»

Porota: Muskov čivk o prevzemu Tesle ni povzročil škode

The Wall Street Journal - Elon Musk je na bil včeraj na sojenju zaradi izjav na Twitterju iz leta 2018, v katerih je trdil, da ima zagotovljeno financiranje za odkup podjetja, spoznan za nedolžnega. Porota je v dveh urah presojanja po zaključni besedi ugotovila, da Musk ni oškodoval investitorjev.

Pred petimi leti je Musk na Twitterju objavil, da razmišlja o odkupu podjetja po ceni 420 dolarjev za delnico, za kar naj bi imel zagotovljeno financiranje. Kasneje je dodal, da je investicijska podpora zagotovljena in da je edina prepreka le še glasovanje delničarjev na skupščini. Delnica podjetja je po tej objavi poletela, kasneje pa je postalo jasno, da prevzema ne bo, in delnica je začela izgubljati vrednost. Pet let pozneje je delnica vredna približno 190 dolarjev (vmes se je zgodila cepitev 1:3).

Zaradi čivka je moral Musk plačati 20 milijonov dolarjev, saj je Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ugotavljala kršitve, zato se je poravnal. Vztrajal je, da ni storil ničesar narobe in da se je poravnal,...

8 komentarjev

Koliko bo plačal Musk zaradi nepremišljenih čivkov

Slo-Tech - Pred petimi leti je Elon Musk objavil sedaj že znameniti čivk, da bo izpeljal odkup delnic Tesle in njen umik z borze. K temu je dodal, da je financiranje po 420 dolarjev na delnico zagotovljeno, ko je bil njen tečaj okrog 340 dolarjev. To je povzročilo rast vrednosti delnice, a se je kmalu izkazalo, da Musk v resnici nima resnega namena podjetja odkupiti, še manj pa ima urejeno financiranje. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ga je zato ovadila. Sedaj se pričenja še civilni postopek, saj je skupina investitorjev vložila kolektivno tožbo, v kateri zatrjujejo škodo, ki so jim jo povzročile Muskove neutemeljene izjave.

Delnica podjetja je namreč po pojasnilu, da odkupa ne bo, hitro izgubljala vrednost. Musk je ob objavi čivka vedel, da ne govori potrjenih dejstev, a jih je vseeno tako predstavil, trdijo. Kot izvršni direktor podjetja mora biti pri svojih izjavah še posebej preudaren, saj predstavljajo uradno stališče poslovodstva. Pravni strokovnjaki napovedujejo, da je izid...

31 komentarjev

Musk si premišljuje o nakupu Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk je tudi s prevzemno ponudbo za Twitter povzročil pravo dramo, saj se še vedno špekulira, ali bo podjetje dejansko kupil. Pogled na borzne tečajnice kaže, da so investitorji čedalje bolj skeptični, saj je delnica podjetja 25 odstotkov niže od tečaja ob najavi prevzema. K temu je največ prispeval prav Elon Musk, ki sedaj postavlja čudaške pogoje in javno razlaga, da se lahko prevzemna ponudba tudi popravi - navzdol.

Načrtovani prevzem je dvignil veliko prahu in sprožil mnogo opozoril, ker je Musk ob najavi prevzema jel razlagati svoje poglede na svobodo govora in prihodnjo politiko na Twitterju. Sedaj pa je dodal, da se 44 milijard dolarjev vredni prevzem ne more nadaljevati, dokler podjetje ne potrdi njegove ocene, koliko neavtentičnih računov (botov) je na omrežju. Twitter je ocenil, da je tovrstnih računov 5 odstotkov, Musk pa se s to oceno ne strinja. Musk trdi, da jih je vsaj 20 odstotkov, kar bi seveda vplivalo tudi na ceno podjetja.

Da prevzem ne bo tekel gladko,...

57 komentarjev

Musk kupil skoraj desetino Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk, ki ga poznamo med drugim kot ustanovitelja in direktorja podjetij SpaceX in Tesla, je kupil 9,2 odstotka Twitterja. V poročilu ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkril, da je 14. marca kupil 73.486.938 delnic Twitterja, ki so vredne okrog 2,9 milijarde dolarjev. S tem je Musk postal največji individualni delničarja podjetja. Sklad Vanguard ima v lasti 8,8 odstotka podjetja, Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey pa ima v lasti 2,3 odstotka.

Delnica Twitterja je danes po razkritju te informacije poskočila za dobro četrtino. Od nakupa do danes je Musk zaslužil že 1,1 milijarde dolarjev, če bi delnice sedaj prodal, so izračunali pri Bloombergu. To pa pomeni, da bi Musk lahko v prihodnosti pomembno vplival na politiko podjetja, saj za razliko od drugih tehnoloških velikanov v Twitterju ustanovitelji nimajo več glasovalnih pravic, kot znaša njihov delež lastništva (v Googlu imajo na primer ustanovitelji poseben razred delnic z več glasovalnimi pravicami).

...

15 komentarjev

Prvi tvit Jacka Dorseya v obliki NFT prodan za skoraj tri milijone USD

Jack Dorsey vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Jack Dorsey, soustanovitelj in izvršni direktor Twitterja, je svoj premierni čivk postavil na digitalno dražbo kot NFT oz. non-fungible token, trenutno popularen način za prenašanje lastništva umetnin na ethereumovemmu blockchainu. Tvit je sicer nastal 21. marca 2006, glasi pa se precej impresionistično: “just setting up my twttr”.

Dorsey je z dražbo začel 6. marca, najboljši ponudnik pa je na koncu bil Sina Estavi, izvršni direktor blockchain podjetja Bridge Oracle, ki je svojo ponudbo zadnji trenutek zvišal na 1630,5825601 ethrov, kar je pomenilo 2,915.835.47 ameriškega dolarja. Številki, s katerima si spletna skupnost zdaj razbija glave, kaj neki naj bi pomenili.

Estavi je po nakupu prejel digitalni certifikat tvita, ki je menda unikaten zato, ker je potrjen in podpisan s strani avtorja. Dorsey pa je denar pretvoril v nekaj manj kot 51 bitcoinov in jih namenil dobrodelni organizaciji Give Directly Africa.

67 komentarjev

Reddit povzročil 17-kratno rast delnice trgovca z igrami Gamestop

Slo-Tech - Gamestop je ameriška veriga trgovin z videoigrami, zabavno elektroniko in pripadajočimi dodatki. Ni ravno drobižek, saj letno ustvarijo dobrih šest milijard dolarjev prihodkov, a so še predlani ustvarili tudi pol milijarde dolarjev izgube. Nič ne de, delnica podjetja v zadnjih štirinajstih dneh zrasla za 1600 odstotkov. Baloni v zgodovini niso nič nenavadnega, Gamestop pa raste (tudi) zaradi dogajanja na Redditu. Tržna kapitalizacija se je napihnila že na 23 milijard dolarjev. Zgodba je res neverjetna.

Lanskega aprila so bile delnice Gamestopa vredne dobre tri dolarje. Podjetje je ravno najavilo odpuščanja in zapiranja nekaterih trgovin, izguba je rasla. Danes je vredna 330 dolarjev in še raste. V zadnjih mesecih sicer na ameriških borzah raste domala vse, saj se presežna likvidnost zliva na borze. A to ne pojasni tako astronomske rasti. Zgodba se je začela septembra, ko je Ryan Cohen, ustanovitelj spletne trgovine s hrano za domače živali Chewy, kupil 13-odstotni delež Gamestopa...

251 komentarjev

Elon Musk ga zopet lomi na Twitterju

BBC - V petek je cena delnic Tesle padla za več kot 10 odstotkov, kar je znižalo tržno kapitalizacijo podjetja za 14 milijard dolarjev (navidezno so delničarji izgubili toliko premoženja), kasneje pa se je malo pobrala, tako da je bila izguba sedemodstotna. Padec se je zgodil v 30 minutah, kar se običajno zgodi podjetjem, ki se zapletejo v kakšno hudo katastrofo ali škandal. Pri Tesli pa je bil razlog ustanovitelj Elon Musk, ki je na Twitterju zopet čivkal nerazumljive trditve. V vrsti bizarnih objav je zapisal tudi, da je po njegovem mnenju tečaj delnic Tesle previsok in da bo prodal skoraj vso svojo lastnino. Rezultat je bil padec vrednosti delnice, ki je tudi Musku izbrisal tri milijarde dolarjev premoženja.

Musk je znan po svojih nenavadnih izjavah, ki se prelivajo tudi na Twitter. Zaradi tega je prišel v preteklosti že navzkriž z zakonom. Objave na Twitterju so namreč javne objave, kjer visoki predstavniki podjetij, ki imajo tudi notranje informacije, ne smejo manipulirati s ceno....

30 komentarjev

Twitter ne sme razkriti obsega ameriškega prisluškovanja uporabnikom

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - Okrajno sodišče Severne Kalifornije je v sporu med Twitterjem in ameriškim pravosodnim ministrstvom odločilo, da družbeno omrežje ne sme razkrivati števila zahtev po nadzoru, ki jih prejme s strani ameriške vlade. Po mnenju sodišča bi to lahko ogrozilo državno varnost. Spor je trajal kar šest let in se raztezal čez mandate štirih ameriških generalnih državnih tožilcev.

Spor korenini v časih po razkritjih Edwarda Snowdna, ko so si družbena omrežja in druga velika tehnološka podjetja na različne načine prizadevala oprati svoje obraze glede sodelovanja z organi pregona in tajnimi službami. Twiter je tako tožbo vložil leta 2014, ko mu niso dovolili objaviti s tem povezanega letnega poročila v katerem je navajal številke zahtevkov za različne načine varnostnega spremljanja ter zahtevke FBI za dostop do uporabniških podatkov. Njegovi predstavniki so pred sodiščem zatrjevali, da gre za kršitev pravice do svobodnega govora ter da so tovrstni podatki po pomoti uvrščeni med zaupne.

No,...

23 komentarjev

Walmart toži Teslo zaradi požarov na solarnih panelih

Ars Technica - Walmart je vložil tožbo proti Tesli, v kateri Muskovo firmo krivi za sedmerico požarov na sončnih celicah, nameščenih na strehah njihovih trgovin, ki so povzročili za milijone dolarjev škode. Preiskave dogodkov naj bi namreč kazale na "skrajno malomarnost" pri inštalaciji in vzdrževanju panelov.

Ko je Tesla pred tremi leti za 2,6 milijarde ameriških dolarjev odkupila firmo Muskovih bratrancev za nameščanje sončnih celic SolarCity, da bi jo rešila bankrota, je stric Elon ravno pompozno najavil panele v obliki strešnikov, medtem ko se je zaključevala gradnja tovarne za njihovo izdelavo Gigafactory 2 v New Yorku. Dotlej je SolarCity pretežno inštaliral panele kitajske izdelave, med drugim...

43 komentarjev

Vlagatelji Tesli še vedno zaupajo

Slo-Tech - Tesla sicer posluje z izgubo in hitro porablja prosta denarna sredstva, kar je letos ceno njene delnice zbilo za tretjino, a novi vlagatelji še vedno zaupajo podjetju. Tesla je v zadnjem krogu financiranja zbrala 2,34 milijarde dolarjev, kar je več od načrtovanih dveh milijard. Približno tretjino predstavljajo nove delnice, preostanek pa so zbrali v obliki zamenljivih obveznic.

Tesla je dosegla tudi sorazmerno ugodne pogoje financiranja. Zamenljive obveznice so izdane z 2-odstotno obrestno mero in zapadejo maja 2024, medtem ko so prejšnjo tranšo izdali predlani po 2,375-odstotni obrestni meri. Slednja je zapadla letos marca in ker je bila vrednost podjetja pod...

46 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju z velikansko izgubo

The Verge - V prvem letošnjem četrtletju je Tesla zabeležila 702 milijona dolarjev čiste izgube, so sporočili iz podjetja. To je negativno presenečenje, potem ko so zadnje lansko četrtletje sklenili s 139 milijoni dolarjev dobička (in predzadnje tudi poslovali z dobičkom). V celotnem minulem letu je podjetje sicer ustvarilo 976 milijonov dolarjev izgube. Da bo Tesla leto začela z izgubo, je sicer Elon Musk najavil že konec februarja, a tako visoke izgube ni bilo pričakovati. To je četrto najslabše četrtletje v zgodovini podjetja.

Tesla ima še 2,2 milijarde dolarjev denarnih rezerv, kar je poldrugo milijardo manj kot konec leta 2018. Poleg izgube je razlog za znižanje še zapadlost...

38 komentarjev

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Teslina vozila čakajo na pot v Evropo

Bloomberg - Ko je Elon Musk lani na Twitterju objavil, da bo Tesla postala privatna, torej da jo bo odkupil in umaknil z borze, za kar naj bi bil že imel zagotovljena sredstva, se je kratko malo zlagal. Izvršni direktorji seveda ne smejo javno trositi neresnic, zlasti kadar te vplivajo na ceno delnic, zato se je nad Muska takoj zgrnila agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC). Poravnal se je s plačilom 40 milijonov dolarjev globe (pol Musk, pol Tesla) in odstopom z mesta predsednika upravnega odbora, Tesla pa je morala uvesti tudi nadzor nad uporabo Twitterja. In sedaj je Musk spet v težavah zaradi predolgih prstov na Twitterju.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je sodišču naznanila, da je...

24 komentarjev

Elon Musk bo Evropo v letu dni pokril s Superchargerji

Vir: Rektoz, Wikimedia

vir: Wikipedia
The Verge - Lastnik in donedavni šef Tesle je spet udaril na Twitterju. Tokrat, vsaj za nas Evropejce, v pozitivnem smislu. Napovedal je namreč da bo staro celino v naslednjem letu stoodstotno pokril z omrežjem hitrih električnih polnilnic, znanih pod imenom Supercharger. Gre za način polnjena, s katerim je Tesla želela lastnike svojih vozil pripraviti do daljših potovanj, s Superchargerjem namreč v tridesetih minutah polnjenja mogoče pridobiti 270 kilometrov dodatnega dosega.

Trenutno je s takimi...

62 komentarjev

Robyn Denholm na čelu Tesle

Robyn Denholm

vir: Reuters
Reuters - Nova predsednica uprave Tesle je postala 55 letna Robyn Denholm, njeno imenovanje pa je posledica izpolnitve zavez, ki jih je podjetju naložil ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (Securities and Exchange Commission oz. SEC), potem ko je družbo, njeno poslovanje, predvsem pa vlagatelje, s svojimi tviti poleti dodobra pretresel dosedanji predsednik in največji solastnik Elon Musk. Denholomova je sicer v upravi Tesle sedela že štiri leta, vodila je oddelek za notranjo revizijo in je bila s petimi milijoni letno tudi najbolje plačana direktorica v družbi. Pred tem je delala v...

8 komentarjev

Netflix išče še dve milijardi

Slo-Tech - Netflix potrebuje še dve milijardi dolarjev, zato bo izdal nove nezavarovane komercialne zapise. Po najavi so delnice podjetja izgubile tri odstotke. Podjetje je imelo konec septembra 8,3 milijarde dolarjev dolgoročnih dolgov, kar je 71 odstotkov več kot pred letom dni. Bonitetna agencija Moody's je v ponedeljek Netflixovo oceno znižala na Ba3, s čimer se označujejo špekulativne naložbe (non-investment grade speculative).

Netflix ima hudega konkurenta v Amazon Primu, zato potrebuje veliko denarja za produkcijo lastnih vsebin. Zadnji poslovni rezultati sicer kažejo, da podjetje širi svojo uporabniško bazo, a ima negativen denarni tok. V zadnjem četrtletju je znašal -859 milijonov dolarjev, leto pred tem pa v enakem obdobju -465 milijonov dolarjev. V celotnem...

41 komentarjev

Musk zaradi afere s tvitom oglobljen z 20 milijoni dolarjev, odstopa kot prvi mož upravnega odbora

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je poravnal z ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC), ki je avgusta začela preiskavo zaradi sporne objave na Twitterju. Musk, ki je tedaj brez utemeljitve trdil, da bodo Teslo odkupili in da je financiranje po ceni 420 dolarjev na delnico že zagotovljeno, je s tem najprej poskrbel za rast cene delnice Tesle, kar je imelo finančne posledice za prodajalce na kratko, kasneje pa je delnica izgubila še več vrednosti, ko se je razvedela neoprijemljivost Muskovih trditev. Elon Musk bo plačal 20 milijonov dolarjev globe, a bo lahko ostal na čelu podjetja. Poravnava je bila pričakovana, saj je SEC Muska sodno preganjal, ko ta ni pristal na...

51 komentarjev

SEC ovadil Elona Muska zaradi goljufije

vir: Wikipedia
The Verge - Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev SEC (The Securities and Exchange Commission) je vložila kazensko ovadbo zoper izvršnega direktorja (in solastnika) Tesle Elona Muska. Glavni razlog je njegov tvit, objavljen 7. avgusta, v katerem je napovedal umik podjetja z borze in pri tem zatrdil, da ima za to potezo že zagotovljena sredstva. No, Musk je čez nekaj dni svojo potezo preklical in pozneje pojasnjeval, da se je za sredstva pogajal z Državnim investicijskim skladom Savdske Arabije. Zadnje dni avgusta pa je idejo o umiku z borze postopoma opustil.

Iz tožbe SEC je še razvidno, da želijo Musku za nekaj časa prepovedati opravljanje vodstvenih funkcij...

117 komentarjev

Savdijci vlagajo v Teslo .... in v konkurenco

Lucid Air

vir: Wikipedia
Bloomberg - Saudova Arabija bo v razvoj Tesli potencialno konkurenčnega električnega vozila podjetja Lucid Motors, vložila milijardo ameriških dolarjev. To bo Lucidu omogočilo dokončanje svojega prvega avtomobila Lucid Air, kot tudi dokončanje proizvodne linije v ameriški Arizoni. Air naj bi sicer premierno na ceste zapeljal že leta 2020. Po, v resnici ne preveč prepričljivih napovedih, naj bi bil povsem konkurenčen Teslinemu Modelu S, zlasti glede dosega z enim samim polnjenjem, saj naj bi ta znašal do 400 milj, kar je nekaj več od Modela S. Pri tem pa bo Air imel nekoliko prostornejšo potniško kabino in zadnje sedeže, ki jih bo moč nagibati do 55 stopinj. Cena osnovnega modela naj bi znašala okoli 60.000 dolarjev, z dodatki in opcijami pa vse do 100.000.

So pa Savdijci...

7 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev

Medicinske lastnosti marihuane ne blažijo težav v biznisu

Slo-Tech - Kot, da se ni vsega že zdavnaj nakopičilo za dovolj visoko grmado, je šef Tesle in SpaceX Elon Musk pred dnevi v nočnem webcastu na pobudo voditelja potegnil globok dim marihuane. Ker je vse skupaj potekalo v Kaliforniji, kjer je rekreativna uporaba opojne zeli dovoljena, s tem ni prekršil nobenega zakona. Toda ker vlagatelji na stvari vedno ne gledajo skozi strogo zakonska očala, je delnica naslednji dan v enem samem dnevu trgovanja izgubila skoraj deset odstotkov, a se je pozneje malenkost odbila nazaj. Kljub temu gre za največji dnevni padec vse od leta 2016.

Za nameček so se oglasili tudi iz ameriškega vojnega letalstva in napovedali preiskavo. Muskov SpaceX namreč za njih pošilja...

41 komentarjev

Musk: Tesla bo ostala na trgu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk je ugotovil, da ne more prevzeti podjetja in ga umakniti z borze, ob tem pa celo večino delnic pustiti v rokah individualnih vlagateljev. V najnovejšem obvestilu za javnost je zapisal, da bo podjetje ostalo na trgu in borzi, kar predstavlja diametralno nasprotno stališče kot pred tremi tedni. S tem pa ni konec težav, ki jih je povzročil prvi tvit o prevzemu, temveč jih v resnici še poglablja, saj dokazuje, da financiranja za prevzem ni imel zagotovljenega, kar je trdil.

V sporočilu za javnost je Musk dejal še, da bi ob morebitnem prevzemu obstoječi delničarji obdržali dober položaj. Pravi, da se je pogovarjal z velikimi bankami, investicijskimi...

20 komentarjev

"Šorterji" bi s Teslo lahko zadnje dni vendarle dobro zaslužili

vir: Wikipedia
Slo-Tech - T. i. zapiralci kratkih pozicij oz. šorterji, torej vlagatelji, katerih interes je kratkoročen padec vrednostnega papirja, so lahko od trenutka, ko je Elon Musk tvitnil zdaj že razvpito idejo o umiku delnic podjetja z borze, zaslužili 1,2 milijarde dolarjev, trdijo analitiki podjetja S3 Partners. Ob tem je treba dodati, da je delnica Tesle najbolj popularna za tovrstno špekuliranje na ameriškem trgu vrednostnih papirjev.

...

37 komentarjev

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je zaradi devetih besed ali 61 znakov, ki jih je tvitnil pred tednom dni, znašel v pravnih škripcih. Zapisal je, da razmišlja o odkupu Tesle po 420 dolarjev za delnico in da je financiranje zagotovljeno. Pričakovano je to delnico izstrelilo kvišku za več kot 10 odstotkov, a se je kasneje izkazalo, da se je Musk vsaj malo prenaglil. In izvršni direktorji družb, ki kotirajo na borzi, se ne smejo prenagliti, zato ga je SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) že začela preiskovati. Tesla je že dobila uradne zahtevke po izročitvi dokumentacije, hkrati pa se obetajo tožbe nekaterih borznih posrednikov, ki so trgovali (oziroma zapirali kratke...

35 komentarjev

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Slo-Tech - Ko je Elon Musk minuli teden napovedal, da želi izvesti odkup Tesle in njen umik z borze, je završalo. Musk ima v lasti okrog 20 odstotkov podjetja, njena tržna kapitalizacija pa znaša okrog 70 milijard dolarjev. Kje bi Musk dobil toliko denarja, da bi izvedel največji odkup v zgodovini? Zakaj bi to sploh želel in kaj imajo pri vsem tem Savdijci, ki so kupili 5 odstotkov podjetja za 2 milijardi dolarjev?

Elon Musk je danes razkril več podrobnosti. Za delnico podjetja naj bi ponudil 420 dolarjev, kar predstavlja 20-odstotno premijo glede na trenutno ceno pri 350 dolarjih. Musk delničarjev ne bi iztisnil, temveč bi delnice po 420 dolarjev odkupoval le od tistih, ki bi to želeli. Najpomembnejša pa je izjava, da ima...

11 komentarjev

Elon Musk bi Teslo umaknil z borze

vir: Wikipedia
CNBC - Izvršni direktor in solastnik Tesle, Elon Musk je danes šokiral vlagatelje, ko je tvitnil, da namerava izpeljati odkup delnic podjetja, pri čemer bi bil za delnico pripravljen plačati 420 ameriških dolarjev. Kot razlog je navedel, da si želi vzpostaviti kar najboljše razmere za uspešno prihodnost družbe. Obenem je še zatrdil, da ima sredstva za odkup že zagotovljena. Skratka, če bi Musk želel izpeljati svoj načrt, bi za to potreboval približno 50 milijard dolarjev kapitala. Novinarji CNBC so že stopili v stik z večjimi bankami na Wall Streetu, kjer pa o tem niso vedeli ničesar.

Poteza bi podjetju v resnici prinesla določeno mero ustvarjalnega miru, saj ne...

91 komentarjev

Microsoft kupil LinkedIn

Slo-Tech - Čisto sveža in presenetljiva novica prihaja iz Redmonda, kjer so danes sporočili, da bo Microsoft kupil LinkedIn. Programski gigant bo za družabno omrežje, ki se uporablja v poslovne namene, odštel 26,2 milijarde dolarjev. To pomeni, da bodo za delnico odšteli 196 dolarjev, kar predstavlja 50-odstotno premijo glede na ceno v petek, ko se o prevzemu še ni vedelo nič. Microsoft bo podjetje kupil z denarjem, torej ne bo šlo za nobeno zamenjavo delnic ali kaj podobnega. LinkedIn bo obdržal svojo blagovno znamko in bo tudi znotraj Microsofta živel kot precej samostojna enota znotraj oddelka Productivity and Business Processes. Jeff Weiner, ki je trenutno izvršni direktor LinkedIna, bo ostal vodja. Dogovor sta potrdila oba...

58 komentarjev

Facebook investitorje pozitivno presenetil

Facebook - Facebook je v prvem letošnjem četrtletju posloval odlično, je na novinarski konferenci povedal izvršni direktor Mark Zuckerberg. Prihodki so se v primerjavi z lanskim letom dvignili za polovico na 5,4 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa je podjetje potrojilo, saj je znašal 1,5 milijarde dolarjev. To je kvišku izstrelilo tudi delnico Facebooka, ki je takoj po objavi pridobila deset odstotkov vrednosti in je danes med trgovanjem dosegla vrednost 120 dolarjev, kar je najvišja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je Facebook leta 2012 v javni ponudbi delnici prodajal po 38 dolarjev, v naslednjih mesecih je njihova vrednost padla vse do 18 dolarjev, danes pa je trikrat višja kot ob začetku kotacije. Po slabših rezultatih Appla,...

16 komentarjev

Ballmer gre v pokoj

Microsoft - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer, ki je krmilo podjetja od ustanovitelja Billa Gatesa prevzel leta 2000, je danes najavil, da se bo v prihodnjih 12 mesecih upokojil. To je prej, kot smo pričakovali, ob tem pa Ballmer ni imenoval svojega naslednika niti ni namignil, koga bi si na tem položaju želel.

V uradni izjavi za javnost so zapisali, da je bila odločitev izključno Ballmerjeva, čeprav ni skrivnost, da so mu investitorji večkrat očitali, da podjetja ne vodi najbolje (še Ballmerjevo pismo zaposlenim). To se je izkazalo tudi danes, saj je delnica podjetja takoj po objavi bližajočega se odstopa poskočila za skoraj 10 odstotkov. Ballmer je dejal, da nikoli ni najbolj pravi čas za odstop, a da je to eden izmed boljših...

67 komentarjev