»

S sejmom E3 je konec

Slo-Tech - Iz organizacije ESA so sporočili, da je sejem E3, nekoč osrednji letni dogodek igričarske industrije, naposled sklenil svojo pot.

Pandemija covida-19 je močno prizadela igričarske konvencije, toda najbolj med vsemi sejem Electronic Entertainment Expo v Los Angelesu, oziroma E3. Po tem ko bil leta 2020 odpovedan in so ga leto zatem izpeljali v digitalni obliki, je odpadel tudi v letih 2022 ter 2023. Četudi sta organizatorja, Entertainment Software Association (ESA) in ReedPop spomladi obljubljala, da to ni konec te prireditve in da za leto 2024 načrtujejo veliko vrnitev, je bilo z vsakim mesecem bolj gotovo, da se E3ju čas izteka. Že junija so v losangeleškem oddelku za turizem namignili, da dogodka v tem mestu v prihodnjih letih ne bo več, septembra pa se je končalo tudi partnerstvo med Eso in ReedPopom, ki sicer organizira konvencije, kot je PAX. Da so včeraj v Esi dokončno priznali, da so obupali, ni presenetilo nikogar več.

Razloge so namreč zadnja leta čivkali že ptički na...

8 komentarjev

E3 2023 odpovedan

Slo-Tech - ESA in ReedPop sta sporočila, da je spričo odpovedi najpomembnejših igričarskih založnikov tudi letošnji sejem E3 splaval po vodi; ne bo ga niti v digitalni obliki.

Igričarski sejem Electronic Entertainment Expo (E3) se nikakor ne more pobrati po odpovedih, ki jih je v preteklih treh letih povzročila pandemija covida-19 - zadnji dogodek v klasični obliki se je odvil leta 2019, medtem ko je imel predlani vsaj digitalno različico. Na začetku leta je še kazalo, da bomo v maniri mnogih drugih sejmov, ki so se uspeli vrniti v stare tirnice, vnovič tudi E3 videli v spodobni obliki. Toda februarja so se vsa tri glavna konzolna podjetja - Nintendo, Sony in Microsoft - sodelovanju dokončno odrekla, nato pa je šlo le še navzdol, saj sta sejmu hrbet marca obrnila še Sega in pa Ubisoft, ki bo imel 12. junija samostojno predstavitev. Tako so v Entertainment Software Associationu in prireditelju ReedPopu prišli do sklepa, da dogodek, ki naj bi se sicer odvil med 13. in 16. junijem, nima več...

13 komentarjev

E3 2022 odpade

vir: Axios
Axios - Kljub umirjanju pandemičnih razmer so iz organizacije ESA sporočili, da igričarski sejem E3 letos v celoti odpade in ga ne bo niti v digitalni obliki.

Omikronski val je bil, upajmo, zadnje veliko poglavje pandemije covida-19 na Zahodu, kjer se razmere kljub občasnim lokalnim skokom okužb umirjajo. Z delno normalizacijo epidemioloških razmer se vračajo tudi reči, za katere smo bili v preteklih dveh letih prikrajšani, na primer stvarni sejemski dogodki. Tako je Game Developers Conference (GDC) konec prejšnjega meseca potekal v hibridni obliki, z 12.000 fizičnimi obiskovalci in še 5000 udeleženci prek spleta. Digitalno različico junijskega igričarskega sejma Electronic Entertainment Expo (E3) so januarja napovedali tudi pri Entertainment Software Associationu (ESA). Konec tedna je postalo očitno, da ne bo niti te; so pa organizatorji hkrati obljubili hibriden dogodek za prihodnje leto.

E3 je bil tudi leta 2020 odpovedan, medtem ko so lani uprizorili spletno izvedenko. Kaj je vzrok...

4 komentarji

E3 v fizični obliki očitno tudi letos odpade

E3 2017

vir: Wikipedia
VGC - Iz dokumentacije losangeleške komisije za konvencije in turizem je razvidno, da je letošnji Electronic Entertainment Expo, vsaj v obliki živega semnja z obiskovalci, odpovedan. Organizator, Electronic Software Association (ESA) je še pred tedni načrtoval tridnevni dogodek, in sicer med 15. in 17. junijem, vsaj deloma v živo. Kot so zapisali, z željo, da ponovno pod eno samo streho združijo vse zanimive napovedi sveta elektronske zabave. Prej omenjeni dokument zdaj navaja, da bodo organizatorji prostor namenjen sejmu, Los Angeles Convention Centre, morda uporabili za oddajanje prenosov v živo ter poskušali pridobiti licenci za leti 2022 in 2023.

Iz ESA so na poizvedbe odgovorili, da bodo podrobnosti letošnjega sejma razkrili v kratkem, da imajo krasne razgovore z založniki in razvijalci, da pa ne morejo potrditi, katera imena sveta iger se bodo dogodka tudi zares udeležila.

E3 je nazadnje v vsem sijaju potekal leta 2019, lani je bil odpovedan zaradi razmaha pandemije COVID-19,...

0 komentarjev

Od kod se je vzel novi koronavirus?

Slo-Tech - Čeprav mediji že od samega začetka poročajo, da se je novi koronavirus na ljudeh pojavil na tržnici v Vuhanu, kjer da je preskočil z živali, je internet poln drugačnih teorij, ki segajo od bioterorizma do ponesrečenega laboratorijskega poizkusa. Raziskovalci iz ZDA, Velike Britanije in Avstralije so z analizo genoma v Nature Medicine pokazali, da virus ni laboratorijska nesreča ali namerno gensko spremenjen. Kot že tolikokrat v zgodovini smo imeli smolo, da je napačen netopir ob napačnem času na napačnem mestu srečal napačnega človeka.

Strokovno ime za virus je SARS-CoV-2 in sodi v skupino koronavirusov, v kateri so ljudem nevarni še SARS-CoV, MERS-CoV ter štirje prehladi (HKU1, NL63, OC43 in 229E). Koronavirusov je sicer v naravi še več, saj okužijo predvsem živali. Obstajajo štirje rodovi koronavirusov: alfa, beta, gama in delta. Alfa in beta izvirajo iz netopirjev, gama iz ptičev, delta pa iz prašičev. Okužijo lahko tudi druge živali, denimo krave. SARS, MERS in SARS-2 (novi...

108 komentarjev

Pogled v drobovje naslednjega Xboxa

Xbox News - Po seriji mini predstavitev so se pri Microsoftu naposled izprsili in pokazali vse strojne podrobnosti Xboxa Series X. Med rečmi in funkcijami, ki jih doslej še nismo poznali, izstopajo samosvoj format razširljive shrambe podatkov, nenavadna pomnilniška struktura in samodejen HDR prikaz za nazaj združljive igre.

V Microsoftu so nas od decembra dalje dražili z objavicami, ki so postopoma odstirale tančico z njihove naslednje konzole, ki prispe konec leta. Zdaj so naposled končali s sramežljivostjo in v sodelovanju z Eurogamerjevim laboratorijem Digital Foundry natančno pokazali, kako bo Xbox Series X sestavljen. CPU bo arhitekture Zen 2, z osmimi jedri, oziroma šestnajstimi nitmi. Zanimiva sta dva režima delovanja: v tistem brez hyperthreadinga bo procesor tiktakal na 3,8 GHz, medtem ko bo z vključeno dvonitnostjo na jedro frekvenca 3,6 gigaherca. Inženirji pravijo, da bo zaklenjena in se ne bo prilagajala bremenu, kar zna imeti posledice za električno porabo. GPU, na arhitekturi...

35 komentarjev

Koronavirus odnesel tudi E3, Google I/O in Nvidia GTC

Slo-Tech - Od tehnoloških konferenc v prvi polovici letošnjega leta bo očividno ostalo bore malo, saj so zaradi pandemije COVID-19 odpovedali še igričarski sejem E3, Googlovo razvijalsko konferenco I/O, Nvidijino GPU Technology Conference in druge.

Po odpovedi barcelonskega sejma telefonije in GDCja zaradi širjenja virusa SARS-CoV-2 je postal svojevrsten šport sklepanje stav okoli tega, kaj bo sploh ostalo od pomladanskega nabora tehnoloških dogodkov. Očitno ne prav dosti. Položaj okoli bolezni se v ZDA, kjer se mnogo teh prireditev odvije, namreč hitro slabša. Kljub zagotovilu organizatorjev največjega igričarskega industrijskega sejma Electronic Entertainment Expo (E3) izpred tednov, da še vedno nemoteno pripravljajo junijski losangeleški dogodek, so morali včeraj obrniti ploščo in prireditev odpovedati. To je za E3 še posebno kočljiva situacija, saj sejem že nekaj časa muči kriza identitete in smisla, zaradi česar se mu odrekajo tudi nekateri največji akterji industrije. Letošnja odpoved...

12 komentarjev

Facebookova konferenca F8 odpovedana, GDC preložen

Slo-Tech - Koronavirus jemlje nov davek med letošnjimi tehnološkimi dogodki. Po sejmu MWC je tako odpovedana Facebookova razvijalska konferenca F8, medtem ko Game Developers Conference prestavljajo na poletje.

Dogajanje v preteklem tednu je bilo na moč podobno tistemu pred odpovedjo sejma Mobile World Congress: najprej sta 20. februarja Sony in Facebook prva oznanila, da se zaradi grožnje koronavirusa SARS-CoV-2 ne bosta udeležila največjega dogodka za razvijalce iger na svetu, prireditve Game Developers Conference v San Franciscu, ki bi se morala pričeti 16. marca. Nato so sledili Electronic Arts, Unity, Microsoft, Epic Games in Activision/Blizzard, kar je bilo preveč in organizatorji so morali včeraj vreči puško v koruzo. Toda v nasprotju z MWC se letošnji organizaciji konference niso odpovedali v celoti, temveč trenutno načrtujejo izvedbo v še nedoločenem poletnem terminu. Del predavanj in dogodkov v okviru GDCja, kot je Independent Games Festival, pa bodo prestavili na splet.

Za...

2 komentarja

Nvidia prinaša podporo DXR raytracingu na kartice GTX

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je na svoji tradicionalni konferenci GTC najavila, da pride podpora raytracingu skozi DirectX 12 prihodnji mesec tudi na "ne-RTX" kartice, in sicer Geforce serij 10 in 16.

Tekoči teden bo za vse ljubitelje računalniške grafike izjemno zanimiv, saj v Kaliforniji vzporedno potekata tako Nvidiina konferenca GPU Technology Conference, kot tista za razvijalce iger - Game Developers Conference. Na Nvidiini strani je za običajne uporabnike bržkone glavno vprašanje, kako namerava zelena firma čim bolj pospešiti prodor sledenja žarkom (raytracing) v same igre. Njena najmodernejša serija grafičnih kartic Geforce RTX, ki to metodo kot prva strojno podpira, je namreč skrajno draga, igričarskih naslovov, ki bi tehnologijo izrabili, pa zelo malo, oziroma so njene...

122 komentarjev

Apple zabeležil 50 milijard prenosov iz App Stora

vir: Apple
AllThingsD - Applova trgovina z mobilnimi aplikacijami App Store je zabeležila petdeset milijardti prenos. Opravil ga je Brandon Ashmore iz Ohia, ZDA, šlo pa je za igro Say The Same Thing. Apple ga bo nagradil z 10.000 dolarjev vrednim darilnim bonom za (seveda) App Store.

Mejnik se ne bi mogel zgoditi v boljšem trenutku. V San Franciscu se je namreč pravkar zaključila Googlova parada, tj. razvijalska konferenca I/O, kjer se hvalijo z marsičem, med drugim s 75 odstotnim tržnim deležem na trgu pametnih telefonov (Apple: 17 in drobiž), delnico nad 900 dolarji in na poti proti tisočaku ter 750 milijoni Chrome uporabnikov, a njihov Play store je do danes zabeležil "zgolj" 48 milijard prenosov, torej dve manj. Slava sicer ne bo dolgo trajala, ker jih bo množica Android uporabnikov slej ko prej prehitela, škoditi pa seveda ne more.

...

2 komentarja

Google I/O - 1. dan

Nexus Q

Slo-Tech - Te dni v San Franciscu poteka Googlova vsakoletna prireditev I/O (kjer kratica pomeni inovacije v odprtem). Na tej razvijalski konferenci Google predstavi, kaj novega so pripravili in kaj se nam še obeta, zato je dogodek vreden pozornosti. Medtem ko danes popoldne po našem času poteka drugi dan konference (od treh), si poglejmo, kaj je Google pokazal na včerajšnjem uvodu. Ta je bil po pričakovanjih namenjen Androidu.

Prihaja namreč Android 4.1 s kodnim imenom Jelly Bean, ki sicer ne bo prinesel radikalnih novosti, bo pa dobrodošla nadgradnja. Verzija 4.0 (Ice Cream Sandwich) je namreč poenotila verziji za tablice in telefone (Gingerbread in Honeycomb), Jelly Bean pa bo sedaj vse novosti v združeni verziji izpilil. Nadgrajena obvestila (Notifications) ne bodo več...

44 komentarjev

Obiskovalci Google I/O dobili odklenjen HTC Magic, predstavljene novosti Android 2.0

It's free!

Slo-Tech - Vsi obiskovalci Googlove razvijalske konference I/O, ki je v San Franciscu potekala včeraj in predvčerajšnjim, so zastonj dobili mobilni telefon HTC Magic (na katerem seveda teče Android), v paketu pa je prišla še SIM kartica ameriškega T-Mobilea z brezplačno enomesečno uporabnino 3G glasovnih in podatkovnih storitev. Zanimivo je, da Google telefonu pravi Ion, čeprav je naprava zagotovo črn HTC Magic. Na konferenci pa so predstavili še prve novosti Donuta, prihajajoče posodobitve Androida, 2.0. Sam grafični vmesnik v primerjavi z verzijo 1.5 še ni spremenjen, saj to pride na vrsto kasneje v razvoju. Prva izmed novosti je Android Search, ki poleg iskanja po internetu omogoča tudi lokalno iskanje po kontaktih, skladbah,...

10 komentarjev