» »

BlackBerry odpušča

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre BlackBerryju slabo. Lani so imeli za 40 odstotkov nižje prihodke kot leto pred tem (torej vsega 11 milijard dolarjev), čista izguba pa je dosegla 650 milijonov dolarjev. Letos so v prvem kvartalu nadaljevali slabo poslovanje in zabeležili 84-milijonsko luknjo. V drugem fiskalnem četrtletju leta 2014, ki se je izteklo 1. septembra letos, pa bo čista izguba znašala med 950 in 1000 milijoni dolarjev. Razlog je sicer izreden, in sicer gre za davčno obveznost v višini 930-960 milijonov dolarjev, ki izvira iz zalog BlackBerryjev Z10. Prihodki naj bi se v teh treh mesecih posušili na 1,6 milijarde dolarjev, medtem ko so analitiki pričakovali dobre tri milijarde.

Vse to nas ne more navdajati z optimizmom. BlackBerry se na vse pretege trudi obrniti tok, a mu ne uspeva najbolje. Letos so izdali ključni izdelek, to je operacijski sistem BlackBerry 10, od katerega so - zdaj že lahko to rečemo - pričakovali preveč. Nizkocenovni telefoni (Q5) na eni strani ter dobri, dragi pametni telefoni na drugi strani (Z30) niso pomagali. Sedaj poizkušajo še z odprtjem storitve BBM za ostale platforme.

Tu in tam pa najdemo kakšno svetlo točko in to je trenutno BlackBerry Enterprise Server 10, ki ima že 25.000 uporabnikov. Toda to ni dovolj in če ne bo drugih prebojev, BlackBerry resno premleva tudi radikalnejše poteze. Med njimi je tudi prodaja podjetja, o kateri razmišlja interni odbor. Neuradno naj bi se za podjetje zanimali Lenovo, Huawei in ZTE.

8 komentarjev

opeter ::

Torej bodo kmalu ali šli v stečaj ali pa jih bo kdo kupil? Žalostno.
Ampak tako pač delujejo zadeve v tem Svetu ... če ni dokapitalizacije, lahko dejanksko spustiš roleto.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

smash ::

en komentar v enem dnevu, to pove vse

dronyx ::

smash je izjavil:

en komentar v enem dnevu, to pove vse

BlackBerry is a goner. Pri tej novici bi morali onemogočiti komentarje, saj gre za neke vrste osmrtnico. :D

kalko ::

Škoda sicer, za moje pojme še vedno najboljši business telefoni.

smash ::

kalko je izjavil:

Škoda sicer, za moje pojme še vedno najboljši business telefoni.


zakaj?

kalko ::

- odlična fizična qwerty tipkovnica (pa ne zdaj naštevati tistih par Androidov s fizično tipkovnico, ker se noben ne kvalificira za business phone)
- odstranljiva/zamenljiva baterija
- kvaliteta ohišja, izdelave
- varnost
- v ospredju so business funkcije (telefoniranje, sms, bbm, mail) in te delujejo odlično
- ni posiljevanja z Gmail ali MS accountom, FB-jem in ostalim social media crapom
- UI se ne trudi biti übercool in bling-bling, temveč stremi k uporabnosti

Dolga leta sem bil na Nokiah serije E (E61, E72, E5). Ko je šlo to k vragu, sem šel na BB. Močno upam, da mi bo trenutni telefon (BB 9900) služil še zelo dolgo, kajti kot je videti, pravih business telefonov, kot so bile qwerty Nokie serije E in BB-ji, ne bo več.

Markoff ::

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011.

Če tole prevedemo v slovenske razmere: uprava bi zaradi odpuščanja fasala kazenski pregon, demonstracije s strani raznih salmoneličev in ajdovih štukljev. Če bi izčrpala firmo in prepustila vse zaposlence, pa bi dobila naziv managerji leta pri GZS in častno članstvo v kakšnem forumu 21 ali 571.
Samo res - večina Slovencev doživi feršlok ob taki novici, čeprav je ukrep logičen. Vprašanje (ne)krivde odpuščenih za situacijo je popolnoma nepomembno, pomembno je samo, ali bo firma rešena. Brez odpuščanj ne, z odpuščanji pa ne nujno. Ampak verjetnost, ki je večja od 0, je še vedno boljša od 0.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

metalc ::

Kaj to pomeni za QNX?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BlackBerry potrdil androidni telefon še letos

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
117255 (5317) Stari maček
»

Nov BlackBerryjev SecuTablet cilja na varnost

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
64870 (3307) Looooooka
»

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
75577 (5008) boolsheat
»

BlackBerry 10 prihaja 30. januarja

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
135740 (4544) Mandi
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317078 (15278) Pier

Več podobnih tem