ::

>Sentinel ...thx za lepo razlozen odgovor....toda tvoj odgovor se nanasa kakor sem jaz dojel na bliznjo prihodnost....kaksna pa je dejanska razlika prenosa "trenutno" med AGP in PCi-e?
..upam da nism nadlezn :D
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

ČIP 008 ::

Razlika v hitrosti AGP proti PCI-e je mala bolj teoretična kot praktična. Bolj točno tam okrog........do 8% (seveda pri otimiziranih sistemih).................torej veliko premalo nudi trenutno PCI-e za vložen denar.

Senitel ::

Razlike med PCI Express in AGP v igrah trenutno praktično ni. Vendar že če hočeš naredit screen shot, bi morale PCI Express grafične bistveno manj trznit (če sploh).

Brane2 ::

Se pravi, danes boš razliko med AGP in PCIe zaznal predvsem pri cheap karticah in pri screenshotu (mogoče).

Uuuu jebemti, res bo trweba čimprej zavreč "staro tehnologijo" :D :D

Saj PCIe mi je všeč, ampak tako revolucionaren pa spet ni. Gre za malenkostno predelavo PCI vodila, oziroma njegovo utelešenje v novem mediju, ravno tako, kot je bilo to pri AGPju. Takrat je bila formula paralelizacije vodila, sedaj uporabljajo veliko hitrih serijskih vodil za PCIe. če mene vprašaš, gre za nianse. Ne zanemarljive, ne pa tudi življenjsko nujne.

Preden bodo postale pomembne, bi rad videl poceni GDDR3 kartico z 256-bitnim vodilom in frekvenco RAM-a recimo 1GHz.

Nekaj drugega me zanima. Nekod je nekaj razlagal, da je AGP hiter v eno smer (vpis na kartico), vendar počasen v drugo, pa se ne spomnim točno, kje na ST sem to videl in ne najdem te razlage.

Je kaj na tem in če je, ali je krivec za to AGP ali pa mogoče kaj drugega (organizacija današnjih kartic itd) ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Senitel ::

Brane2: AGP je hiter predvsem le v smeri proti grafični, če hočeš AGP obrnit traja nekaj časa in zato ne moreš smeri kar ves čas spreminjat. Tako da je AGP pač 2GB na grafično kartico za nazaj je pa praktično enako kot PCI.

No screenshoti... Jaz sem zadnjič delal ene "screenshote", ki so se potem lepili v film in je bila zadeva prav nesramno počasna. Kar seveda pomeni da sem takoj šibal v trgovino in kupil novo mašino. >:D Hec, samo če kupuješ novo kišto res nima smisla vzet matične brez PCI Express...

Brane2 ::


Brane2: AGP je hiter predvsem le v smeri proti grafični, če hočeš AGP obrnit traja nekaj časa in zato ne moreš smeri kar ves čas spreminjat. Tako da je AGP pač 2GB na grafično kartico za nazaj je pa praktično enako kot PCI.


Tega ne štekam. Cela fora AGPja je, da je razmultiplexan PCI. Se pravi, AGP lahko več spravi čez vodilo kot PCI, ker ima:

-širše podatkovno vodilo
- so podatkovne linije ločene od adresnih
-dela na višji frekvenci

kar se smeri podatkov tiče, je za AGP branje skorajda natanko enako pisanju. Mogoče, da je kje trea počakat kak cikel, da podatki pridejo in to je vse. Ne vem, če se da pipelinat bralne cikle. Vsekakor je branje hitrejše kot pri PCIju, če ni ozko grlo kje drugje.


Kar folk pozablja povedat je, da je ozko grlo v RAMu grafične. Ko pišeš, ti ni treba čakat,d a se podatki dejanjsko vpišejo. Počiš jih na kartico in pustiš GPUju, da se jebe dalje s tem, kdaj jih bo pretočil v RAM. Ta čas ti lahko vpisuješ nove podatke.

Ko pa bereš, te pa rezultat zanima in moraš počakat, da GPU konča s tekočim grižljajem zajema slike, začne branje in ti servira podatke.
To traja, vendar tu ni "krivec" AGP. Enako bi trajalo, če bi dostopal prek PCIeja; čakat bi blo treba.

Edini štos bi bil pipelining in še to, če ga AGP tak kot je zdaj, nima, PCIe pa. Vendar ni omejitev, da jih vodilo tipa AGP ne bi moglo imeti in da smo zaradi tega rabili PCIe.


No screenshoti... Jaz sem zadnjič delal ene "screenshote", ki so se potem lepili v film in je bila zadeva prav nesramno počasna. Kar seveda pomeni da sem takoj šibal v trgovino in kupil novo mašino. >:D Hec, samo če kupuješ novo kišto res nima smisla vzet matične brez PCI Express...


Ja, razumem. Samo pravim, da tehnično gledano AGP še zdaleč ni out, vsaj za navadne smrtnike z obstoječim gearom. :D
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GeForce 7600 GS tudi za AGP

Oddelek: Novice / Grafične kartice
345706 (4425) opeter
»

NVidia predstavila GeForce 7950 GX2

Oddelek: Novice / Grafične kartice
314641 (3801) klemen22
»

7800 GS AGP, tokrat uradno

Oddelek: Novice / Grafične kartice
254662 (3370) kuglvinkl
»

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Oddelek: Novice / Grafične kartice
345482 (3886) simnov
»

Geforce 6800 XT ali nVidia vrača udarec

Oddelek: Novice / Grafične kartice
364952 (3508) AtaStrumf

Več podobnih tem