» »

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Slo-Tech - Ko je Elon Musk minuli teden napovedal, da želi izvesti odkup Tesle in njen umik z borze, je završalo. Musk ima v lasti okrog 20 odstotkov podjetja, njena tržna kapitalizacija pa znaša okrog 70 milijard dolarjev. Kje bi Musk dobil toliko denarja, da bi izvedel največji odkup v zgodovini? Zakaj bi to sploh želel in kaj imajo pri vsem tem Savdijci, ki so kupili 5 odstotkov podjetja za 2 milijardi dolarjev?

Elon Musk je danes razkril več podrobnosti. Za delnico podjetja naj bi ponudil 420 dolarjev, kar predstavlja 20-odstotno premijo glede na trenutno ceno pri 350 dolarjih. Musk delničarjev ne bi iztisnil, temveč bi delnice po 420 dolarjev odkupoval le od tistih, ki bi to želeli. Najpomembnejša pa je izjava, da ima zaprto finančno konstrukcijo. Gre za državni investicijski sklad Savdske Arabije, ki se je v preteklosti že zanimal za vstop v Teslo. Konec julija je sklad odkupil 5 odstotkov podjetja na borzah, pripravljen pa je financirati tudi nadaljnji odkup Tesle. Ta ne bo stal 70 milijard dolarjev, čeprav bi Savdijci zmogli tudi to, temveč približno trikrat manj. Musk namreč po pogovorih z največjimi delničarji ocenjuje, da bosta dve tretjini delničarjev ostali v lastništvu Tesle, ki ne bo več kotirala na borzi. Tu se skriva prvi zajec - Musk upa, da večina ne bo za odkup.

Obstaja pa še en pomemben faktor, ki ga Musk javno ne razgalja. Tesla je zadolžena in marca prihodnje leto zapade 920 milijonov dolarjev posojila. Če bo 1. marca 2019 borzna cena nad 360 dolarjev, se bo posojilo poplačalo v delnicah, sicer pa v denarju. To je za Teslo, ki ima težave z denarnim tokom, ogromna razlika in predstavlja motivacijo, zakaj bo Musk naredil vse, da cena delnica ostane nad 360 dolarji. Trenutno je 350 dolarjev, govorice o prevzemu po 420 dolarjev pa jo tiščijo kvišku.

11 komentarjev

no comment ::

Resitelj planeta v postelji z "big oil".

Cakamo na tvit "Am thinking about Tesla D. New diesel engine secured!"...

kow ::

"Big oil" je (upraviceno) prestrasen in poskusa kapital preseliti v tehnoloske panoge.

mtosev ::

saudi očitno razmišlja o svetu po koncu naftne ere. pametno
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

blackbfm ::

kakšen konec naftne ere:)) mogoče povprečen klio enkrat ne bo več imel ICE pogona, povsod drugje pa nafta ostaja

VaeVictis ::

A ko bo Tesla bankrotirala čez nekaj let, koliko mislite, da bo komentarjev: "Saudijci so ubili električni avto oz. naftni lobij Saudijcev je ubil eleketrični avto?

mtosev ::

je kdo danes vido na euronewsu? solar powered car. 16.000eur + 4.000eur za battery
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Magic1 ::

Savdijci že nekaj desetletij mečejo denar naokoli v vse možne stvari, denarja je dovolj, samo upajo, da se bo nekaj prijelo, kjer bodo imeli delež.
Še vedno ne vem kako bodo regulatorji gledali na Muskovo izkrivljanje pravil. Ne moreš rečt, da je nekdo pripravljen prevzeti podjetje, na koncu pa se izkaže, da je le ta malo prej kupil 5% , mogoče bo pa kupil še 5% (ali pa prodal prvih 5% za 30% bonusa).
Magic

WhiteAngel ::

P*zda, Musk je mojster manipulacij. Pijavkam z Wallstreeta je nazorno pokazal "put your money where your mouth is". Če nočejo Muskovega vodenja Tesle, naj izstopijo s te ladje, sicer pa naj bodijo tiho, ker lahko dobi druge vlagatelje. Tole je epic. No, verjetno se bo vse skupaj končalo v plamenih in solzah. Vmes pa definitivno popcorn time!

Heisenberg ::

Nekako menim, da Musk, tako kot Trump, igra 4D šah in ima vizijo kako in kaj speljati stvar. Seveda se bodo sedaj šli vsi z vilami na ulice in klicali po krvi, na koncu pa ne bodo priznali da je naredil nekaj odličnega ne samo za podjetje ampak za celoten svet v smislu napredka tehnologije.

nejcek74 ::

Ne vidim potrebe po dramatiziranju, ker je Musk pac samo eden od stevilnih kapitalistov/manadžerjev. Poleg njega je trgu še cel kup ostalih. Če propade, so what, bo pa naredil nekdo drug boljši produkt. Če uspe, so what, odžrl bo kos pogače nekomu drugemu. Tam, tam, za 99.9999% prebivalstva čisto nepomebno ali je to Tesla, BMW; Ford ali pa Geely. Ali pa nekdo četrti. Ko bo trg zrl, se bo nan njemu trlo podobnih produktov, kot se sedaj na trgu ICE-jev.

Zheegec ::

Tole se skoraj sigurno ne bo zgodilo. Že več novinarjev je poročalo, da Saudijcev ne zanima tako velikega procenta njihovega sklada tvegati v samo enem podjetju.

Elon samo hoče, da vrednost delnice ne pade, zato je že "vnaprej" oznanil "odkupno ceno" $420 v upanju, da bo delnica šla na $420.

Musk namreč po pogovorih z največjimi delničarji ocenjuje, da bosta dve tretjini delničarjev ostali v lastništvu Tesle, ki ne bo več kotirala na borzi.


Tega US zakonodaja ne dovoljuje. Tesla bi morala še vedno ostati javno podjetje v tem primeru. Kar je ravno nasprotno od tega, kar naj bi si Musk želel.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tesla pozitivno presenetila analitike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7519639 (15429) bobby
»

Tesla v minulem četrtletju z velikansko izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
3816407 (9648) hojnikb
»

Elon Musk bi Teslo umaknil z borze (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
9129486 (19416) Magic1
»

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3513675 (10308) Magic1

Več podobnih tem