» »

MWC: Poceni pametni telefoni s Firefox OS

MWC: Poceni pametni telefoni s Firefox OS

Slo-Tech - Prve telefone z operacijskim sistemom Firefox OS smo že videli. Lani v začetku leta jih je Mozilla najavila in sredi leta smo res ugledali predstavnika iz ZTE in LG-ja. Letos se bo to področje še razvijalo.

Na Mobile World Congressu v Barceloni je Mozilla napovedala, da nas letos čaka še vrsta novih naprav s Firefox OS. Obljubili so pametni telefon za 25 dolarjev, ki bo omogočil nadgradnjo z običajnih telefonov tudi uporabnikom, ki si do sedaj tega niso mogli privoščiti. Najcenejši pametni telefon s Firefox OS je namreč stal 80 dolarjev. Novinec bo lahko tako zelo poceni, ker bo zgrajen na novem dizajnu za SoC (system-on-a-chip), ki ga pripravlja kitajski partner Spreadtrum, specialist za izdelavo referenčnih dizajnov. Sestavljali ga bodo ARM Cortex A5 s taktom 1 GHz, 1 GB pomnilnika, 2 GB spomina (NAND-flash), zaslon z ločljivostjo 640 x 240 (diagonala dolžine 3,5 palca), Bluetooth, Wi-Fi, radio in kamera z dvema milijonoma točk.

Mozilla pojasnjuje, da ne gre za korak nazaj, ker njegov namen ni konkurirati obstoječim pametnim telefonom. Namenjen je ljudem, ki jih še nimajo, ker so zanje predragi, da se bodo lahko tudi ti priključili v internet. Do končnega izdelka je vseeno še daleč, saj so pokazali le delujoč prototip, pogodbe s proizvajalcem pa še nimajo.

Dogaja pa se tudi na področju dražjih telefonov s Firefox OS. Alcatel je napovedal tri nove modele. One Touch Fire S bo kot najzmogljivejši imel 1,2 GHz-štirijedrni procesor in 4,5-palčni zaslon, One Touch Fire C (se še komu zdi to poimenovanje sumljivo podobno iphonom?) pa bo kot najšibkejši imel palec krajšo diagonalo in dvojedrni procesor.

Svoj lonček bo pristavil tudi ZTE, ki prav tako širi ponudbo. Pripravlja dva nova modela (Open C in Open II), ki bosta šla v spodnji del trga: dvojedrna procesorja s taktom 1,2 GHz in zaslonoma diagonale 4 ali 3,5 palca. Zadnji je tu Huawei, ki na gostijo s Firefox OS prihaja na novo. Njegov telefon se bo imenoval Ascend Y300.

Poleg mobilnih telefon prihaja Firefox OS tudi na tablice. Mozilla je predstavila referenčni dizajn 7-palčne tablice (v sodelovanju z VIO) in 10-palčne tablice (Foxconn). Alcatel pa je celo izdelal svojo, in sicer so Firefox OS namestili na One Touch Fire 7.

6 komentarjev

hojnikb ::

điz, kaj je s tem piscim, da še GB od Gb ne ločijo ?! 8-O

#brezpodpisa

ivanuscha ::

Tole je bolj impresivno od novega S5. ;((

hojnikb ::

Čeprav 128MB rama in 256MB prostora danes ni nwm kaj no..

kitajc ti da 2x več rama in hitrejši procesor na android platformi za 35$ shipped.
#brezpodpisa

filip007 ::

Aja to bo kot Google, samo za budget trg, če prodajaš neko staro Nokio za 30€, potem te taka naprava zriva, mislim halo, kaj sploh še ostane velikim.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

bajsibajsi ::

Tam 25$, pri nas verjetno 70 evrov. Ce bo sploh dobavljiv...

Echbart ::

Kdaj pa kej od tega OS pride na slovenski trg?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mozilla obupala nad telefoni s Firefox OS

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
1712484 (10541) Orias
»

Prvi telefoni s Firefox OS so tu

Oddelek: Novice / Android
138047 (5534) OK.d
»

LG-jev prvi telefon s Firefox OS

Oddelek: Novice / Android
106324 (4099) Tilen
»

Mozilla in Foxconn menda pripravljata tablični računalnik

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
166027 (5018) enadvatri
»

Mozilla pokazala telefona s Firefox OS

Oddelek: Novice / Android
4511930 (9531) mtosev

Več podobnih tem