» »

IBM bi prodal proizvodni del

IBM bi prodal proizvodni del

Financial Times - IBM razprodaja družinsko železnino. Potem ko so se odločili strežniški del prodati Lenovu, sedaj prodajajo še proizvodni del. Kot razkrivat Wall Street Journal in Financial Times, je IBM zadolžil investicijsko banko Goldman Sachs, da poišče zainteresiranega kupca.

Zamisel sploh ni neumna, saj se je, recimo, tudi AMD pred petimi leti razdelil na dizajnerski in livarski del, ter potem slednjega v celoti odprodal v GlobalFoundries. IBM sedaj razmišlja podobno, torej da bi obdržali del, ki se ukvarja z načrtovanjem in dizajniranjem čipov, prodali pa bi proizvodne obrate. O kupcih se bolj ali manj le špekulira, omenjata pa se GlobalFoundries in TSMC. Pri tem Goldman Sachs poudarja, da IBM ni zatrdno odločen prodati proizvodnje, če ne najde ustreznega kupca.

Proizvodnja čipov je namreč strahovito drago in tvegano početje. IBM dizajnira in proizvaja čipe za svoje strežnike POWER in velike računalnike (mainframe). Prodali so le del malih strežnikov (x86). Proizvodni del IBM-a je lani ustvaril 1,75 milijarde dolarjev prihodkov in 130 milijonov dolarjev izgube. Letos bo verjetno še teže, saj je IBM izgubil pomembna partnerja; doslej so izdelovali čipe za PlayStation 3 in Xbox 360, medtem ko čipe za novi konzoli iz Sonyja in Microsofta dizajnira AMD in proizvaja GlobalFoundries. Tako je IBM-u ostal le Nintendov Wii. Prihodki naj bi se tako letos skrčili na 1,45 milijarde dolarjev, izguba pa naj se ne bi povečala.

Uradnih komentarjev iz IBM-a, GlobalFoundries in TSMC-ja ni.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD se poslavlja od GlobalFoundries, po 7 nm k TSMC-ju

Oddelek: Novice / Procesorji
297338 (4743) D3m
»

Daleč največji TSMC, sledita GlobalFoundries in Samsung vsak s svojimi izzivi

Oddelek: Novice / Ostale najave
104200 (3063) Tomaz
»

IBM s podjetji investira 4,4 milijarde dolarjev v New York

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
84190 (3246) TESKAn
»

AMD bo še bolj sodeloval z GlobalFoundries

Oddelek: Novice / Grafične kartice
197575 (6855) FireSnake
»

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
688177 (6607) Icematxyz

Več podobnih tem