»

Huaweijevi novi telefoni kljub ameriškim sankcijam s sodobno strojno opremo

Slo-Tech - Ko je Huawei minuli mesec izdal novi telefon Mate 60 Pro, smo to vzeli kot dokaz, da so na Kitajskem izpopolnili 7-nm tehnologijo proizvodnje čipov. Kirin 9000s uporablja čipe kitajskega proizvajalca SMIC, ki so že primerljivo zmogljivi kot zahodni. Gre za arhitekturo ARM, SMIC pa je 7-nm litografijo prignal do skrajnih meja, saj njihov Kirin-9000s porablja do 13 W energije pod največjo obremenitvijo, a je po zmogljivosti primerljiv s Snapdragonom 8 Gen 1.

Kako so Kitajci uspeli proizvesti te čipe, zanima tudi ameriško vlado, ki želi preiskati morebitne kršitve izvoznih omejitev. ZDA so bile uvedle omejitve na izvoz tehnologije za proizvodnjo sodobnih čipov. Stroje za proizvodnjo čipov v 7-nm litografiji, ki terja uporabo ekstremnega dela ultravijoličnega spektra (EUV), proizvaja samo nizozemski ASML, ki se pridružuje sankcijam. Američane zato zanima, kako neki je SMIC proizvedel te čipe.

Naslednje vprašanje pa so pomnilniški čipi, ki so še bolj skrivnostna zagonetka. V Mate 60...

128 komentarjev

Intel bo gradil novi tovarni

AnandTech - Intel je napovedal izgradnjo dveh novih tovarn za proizvodnjo čipov, ki bosta začeli obratovati leta 2025. Postavili jih bodo na novi lokaciji v zvezni državi Ohio, kar bo prva nova lokacija za Intel v zadnjih 40 letih. Že lani je Intel napovedal tudi postavitev dveh novih tovarn na svoji lokaciji v Arizoni.

V Ohiu je na 400 hektarjih velikem zemljišču prostora za skupno osem tovarn. Izgradnja prvih dveh, ki se bo začela letos, bo stala 20 milijard dolarjev. V njih bodo proizvajali tako čipe za lastne potrebe kot tudi za stranke Intel Foundry Services. Tako velik obrat bo po eni strani potreboval tudi ustrezno izobražene zaposlene, zaradi česar je Intel napovedal 100 milijonov dolarjev vložka v izobraževalni sektor, po drugi strani pa bo ustvaril veliko dela za podizvajalce in dobavitelje. Intel ni razkril, po katerem postopku bo tekla proizvodnja v novih tovarnah. Dejali so le, da po najnovejšem, torej lahko pričakujemo Intel 18A (to je štiri generacije naprej od trenutno...

36 komentarjev

Pomanjkanje čipov, ki klesti dobičke, bo še trajalo

Slo-Tech - Kljub prvotnim optimističnim napovedim, da se bo drugo leto situacija na trgu polprevodniških čipov stabilizirala, analitiki iz Deloitta tega ne vidijo tako. Brandon Kulik pojasnjuje, da bo do normalizacije preteklo še nekaj let in ne zgolj četrtletij. Ker je čedalje več izdelkov tako ali drugače pametnih, se posledica pomanjkanja prelivajo skozi celotno gospodarstvo. V Wells Fargo na primer ocenjujejo, da bo ameriški BDP zaradi teh težav nižji za 0,7 odstotka.

Neposredna razloga sta dva: povečano povpraševanje in skrhana ponudba. Ljudje še vedno množično kupujejo nove telefone, računalnike in druge elektronske naprave, hkrati pa jih tudi uporabljajo na načine, ki terjajo dodatna vlaganja v infrastrukturo. Delo na daljavo, pretočne vsebine in podobno zahtevajo nadgradnje tudi na strani ponudnikov storitev. Ponudbena stran pa ječi zaradi sovpada več dejavnikov, med katerimi covid niti ni več glavni. Lanski požar v obratu za proizvodnjo tiskanih vezij (PCB) je znatno okrnil...

12 komentarjev

HSMC dokončno pokopan

Slo-Tech - Po lanskih poročilih o velikih težavah HSMC-ja, ki je zabredel v insolventnost, je saga končana. Danes so nagnali še zadnje zaposlene, podjetje pa nima nobenih načrtov o morebitnem nadaljevanju proizvodnje. Na cesti je ostalo zadnjih 240 zaposlenih, medtem ko so preostale odslovili že prej. A tudi tega niso storili na primeren način.

Proizvajalec čipov Hongxin Semiconductor Manufacturing Company iz Wuhana bi bil moral lani začeti proizvajati čipe v 14-nm tehnologiji, letos pa preiti na 7 nm. HSMC, ki je bil ustanovljen leta 2017, je želel prehiteti trenutno največja kitajska proizvajalca čipov SMIC in Hua Hong, za kar so postavili 20 milijard dolarjev vredno tovarno. V njej bi moralo delati 50.000 zaposlenih, ki bi letno proizvedli za 10 milijard dolarjev izdelkov. S tem je želela Kitajska doseči neodvisnost od tujih proizvajalcev čipov, saj so ti v glavnem ameriška, južnokorejska in tajvanska podjetja.

Zadnjih 240 zaposlenih je moralo podati odpovedi, in sicer so jih nagovorili...

14 komentarjev

EU želi več proizvodnje čipov na evropskih tleh

Bloomberg - Evropska unija ugotavlja, da je pri proizvodnji polprevodniških čipov skoraj popolnoma odvisna od ZDA in Azije, zato razmišlja o tovarni v Evropi. EU želi na domačih tleh imeti napreden proizvodni obrat, ki bi bil sposoben izdelovati čipe v manj kot 10-nanometrski tehnologiji. Da bi to uspelo, želijo pritegniti tudi globalne igralce, kot sta tajvanski TSMC in korejski Samsung.

Minuli mesec smo pisali, da na trgu čipov za avtomobile vlada hudo pomanjkanje, kar ni edini tovrstni primer. Čeprav bo konkretni primer slej ko prej rešen, se Evropa čedalje bolj zaveda problematične odvisnosti od tajvanskih, ameriških in drugih proizvajalcev. Zato si Evropska komisija pod taktirko komisarja za industrijo Thierryja Bretona prizadeva da gradnjo nove ali posodobitev kakšne že obstoječe tovarne v EU. Projekt je še v fazi planiranja, saj se EU še ni odločila, na kakšen način želi ta cilj doseči. So pa že lani dejali, da je dolgoročni cilj v EU proizvesti vsaj petino čipov in mikroprocesorjev...

31 komentarjev

ZDA širijo črno listo kitajskih podjetij, težave za SMIC

Slo-Tech - ZDA so na črno listo kitajskih podjetij, proti katerim veljajo sankcije, dodala več deset podjetij, med katerimi je tudi največji kitajskih proizvajalec čipov SMIC. Ameriško ministrstvo za trgovino je potrdilo, da seznam širijo, ker na Kitajskem vlada doktrina zlivanja vojaških in civilnih interesov. Konkretno za SMIC naj bi imeli dokaze, da tesno sodeluje s kitajskim vojaškim konglomeratom.

Minister za trgovino Wilbur Ross je dejal, da ZDA ne bodo dopustile, da se njihova visoka tehnologija uporablja za oboroževanje čedalje nasilnejšega nasprotnika. SMIC tako ne bo dobil licenc za uporabo ameriške tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov v 10-nm litografiji ali manjši. Na seznam so sicer uvrstili 77 podjetij, večinoma iz Kitajske.

Peking se je že odzval, rekoč, da gre za še en dokaz ameriškega zatiranja kitajskih podjetij, na kar se bodo odzvali s potrebnimi ukrepi. ZDA so pozvali k prenehanju šikaniranja tujih podjetij. Iz SMIC-a se niso odzvali, so pa že večkrat...

40 komentarjev

HSMC insolventen

Načrt, ki se ni posrečil.

Slo-Tech - Kitajsko podjetje Hongxin Semiconductor Manufacturing Company (HSMC), ki je veljalo za enega tamkajšnjih konkurentov tajvanskega TSMC-ja, je tik pred propadom. Kot pišeta South China Morning Post in EE Times, je podjetje plačilno nesposobno. Že bivši izvršni direktor Chiang Shang-yi je dejal, da ga je presenetilo, da je investitorjem zmanjkalo denarja, a da je konec in da se vrača v Kalifornijo. Pred tem je že delal kot direktor razvoja v TSMC-ju, leta 2019 pa je prevzel HSMC, kar je bila prava mora, je še dejal.

HSMC je imel grandiozne načrte. Še lani so govorili o 20 milijard dolarjev vrednem obratu, prihodnje leto pa bi morali začeti razvijati proizvodnjo v 7-nm tehnologiji. S tem bi prehiteli SMIC in Hua Hong, ki sta na Kitajskem trenutno največji livarni za čipe. A ko je zmanjkalo denarja, je bilo tudi plesa konec. Podjetje je sedaj pod upravo lokalnih oblasti v Hubeju, Chiang pa je podjetje zapustil junija, ko je postalo jasno, da tako ne bo več šlo.

Ali bodo oblasti HSMC...

16 komentarjev

GlobalFoundries toži TSMC

Slo-Tech - Proizvajalec polprevodnikov GlobalFoundries je v ZDA in Nemčiji vložil zajetno tožbo proti konkurenčnemu tajvanskemu podjetju TSMC in mnogim njegovim strankam, v kateri jih obtožuje, da kršijo šestnajst njegovih patentov. Od TSMCja zahteva povračilo škode, od sodišč pa prepoved prodaje izdelkov v ZDA in Nemčiji.

Podjetje GlobalFoundries (GloFo), nekdanji AMDjev proizvodni oddelek, sedaj pa samostojni proizvajalec čipov, se je vrglo v širokopotezno pravdanje. Tarča tožbe, ki jo je vložilo na ameriški Komisiji za mednarodno trgovino in več ameriških ter nemških sodiščih, so namreč največji proizvajalec čipov na svetu - tajvanski TSMC - in mnoge njegove stranke, se pravi...

19 komentarjev

Global Foundries si močno želi IBM-ovih livarn

bit-tech.net - Global Foundries je livarna, ustanovljena s cepitvijo livarskega oddelka od matičnega AMD-ja leta 2009, ki se je nato nekoliko razširil prihodnje leto, ko so prevzeli Chartered Semiconductor. Vseeno je podjetje daleč od največje livarne na svetu, TSMC je namreč skoraj petkrat večji (in hitreje rastoči), a vseeno so cilji Global Foundries očitno visoki. Visoki cilji pogosto zahtevajo tudi visokotehnološko in obsežno proizvodnjo, ki pa jo je ceneje kupiti, kot zgraditi na lastno pest. Posledično ni presenečenje, da se Global Foundries močno zanima za IBM-ove livarne.

IBM-ova odprodaja livarn je le še en izmed korakov pri krčenju raztrosa industrij, ki jih pokrivajo. Odprodaja tesno sledi prodaji strežniškega oddelka Lenovu. Februarja, ko se je namen prodaje napovedla, sta bila najresnejša kandidata prav Global Foundries in...

0 komentarjev

TSMC se pripravlja na proizvodnjo procesorjev za Apple

Slashgear - Apple in Samsung imata čuden grenko-sladki odnos, ki na eni strani sestoji iz obsežnega sodelovanja, ko Samsung za Apple proizvaja vrsto strojne opreme (procesorje, LCD-panele itd.), ter na drugi strani iz nešteto patentnih tožb. Apple je že večkrat dal vedeti, da iščejo alternative oziroma da želijo zmanjšati svojo odvisnost od Samsunga, čeprav korenitejših sprememb doslej še ni bilo.

Zadnja v vrsti novic je TSMC-jeva najava, da bodo začeli proizvajati prve primerke Applovega čipa A6X, ki ga najdemo v najnovejših ipadih. Omenjeni čip v 32 nm-tehnologiji trenutno proizvaja Samsung, TSMC pa bo isti čip proizvajal v 28 nm. S tem bo čip manj potraten, Apple pa naj bi ga predstavil v iPadu 5 in iPadu mini 2. Pričakujemo ju že sredi tega leta.

Apple se je okoli...

24 komentarjev

Peterica aretirana zaradi prodaje notranjih informacij IT-velikanov

X-Bit Labs - V New Yorku so aretirali pet oseb, ki jih obtožujejo trgovanja na podlagi notranjih informacij, prevare in zarotništva. Šlo naj bi za Marka Anthonyja Longorio iz AMD-ja, Daniela Devora iz Della, Walterja Shimoona iz Flextronicsa, Manosho Karunatilako iz TSMC-ja in Jamesa Fleishmana. Očitajo jim, da so v zameno za denarno korist izdali zaupne informacije o svojih in drugih podjetjih (gre večinoma za vodje nabav in podobno, tako da so dobro poznali tudi svoje partnerje).

Kot so na pravosodnem ministrstvu zapisali v izjavi za javnost, so podatke posredovali podjetju Jamesa Fleishmana, ki jih je nato naprej posredovalo svojim strankam, ki so bili veliki institucionalni vlagatelji. Janice K. Fedarcyk iz FBI-ja poudarja, da čeprav so se obtoženi nazivali kot svetovalci, ni šlo za nikakršno poslovno svetovanje, marveč golo prodajo notranjih informacij, zlorabo položaja in v končni fazi zlorabo zaupanja podjetja in delničarjev. Skupno naj bi si tako pridobil protipravno premoženjsko...

3 komentarji

AMD bo še bolj sodeloval z GlobalFoundries

Testna 28 nm rezina

vir: VR - Zone
VR - Zone - Nekoliko zanimivo je bilo, da AMD, ki je kupil kanadskega grafičnega giganta, ATI, čipe za grafične kartice slednjega ni izdeloval v svojih tovarnah oz. po razcepu pri svojem proizvodnem partnerju GlobalFoundries, temveč so se odločili za grafične procesorje in vezna čipovja še naprej uporabljati največjo svetovno livarno TSMC. Vseeno so bile govorice glasne, da bodo tudi pri ATI-ju naredili zamenjavo ter vsaj vzporedno uporabljali obe največji livarni, če že ne bodo naredili popolne zamenjave. Nedvomno ima z dolgotrajnim sodelovanjem TSMC-ja veliko povezavo sama zasnova čipa, ki močno sloni na tehniki izdelave, različni...

19 komentarjev