»

Zacvetel izvoz čipov v Rusijo prek Kitajske in Hongkonga

Slo-Tech - Čeprav veljajo stroge omejitve izvoza elektronskih izdelkov v Rusijo, s katerimi so želeli državi preprečiti dostop do modernih čipov in s tem procesorjev, grafičnih kartic, pomnilnika in podobno, v praksi uvoz še vedno poteka. Nikkei Asia ugotavlja, da se je ruski uvoz ameriških čipov prek Hongkonga in Kitajske v zadnjem letu podeseteril.

ZDA so izvoz čipov blokirale takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja lani. Z omejitvijo dostopa do polprevodnikov so želeli hitro zlomiti rusko tehnološko podporo za vojno, a se je ta izkazala za trdoživejšo. Odtlej pa do konca leta 2022 je uvoz ameriških čipov v Rusijo dosegel 740 milijonov dolarjev, od česar je 75 odstotkov steklo prek Kitajske in Hongkonga. Večinoma gre za majhna podjetja, ki imajo kvečjemu kakšnega zaposlenega.V letu 2021, torej pred sankcijami, je izvoz ameriških čipov iz Hongkonga v Rusijo znašal 51 milijonov dolarjev. Predlani so zabeležili 230 transkacij, lani že 2358 (večjih od 100.000 dolarjev).

Eno večjih podjetij...

19 komentarjev

Kanada prepovedala Huawei in ZTE v omrežjih 5G

Slo-Tech - Trgovinske vojne in politično-vohunske igre s Kitajsko so od ruskega napada na Ukrajino izginile iz novic, a to ne pomeni, da napetosti ni več. Kanada je naslednja izmed držav, ki so omejile dostop kitajskim podjetjem pri postavljanju mobilnega omrežja nove generacije 5G. Ocenili so, da bi bila lahko ZTE in Huawei tarči zunanjih pritiskov tujih vlad, ki bi jih silili v delovanje zoper kanadske interese in zakonodajo. Zato ju pri gradnji omrežja 5G ne bo, že obstoječo opremo pa bo treba zamenjati. Že sedaj Kanada omenjenima podjetjema ne dovoljuje dobave opreme za 3G in nova omrežja 4G ali LTE.

Od 1. septembra letos operaterji ne bodo smeli več nabavljati nove omrežne opreme za 4G in 5G proizvajalcev ZTE in Huawei. Vso opremo za 5G omenjenih proizvajalcev, tudi že nameščeno, bo treba zamenjati do 28. junija 2024, medtem ko bo do konca leta 2027 treba zamenjati tudi vso opremo za 4G. V prehodnem obdobju bodo morali operaterji sodelovati v ustreznih programih za zagotavljanje...

13 komentarjev

ZDA dodatno privijajo Huawei

Reuters - Kot piše Reuters, se ZDA pripravljajo na zaostritev ukrepov zoper Huawei, od katerega trenutno javni sektor ne sme kupovati opreme in kateremu ameriška podjetja ne smejo prodajati svojih izdelkov brez posebnega dovoljenja. Sedaj pa želijo ta režim razširiti še na tuja podjetja, saj je Huawei uspešno oblikoval dobavne verige brez ameriških podjetij.

V pripravi je sprememba Foreign Direct Product Rule, po kateri bodo morala tudi vsa tuja podjetja, ki uporabljajo ameriško opremo za proizvodnjo čipov, pridobiti ameriško dovoljenje pred poslovanjem s Huaweijem. Američanom gre posebej v nos tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki proizvaja čipe tudi za Huaweijev HiSilicon. Večina proizvajalcev čipov uporablja opremo, ki jo proizvajajo ameriška podjetja, kot so KLA, Lam Research ali Applied Materials. Ukrep še ni uradno naznanjen, tako da še ni jasno, ali ga bo ameriški predsednik naposled res potrdil.

Problem, ki ga tovrstni ukrepi prinašajo, je povezanost svetovnega gospodarstva....

37 komentarjev

Velika Britanija se odreka Huaweiju, finančna direktorica aretirana v Kanadi

The Wall Street Journal - V Kanadi so pridržali finančno direktorico kitajskega velikana Huawei, ki ji sedaj grozi izročitev ZDA. Kitajska je že zahtevala, da Meng Wanzhou, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja, nemudoma izpustijo. Pridržali so jo že minuli teden, a na njeno željo informacije niso javno objavili. Kanada je šele včeraj pozno zvečer potrdila aretacijo.

Mengova je ena izmed podpredsednic podjetja in najvplivnejših oseb v Huaweiju. Natančen razlog za aretacijo ni znan, je pa znano, da ZDA preiskujejo Huawei zaradi suma kršitve sankcij proti Iranu. ZDA tudi zahtevajo njeno izročitev, o čemer bodo kanadska sodišča še odločala. Jutri bo potekalo zaslišanje, na katerem bo sodnik odločil, ali jo bo proti plačilu varščine spustil na prostost. Zaradi sodne odredbe...

23 komentarjev

Trump podpisal omiljene sankcije zoper ZTE in Huawei

vir: CNET
CNET - Sankcije bo urejal zakon, imenovan Defense Authorization Act, ki ga je podpisal predsednik Trump in bo v veljavi naslednji dve leti. Vladne agencije v ZDA tako ne bodo smele uporabljati določenih komponent in storitev nekaterih kitajskih podjetij, med katerimi sta tudi Huawei in ZTE.

Na črni listi se je tako znašlo vse kar lahko predstavlja ključno ali kritično komponento v kaki napravi, kot tudi tehnologije za preusmerjanje ali pregledovanje uporabniških podatkov. Zakon bo veljal za vladne uslužbence in za pogodbene sodelavce vladnih agencij, kakor tudi za podjetja, ki bi želela sodelovati z njimi. kar pomeni, da bo moralo kar nekaj podjetij in posameznikov zamenjati kak del tehnološke opreme, ki jo že uporabljajo. V...

12 komentarjev

Severni Korejci dobivajo pametne telefone

Slo-Tech - Severna Koreja je resda najbolj zaprta in nadzorovana država na svetu, a njeni prebivalci vseeno ne živijo v srednjem veku. Pogosto pozabljamo, da mineva že 10 let, odkar so Severnokorejci dobili prve pametne telefone. Danes ima pametni telefon več kot tri milijone prebivalcev te 25-milijonske države. Seveda nimajo dostopa do interneta, lahko pa uporabljajo državni intranet.

Decembra 2008 so v Severni Koreji zagnali omrežje 3G, do katerega danes dostopa 3,5 milijona ljudi, če verjamemo statistiki uradnega medija Sogwang. Po ocenah nekaterih zunanjih strokovnjakov bi lahko bi bilo v Severni Koreji več kot pet milijona mobilnih naročnin, pri čemer točna številka niti ni pomembna. Dejstvo je, da tehnologija počasi prodira...

5 komentarjev

ZTE po preobratu spet pred propadom

Slo-Tech - Saga o ZTE se spreminja v telenovelo in je dosegla nov preobrat, saj je ameriški senat zavrnil dogovor, ki ga je sprejel Trump in ki bi podjetje rešil. Ameriški Senat je prepričljivo s 85 glasovi za in 10 proti potrdil ponovno uvedbo sankcij zoper kitajsko podjetje ZTE - sankcije so zapakirali v zakon National Defense Authorization Act - ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo izdelkov in komponent ZTE-ju. Ta je življenjsko odvisen od njih in bo v primeru prepovedi bržkone zaprl vrata.

Spomnimo, da je pred mesecem dni ZTE doletela tako huda sankcija, ker so v ZDA ocenili, da podjetje krši ameriške gospodarske sankcije zoper Iran in Severno Korejo. ZTE naj bi svoje izdelke, ki vsebujejo tudi ameriške komponente,...

43 komentarjev

ZTE se vrača med žive

Slo-Tech - Kitajski proizvajalec pametnih telefonov ZTE je v enem mesecu prehodil pot od uspešnega podjetja do živega mrtveca in nazaj. Pred mesecem dni so v ZDA svojim podjetjem prepovedali prodajo komponent ZTE-ju, ker je ZTE kršil embargo in Iranu ter Severni Koreji prodajal svoje izdelke. Lani je bil ZTE za to oglobljen, a ker so ameriške obveščevalne službe ZTE obtožile tudi vohunjenja, kar bi bil drugi prekršek, se je pogojna kazen prepovedi uvoza ameriških komponent zanje udejanjila. ZTE, ki je življenjsko odvisen od ameriških komponent, ki jih vgrajuje v svoje izdelke, je kmalu sporočil, da bo v tem primeru očitno nehal poslovati. Le nekaj dni pozneje pa se je oglasil ameriški predsednik Trump in dejal, da s kitajskimi...

16 komentarjev

ZTE reševal sam Trump

Slo-Tech - Ko je kitajskega proizvajalca mobilnih telefonov ZTE doletel sedemletni ukrep prepovedi uporabe ameriških komponent v svojih izdelkih, je imelo to tako hude posledice, da je ZTE napovedal domala ukinitev proizvodnje. Tako drastično kazen si je ZTE prislužil, ker je kljub ameriškim sankcijam zoper Iran in Severno Korejo omenjenima državama prodajal izdelke, ki so vključevali ameriške komponente in o tem lagal. Prvotno pogojna kazen se je kasneje udejanjila, ko je bil ZTE tarča tudi očitek o vohunjenju in predajanju informacij o ameriških uporabnikih kitajski vladi. Sedaj pa se je v nenavadnem zasuku dogodkov za rešitev podjetja zavzel kar ameriški predsednik Donald Trump.

Potem ko je ZTE minuli teden napovedal...

73 komentarjev

ZTE zaradi ameriških sankcij v hudih škripcih

vir: Reuters
Reuters - Drugi največji kitajski proizvajalec telefonov ZTE je sporočil, da ustavlja mednarodno poslovanje. Podjetje je močno prizadela odločitev Trumpove administracije, ki je prejšnji mesec vsem ameriškim podjetjem prepovedala poslovanje z ZTE-jem za dobo sedmih let. To pomeni, da ZTE ne more več legalno kupovati nobenih komponent ali intelektualne lastnine, ki jih potrebuje za proizvodnjo pametnih telefonov.

ZTE se je lani znašel v škripcih, ko se je izkazalo, da so dobavljali tudi ameriške izdelke Iranu, proti kateremu veljajo ameriške gospodarske sankcije. Petletna preiskava je pokazala, da je ZTE kupoval ameriške komponente in jih vgrajeval v svoje izdelke, ki jih je potem prodajal Iranu in Severni Koreji. ZTE se je tedaj poravnal s plačilom 900 milijonov...

32 komentarjev

ZDA in Kitajska se zapletata v internetno vojno

Reuters - Odnosi med ZDA in Kitajsko se na tehnološkem področju zaostrujejo, saj oboji drugi državi očitajo industrijsko vohunjenje, prisluškovanje, hekerske vdore in internetni terorizem. ZDA grozijo s spremenjeno vizumsko politiko in ekonomskimi prijemi, Kitajska pa uvaja preverjanje vse opreme.

ZDA razmišljajo o zaostritvi vizumske politike in zavračanju zahtevkov iz izdajo vizumov za kitajske državljane, ki se želijo udeležiti hekerski konferenc in tekmovanj DefCon in Black Hat, ki vsako leto avgusta potekata v Las Vegasu. Jeff Moss, ustanovitelj konferenc, pravi, da je lahko odločitev zgolj simbolične narave, saj se predavanja na konferencah snemajo in so dostopna vsakomur. Ker na DefConu...

44 komentarjev

MWC: Poceni pametni telefoni s Firefox OS

Slo-Tech - Prve telefone z operacijskim sistemom Firefox OS smo že videli. Lani v začetku leta jih je Mozilla najavila in sredi leta smo res ugledali predstavnika iz ZTE in LG-ja. Letos se bo to področje še razvijalo.

Na Mobile World Congressu v Barceloni je Mozilla napovedala, da nas letos čaka še vrsta novih naprav s Firefox OS. Obljubili so pametni telefon za 25 dolarjev, ki bo omogočil nadgradnjo z običajnih telefonov tudi uporabnikom, ki si do sedaj tega niso mogli privoščiti. Najcenejši pametni telefon s Firefox OS je namreč stal 80 dolarjev. Novinec bo lahko tako zelo poceni, ker bo zgrajen na novem dizajnu za SoC (system-on-a-chip), ki ga pripravlja kitajski partner Spreadtrum, specialist za izdelavo referenčnih dizajnov. Sestavljali ga bodo ARM Cortex A5 s taktom 1...

6 komentarjev

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre...

8 komentarjev

Microsoft sklenil patentni dogovor z ZTE

Bloomberg - Ta teden je Microsoftov pravni oddelek nadpovprečno dejaven, saj so sklenili že drugi veliki patentni sporazum. Najprej so ga sklenili s tajvansko-kitajskim proizvajalcem strojne opreme Foxconn, kar je bilo svojevrstno presenečenje, ker Foxconn ne razvija lastne strojne opreme, ampak je pogodbeni proizvajalec po načrtih drugih podjetij in kot tak neodgovoren za kršitve, sedaj pa se je Microsoft usedel za mizo še s ZTE-jem. To je precej razumljivejša poteza, saj ZTE telefone izdeluje.

ZTE je začel svojo pot kitajsko državno podjetje oziroma telekom, danes pa gre za četrtega največjega...

6 komentarjev

LG namesto Nokie pri MeeGoju?

LG GW990

vir: engadget
engadget - Z Nokiinim prehodom na Windows Phone 7 bo bridko smrt storil Symbian, kratko pa bo morda potegnil še MeeGo. Intel se sicer proti temu bori z najemanjem Nokiinih inženirjev, morda pa bo dobil tudi novega zaveznika iz nabora proizvajalcev mobilnih telefonov. To bi znal biti LG, ki je lani že razkazoval mobilnik GW990 s takrat nepredstavljivim (in še vedno velikim, a nekoliko manj nepredstavljivim) 4,8-palčnim zaslonom, v katerem se je skrivala Intelova platforma Moorestown. Po navdušujočih prvih predstavitvah so se pri LG-ju žal odločili, da mobilnika z nameščenim MeeGojem ne bodo izdelali.

LG se bo zdaj pridružil skupini razvijalcev, kot sta ZTE in China Mobile, ki pripravljajo različico MeeGoja za mobilne telefone. LG...

0 komentarjev