»

Naočniki PSVR 2 prispejo konec februarja

Playstation - Pri Sonyju so naposled naznanili datum prihoda druge generacije VR naočnikov za Playstation. PSVR 2 bodo na voljo 22. februarja prihodnje leto, z nalepko 600 evrov.

PSVR 2, Sonyjevi naočniki za navidezno resničnost, namenjeni spregi s konzolo Playstation 5, prispejo skoraj natančno dve leti po tistem, ko so jih prvič najavili. Od tedaj so nam po kapljicah kazali njihovo podobo in raznorazne tehnične ter uporabniške bonbončke, zdaj pa je jasno tudi to, da naprava ne bo zasoljena. 600 evrov je sicer videti več kot 500, kolikor je na štartu stala prva generacija naprave, toda treba je upoštevati inflacijo in dejstvo, da pri prvih PSVR poleg nismo dobili še potrebne kamerice in paličic Move, pri dvojki pa bodo v škatli tudi kontrolerji Sense, medtem ko je orientacija v prostoru vgrajena. Ob robu so najavili še 11 novih iger, od katerih bo šesterica na voljo za prednaročilo že 15. novembra, tako kot tudi sami naočniki. Škatla, ki bo vsebovala tudi Horizon Call of the Mountain, bo...

10 komentarjev

Sony pokazal dizajn PSVR 2

Playstation - Po januarski najavi strojnih lastnosti naočnikov PSVR 2 so pri Sonyju zdaj napravo naposled pokazali v vsej plastični lepoti.

V začetku leta, ob sejmu CES, Sonyjevi oblikovalci menda še niso povsem dorekli dizajna druge generacije VR naočnikov za konzole Playstation, zato so v Las Vegasu govorili zgolj o strojnih podatkih prihajajočih PSVR 2. To, ali pa podjetje v sodobni maniri informacije pač dozira po kapljicah. Navsezadnje so kontrolerje prvič pokazali že lani. Le poldrugi mesec po Cesu namreč imamo tudi prve slike naprave, ki bo na Playstationu 5 skrbela za navidezno resničnost. Oblika predstavlja nekakšno mešanico prve inačice in pa Questa 2; snovalci so ohranili zamisel vizirja, ki "visi" na nastavljivem naglavnem obroču, kar se je pri prvem PSVR dobro obneslo. Hkrati so opazne štiri standardno razpostavljene infrardeče kamerice za zunanjo orientacijo in zaznavanje gibalnih ročnih kontrolerjev, s prav tako že precej domačo obročasto obliko.

Naočniki naj bi bili nekaj lažji...

0 komentarjev

Sony razkril drobovje PS5

Slo-Tech - Potem, ko smo ravno izvedeli, kako bo odznotraj videti novi Xbox, je Mark Cerny, Sonyjev glavni arhitekt, razkril tudi strojne podrobnosti največjega Microsoftovega konkurenta, prihajajočega Playstationa 5. Napravi bosta precej konkurenčni, a tudi s pomembnimi razlikami, poglavitno pa je, da bosta obe konzoli zasnovani na približno enaki procesorski in grafični AMDjevi arhitekturi.

PS5 bo tako poganjal namenski, osemjedrni AMD Zen 2 procesor, z variabilno frekvenco vse tja do 3,5 GHz in prav tako neserijska grafična procesna enota, ki bo temeljila na AMDjevi RDNA 2 arhitekturi. Slednja naj bi s svojimi 36 računskimi enotami (skupki grafičnih jeder, ki si delijo predpomnilnik) zagotavljala kar 10,28 teraflopov računske moči in tekla na prav tako spremenljivi frekvenci do 2,23 GHz. Sistemu bo streglo še 16 GB GDDR6 pomnilnika in 825 GB SSD diska. Kot pravi Cerny, je cilj Sonyjevih inženirjev doseči nalagalne čase okoli 5,5 GB na sekundo. PS5 bo za razliko od Xboxa - ta bo imel...

17 komentarjev

Naslednji Playstation bo potrjeno PS5

Wired News - Pri Sonyju so potrdili, da bo njihova naslednja konzola, ki izide konec prihodnjega leta, nosila ime Playstation 5, in razkrili še nekaj zanimivosti, med drugim modernejši sistem povratnega odziva v kontrolerju.

Ker Sony letos ne mara za igričarske sejme, nam podatke o nasledniku Playstationa 4 odmerja po kapljicah. Kakor spomladi so se tudi tokrat izpovedali Wiredu (plačljiv vir, alternativa) in za začetek potrdili, da bo šlo res za Playstation 5 ter da prispe okoli novoletnih praznikov prihodnje leto. Nato se je šef razvoja Mark Cerny osredotočil predvsem na njegov igrator - ki bo po obliki zelo blizu obstoječemu DualShocku 4, toda z vtičem USB-C - ter na shrambo SSD. V prvem primeru je opisana naprednejša izvedba haptične tehnologije, skozi katero bo kontroler sposoben prostorske in predvsem bolj fine predstave okolice v igri, kot pa jo premore aktualni rumble: če bomo na primer z eno stranjo avta zapeljali na pesek ali bankino, bo mogoče to začutiti z dlanmi. Nastavljivo...

10 komentarjev

AMD najavil Radeona RX 5700 XT

AnandTech - V okviru sejma E3 je AMDjeva Lisa Su podrobneje razkrila prihajajočo družino grafičnih kartic Radeon na arhitekturi Navi, začenši s karticama RX 5700 in RX 5700 XT. Ob robu je pokazala še šestnajstjedrnega Ryzena 9 3950X, o katerem se je zadnje tedne dosti šušljalo.

Če so bili na nedavnem Computexu v ospredju AMDjevi prihajajoči procesorji Ryzen 3000 in smo Radeonov dobili zgolj za vzorec, je bila slika na sejmu E3 v Los Angelesu obrnjena. Soja luči (skrajšana verzija posnetka) sta bila najbolj deležna prva dva napovedana Radeona prihajajoče generacije Navi: RX 5700 XT in njegov malo šibkejši brat RX 5700. Prvi nosi polno verzijo čipa Navi 10, z 2560 stream procesorji in frekvenco jedra do 1905 megahercev, drugi je malo obtesan. Oba imata 8 gigabajtov Rama...

339 komentarjev

Google Stadia novembra s plačljivo preizkusno različico

Euro Gamer - Pri Googlu so po desni prehiteli norijo prihajajočega sejma E3 in pojasnili mnogo podrobnosti o ambicioznem servisu za pretočno igranje Stadia. Najbolj zagnani ga bodo lahko preizkusili letošnjega novembra, a bodo za to plačali 120 evrov. Takrat bo štartal v štirinajstih državah in z nekaj čez tridesetimi igrami. Naslednje leto dobi polno obliko z brezplačnim in premijskim računom.

Ko je Google marca najavil storitev za pretočno igranje Stadia, sta se v odzivih mešala navdušenje in zadržana previdnost. Obljub o hitrem poganjanju iger v oblaku, ki bi jih nato lahko igrali že na šibkih napravah, smo se pač doslej že naposlušali, pa jih še nihče ni v celoti izpolnil. Predvsem pa pri Googlu takrat niso navedli najpomembnejših podrobnosti: cene in izbora iger, na...

37 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

AMD Navi in EPYC 2 prispeta v tretjem četrtletju

Slo-Tech - AMDjeva šefica Lisa Su je ob robu četrtletnega poročila vlagateljem povedala, da se lahko prihoda nove generacije grafičnih kartic, na arhitekturi Navi, nadejamo med julijem in septembrom.

V AMDju so v nizkem štartu pred lansiranjem nove generacije tako procesorjev kot grafičnih kartic, saj v drugi polovici leta pričakujemo CPUje zasnove Zen 2 in GPUje arhitekture Navi. Sedaj je Lisa Su uradno potrdila, da se lahko Navijev in Epycov 2 (strežniških inačic Zena 2) nadejamo v tretjem koledarskem četrtletju. Ryzenov 3, domače verzije Zena 2, sicer ni izrecno omenjala, toda sklepati gre, da dospe ob istem času.

Predvideva se, da bomo natančne datume za Epyce 2 izvedeli na Computexu med 28. majem in 1. junijem, medtem ko bo uradna oznanitev novih Radeonov verjetno...

102 komentarja

Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu

Euro Gamer - Šef razvoja konzol Playstation je razgrnil prve podrobnosti o ustroju naslednice PS4-ke, med katerimi sta najbolj zanimivi uporaba shrambe SSD in pa ohranitev fizičnih nosilcev za igre.

Sony se je letos odpovedal tradicionalni pomladanski tiskovki na sejmu E3, a da privrženci tabora Playstation ne bodo trpeli prehude informacijske suše, je poskrbel konzolni arhitekt Mark Cerny, ki je v intervjuju za Wired razkril prve podrobnosti o naslednici štirice. Zaenkrat je sicer še ne imenujejo uradno Playstation 5, a bi bilo skrajno čudno, če bi jo poimenovali kako drugače. Naprava bo zgrajena okrog AMDjevega osemjedrnega centralnega procesorja na arhitekturi Zen 2, izdelanega v 7-nanometrskem proizvodnem procesu. Tudi grafični čip bo AMDjev, na osnovi arhitekture Navi, ni pa Cerny...

51 komentarjev

Google vstopa v pretočno igranje s Project Streamom

Slo-Tech - Google je najavil Project Stream, servis za pretočno igranje iger kar skozi brskalnik Chrome.

Poganjanje iger v oblaku je prehodilo že zajetno trnovo pot, saj se sooča z resnimi tehničnimi izzivi. Zamik v sliki in še posebno nadzoru bo vselej večji kot na lokalni napravi, saj se fizike ne da prinašati okoli. Poleg je treba prišteti obvezno kompresijo slike in pa potrebo po novih načinih trženja iger, kot je najem. Ni nenavadno, da eden pionirjev na tem področju, razvpiti servis OnLive, ni uspel in je pred tremi leti ugasnil. Po drugi strani ima Sony s storitvijo Playstation Now več uspeha in tudi Nintendo na Japonskem preizkuša podobno tehnologijo na konzoli Switch.

Zdaj se je namenil val pretakanja vsebin zajahati še Google in naznanil blazno originalno...

9 komentarjev

Nova Microsoftova konzola Xbox One X prihaja 7. novembra

The Verge - Prihajajoča Microsoftova konzola, ki smo jo doslej poznali le pod kodnim imenom Project Scorpio, se bo imenovala Xbox One X in bo naprodaj od 7. novembra. Glavni značilnosti sta poganjanje iger v ločljivosti 4K z vsaj 60 sličicami na sekundo ter cena 500 dolarjev, so povedali na sejmu E3. To je 100 dolarjev več kot Playstation 4 Pro, torej bi moral Microsoft v zameno za to razliko ponuditi več. Še zlasti, če bo Sony svoj Playstation v prihodnjih dneh res pocenil, o čemer se špekulira.

In kaj bo ponudil? Grafični procesor s frekvenco 1,17 GHz bo zmogel 6 teraflops. Imel bo 12 GB pomnilnika GDDR5 s prepustnostjo 326 GB/s, a bo za igre na voljo 8 GB, preostanek pa bo porabil operacijski sistem. S tem bo po grafični moči zmogljivejši celo od AMD-jevega RX 480...

31 komentarjev

Tretja generacija Xboxa je... One?!

vir: The Verge
The Verge - Microsoft je kot naslednika Xboxa in Xbox 360 predstavil Xbox One. Ime je daleč od pričakovanega, saj se je pričakovalo neko nadaljevanje iz prejšnje generacije - večinoma se je v medijih, seveda napak, govorilo o Xbox 720, omenjen je bil tudi Xbox Infinity, oboje pa je daleč od Xbox One. A ime postane neprimerno bolj smiselno, ko upoštevamo vse, kar bo novi Xbox znal in počel v dnevni sobi. Pri Microsoftu so se namreč odločili, da to ne bo več zgolj ena izmed igralnih konzol, temveč bo tretja generacija njihove igralne konzole ključni element avdio-video opreme najbolj družabne sobe v stanovanju.

Sama konzola ima umirjen, celo škatlast izgled, kar spet postane bolj smiselno, ko vzamemo v zakup pričakovano vlogo. Žene oz. prijateljice nimajo pretirane želje gledati neke kričeče, barvaste škatle, zato je takšna oblika...

120 komentarjev

Jolla predstavila prvi telefon, nadaljevanje MeeGoja

engadget - Ko je Nokia ukinila razvoj MeeGoja, se je zdelo, da je ta obetaven operacijski sistem mrtev. Pa ni bilo tako, saj je skupina Nokiinih inženirjev ustanovila podjetje Jolla in nadaljevala razvoj. Rodil se je Sailfish OS.

Sedaj so pri Jolli razkrili prve podrobnosti o telefonu, ki naj bi bil naprodaj še pred koncem leta. Na pogled je nov telefon podoben Nokiinim lumiam, saj ima ličen in minimalističen dizajn ter 4,5-palčni zaslon. V notranjosti mu bije dvojedrni procesor, ima podporo za kartice microSD in seveda 4G LTE. Kamera bo imela ločljivost osem milijonov točk, ločljivost zaslona pa še ni znana, razen da "bo HD".

Pomembnejša od strojne opreme, o kateri pravzaprav še ne vemo veliko, pa je programska oprema. Sailfish...

35 komentarjev

Sony predstavil igralni plošček ter strojno in programsko opremo PlayStation 4

Glavne strojne lastnosti PS4

vir: The Verge
The Verge - Na uradni predstavitvi nove igralne konzole PlayStation 4 Sony le-te pravzaprav ni pokazal, so pa povedali, kakšni čipi bodo tiktakali v njej. Pokazali so tudi nov igralni plošček, kamerno enoto za sledenje ploščku, ki je na prvi pogled podobna Kinectu, ter pokazali še nekaj pomembnih novosti na programski strani nove konzole, vključno z novim vmesnikom.

Dvomov ni več, PlayStation 4 je prva konzola nove, osme generacije, ki uporablja AMD-jev centralni procesor, osnovan na arhitekturi x86. Prva konzola iz osme generacije sploh je Wii U, ki uporablja IBM-ovo PowerPC arhitekturo (podobno, kot Xbox 360), medtem ko se za tretjo generacijo Microsoftove konzole (prav tako bo član osme generacije konzol) pričakuje, da bodo...

41 komentarjev