»

Prva sprememba tipkovnic po 30 letih

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da bo uporabil svojo moč in na tipkovnice dodal novo tipko, s katero bo uporabnik lahko priklical umetno inteligenco. Poteza ni brez precedensa, saj so leta 1994 podobno na svoj Natural Keyboard uvedli tipko Windows, ki je kmalu postala standard. Nova tipka se bo imenovala Copilot, ker bo priklicala istoimenskega pomočnika, njena ikona pa je stilizirana umetna inteligenca.

Novo tipko bodo podprli v novi verziji Windows 11. To ne pomeni, da bo njena vključitev na tipkovnice obvezna, vsaj ne takoj. So pa v Redmondu povedali, da bodo sčasoma verjetno od sestavljavcev računalnikov (OEM) s prednaloženim Windows 11 zahtevali, da imajo tipkovnice tudi to tipko. Vodja marketinga za končne uporabnike v Microsoftu Yusuf Mehdi je dejal, da gre za prebojni trenutek, saj bo Copilot postal vstopna točka za umetno inteligenco v osebnih računalnikih. Ko govorimo o eni tipki na tipkovnici, gre za pretiravanje, a Microsoft ne skriva ambicij, da bi Copilot postal integrirani...

29 komentarjev

Github omogočil Copilot za vse uporabnike

Slo-Tech - Github je tik pred koncem leta omogočil uporabo pomočnika umetne inteligence (Copilot Chat) vsem uporabnikom v IDE. Prve beta teste so izvedli julija, za posameznike pa so ga začeli testirati septembra. Z včerajšnjim dnem je Copilot Chat na voljo v stranski vrstici v Microsoftovih IDE, Visual Studio Code in Visual Studio.

Brezplačno ga lahko uporabljajo učitelji, študentje in razvijalci, ki delajo na nekaterih odprtokodnih projektih. Copilot Chat poganja model GPT-4, ki ga je bil razvil OpenAI, le da je prilagojen za razvoj programske opreme. Orodju lahko zastavljamo vprašanja v običajem človeškem jeziku, ki segajo vse od implementacije posameznih funkcionalnosti do različnih testov in iskanja ranljivosti.

Copilot Chat se je učil na javno dostopnih podatkih in kosih kode, denimo na odklenjenih repozitorijih in na spletnih forumih. Zaradi tega sta si OpenAI in Microsoft v preteklosti že prislužila tožbo, a vztrajata, da gre za dopustno rabo (fair use).

Github Copilot ni zastonj....

6 komentarjev

Microsoft uvaja lastne strežniške čipe

Microsoft - Pri Microsoftu so na konferenci Ignite 23 v Seattlu pokazali svoja prva čipa, v celoti oblikovana znotraj podjetja, ki sta namenjena njihovemu oblaku Azure in ju zaenkrat ne nameravajo tržiti.

S skokovitim razvojem in širjenjem storitev v oblaku so strežniške farme, ki predstavljajo njihovo tehnično hrbtenico, postale ogromni, kompleksni sistemi. Največji ponudniki zato že nekaj časa z namero optimizacij uvajajo vse več lastnih strojnih rešitev, kot so denimo Amazonovi procesorji Graviton. Z eksplozijo generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov se je potreba po specializirani strojni opremi še povečala, saj v Nvidii ne uspejo dobaviti vseh naprav, ki jih za pospeševanje strojnega učenja potrebujejo njihove stranke - OpenAI naj bi zgolj za lansiranje ChatGPTja potreboval 30.000 čipov A100. Zato zeleni pospeševalci strojne pameti na Ebayu dosegajo astronomske zneske, podjetje pa nenehno beleži rast prihodkov. V Redmondu so zato pljunili v roke in oblikovali dva čipa za...

4 komentarji

Microsoftov Copilot pride tudi v Windows 10

Slo-Tech - Microsoftov pomočnik z umetno inteligenco Copilot, ki je na voljo v najnovejši posodobitvi Windows 11, bo po poročanju Windows Central na voljo tudi v starejšem bratu. Več kot milijarda uporabnikov, ki še vedno poganja Windows 10, bo v prihodnji posodobitvi po neuradnih podatkih dobila Copilota.

V Windows 11 je Copilot prispel z verzijo 23H2 in je sedaj na voljo neposredno v orodni vrstici. Sprva Microsoft ni nameraval novosti vgraditi tudi v Windows 10, a je njegov tržni delež tako pomemben, da so spremenili stališče. Kot napovedujejo, bo tudi v Windows 10 Copilot na voljo na povsem enak način, torej kot gumb v orodni vrstici. S tem Microsoft strateško razmišlja že o prihodnosti, saj je glavni cilj integracija Copilota v druga orodja. Če bodo uporabniki z njim zadovoljni, bodo njegovo kodo prisiljeni dodati tudi razvijalci drugih aplikacij, namesto da bi posegli po kakšni alternativi.

Po še manj preverjenih podatkih pa naj bi Microsoft razmišljal, da bi morda podaljšal podporo...

15 komentarjev

Posodobitev Windows 11 23H2 je tu

Slo-Tech - Te dni se naše računalnike namešča nova verzija Windows 11 23H2, če to seveda dovolimo. Ker Microsoft razume Windows 11 kot storitev, je 23H2 periodična posodobitev in ne nova verzija operacijskega sistema. Windows 11 22H2 in 23H2 imajo enako jedro in sistemske datoteke. Novosti v posodobitvi, ki je na voljo od včeraj zvečer, so tako predvsem dodatne funkcionalnosti. Posodobitev je brezplačna.

Glavna novost je kakopak Windows Copilot, kakor so poimenovali prihod umetne inteligence v Windows. Gre za enak jezikovni model, kot ga najdemo v Bing Chatu in Microsoft 365 Copilotu. V operacijskem sistemu bo nadomestil pomočnico Cortano, ki je bila bolj kratkega veka. Z njim lahko enostavno iščemo nastavitve v sistemu in jih spreminjamo, pripravljamo povzetke besedil in pogovorov ter vse ostalo, kar veliki jezikovni modeli zmorejo. Copilota zaženemo z gumbom v orodni vrstici (taskbar).

Prenovljen je tudi raziskovalec (File Explorer), ki je še bolj podoben spletnim brskalnikom kot...

26 komentarjev

Nova verzija Windows 11 prihaja v torek

Slo-Tech - Posodobitev oziroma nova verzija Windows 11 bo izšla v torek, so sporočili iz Microsofta. Novosti bo več - Microsoft jih omenja kar 150 - a najpomembnejše so vključitev pomočnika umetne inteligence Copilot v Windows, prenovljen Raziskovalec, podpora za RAR in 7-zip itd.

Copilot prinaša enako pogovarjanje z umetno inteligenco, kot ga ima Bing Chat, še v Windows 11. Na voljo v stranski vrstici (sidebar), kjer bo omogočal upravljanje z računalnikom, denimo spreminjanje nastavitev, zaganjanje aplikacij, odgovarjanje na vprašanja, iskanje datotek ipd. Zmore tudi kompleksnejša opravila, denimo pisanje sporočil s podatki iz koledarja ali pametno sestavljanje elektronske pošte v Outlooku. Copilot je s tem naslednik Cortane, ki jo je Microsoft prisilno upokojil iz Windows minuli mesec. Ob tem omenimo, da bo Copilot počasi prilezel še do drugih Microsoftovih izdelkov. V pisarniški paket Microsoft 365 bo prispel 1. novembra, ko nam bo lajšal delo v Wordu, Excelu in drugih programih.

Poleg Copilota bo imela nova verzija Windows 11 še precej drugih novosti. To so prenovljeni Raziskovalec, izboljšano orodje za varnostne kopije, Ink Anywhere za imetnike peres, Snipping Tool s podporo za OCR, Beležnica, ki si zapomni vsebino in druge....

108 komentarjev

Teams v EU ne bo več integriran v Microsoft 365 in Office 365

Slo-Tech - Microsoft se je na preiskavo, ki jo je konec julija sprožila Evropska komisija zaradi vključitve Teams v paketa Office 365 in Microsoft 365, odzval precej pobalinsko. Sporočili so, da bodo še pred koncem preiskave upoštevali pritožbe, zato bo Teams sedaj na voljo samostojno. Cena pisarniških paketov se bo znižala, a manj kot bo stal samostojni Teams.

Geneza zgodbe sega v leto 2020, ko je Slack vložil uradno pritožbo zaradi integracije Teams v Microsoftove pisarniške pakete. Trdil je, da je to nezakonito oviranje konkurence. Komisija je po preliminarnem zbiranju informacij začela preiskavo, ki še ni končana. V njej ugotavlja, ali gre za zlorabo prevladujočega tržnega položaja, saj zakonodaja podjetjem ne dovoljuje, da bi preprosto integrirala vse v svoje izdelke.

Microsoft sedaj sporoča, da bodo v EU in EGP na voljo izdelki, ki ne bodo imeli več integriranega Teamsa. Za velike stranke, ki uporabljajo pakete Enterprise, bodo ti odslej dva evra na mesec cenejši, a brez Teams. Ločena...

29 komentarjev

Excel bo dobil Python

Slo-Tech - Obstajata dve skupini ljudi: eni obdelujejo podatke v Excelu, drugi v Pythonu. Microsoft se je odločil, da ju križa, in tako bo Excel dobil podporo za Python. Za zdaj bo nova funkcija na voljo le uporabnikom, ki so naročeni na preizkusni kanal (Beta Channel, Microsoft 365 Insiders). Sčasoma bo Python na voljo vsem uporabnikom Excela, ki imajo naročniško verzijo (Microsoft 365).

Microsoft je ob tem pojasnil, da bo kar iz Excela možno pisati in poganjati Pythonovo kodo za analizo podatkov. To pomeni, da bomo dobili podporo za Matplotlib, seaborn in ostale knjižnice iz Pythona. Prav tako pa bo možno uporabljati napredne Excelove funkcije na teh podatkih, denimo vrtljive tabele. Koda se bo izvajala v oblaku (Microsoft Cloud), rezultati pa se bodo nato pretočili v Excelov zvezek.

To sicer ni prva možnost za uporabo Excela in Pythona. Že dlje časa obstajajo knjižnice, ki Pythonu omogočajo branje in manipulacijo Excelovih datotek. Tudi za Excel so obstajali neuradni dodatki, denimo

5 komentarjev

Microsoftov 365 Copilot ne bo poceni

Slo-Tech - Microsoft je razkril cene za pisarniškega pomočnika 365 Copilot, ki so ga predstavili marca letos in prinaša umetno inteligenco v programe, ki jih poznamo kot del pisarniškega paketa Office. Asistent za Word, Excel, Outlook, Powerpoint, Teams in podobne aplikacije naj bo omogočil hitrejše pisanje dokumentov, analiziranje in raznovrstno pomoč pri uporabi, a ne bo poceni. V nekaterih primerih bo celo podvojil ali potrojil stroške najema programske opreme.

Na voljo bo za poslovne uporabnike, ki jih bo stal 30 dolarjev na uporabnika. To lahko primerjamo s ceno Microsoft 365 Business Standard, ki stane 12,5 dolarja na uporabnika ali Premium, ki stane 22 dolarjev. Microsoft 365 E3 oziroma E5 staneta 36 ali 57 dolarjev. V vseh primerih bo dodatek za naročnino na 365 Copilot enak, torej 30 dolarjev na mesec.

Microsoft sorazmerno visoko ceno utemeljuje s stroški, ki jih ima s strežniki, ki poganjajo umetno inteligenco. Ta bo namreč tekla v oblaku in ne na lokalnih računalnikih, ki so v ta...

10 komentarjev

Windows 11 dobiva umetno inteligenco v obliki Copilota

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bodo pametnega pomočnika Copilot vgradili neposredno v Windows 11. Gre za robota, ki je že povezan z brskalnikom Edge, pisarniškim paketom Office in najbolj razvpito s platformo za upravljanje s programsko kodo GitHub, zaradi česar si je Microsoft prislužil celo tožbo zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic. Sedaj pa bo Copilot živel kar v orodni vrstici.

Windows Copilot bo znal, kar obvladajo običajni jezikovni pomočniki. Lahko bo povzel vsebino, ki jo prikazujejo aplikacije. Lahko bo razlagal in pojasnjeval z dodatnimi informacijami. Lahko se bo obnašal kot iskalnik (iskalna vrstica sicer ostaja, saj bomo lahko izbirali). Lahko bo izvajal opravila, denimo enostavno spremenil ločljivost na zaslonu ali nastavil alarm.

Konceptualno Copilot deluje enako kot Bing Chat, zato večjih presenečenj tu ni pričakovati. Novosti prihajajo zaradi dejstva, da bo integriran v sistem in zato vplivnejši, ne pa pametnejši. Prvi uporabniki ga bodo lahko preizkusili junija, kasneje pa bo v splošni posodobitvi na voljo vsem.

14 komentarjev

Microsoft in Epic bosta pripeljala GPT-4 v medicino

Slo-Tech - Microsoft in Epic Systems sta sporočila, da bosta združila moči in pripeljala veliki jezikovni model GPT-4 v medicino. Z njim želita olajšati delo zdravstvenemu osebju, saj bo z njim možno pisati sporočila in analizirati zdravstvene kartone. Skeptiki so zelo zaskrbljeni.

Epic je največji ponudnik programske opreme za ameriške bolnišnice. Ocenjujejo, da njegove programe, denimo MyChart, uporablja približno 30 odstotkov ameriških bolnišnic. Po celem svetu ima elektronske kartone v njihovem sistemu več kot 300 milijonov pacientov. To pomeni, da ima Epic dostop do velikanske količine podatkov.

Microsoft pa je po drugi strani investitor v Open in nudi dostop do GPT-4 prek svojih storitev Azure (na voljo je API). To dvoje bi sedaj združili, pri čemer bi umetna inteligenca pomagala v dveh pogledih. GPT-4 je odličen v pisanju besedil in bo zdravstvenim delavcem pomagal pri snovanju sporočil za komunikacijo s pacienti. To je povsem smiselna uporaba, saj bo besedila tako ali tako še nekdo...

28 komentarjev

ChatGPTju grozi tožba zaradi obrekovanja

Slo-Tech - Župan iz Avstralije Brian Hood je družbi OpenAI zagrozil s tožbo, če ne spremeni pogovornega bota ChatGPT tako, da o njem ne bo več blebetal škodljivih neresnic.

Bržkone najbolj razvpita in pereča težava modernih chatbotov je njihova lastnost, da halucinirajo podatke, to je, da na naše poizvedbe odgovarjajo s povsem izmišljenimi stvarmi. Tako je preprosto zaradi tega, ker njihovi jezikovni modeli v resnici ne poznajo povezav med pojmi, temveč so zgolj statistična orodja, ki postavljajo črke skupaj tako, kot izhaja iz ogromnega korpusa besedil, na katerem so se učili. Halucinirajo zelo pogosto, zato je bilo zgolj vprašanje časa, kdaj se bo kakšna javna oseba na sodišču pritožila za stvari, ki jih bot govoriči o njej. Videti je, da se bo to najprej zgodilo v Avstraliji, kjer je župan regije Hepburn Shire, Brian Hood, 21. marca na OpenAI naslovil grožnjo s tožbo, v kolikor ChatGPTja ne priredi tako, da o njem ne bo širil neresnic.

Konkretno: bot lahko na pozive o Hoodu odgovori, da...

50 komentarjev

Microsoft predstavil 365 Copilot, algoritemskega pomočnika za pisarniške pakete

Microsoft - Microsoft je po pričakovanjih pokazal še izvedbo z GPTjem podprtih pisarniških storitev: Microsoft 365 Copilot zna ustvarjati naprednejše vzorčne dokumente in analizirati podatke. Ni pa še prosto na voljo uporabnikom.

Vse odkar so se v Redmondu januarja še tesneje povezali z laboratorijem za razvoj strojnih algoritmov OpenAI, so se vrstile napovedi, da bodo z GPTjem podprte rešitve kar se da hitro našle mesto v vsem od Worda do Excela. Po tem, ko so februarja pričeli z Bingom, je sedaj res na vrsti še širši Microsoftov pisarniški ekosistem, ki so ga okrepili z algoritemskim pomočnikom, imenovanim Microsoft 365 Copilot. Gre za asistenta - chatbota, ki ždi ob robu pisarniških orodij in ga lahko pobaramo, naj ustvari predloge za poštna sporočila, dokumente in razpredelnice, povzame smisel konferenčnega pogovora ali iz oblaka potegne primerno sliko za prezentacijo. Če smo malo hudomušni - Clippy je končno postal uporaben. Je pa treba omeniti, da storitev še ni odprta, kajti v tem...

15 komentarjev

Bing zabeležil porast uporabnikov

Microsoft - Pri Microsoftu so na kratko popisali prvi mesec od začetka javnega testiranja z GPTjem podprtega iskalnika Bing. Platforma je zavoljo povečane pozornosti prvič dosegla 100 milijonov dnevnih uporabnikov.

Med spletnimi iskalniki je Googlov na Zahodu že nekako od prazgodovine v premočnem vodstvu, kjer se njegov tržni delež v Evropi in ZDA stalno giblje okoli 90 odstotkov. Microsoftov Bing je sicer na drugem mestu, toda prislovičnih okoli 5 procentov Redmondu gotovo nikdar ni bilo v ponos. Zato so v Microsoftu ob hitrem razvoju velikih jezikovnih modelov zavihali rokave in prihodnost svojega iskalnika stavili na sprego z algoritmom ChatGPT. Polodprto preizkusno različico smo ugledali v začetku februarja in čeprav ima pričakovane poporodne probleme, storitev v splošnem ni povzročila prevelikih afer, oziroma jo inženirji zaenkrat uspevajo dostojno postopoma nadgrajevati, kar je bil tudi prvotni načrt. Povečana pozornost javnosti ima stvaren rezultat: število dnevnih uporabnikov...

18 komentarjev

Kolektivna tožba zoper avtorje umetne inteligence Stable Diffusion

Slo-Tech - Eno izmed ključnih vprašanj, ki jih je zastavila nova tehnologija, bo dobilo odgovor na sodišču. Orodja umetne inteligence za ustvarjanje fotografij (in tudi drugih vsebin) so se učila z analizo milijard obstoječih izdelkov, ki so tudi avtorsko zaščitena. Ali so potemtakem tudi njihovih izdelki v resnici plagiati oziroma povedano drugače, ali se umetna inteligenca lahko uči iz avtorsko zaščitenih del brez soglasja avtorjev? Trije umetniki menijo, da ne, zato so v ZDA vložili kolektivno tožbo zoper Stability AI in Midjourney, ki sta ustvarila orodje Stable Diffusion, in DeviantArt, ki je ustvaril svoj generator DreamUp.

Sarah Andersen, Kelly McKernan in Karla Ortiz trdijo, da so tožniki množično kršili avtorske pravice milijonov umetnikov, ko so svoje izdelke trenirali na petih milijardah slik in posnetkov (baza LAION), ki so jih našli na spletu. To sploh ni prva tovrstna tožba, saj sta Matthew Butterick in odvetniška pisarna Joseph Saveri Law Firm, ki zastopata tožnike, že bila...

45 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Microsoft zaradi piratstva

Slo-Tech - Microsoft je lani predstavil orodje, ki se je v teoriji zdelo kot nalašč za programerje, saj bi jim lahko prihranilo obilico časa in truda. Github Copilot je pomočnik v obliki umetne inteligence, ki so ga razvili skupaj z GitHubom in OpenAI. Piscem v Pythonu, JavaScriptu, TypeScriptu, Rubyju in Goju pomaga tako, da piše delce kode samostojno, saj je bil prebral vso kodo v javnih repozitorijih na GitHubu in se naučil programirati. V teoriji se to sliši čudovito, v praksi pa ljudje niso najbolj navdušeni, če njihovo avtorsko delo uporabljajo drugo, pri čemer jih niti nič ne vprašajo.

Zato je Github Copilot že od začetka tarča kritik, ki so se še okrepile junija letos, ko je postal komercialno dostopen vsakomur, ki plača 10 dolarjev mesečno. Zaradi tega je bila minuli teden proti Microsoftu, OpenAI in Githubu vložena kolektivna tožba, ki jo vodi Matthew Butterick. V njej Microsoftu očitajo, da nezakonito uporablja odprtokodno programsko opremo, ki je objavljena pod različnimi...

26 komentarjev

Meta javno preizkuša novega robotskega sogovornika

vir: Meta
Meta - Pri Meti so preizkusno lansirali chatbota BlenderBot 3, da bi ga izpopolnili na pogovorih z internetnimi uporabniki. Njegova posebnost je spoj iskanja informacij na spletu z modernimi jezikovnimi modeli.

Pred šestimi leti je Microsoftova robotska sogovornica Tay zakuhala enega odmevnejših škandalov v razvoju avtomatskih sogovornikov (ali chatbotov), ko se je pustila s strani spletnih pridaničev naučiti preklinjanja, rasizma in podobnih nečednosti. Dogodek je dejansko za nekaj časa ohladil področje eksperimentiranja s tovrstnim programjem, saj odmevnejših javnih preizkusov splošnih robotskih sogovornikov ni bilo več na spregled, razvoj pa je bil v tem času še najbolj opazen v strogo namenskih servisih, običajno za pomoč uporabnikom, spletno prodajo in podobno. Sedaj je videti, da je razmah velikih jezikovnih modelov (large language model - LLM), kakršen je razvpiti GPT-3, ponovno spodbudil tudi ukvarjanje z računalniškimi sogovorniki, ki naj bi jih teoretično lahko vprašali...

16 komentarjev